Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej do żaby

Featured Replies

Napisano

Orientuje się ktoś może jakim olejem należy napełnić podnośnik typu "żaba"? Z mojej żaby tak sobie kapało, kapało, aż w końcu jesienią miałem problem żeby podnieć samochód do wymiany kół - musiałem podkładać różne cuda zlosnik.gif

Wala mi się po garażu bańka oleju Selektol 20W30 - nada się?

Napisano

da rade

ja mam np hipol, ale nie sądze, żeby na selektolu nie chciała działać.

Napisano

na wszystkim da radę podnieść, pytanie jak długo na takim oleju będzie działać.

trzeba zajechać do sklepu i kupic buteleczkę oleju hydralic znego,mają na 100% więc co za problem wydać 30zł....

Napisano

> na wszystkim da radę podnieść, pytanie jak długo na takim oleju będzie działać.

Tak długo dopóki nie wycieknie.

Napisano

A mechanizmy nie skorodują po kontakcie z płynem hamulcowym?? confused.gif

Napisano

Raczej trzeba wlać jakiś olej hydrauliczny i to z tych "rzadszych", choć do starych polskich podnośników hydraulicznych stosowano olej do amortyzatorów (był taki olej w handlu).

Ten silnikowy 20W będzie za gęsty i w niższych temp. będzie problem z działaniem.

Napisano

W instrukcji obsługi mojej żaby piszą , żeby ubytki uzupełniać olejem hydraulicznym lub SAE10W . Ważny przy tym jest też poziom oleju idea.gif

Napisano
  • Autor

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi smile.gif

Chyba dla spokoju faktycznie zakupię jakiś najtańszy olej hydrauliczny ok.gif

Napisano

> Raczej trzeba wlać jakiś olej hydrauliczny i to z tych "rzadszych", choć do starych polskich

> podnośników hydraulicznych stosowano olej do amortyzatorów (był taki olej w handlu).

> Ten silnikowy 20W będzie za gęsty i w niższych temp. będzie problem z działaniem.

Skoro u mnie hipol sae 80 nie jest za gęsty i działa, to jakim cudem sae 20w30 ma być za gęsty.

Napisano

> na wszystkim da radę podnieść, pytanie jak długo na takim oleju będzie działać.

a przepraszam cię bardzo, co tam się może zepsuć od niewłaściwego oleju?

Napisano

coś się tak czepił? angryfire.gif

są oleje służące do smarowania silnika, są oleje do dwusówów, do przekładni, układu kierowniczego to i do hydrauliki też są....zalej sobie do silnika hipol....będziesz zadowolony, przecież smaruje.

chyba że jesteś przysłowiowym panem Romanem który ma warsztat w stodole to GRATULUJE

Napisano

> są oleje służące do smarowania silnika, są oleje do dwusówów, do przekładni, układu kierowniczego

> to i do hydrauliki też są....zalej sobie do silnika hipol....będziesz zadowolony, przecież

> smaruje.

Właśnie chodzi o to, że taka żaba nie ma praktycznie żadnych wymagań. Byle była tłusta i nie powodująca korozji ciecz i już jest git.

Silnik to już inna bajka i nie mieszaj jednego z drugim bo różnica jest mniej więcej taka jak między procesorem a ziarenkiem piasku wink.gif

A z resztą widziałeś kiedyś taką żabę od środka? wiesz na jakiej zasadzie działa? To się nie wypowiadaj w temacie o którym nie masz prawie żadnego pojęcia.

ps

a warsztat w przysłowiowej stodole mam, owszem. Grzebię sobie sam przy aucie, bo lubie.

Napisano

Coś do układów hydraulicznych. Zapytaj w jakimś sklepie rolniczym.

Napisano

skończ Waść Pan-wstydu oszczędź....

sorry za OT

Napisano

> Orientuje się ktoś może jakim olejem należy napełnić podnośnik typu "żaba"?

Olej HL - 32

Napisano

> A mechanizmy nie skorodują po kontakcie z płynem hamulcowym??

a pompa hamulcowa czy zaciski/cylinderki korodują? icon_eek.gif ZTCW płyn hamulcowy jest szkodliwy jedynie dla lakieru na nadwoziu, ale nie wywołuje korozji i nie jest szkodliwy dla gumy - wszak masz gumowe elastyczne przewody hamulcowe... waytogo.gif

Napisano

> skończ Waść Pan-wstydu oszczędź....

> sorry za OT

Z olejem do żaby jest jak ze smarem do zawiasów - każdy jest dobry.

Moja żaba przestała działać jak temp. spadła poniżej zera (oryginalny olej wlali za gęsty - w końcu w Chinach zimą jest trochę cieplej hehe.gif) więc myślę, że jak jej zaleję syntetyka samochodowego, to już więcej problem z nią nie powróci zlosnik.gif.

Napisano

> skończ Waść Pan-wstydu oszczędź....

Nie ma czego się wtydzić.

Są producenci b.dużch maszyn budowlanych,którzy do hydrauliki układu roboczego stosują olej silnikowy.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odkopuje temat, bo może komuś sie przyda zlosnik.gif

Jako że moja żaba kosztowała chyba 49 zł, i od nowości trochę z niej kapie, doszedłem do wniosku że nie warto inwestować w jakis specjalny olej do niej. Zalałem wspomniany wcześniej Selektol i żaba śmiga aż miło smile.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Odkopuje temat, bo może komuś sie przyda

> Jako że moja żaba kosztowała chyba 49 zł, i od nowości trochę z niej kapie, doszedłem do wniosku że

> nie warto inwestować w jakis specjalny olej do niej. Zalałem wspomniany wcześniej Selektol i

> żaba śmiga aż miło

> Pozdrawiam.

claps.gif

Napisano

> Odkopuje temat, bo może komuś sie przyda

> Jako że moja żaba kosztowała chyba 49 zł, i od nowości trochę z niej kapie, doszedłem do wniosku że

> nie warto inwestować w jakis specjalny olej do niej. Zalałem wspomniany wcześniej Selektol i

> żaba śmiga aż miło

> Pozdrawiam.

Ja swoją żabe po wymianie uszczelniacza zalałem tym samym półsyntetykiem którym zalewam silnik jak się nie mylę 10W40 (?) Innny lewarek zalałem jakimś zalegającym mi olejem mineralnym i tego zabiegu nie polecam frown.gif w zimie działa tragicznie olej jest za gęsty, mam nadzieje że w żabie się sprawdzi zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.