Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cruze - pierwsze 1500km - mini test

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie zatem mogę śmiało podzielić się uwagami ok.gif

Minął miesiąc i zrobiłem Cruzem 900km po mieście i ponad 600 po trasie.

Najpierw suche fakty: silnik 1.6 124KM - spalanie po mieście cały czas utrzymuje się grubo ponad dane fabryczne - około 11L/100km i to z tendencją do przekraczania tej wartości. Najpierw pomyślałem: OK, dociera się. Teraz się zastanawiam bo w miarę wzrostu przebiegu spalanie nie maleje hmm.gif

Spalanie w trasie podzielę na dwa etapy:

1. 400 km trasy z udziałem normalnych dróg jak i autostrady {proporcja 50/50}, prędkości 100-110 na drogach krajowych i 140-150 na autostradzie. Spalanie wyszło równe 8L/100km

2. 200km trasy zwykłą drogą z przejazdami przez obszary zabudowane, światła itp. Styl jazdy "kapelusz", spalanie 6,5 ale prędkości między 80 a 100km/h sick.gif

Spalanie wzięte z komputera idealnie pokrywa się z obliczeniami przy dystrybutorze.

A teraz trochę wrażeń osobistych 270751858-jezyk.gif

Na początku po wyjeździe z salonu byłem zdziwiony. Gdzie te konie, no gdzie? grinser006.gif Po pierwszych 500km samochód nabrał dynamiki i lepiej zbierał się z niskich obrotów waytogo.gif Teraz po 1500km jeździ już jak należy. Spod świateł rozpędza się lekko a na autabahnie wink.gif szybko dochodzi do 150km/h. Większych prędkości nie próbowałem z uwagi na ciągłe docieranie się silnika.

Kiedyś napisałem o "popiardzie" z wydechu przy 2500obr. Teraz o dziwo ten efekt zniknął, a przy wspomnianych obrotach silnik łapie cug wink.gif - na moje oko zmieniają się fazy rozrządu wtedy. Poniżej tych wartości raczej się majestatycznie toczymy.

Koniec o silniku nono.gif

Zawieszenie jest takie jak opisują gazety - sztywne i głośno reagujące na nierówności. Sztywność jest świetnie dobrana, nie przeszkadza w jeździe a zakręty można pokonać z dużą prędkością i małym przechyłem nadwozia.

Hamulce super! Z moimi oponami 225 samochód staje dęba ok.gif

Obsługa wszystkich elementów intuicyjna ok.gif Mały minus dla radia jeśli odsłuchujemy muzykę z pendrive'a - trzeba trochę pokopać w menu

Drążek dźwigni zmiany biegów chodzi precyzyjnie i lekko - chyba nie jest z Opla zlosnik.gif

Wyciszenie wnętrza

Nie jest to mocna strona Cruze'a. W mieście jest cicho. Hałas rośnie dopiero przy prędkościach wykraczających poza ustalenia Kodeksu Drogowego. Do 100km/h cichutko, 120- już głośniej ale OK. Powyżej 140-150km/h jest już głośno i to z komory silnika tongue.gif

Wyposażenie

Mam LS+ z pakietem Premium - taka wersja jest jak dla mnie optymalna. Automatyczna klima, czujnik deszczu, niezłe audio, automatyczne światła i alufelgi. Nabywca dostaje kompletny samochód i nie musi się zastanawiać czy można było coś jeszcze dokupić. Wielki plus waytogo.gif

Kolejny plus za obsługę komputera i personalizację ustawień ok.gif Nie trzeba jeździć do ASO aby ustawić centralny zamek, oświetlenie zewnętrzne wg upodobań kierowcy.

Stylistyki nie oceniam, mi się podoba grinser006.gif

Napisano

Moje wrazenia po 1700km

- silnik 2.0VCDI 163KM

- spalanie pomiedzy 7.4 a 8.3 samochód 90% po miescie

- najnizsze uzyskane na komputerze to 5.9, ale na trasie z predkoscia 70-90km/h

- nie akceptowalem glosnego zawieszenia, wiec zostalo zgloszone do ASO - do wymiany amortyzatory ze wzgledu na luz na tloczysku

- radio ladnie gra, ale mocy troche mu brakuje

- obsluga pendrive - TRAGICZNA

- prowadzenie samochodu na trasie jedno z lepszych jakie mialem okazje miec okazje sprawdzic (BMW, Peuegeot, Ford, Audi, Fiat, Citroen)

- hamulce naprawde przewidywalne i sila nacisku rownomiernie się rozkłada.

