Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do maniaków kosmetyków Meguiar's

Featured Replies

Napisano

Co jest silniejszym środkiem (mocniej ściernym czy jak to określić):

SwirlX

czy

Ultimate Compound

??

Napisano

> Co jest silniejszym środkiem (mocniej ściernym czy jak to określić):

> SwirlX

> czy

> Ultimate Compound

> ??

SwirlX

A naj naj, to ScratchX

Ultimate słuzy do oczyszcania lakieru z oksydacji, psich gówien itp...

Napisano

Napisz do kolegi KocoS on pracuje z tymi kosmetykami wink.gif pewnie udzieli Ci odpowiedzi wink.gif

Napisano

> SwirlX

> czy

> Ultimate Compound

> ??

z tego co mi wiadomo to Ultimate Compound jest bardziej ścierny od SwirlX

Napisano

> Napisz do kolegi KocoS on pracuje z tymi kosmetykami pewnie udzieli Ci odpowiedzi

Przerzucił się na smartwaxa

Napisano

ultimate coumpound jest najbardziej ścierny

po nim jest jeszcze megs 105

Napisano

> SwirlX

> czy

> Ultimate Compound

> ??

Ultimate Compound jest mocniejszy - Swirl X jest słabiutki - można nim polerować co najwyżej lampy - no chyba ze masz bardzo miękki lakier np w ciemniejszym kolorze to zobaczysz różnice. Piszę to użytkownik obu środków

Napisano

> Ultimate Compound jest mocniejszy - Swirl X jest słabiutki - można nim polerować co najwyżej lampy

> - no chyba ze masz bardzo miękki lakier np w ciemniejszym kolorze to zobaczysz różnice. Piszę

> to użytkownik obu środków

ok.gif

Napisano

> SwirlX

> czy

> Ultimate Compound

> ??

Ultimate Compound mocniejszy Swirlx to wykonczeniówka. Mam oba, jak do recznego uzytku Swirxl sobie odpusc. Zreszta UC też na maszynie by mi wystarczyl zmieniasz tylko twardośc gabek i nie ma co sie martwic o hologramy

Napisano
  • Autor

> Ultimate Compound jest mocniejszy - Swirl X jest słabiutki - można nim polerować co najwyżej lampy

> - no chyba ze masz bardzo miękki lakier np w ciemniejszym kolorze to zobaczysz różnice. Piszę

> to użytkownik obu środków

OK znaczy się - mając UC warto jeszcze kupować Swirl X?

Auto - czarne.

Po przejechaniu (ręcznym) UC - robi się "lustro" - ale nie na masce (która została potraktowana przez poprzedniego właściciela pastą tempo - wynik=pięęękne koliste "zadrapania")

Napisano

Przy zastosowaniu ręcznym Swirlx to strata pieniędzy. Swirlx jest delikatniejszy i stworzony niby do tych kolistych zarysowań, ale nie przy ręcznej pracy

Napisano

> z tego co mi wiadomo to Ultimate Compound jest bardziej ścierny od SwirlX

Hmmm, zawsze mi się wydawało, że jest dokladnie odwrotnie... hmm.gif

284873124-Megs.JPG

post-7950-14352512280591_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Przy zastosowaniu ręcznym Swirlx to strata pieniędzy. Swirlx jest delikatniejszy i stworzony niby

> do tych kolistych zarysowań, ale nie przy ręcznej pracy

Mam akurat do kupienia, po znajomości, polerkę (za grosze)...

Nie jest to jakaś firmówka, ale wygląda solidnie, regulacja obrotów też jest...

Jakie "tarcze" do jakich kosmetyków kupować?

Nie chcę używać czegokolwiek mocniejszego niż Swirlx czy UC.

Wosk też tym będzie można nakładać?

Wiem już, żeby nawet nie próbować zakładania tych materiałowych, które są w zestawie z polerką - raczej tylko gąbka. Jaka?

Pewnie jak najmiększa (jest jakieś rozdzielenie kolorami?) Karbowana/niekarbowana?

Napisano

> Mam akurat do kupienia, po znajomości, polerkę (za grosze)...

> Nie jest to jakaś firmówka, ale wygląda solidnie, regulacja obrotów też jest...

