Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego nie Kawasaki 250R?

Featured Replies

Napisano

> Bo Ty uważasz, że skraca. Nigdy tak nie było i nie jest.. #

Pomine, bo nie dojdziemy do wspolnego mianownika, zgodze sie, ze profi bedzie mial krotsza droge amowania. Pozostaje tylko znowu pytanie w jakich warunkach atmosferycznych ?

> OWSZEM - z uwagi na charakter jego działania PRZECIĘTNY kierowca nie będzie się bał mocniej

> "depnąć" po spowalniaczach

czyli w efekcie koncowym skroci droge hamowania czy nie ?

> (w samochodzie też tak jest)

o katamaranach tu nie rozmawiamy

>ale porównując dwa motocykle z i bez ABS na dobrej i przyczepnej nawierzchni prędzej zatrzyma sie ten

> BEZ ABS.

Teoretycznie tak, w praktyce wyglada to inaczej na 400 przeprowadonych eksperymentow srednia negatywneo przyspieszenia motocyklem dez ABS'u wynosila ca. 6,5 m/sek2 z ABS'em ca. 8 m/sek2

Analogicznie - im gorsza nawierzchnia, tym bardziej droga hamowania z ABS się

> WYDŁUŻY.

Dyskusyjne !

> Praw fizyki pan nie zmienisz i nie bądź pan (wiadomo co).

O tym nie musisz mi mowic, powtorze jeszcze raz, zalezy kto na jakiej maszynie a co wazniejsze na jakich laczkach.

> Z założenia nie mam w zwyczaju onanizować się nad pisemkami, które wydają firmy, uzyskujące gros

> profitów z wydawania pisemek w stylu "życie na gorąco".

I blad ale to juz calkiem inna bajka, tak apropo smiasz wogole 2 OO ?

wink.gif

Napisano

(...)

Abstrazaprszeproszeniemchoooyąc od powyższego doszliśmy do prostego i oczywistego od początku wniosku:

ABS nie skraca drogi hamowania

A dywagacje "co by było gdyby tu siedział miszczu a nie leszczu" to dywagacja o wyższości świąt BN nad WN.

A podsumowując prostym przykładem z katamaraniarskiego świata - kiedyś miałem sąsiada, co to miał ibicę bez ABS "bo to się świetnie da zastąpić i po co wywawać na takie głupoty, skoro można kupić elektryczne szyby".

Nie-wiedzieć-czemu ibica średnio co 2-3 m-ce była coraz cięższa od kolejnych warstw szpachli...

W tym układzie jest przyszłość i chwała jej za to ;-)

> I blad ale to juz calkiem inna bajka, tak apropo smiasz wogole 2 OO ?

Od jutra :-)

Ale sprzętem, dla którego "prawdziwi" motocykliści żywią głęboko zakorzenioną i chętnie manifestowaną pogardę :-)

Napisano

> Ale sprzętem, dla którego "prawdziwi" motocykliści żywią głęboko zakorzenioną i chętnie

> manifestowaną pogardę :-)

Pamiętając wątek o sensie zakupu, miałem właśnie pytać czy już rozpocząłeś sezon...

Napisano

> Pamiętając wątek o sensie zakupu, miałem właśnie pytać czy już rozpocząłeś sezon...

Wczoraj zakończyłem procedurę rejestracyjną, jutro odbieram ze saluna :-)

Póki co osiołkowi w żłoby dano, bo wczoraj z kolei rozpocząłem przygodę z SPD i jestem pod taaaaaaaaaaaaaaaaaaaakim wrażeniem...

Napisano

> Wczoraj zakończyłem procedurę rejestracyjną, jutro odbieram ze saluna :-)

ok.gif

> Póki co osiołkowi w żłoby dano, bo wczoraj z kolei rozpocząłem przygodę z SPD i jestem pod

> taaaaaaaaaaaaaaaaaaaakim wrażeniem...

Nie wiem czy masz na myśli Socjaldemokratyczną Partię Niemiec czy buty do roweru. niewiem.gif

Napisano

> Nie wiem czy masz na myśli Socjaldemokratyczną Partię Niemiec czy buty do roweru.

To drugie :-)

Ale to już NTK.

Napisano

> porównując dwa

> samochody/motocykle z i bez ABS na dobrej i przyczepnej nawierzchni prędzej zatrzyma sie ten

> BEZ ABS.

chciałbym to zobaczyć, jak zatrzymujesz motocykl bez ABS szybciej niz ten z ABS. Nawet na czystym, suchym i dobrym asfalcie.