Niestety zawiodłem sie na automatycznych załaczaniu świateł z czujnikiem zmierzchu. Nie działa tak jak jest opisany w instrukcji. CAC Chevrolet Polska potwierdził ze ich dzialanie jest nieprawidłowe, a jak nie dalo sie ustawic zgodnie z instrukcja twierdzi ze sie pomyliła. Nie popuszcze bo w cenniuku jest ta sama nazwa co w instrukcji, a opis mi się spodobał (za dnia maja swiecic tylko przednie, a tylne dopiero po zmierzchu)

Ogolnie SUPER AUTO za dobra cene.

BTW Chevrolet podniósl juz ceny Cruze'a na 2011.

Napisano
  • Autor

> - silnik 2.0VCDI 163KM

> - spalanie pomiedzy 7.4 a 8.3 samochód 90% po miescie

> - najnizsze uzyskane na komputerze to 5.9, ale na trasie z predkoscia 70-90km/h

A katalogowe jakie? Czyżby GM znowu zaniżał dane?

Jak z hałasem w dieslu?

Napisano

> A katalogowe jakie? Czyżby GM znowu zaniżał dane?

Katalogowe nizsze o jeden litr, ale i tak lepiej niz w Lacetti

> Jak z hałasem w dieslu?

Pozion halasu w normie, a uznam nawet za komfortowy. Szczegolnie za na codzien mam Fabie i tam przy 140km/h to jest huk w srodku.

Napisano

> A katalogowe jakie? Czyżby GM znowu zaniżał dane?

Dane katalogowe są chyba z wydumanych cykli, a nie rzeczywistej jazdy.

Napisano

. CAC Chevrolet Polska potwierdził ze ich dzialanie jest

> nieprawidłowe, a jak nie dalo sie ustawic zgodnie z instrukcja twierdzi ze sie pomyliła. Nie

> popuszcze bo w cenniuku jest ta sama nazwa co w instrukcji, a opis mi się spodobał (za dnia

> maja swiecic tylko przednie, a tylne dopiero po zmierzchu)

I co to nie dziala? Kolejny samochod musi miec dzienne bo w ceedzie swieci wszystko i ja sie pytam po co oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> I co to nie dziala?

Tu nie świeci się deska i zegary. Zewnętrznie wszystko świeci choć instrukcja mówi co innego grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Dane katalogowe są chyba z wydumanych cykli, a nie rzeczywistej jazdy.

Jak zawsze. Rzecz w tym, że Chevy trochę przegina z rozbieżnością danych - u mnie 8,8 vs 11L/100km 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Tu nie świeci się deska i zegary. Zewnętrznie wszystko świeci choć instrukcja mówi co innego

Napisz do nich maila i powiedz ze nie przyjmujesz ich informacji ze ma byc inaczej niz w instrukcji.

W cennilu jest pozycja, ktorej funkcja jest opisana wyraznie w instrukcji obsługi.

Zobaczymy co zrobia, jak wszyscy zaczniemy pisac.

Oto co Pani napisala jak zażądałem wskazania serwisu ktory umi ustawic dzialania tych swiateł.

Witam,

po konsultacji z Doradztwem Technicznym Chevrolet chcielibyśmy sprostować przekazywane wcześniej informacje.

Model Cruze nie posiada świateł do jazdy dziennej (takich, że świeci się przód, a tył jest regulowany w zależności od nasłonecznienia) - takie rozwiązanie jest niezgodne z polskim prawem. Informacja jest zawarta w instrukcji obsługi, ale tak jak cała instrukcja nie dotyczy konkretnej wersji samochodu, lecz wszystkich wyprodukowanych i niektóre z podanych tam informacji mogą nie pokrywać się z wersją którą Pan posiada.

W związku z tym zapalają się zarówno przednie jak i tylne światła, natomiast czujnik zmierzchu reguluje intensywność podświetlenia zegarów - jeśli jest jasno, to zegary świecą intensywniej, jeśli robi się ciemno, to zegary przygasają.

Przełącznik świateł w pozycji AUTO, zapala i gasi światła przy włączeniu i wyłączeniu silnika oraz powoduje, że podczas tej opcji czujnik zmierzchu reguluje podświetlenie zegarów.

Przepraszamy za wcześniejsze nieścisłości i informacje, które mogły Pana wprowadzić w błąd. Mamy nadzieję, że teraz już jest wszystko zrozumiałe.