> Jakie "tarcze" do jakich kosmetyków kupować?

> Nie chcę używać czegokolwiek mocniejszego niż Swirlx czy UC.

> Wosk też tym będzie można nakładać?

> Wiem już, żeby nawet nie próbować zakładania tych materiałowych, które są w zestawie z polerką -

> raczej tylko gąbka. Jaka?

> Pewnie jak najmiększa (jest jakieś rozdzielenie kolorami?) Karbowana/niekarbowana?

Nic mocniejszego nie musisz kupować, UC na twardej gąbce robi robote. Co do gąbej jakośc to 3M klik ale do domowego użytku ABW też powinno dac rade klik Tego wełniaga oczywiście sobie daruj. Gabki masz twardościami czyli kolorami. Wosk nakładamy ręcznie, przecierz to sama przyjeność. Polerke ew mógłbys uzyć do nałożenia cleanera przed woskiem

Napisano
  • Autor

> Nic mocniejszego nie musisz kupować, UC na twardej gąbce robi robote. Co do gąbej jakośc to 3M

> klik ale do domowego użytku ABW też powinno dac rade klik

ok.gif Muszę sobie jeszcze trochę doinwestować w kosmetyki smile.gif

> Tego wełniaga oczywiście sobie

> daruj. Gabki masz twardościami czyli kolorami. Wosk nakładamy ręcznie, przecierz to sama

> przyjeność. Polerke ew mógłbys uzyć do nałożenia cleanera przed woskiem

Jutro chcę sobie zamówić kilka rzeczy.

Glinkę - bit hamber.

Cleanera - jakiego?

SwirlX - na tą chwilę sobie daruję. Zobaczymy jakie efekty będą po UC nakładanym maszynowo.

Woski...

Mam jeszcze trochę takich "średnich" - chcę je najpierw zużyć, a dopiero później zamówić coś z wyższej półki... blush.gifblush.gifblush.gif

Napisano

> OK znaczy się - mając UC warto jeszcze kupować Swirl X?

> Auto - czarne.

> Po przejechaniu (ręcznym) UC - robi się "lustro" - ale nie na masce (która została potraktowana

> przez poprzedniego właściciela pastą tempo - wynik=pięęękne koliste "zadrapania")

Poleruj UC do skutku- jeśli UC nie usuwa zarysowań to tym bardziej SWirl X nie da rady.

jeśli nadal efekt Cie nie zadowala - polecam niebieski korek 3M Utrafina

więcej - klik

Napisano

> Cleanera - jakiego?

do jakiego lakieru? jeśli do tego wyżej wspomnianego czarnego, to polecam Poorboys Black Hole-to jest glaze zawierający cleanery, bardzo dobry średek.

poorboys_blackhole.jpg

Do jasnych jest White Diamond

poorboys_wd.jpg

Oba używałem i polecam. Łatwo się nakłada, łatwo ściera i są wydajne.

Napisano
  • Autor

> do jakiego lakieru? jeśli do tego wyżej wspomnianego czarnego, to polecam Poorboys Black Hole-to

> jest glaze zawierający cleanery, bardzo dobry średek.

Dokładnie o ten czarny chodzi smile.gif

No to kompletuję już zestawik i oby w sobotę była ładna pogoda to w niedzielę będę mógł zajechać do kościoła "błyszczącym audikiem w tedeiku" hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> do jakiego lakieru? jeśli do tego wyżej wspomnianego czarnego, to polecam Poorboys Black Hole-to

> Do jasnych jest White Diamond

> Oba używałem i polecam. Łatwo się nakłada, łatwo ściera i są wydajne.

Bardzo dobry i wydajny, albo Poorboys World Professional Polish ,a na to EX-P.

Napisano

> Do jasnych jest White Diamond

> Oba używałem i polecam. Łatwo się nakłada, łatwo ściera i są wydajne.

Obydwa produkty to glaze czyli odżywki. Cleaner to PB Profesional Polish ok.gif

Najlepiej dać PB PP potem PB EX-P i na to wosk PB nattys wax np ok.gif

Napisano

> SwirlX

> czy

> Ultimate Compound

> ??