Napisano

> chciałbym to zobaczyć, jak zatrzymujesz motocykl bez ABS szybciej niz ten z ABS. Nawet na czystym,

> suchym i dobrym asfalcie.

Pijesz do moich umiejętności, czy do teoretycznych możliwości sprzętu?

Napisano

> Jak wygląda sprawa jazd próbnych na moto?

> Dają chętnie?

salon przy prymasa tysiąclecia nie robił problemów

> Nie mam ciuchów, ani kasku na moto. Czy może być to problemem? Czy też wypożyczą na próbę?

musisz się dowiedzieć, w harleyu nie było problemu

Napisano

> Pijesz do moich umiejętności, czy do teoretycznych możliwości sprzętu?

Twoich. Bo ja np empirycznie sprawdziłem, że nie potrafię wykonać hamowania awaryjnego na motocyklu bez ABS na krótszym dystansie niż na motocyklu z ABS.

Dlatego nie teoretyzuję.

Napisano

> Twoich. Bo ja np empirycznie sprawdziłem, że nie potrafię wykonać hamowania awaryjnego na motocyklu

> bez ABS na krótszym dystansie niż na motocyklu z ABS.

> Dlatego nie teoretyzuję.

Po prostu jesteś cienki i tyle ...

Żeby nie było ze się nie znam to ostatni raz na dwóch kółkach z silnikiem jeździłem 19 lat temu, więc się znam jak mało kto old.gif

Napisano

> Twoich. Bo ja np empirycznie sprawdziłem, że nie potrafię wykonać hamowania awaryjnego na motocyklu

> bez ABS na krótszym dystansie niż na motocyklu z ABS.

> Dlatego nie teoretyzuję.

Ty to sprawdziles, Redakcja sprawdzila, ja notabene tez to stwierdzilem a Sibui jeszcze nie - stad ta teoretyzacja biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Po prostu jesteś cienki i tyle ...

Ja tez jestem cienki, ylko jak przychodzi co do czego to po prostu zatrzymuje sie przed przeszkoda a nie klade maszyne i szlifuje po asfalcie dorabiajac pozniej forme do tresci ( lub odwrotnie ).

wink.gif

Napisano

> Twoich.

Patrząc na moje umiejętności to zdecydowanie nie będzie różnicy w hamowaniu z ABS i bez ABS - będzie to i tak hamowanie o drodze takiej, jak w Titaniku :-)

Napisano

> Patrząc na moje umiejętności to zdecydowanie nie będzie różnicy w hamowaniu z ABS i bez ABS -

> będzie to i tak hamowanie o drodze takiej, jak w Titaniku :-)

Po twojej odpowiedzi wnosze, że nie miałeś okazji bezpośredniego porównania, i teoretyzujesz. Idź do salonu, weź sobie na jazdę testową motocykl z ABS i taki sam bez tego systemu. Zmienisz zdanie.

Napisano

> Po twojej odpowiedzi wnosze, że nie miałeś okazji bezpośredniego porównania, i teoretyzujesz. Idź

> do salonu, weź sobie na jazdę testową motocykl z ABS i taki sam bez tego systemu. Zmienisz

> zdanie.

Przyjacielu.

Gdybym miał do wyboru maszynę z ABS i bez tego systemu, bezwzględnie wybrałbym wariant A.

Co nie zmienia faktu, że z TEORETYCZNEGO (podkreślam) pktu widzenia zadaniem ABS NIE jest skracanie drogi hamowania.

Napisano

> salon przy prymasa tysiąclecia nie robił problemów

> musisz się dowiedzieć, w harleyu nie było problemu

na prymasa juz nie ma kawasaki, jest tylko w lomiankach i raczej wymagaja wlasnych ciuchow

Napisano

> Po prostu jesteś cienki i tyle ...

> Żeby nie było ze się nie znam to ostatni raz na dwóch kółkach z silnikiem jeździłem 19 lat temu,

> więc się znam jak mało kto

Kedziorowi tez sie nie udalo miec krotszej drogi hamowania na moto bez abs

Napisano

> Kedziorowi tez sie nie udalo miec krotszej drogi hamowania na moto bez abs

leff, a gdyby ironia ....

Napisano

> leff, a gdyby ironia ....

sorry, jestem po trzydniowej integracji .....

Napisano

>>że z TEORETYCZNEGO (podkreślam)

ty dalej o teorii......cóż, to oznacza koniec dalszej dyskusji ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.