Napisano

> Tu nie świeci się deska i zegary. Zewnętrznie wszystko świeci choć instrukcja mówi co innego

No to tak to ja mam w ceedzie. Myslalem, ze teraz robia tak,ze swieci tylko przod.

Napisano

> Jak zawsze. Rzecz w tym, że Chevy trochę przegina z rozbieżnością danych - u mnie 8,8 vs 11L/100km

Przebieg cykli homologacyjnych jest znany, więc producenci "stroją" pod nie silniki.

Dla punktów pola pracy silnika innych, niż te założone w cyklu zwykle jest już mniej różowo.

Napisano
  • Autor

> Napisz do nich maila i powiedz ze nie przyjmujesz ich informacji ze ma byc inaczej niz w

> instrukcji.

Mi to nie przeszkadza 270751858-jezyk.gif W Outlanderze było tak samo ok.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Kolejna relacja grinser006.gif

Dziś minąłem 2300km przebiegu. Bardzo miło mnie zaskoczyła dynamika silnika. Tak jak pisałem wcześniej na początku była niemoc grinser006.gif Później wraz ze wzrostem przebiegu ożywał.

Dziś zrobiliśmy wycieczkę do Bałtowa. Jazda w 2+1 osoby i klima non-stop. Przestałem już się przejmować docieraniem silnika i jeździłem normalnie włącznie z wyprzedzaniem na pełnym but.gif ale max obroty to 5000. Silnik bardzo ładnie ciągnie pod warunkiem, że ma już 2500 obrotów. Co ciekawe i zastanawiające pedał gazu jest bardzo dziwnie skalibrowany. Do 2/3 skoku reakcja na dodanie gazu jest znikoma. Po przekroczeniu tej bariery jest "kop" i start do przodu przy akompaniamencie rasowego buczenia wink.gif

Z kronikarskiego obowiązku dodam, że spalanie w takich warunkach oscyluje w granicach 6.5-7L/100km ok.gif i wcale nie starałem się go zmniejszać

Myślę, że przy opcji "kapelusz" możliwe jest zejście na trasie do spalania ok. 5L

W poniedziałek jadę na wymianę oleju i potestuję Cruza w pełnym zakresie obrotów food.gif

Napisano
  • Autor

> po co zmieniasz olej po 2500 km? Po 10000 km zrozumiem ale teraz?

Bo taki mam kaprys i nie wierzę w fabryczne dotarcie silnika

Napisano

> Bo taki mam kaprys i nie wierzę w fabryczne dotarcie silnika

kazdy jest kowalem swojego losu i wie jak wydawac swoje pieniadze.

Ja wiem ze nie ma to najmniejszego sensu, no moze malutki - wydac kase i miec spokoj psychiczny w glowie.

Napisano
  • Autor

> Ja wiem ze nie ma to najmniejszego sensu,

Ja wiem co innego i tyle z mojej strony. Jak dbasz tak masz

Napisano

> Ja wiem co innego i tyle z mojej strony. Jak dbasz tak masz

Ty uwazaj !!! old.gifJa za namawianie do wymiany oleju po 1000km dostalem permbana od admina ekologa na forum mojasportage. panic.gif

Napisano

> kazdy jest kowalem swojego losu i wie jak wydawac swoje pieniadze.

> Ja wiem ze nie ma to najmniejszego sensu, no moze malutki - wydac kase i miec spokoj psychiczny w

> glowie.

Kiedyś w instrukcji do Astry II pisało, aby wręcz nie zmieniać fabrycznego oleju wcześniej.

Napisano

> Kiedyś w instrukcji do Astry II pisało, aby wręcz nie zmieniać fabrycznego oleju wcześniej.

Jak znajomy kupił Nubire II z motorem 1.6 w roku 2000 to pierwszy przegląd miał po 2 tyś km i oleum wymieniali. Mi kazali sie pokazać za rok grinser006.gif Być może od tego czasu coś pozmieniali w silnikach i nie trza jechać już tak szybko niewiem.gif

A czy na taki pierwszy przegląd po roku można jechać ze swoim olejem i filtrem? I czy to ma w ogóle sens ( czy taniej wyjdzie) hmm.gif

Napisano

Wymiana oleju to zaszłosc z czasów Poloneza i Fiata 125p. Serwisy wiedza ze nasze spoleczenstwo jest przyzwyczajone do tego, a oni chca zrobic targety sprzedazowe w oleju wiec dalej to proponują (sam to robilem i wciskalem kazdemu niby obowiązkową wymiane, bo trzeba było odpowiednią ilosc oleju sprzedac zeby firmy olejowe mogly nam cos zasponsorowac). Tyle ze w zadnej instrukcji juz nie pisze ze trzeba wymienic olej po 1500km.