W sobote bede miał Compounda i bedę działał ręcznie na mocno porysowanym seju(ryski od automatycznej myjni), to dam znac smile.gif

Notabene bede go kupował od gościa z gliwic ;P

Poozdro

Napisano

> Obydwa produkty to glaze czyli odżywki. Cleaner to PB Profesional Polish

tak, ale na opakowaniu jest napisane, że zawiera cleanery. Na KA pytałem o to i wyszło, że przed white diamond mozna sobie darować cleaner. Może po mechanicznej polerce miałoby sens stosowanie osobnego cleanera, ale po prostu po myciu i glinkowaniu nie ma sensu.

Czytałem też, że niektórzy mając jeden z nich, po polerce po prostu myją auto zamiast cleanera, a potem white diamond

Napisano

> tak, ale na opakowaniu jest napisane, że zawiera cleanery. Na KA pytałem o to i wyszło, że przed

> white diamond mozna sobie darować cleaner. Może po mechanicznej polerce miałoby sens

> stosowanie osobnego cleanera, ale po prostu po myciu i glinkowaniu nie ma sensu.

> Czytałem też, że niektórzy mając jeden z nich, po polerce po prostu myją auto zamiast cleanera, a

> potem white diamond

No właśnie ja ostatnio zrobiłem mycie glinkowanie mycie cleaner pb white diamond, pb ex-p, pb nattys blue cool.gif zobaczymy efekt ale jak mówisz że potem jak za 1-2 mce zejdzie wosk trochę to wtedy tylko umyć dać white diamond i blue to oki ok.gif

Napisano

Ja używam nie typowego Cleenera bo AIO czyli AG SRP. I zawsze jade nim po glince i jeszcze nigdy mikrofibra czysta nie była, zawsze coś jeszcze syfu wyciągam

Napisano

> W sobote bede miał Compounda i bedę działał ręcznie na mocno porysowanym seju(ryski od

> automatycznej myjni), to dam znac

> Notabene bede go kupował od gościa z gliwic ;P

> Poozdro

Pokaz fotki pól na pól jak zrobisz..

Napisano

> Ja używam nie typowego Cleenera bo AIO czyli AG SRP. I zawsze jade nim po glince i jeszcze nigdy

> mikrofibra czysta nie była, zawsze coś jeszcze syfu wyciągam

noo to takie 3in 1 ok.gif

Napisano

> No właśnie ja ostatnio zrobiłem mycie glinkowanie mycie cleaner pb white diamond, pb ex-p, pb

> nattys blue zobaczymy efekt ale jak mówisz że potem jak za 1-2 mce zejdzie wosk trochę to

> wtedy tylko umyć dać white diamond i blue to oki

dziś rozmawiałem z kolegą, który też lubi posiedzieć czasem przy aucie i on na świeżo wypolerowany lakier, a szczególnie ciemny (bo przeważnie są miękkie) poleca Dodo Juice - Lime Prime Lite-nie zawiera żadnych substancji ściernych...

dodo_limeprimelite_500ml.jpg

Napisano

> dziś rozmawiałem z kolegą, który też lubi posiedzieć czasem przy aucie i on na świeżo wypolerowany

> lakier, a szczególnie ciemny (bo przeważnie są miękkie) poleca Dodo Juice - Lime Prime

> Lite-nie zawiera żadnych substancji ściernych...

Dokładnie. Sama czysta odżywka tak samo jak Prima Apico zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno pytanie odnośnie gąbek zlosnik.gif

Czy z dyskiem 180mm można działać padami 80 / 150mm?

Napisano

> Jeszcze jedno pytanie odnośnie gąbek

> Czy z dyskiem 180mm można działać padami 80 / 150mm?

Nie nada dysk zawsze mniejszy od gabki. Ja mam dysk 3m 125mm a gabi do tego 150mm

Napisano

To ja się podłączę pod temat. Zamierzam się w któryś weekend pobawić z dwoma czarnymi samochodami.

Oba są w niezłym stanie - nigdy w myjniach automatycznych nie myte, ale trochę widać na nich "kręgów" pod mocniejsze słońce. Oczywiście są jakieś pojedyncze ryski, ale generalnie to nie ma tragedii. Triochę jest zaschniętych soków z drzew i miejscami nie wszystko jest idealnie gładkie.

