Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Utrata zdrowia a zatrzymanie prawa jazdy

Featured Replies

Napisano

Czy istnieje jakiś sposób na zmuszenie osoby do poddania się badaniom na zdolność prowadzenia samochodów? Bo mam sytuację, że osoba ma bardzo słaby wzrok, na jedno oko nie widzi prawie wcale, na drugie ledwie ledwie, ale prawo jazdy ma bezterminowo i nie da sobie wytłumaczyć, że jeżdżąc stwarza poważne zagrożenie na drodze frown.gif

Napisano
  • Autor

> niestety nie.

Czyli ślepa osoba może bezkarnie prowadzić samochód? Fajne mamy prawo frown.gif

Okulista też nie ma prawa wystawić jakiegoś wezwania do badań? Albo informacji do wydziału komunikacji o konieczności weryfikacji stanu zdrowia?

Napisano

Jedyne co to możesz ją do tego próbowac przekonać - powiedzieć, że jeżeli spowoduje wypadek ( nie daj Boże ze skutkiem śmiertelnym) to sędzia na pewno nie będzie łagodny po ujawnieniu informacji o kiepskim stanie wzroku...

Napisano
  • Autor

> Jedyne co to możesz ją do tego próbowac przekonać - powiedzieć, że jeżeli spowoduje wypadek ( nie

> daj Boże ze skutkiem śmiertelnym) to sędzia na pewno nie będzie łagodny po ujawnieniu

> informacji o kiepskim stanie wzroku...

Od tego zacząłem, ale przekonaj podstarzałego faceta, że się zestarzał frown.gif

Napisano

> Od tego zacząłem, ale przekonaj podstarzałego faceta, że się zestarzał

Policja podczas kazdej kontroli ma prawo nabrac podejrzen co do zdolnosci prowadzenia pojazdu i wyslac delikwenta na badania.

Twoj problem by ich do tego zachecic biglaugh.gif

Napisano

Niedługo przepisy mają sie zmienić i wszystkie prawa jazdy maja byc czasowe. Pytanie tylko co z tymi ktore sa obecnie wydane jako bezterminowe?

Napisano

> Niedługo przepisy mają sie zmienić i wszystkie prawa jazdy maja byc czasowe. Pytanie tylko co z

> tymi ktore sa obecnie wydane jako bezterminowe?

Będzie to samo co z bezterminowymi badaniami technicznymi motorowerów. Staną się terminowe.

Napisano

> Będzie to samo co z bezterminowymi badaniami technicznymi motorowerów. Staną się terminowe.

A zasada nie działania prawa wstecz? confused.gif

Napisano

> A zasada nie działania prawa wstecz?

Dowód osobisty też miałem bezterminowo, a musiałem wymienić.

Także da radę obejść bezterminowość.

Napisano

> Dowód osobisty też miałem bezterminowo, a musiałem wymienić.

> Także da radę obejść bezterminowość.

Z tego co słyszałem, terminowość miała by dotyczyć tylko nowo wydawanych PJ, ale pewny nie jestem.

Napisano

> Od tego zacząłem, ale przekonaj podstarzałego faceta, że się zestarzał

czekaj, czekaj, a czy nie jest tak, ze od pewnego wieku do wyrabiania wtórnika trzeba badania?

Bo jeśli tak to wystarczy, że PJ zginie ...

Napisano

> A zasada nie działania prawa wstecz?

A jest taka zasada w Polsce?

Oczywiscie wiem o czym piszesz ale w Polsce nie ma poszanowania tzw "praw nabytych" i rzad zmienia co chce po uważaniu...

Napisano

> samochodów? Bo mam sytuację, że osoba ma bardzo słaby wzrok, na jedno oko nie widzi prawie

> wcale, na drugie ledwie ledwie,

Kwestia ile widzi i czy wada poddaje się korekcji...

Napisano

> Z tego co słyszałem, terminowość miała by dotyczyć tylko nowo wydawanych PJ, ale pewny nie jestem.

To trzeba iść do lekarza ... "od uszów".

Napisano
  • Autor

> czekaj, czekaj, a czy nie jest tak, ze od pewnego wieku do wyrabiania wtórnika trzeba badania?

> Bo jeśli tak to wystarczy, że PJ zginie ...

nie wiem, ale dobry trop.

Napisano
  • Autor

> Kwestia ile widzi i czy wada poddaje się korekcji...

Na jedno oko prawie wcale, na drugim pojawiła się czarna plama, jakieś wędrujące "coś" po oku, wg okulistów nie do wyleczenia, nie jest to zaćma, którą można by operować.

Napisano

> To trzeba iść do lekarza ... "od uszów".

a to już się zmieniło czy dopiero ma się zmienić?

Napisano

> Na jedno oko prawie wcale, na drugim pojawiła się czarna plama, jakieś wędrujące "coś" po oku, wg

> okulistów nie do wyleczenia, nie jest to zaćma, którą można by operować.

Nawet ślepota jednooczna o ile trwa dlużej niz 12 miesięcy nie jest przeszkoda w otrzymaniu prawa jazdy...

Napisano
  • Autor

> Nawet ślepota jednooczna o ile trwa dlużej niz 12 miesięcy nie jest przeszkoda w otrzymaniu prawa

> jazdy...

no ok. ale tu już mamy zaatakowane dwoje oczu frown.gif

Napisano

> no ok. ale tu już mamy zaatakowane dwoje oczu

No wiec kwestja podstawowa jest ostrośc widzenia i pole widzenia oka lepszego.... gorsze sie w tym wypadku nie liczy....

Napisano
  • Autor

> No wiec kwestja podstawowa jest ostrośc widzenia i pole widzenia oka lepszego.... gorsze sie w tym

> wypadku nie liczy....

no ok, ale co z tego, skoro nawet ślepy z automatu nie zostanie skierowany na badania. A jak spowoduje wypadek, to będzie za późno frown.gif

A z oczami to tak, jak pisałem - na jedno nie widzi od dawna prawie nic, na drugim teraz pojawiła się wędrująca czarna plama, jak się odpowiednio ustawi, to pieszy się w niej zmieści, ale to już sobie sam tylko wyobrażam.

Napisano

> Na jedno oko prawie wcale, na drugim pojawiła się czarna plama, jakieś wędrujące "coś" po oku, wg

> okulistów nie do wyleczenia, nie jest to zaćma, którą można by operować.

Coś mi się kojarzy, jakiś czas temu na Discovery był reportaż o facecie w USA, który pracował jako drwal i też miał podobne objawy, okulisci rozkładali ręce , na szczęście dostał się w ręce najlepszego specjalisty w stanie i ten zdiagnozował, że do oka wgryzło mu się jakieś zyjątko, które powoli zjadało mu siatkówkę. Na szczęście udało się żyjątko trafić - po trwającej jakiś czas pogoni- promieniem lasera. Niestety facet nie ozdzyskał takiego wzroku jak przed zakażeniem - to co to stworzenie wyjadło nie było już do naprawienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.