Mozna wymienic, nic sie nie stanie - tylko po co.

Jak ktos jezdzi po miescie to mozna zmniejszyc do 7500 moze do 10000km ale nie do 2000.

Ale kazdy robi co chce i nie mozna mu tego zabronic.

Napisano

> Bardzo miło mnie zaskoczyła dynamika silnika.

Trochę OT - kiedy zapytałem o Orlando, to mnie "zjedzono", że z motorem 1.8 140 KM nie "będzie jechać". Parę koników więcej rekompensuje wyższą masę, więc może nie ma tragedii? niewiem.gif

Napisano

> Jak znajomy kupił Nubire II z motorem 1.6 w roku 2000 to pierwszy przegląd miał po 2 tyś km i

> oleum wymieniali. Mi kazali sie pokazać za rok Być może od tego czasu coś pozmieniali w

> silnikach i nie trza jechać już tak szybko

> A czy na taki pierwszy przegląd po roku można jechać ze swoim olejem i filtrem? I czy to ma w

> ogóle sens ( czy taniej wyjdzie)

Lejesz olej GM z ASO i wychodzi tanio zlosnik.gif

Zresztą koszt przeglądów, to naprawdę niewielki odsetek całkowitych kosztów utrzymania auta, które traci na wartości i jeździ na drogie paliwo.

Napisano

> Lejesz olej GM z ASO i wychodzi tanio

> Zresztą koszt przeglądów, to naprawdę niewielki odsetek całkowitych kosztów utrzymania auta, które

> traci na wartości i jeździ na drogie paliwo.

Ja wożę swój olej na przeglądy bo ten GM mi się nie podoba. Ale filtra nie wożę bo kupienie filtra do diesla poza ASO jest kłopotliwe.

Napisano

> Trochę OT - kiedy zapytałem o Orlando, to mnie "zjedzono", że z motorem 1.8 140 KM nie "będzie

> jechać". Parę koników więcej rekompensuje wyższą masę, więc może nie ma tragedii?

Nie chce jechac w porownaniu do diesela 163KM i w prownaniu do silnika 1.4T 140KM GM. Generalnie do sprawnego przemieszczania w zyupelnosci wystarczy. 10s do 100km/h w cruze to w sam raz.

Napisano
  • Autor

> Gdy ja jeszcze lałem, to kosztował mnie ~120zł

5w30 w ASO?

Napisano

A jakim olejem fabrycznie jest zalany Cruze 1.6 hmm.gif Mniejsza o markę, choć pefnie GM grinser006.gif ale o parametry mi się rozchodzi.

Napisano
  • Autor

> A jakim olejem fabrycznie jest zalany Cruze 1.6 Mniejsza o markę, choć pefnie GM ale o

> parametry mi się rozchodzi.

Podobno właśnie GM 5w30

Napisano

> Nie chce jechac w porownaniu do diesela 163KM i w prownaniu do silnika 1.4T 140KM GM. Generalnie do

> sprawnego przemieszczania w zyupelnosci wystarczy. 10s do 100km/h w cruze to w sam raz.

Wiesz, w porównaniu do... to zawsze jest jakieś ale. wink.gif

Dziś podjechałem z familiją, żeby w praktyce przymierzyć się do orlando - suzuki czynne, z opla wygania ochroniarz. facepalm%5B1%5D.gif

Mając w pamięci moje doświadczenia z nimi - za cholerę nie wiem, jak ta firma utrzymuje się na rynku... spineyes.gif

Napisano

> Wiesz, w porównaniu do... to zawsze jest jakieś ale.

> Dziś podjechałem z familiją, żeby w praktyce przymierzyć się do orlando - suzuki czynne, z opla

> wygania ochroniarz.

> Mając w pamięci moje doświadczenia z nimi - za cholerę nie wiem, jak ta firma utrzymuje się na

> rynku...

Floty Panie floty zlosnik.gif Astra i Signum rozchodza sie jak cieple bukeczki. Podjedz w normalny dzien. Szczerze to Orlando zrobil na mnie bardzo pozytywne wrazanie. I cena calkiem spoko. Wersja LT+ ma wszytsko + nawigacja. W leasingu + wyprzedaz rocznika IMO spokojnie - 8K da sie zejsc. Czyli za nieco ponad 60K masz spory samochod. Spalanie w Wawie IMO 11l.