Ale lakier nie jest zmatowiały (po umyciu samochód bardzo ładnie się błyszczy).

I teraz zastanawiam się jaki zestaw zastosować:

-na początek zapewne glinka z quick detailerem.

- potem Ultimate Compound?? (nie mam polerki, więc wszystko ręcznie będzie polerowane) - czy sobie darować?

-potem jakiś dobry wosk (jaki - Tech Wax?)

Coś jeszcze potrzebuję?

Pozdrowienia

Ł.

Napisano

>(...)

> I teraz zastanawiam się jaki zestaw zastosować:

> -na początek zapewne glinka z quick detailerem.

> - potem Ultimate Compound?? (nie mam polerki, więc wszystko ręcznie będzie polerowane) - czy sobie

> darować?

> -potem jakiś dobry wosk (jaki - Tech Wax?)

> Coś jeszcze potrzebuję?

> Pozdrowienia

> Ł.

jak zamierzasz ręcznie to robić, to ja bym Ci bardziej polecił Poorboy'sWorld Polish with Sealant

testowałem ostatnio i to i UC i ręcznie lepsze efekty dawał Poorboy's

Napisano

> jak zamierzasz ręcznie to robić, to ja bym Ci bardziej polecił Poorboy'sWorld Polish with Sealant

> testowałem ostatnio i to i UC i ręcznie lepsze efekty dawał Poorboy's

Dzięki. Opis rzeczywiście pasuje do mojej sytuacji.

Rozumiem, że na to jeszcze potem kładziemy jakiś wosk. Jaki da dobry i trwały efekt?

Napisano

> Dzięki. Opis rzeczywiście pasuje do mojej sytuacji.

> Rozumiem, że na to jeszcze potem kładziemy jakiś wosk. Jaki da dobry i trwały efekt?

collinite 476 czy jakos tak, bardzo długo trzyma ok.gif

Napisano

> collinite 476 czy jakos tak, bardzo długo trzyma

Dzięki. A jeszcze jaki aplikator do tego poorsboy i wosku byś polecał (do ręczej zabawy)

Ł.

Napisano
  • Autor

> Nie nada dysk zawsze mniejszy od gabki. Ja mam dysk 3m 125mm a gabi do tego 150mm

Niestety w sklepie znalazłem tylko mikko carmag.

Gąbka razem z mocowaniem do polerki frown.gif

Nie wiem co to warte - ale niczego innego w sklepie nie było zlosnik.gif

Kupiłem białą i czarną biglaugh.gif

Teraz pojawiło mi się jeszcze jedno pytanie zlosnik.gif

Gąbka podczas pracy powinna być mokra czy sucha? zlosnik.gif

Bo wydaje mi się, że do UC mokra być nie musi???

Napisano

> -na początek zapewne glinka z quick detailerem.

> - potem Ultimate Compound?? (nie mam polerki, więc wszystko ręcznie będzie polerowane) - czy sobie

> darować?

> -potem jakiś dobry wosk (jaki - Tech Wax?)

> Coś jeszcze potrzebuję?

> Pozdrowienia

Jak kupisz glinke np Bilt Hamber to zaoszczędzisz i bedziesz do niej używał wody ew z szamponem. A mi troche tego schodzi. A Quick D. nie jest za tani szkoda go do tego zastosowania. Ręcznie możesz spróbowac jak lakier mówisz w niezłym stanie i szczot nie widział. Podobno przy ręcznej polerce pomaga pad tego typu Tri Color Potrzebujesz jeszcze clenera. Ja nie używam typowego ale 3 w jednym SRP. Wiem , że Collinite jest kultowy i każdy go poleca. Sam używam Colli 845 ale na zimę. Na lato myśle, że ważniejszy wygląd i kultura pracy, zapach smile.gif Polecam Poorboy's Natty's Red A latem wytrzymuje mi kołó 2 miechów a praca z nim wygląd i zapach to bajeczka. Oczywiście jak ktoś bedzie jezdził co tydzien na myjnie i prosze to spłynie moment a Collinite bedzie nadal sie trzymał

Napisano

Przed myciem radze usunac smole. Ja to robie rozpuszczalnikiem ekstrakcyjnym. Drozej ale lepiel Carvalet na asfalt. Aha moim zdaniem nakladanie 4 na 5 jest niepotrzebne. Albo jedno albo drugie

Napisano

> Dzięki. A jeszcze jaki aplikator do tego poorsboy i wosku byś polecał (do ręczej zabawy)

> Ł.