Napisano

> Floty Panie floty

To niech zlikwidują salon - klient flotowy dostaje auto z parkingu na tydzień. niewiem.gif

> Astra i Signum rozchodza sie jak cieple bukeczki.

Signum jeszcze tłuką? blush.gif

> Podjedz w normalny dzien.

> Szczerze to Orlando zrobil na mnie bardzo pozytywne wrazanie. I cena calkiem spoko. Wersja LT+

> ma wszytsko + nawigacja. W leasingu + wyprzedaz rocznika IMO spokojnie - 8K da sie zejsc.

> Czyli za nieco ponad 60K masz spory samochod. Spalanie w Wawie IMO 11l.

Jak dla mnie w zupełności starcza LT. grinser006.gif

Napisano

> To niech zlikwidują salon - klient flotowy dostaje auto z parkingu na tydzień.

> Signum jeszcze tłuką?

Insignia grinser006.gif Taki sam brzydal grinser006.gif

> Jak dla mnie w zupełności starcza LT.

Ale nie ma USB old.gif

Napisano

> Szczerze to Orlando zrobil na mnie bardzo pozytywne wrazanie.

U mnie ma jeden minus - za bagażnik. Z jednej strony fajnie że jest 7 os., a z drugiej strony te fotele złożone powodują że bagażnik jest bardzo płytki.

Chciałbym mieć możliwość zdemontowania tych foteli i powiększenia bagażnika.

> wyprzedaz rocznika IMO spokojnie - 8K da sie zejsc.

Z wyprzedażą rocznika w przypadku orlando to trzeba będzie poczekać do I kw. 2012 ...

Szkoda że nie wszedł rok wcześniej, pewnie byłby u mnie w miejsce Yeti.

Napisano

Też mnie denerwuje te 7 miejsc. Ale gadałem ze sprzedawcą w salonie i można je podobno wymontować w serwisie. LPG można bez problemu zamontować. Mnie ten samochód coraz bardziej przekonuje.

Pzdr

> U mnie ma jeden minus - za bagażnik. Z jednej strony fajnie że jest 7 os., a z drugiej strony te

> fotele złożone powodują że bagażnik jest bardzo płytki.

> Chciałbym mieć możliwość zdemontowania tych foteli i powiększenia bagażnika.

> Z wyprzedażą rocznika w przypadku orlando to trzeba będzie poczekać do I kw. 2012 ...

> Szkoda że nie wszedł rok wcześniej, pewnie byłby u mnie w miejsce Yeti.

Napisano

One są składane, ale nie demontowalne, więc czymś takim nie mógłbyś chyba jeździć na legalu.

Napisano

> U mnie ma jeden minus - za bagażnik. Z jednej strony fajnie że jest 7 os., a z drugiej strony te

> fotele złożone powodują że bagażnik jest bardzo płytki.

> Z wyprzedażą rocznika w przypadku orlando to trzeba będzie poczekać do I kw. 2012 ...

> Szkoda że nie wszedł rok wcześniej, pewnie byłby u mnie w miejsce Yeti.

Cos za cos. Nie mogl moiec 5 miejsc bo to maja wszyscy inni zlosnik.gif

Napisano

> po konsultacji z Doradztwem Technicznym Chevrolet chcielibyśmy sprostować przekazywane wcześniej

> informacje.

> Model Cruze nie posiada świateł do jazdy dziennej (takich, że świeci się przód, a tył jest

> regulowany w zależności od nasłonecznienia) - takie rozwiązanie jest niezgodne z polskim

> prawem.

JEZU facepalm%5B1%5D.gif, niech sobie prawnika zmienią !!!, już dawno w Polsce za sprawą Uni zmieniły sie przepisy i MOŻNA mieć dzienne zapalone (jeżeli mają oczywiśie homologacje RL) zarówno bez tylnych i tablicy. Same dzienne ma np. Skoda Octawia w nowych autach. Oczywiście w autach wyprodukowanych przed 31 grudnai 2009, mogą dzienne świecic z pozostałymi, po tej dacie jeśli auto ma dzienne mają sie świedzić tylko one bez tylnych.

"Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dn. 4 maja 2009 r. (Dz. U. Nr 75/2009, Poz. 639) zmieniającym rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, obecnie tylne światła pozycyjne, przednie, boczne oraz tylne światła obrysowe, a także oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami do jazdy dziennej. Powyższy zapis dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W autach rejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się taką instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Dzięki ostatniemu zapisowi użytkownicy pojazdów wyposażonych w światła dzienne działające zgodnie z dotychczasowymi przepisami nie będą musieli dokonywać przeróbek instalacji elektrycznej."

Przepis mówi - rozumiany wprost -, że" "W autach rejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się taką instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej."

A wiec nie zabrania, więc dopuszcza się, brak świecenia się pozycyjnych i tablicy w autach rejestrowanych przed 31 grudnia 2009 a mających światła dzienne, oczywiście o ile są zgodne z prawem czyli mają homologowane i są prawidłowo zamontowane

Amen

Napisano

> JEZU , niech sobie prawnika zmienią !!!, już dawno w Polsce za sprawą Uni zmieniły sie przepisy i

> MOŻNA mieć dzienne zapalone (jeżeli mają oczywiśie homologacje RL) zarówno bez tylnych i

> tablicy. Same dzienne ma np. Skoda Octawia w nowych autach. Oczywiście w autach

> wyprodukowanych przed 31 grudnai 2009, mogą dzienne świecic z pozostałymi, po tej dacie jeśli

> auto ma dzienne mają sie świedzić tylko one bez tylnych.

> "Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dn. 4 maja 2009 r. (Dz. U. Nr 75/2009, Poz.

> 639) zmieniającym rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich

> niezbędnego wyposażenia, obecnie tylne światła pozycyjne, przednie, boczne oraz tylne światła

> obrysowe, a także oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami

> do jazdy dziennej. Powyższy zapis dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31

> grudnia 2009 r. W autach rejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się taką

> instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła pozycyjne oraz

> oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Dzięki ostatniemu zapisowi użytkownicy pojazdów

> wyposażonych w światła dzienne działające zgodnie z dotychczasowymi przepisami nie będą

> musieli dokonywać przeróbek instalacji elektrycznej."

> Przepis mówi - rozumiany wprost -, że" "W autach rejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 roku

> dopuszcza się taką instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również

> światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej."

> A wiec nie zabrania, więc dopuszcza się, brak świecenia się pozycyjnych i tablicy w autach

> rejestrowanych przed 31 grudnia 2009 a mających światął dzienne, oczywiście o ile sa zgodne z

> prawem czyli mają homologowane.

> Amen

Wyjasnione juz. Jest blad w instrukcji obslugi w jezyku PL. W orlando jak poczytasz jest juz inny opis tej funkcji.

Odpowiedz jest jak zwykle mysla ze byle argumentem zadowola klienta, ale niestety nie mnie.

Dostane za ich pomylke z maila - gratisa.

Napisano

A nie można dokupić modułu DRL?

Napisano

> A nie można dokupić modułu DRL?

W specyfikacji nie ma. Jedynie co sie doczytalem w manualu w US, ze opcja taka czyli swiatla przednie o zmniejszonym natezeniu wystepuje tylko w Kanadzie.

Pytanie jest tylko czy BCM mozna zaprogramowac na nowy kraj?

Napisano

> W specyfikacji nie ma. Jedynie co sie doczytalem w manualu w US, ze opcja taka czyli swiatla

> przednie o zmniejszonym natezeniu wystepuje tylko w Kanadzie.

> Pytanie jest tylko czy BCM mozna zaprogramowac na nowy kraj?

Usunęli tis z netu wiec nie wiem. W USA tez jest takie rozwiazanie świeci tylko przód na dodatek słabiej. Albo to albo lampy z USA

Napisano

> A nie można dokupić modułu DRL?

Ja już kiedyś kupiłem/zamówiłem do Evandy i nie było do czego wpiąć, teoretycznie w TIS-e instalacja była ale w autku brak, a co sie ASO naszukało zlosnik.gif

Napisano

> Ja już kiedyś kupiłem/zamówiłem do Evandy i nie było do czego wpiąć, teoretycznie w TIS-e

> instalacja była ale w autku brak, a co sie ASO naszukało

Jak nie ma CAN to mozna by to jakos rozwiazac. Nie wiem czy w cruze jest CAN? Chociazby jakis przekaznik, ktory wlacza normalne swiatla dopiero po wlaczeniu pokretlem. Co do Evandy, to cala instalacje trzeba polozyc hmm.gif Poza ASO u zdolnego elektryka to drogie nie bedzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.