Ma taki krążek z niby z gąbki dostępny u sprzedawców kosmetyków samochodowych.

Napisano

> Dzięki. A jeszcze jaki aplikator do tego poorsboy i wosku byś polecał (do ręczej zabawy)

> Ł.

POLECAM!

Napisano
  • Autor

> POLECAM!

A nie można tego zastąpić zwykłą gąbeczką do mycia naczyń (za 2 zł 10 szt)?

Napisano

> A nie można tego zastąpić zwykłą gąbeczką do mycia naczyń (za 2 zł 10 szt)?

powiem tak - miałem już różne pady, i firmowe i no-name ale te podpasowały mi najbardziej ok.gif są miękkie, chłonne i co najważniejsze łatwo uzyskać tylko lekką "mgiełkę" wosku na karoserii przy nakładaniu. Poza tym są trwałe i nawet po wielokrotnym płukaniu nic się z nimi nie dzieje ok.gif

a co do gąbek, nie widziałem jeszcze odpowiednio delikatnej, którą nie bałbym się "posmarować" samochodu ok.gif

Napisano

> A nie można tego zastąpić zwykłą gąbeczką do mycia naczyń (za 2 zł 10 szt)?

te gąbki same z siebie strasznie rysują no.gif

Napisano

Nie bo dodasz tym rys. Ale polecam je do nakladania czernidla do opon. Kup to co radzimy wyzej. Te gabki starcza na kilka lat jak bedziesz o nie dbal

Napisano
  • Autor

> Nie bo dodasz tym rys. Ale polecam je do nakladania czernidla do opon. Kup to co radzimy wyzej. Te

> gabki starcza na kilka lat jak bedziesz o nie dbal

Najgorsze jest to, że większość tych "gadżetów" jest dostępna głównie w sprzedaży wysyłkowej.

W mojej okolicy jest jeden sklep dla lakierników i tam się zacząłem zaopatrywać ale wątpię, żeby mieli takiego pada.

Z ciekawości jeszcze - na ile starcza taka gąbka do polerki kątowej?

Machnę nią całe auto czy lepiej kupić kilka nim wezmę się do roboty?

Napisano

> Najgorsze jest to, że większość tych "gadżetów" jest dostępna głównie w sprzedaży wysyłkowej.

> W mojej okolicy jest jeden sklep dla lakierników i tam się zacząłem zaopatrywać ale wątpię, żeby

> mieli takiego pada.

> Z ciekawości jeszcze - na ile starcza taka gąbka do polerki kątowej?

> Machnę nią całe auto czy lepiej kupić kilka nim wezmę się do roboty?

Zalezy od jakosci i twardosci. Twardsze starczaja na krocej. No i zaleczy czy bedziesz uwazal na krawedziach. Ale na auto to starczy nawet jak bys katowal. No i jedna gacka tez nie jest dobry pomysl. Lepiej miec co najmniej 2szt. Srednia i miekka wykonczeniowa

Napisano

> Najgorsze jest to, że większość tych "gadżetów" jest dostępna głównie w sprzedaży wysyłkowej.

> W mojej okolicy jest jeden sklep dla lakierników i tam się zacząłem zaopatrywać ale wątpię, żeby

> mieli takiego pada.

> Z ciekawości jeszcze - na ile starcza taka gąbka do polerki kątowej?

> Machnę nią całe auto czy lepiej kupić kilka nim wezmę się do roboty?

jak Katowice nie są dla Ciebie zbyt daleko, to polecam się przejechać do MrCleaner'a

mają naprawdę szeroki asortyment porduktów do detailingu, a i sprzedawca zna się na rzeczy i potrafi sporo doradzić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.