Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

niebieski dym

Featured Replies

Napisano

Ostatnio zauważyłem że jak jadę ponad 90 km/h za mną widać taki niebieski dym, przy niższych prędkościach nie ma go, dopiero gdzieś tak koło tych 90 km/h się pojawia. Co może być tego przyczyną?

Napisano

> Ostatnio zauważyłem że jak jadę ponad 90 km/h za mną widać taki niebieski dym, przy niższych

> prędkościach nie ma go, dopiero gdzieś tak koło tych 90 km/h się pojawia. Co może być tego

> przyczyną?

załatw sobie pomocnika niech przegazuje Ci auto a Ty patrz co się dzieje na wylocie rury wydechowej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> załatw sobie pomocnika niech przegazuje Ci auto a Ty patrz co się dzieje na wylocie rury wydechowej

i co ma mi to dać? wiem że mi kopci tak że cała droga za mną jest zadymiona, może nie tak że auta niewidać ale wyraźnie widać że kopci

Napisano

> i co ma mi to dać? wiem że mi kopci tak że cała droga za mną jest zadymiona, może nie tak że auta

> niewidać ale wyraźnie widać że kopci

jak wiesz że kopci to szukaj przyczyny

uszczelniacze, upg, pierścienie

Napisano
  • Autor

> jak wiesz że kopci to szukaj przyczyny

> uszczelniacze, upg, pierścienie

no to po to tu napisałem bo chce się dowiedzieć co może być najprawdopodobniejszą przyczyną żeby nie wyrzucić pieniędzy na niepotrzebne prace

Napisano

> no to po to tu napisałem bo chce się dowiedzieć co może być najprawdopodobniejszą przyczyną żeby

> nie wyrzucić pieniędzy na niepotrzebne prace

nikt nie ma szklanej kuli i nie sprawdzi co siedzi Ci w silniku

jakie ilości oleju pochłania?

Napisano
  • Autor

> nikt nie ma szklanej kuli i nie sprawdzi co siedzi Ci w silniku

> jakie ilości oleju pochłania?

oleju chyba nie ubywa za dużo bo w wakacje wymieniałem olej i teraz na wiosnę dopiero było przy minimalnym stanie. Jak można wykluczyć pierścienie beż wyciągania tłoków? wystarczy sprawdzić ciśnienie sprężania?

Napisano

> Ostatnio zauważyłem że jak jadę ponad 90 km/h za mną widać taki niebieski dym, przy niższych

> prędkościach nie ma go, dopiero gdzieś tak koło tych 90 km/h się pojawia. Co może być tego

> przyczyną?

czy przy 90km/h obroty silnika są takie jakich nie osiągasz wczesniej na niższych biegach? w sensie czy przygazowanie na postoju też powoduje dym

czy po rozgrzaniu silnika dymienie znika?

Napisano

> przyczyną?

Jeśli piec masz ogólnie zdrowy to ja bym obstawiał uszczelniacze zaworowe. A nie puszcza dyma po nocnym uruchomieniu?

Napisano
  • Autor

> Jeśli piec masz ogólnie zdrowy to ja bym obstawiał uszczelniacze zaworowe. A nie puszcza dyma po

> nocnym uruchomieniu?

nie po odpaleniu po nocy normalnie chodzi i nie dymi albo przynajmniej nie zauważyłem. 90 km/h jest chyba przy ponad 2000 obr/min a na niższych biegach go nie kręce powyżej 2000 chyba że wyprzedzam.

Nie znika bo jechałem akurat do zielonej góry i tak w połowie drogi spojrzałem w lusterko i wyraźnie było widać że dymi, silnik miał już swoją temperature pracy czyli wskazówka była powyżej tej środkowej.

nie wiem czy jak przegazuje na wolnych to też dymi bo nie sprawdzałem bo poprostu szkoda mi paliwa i silnika, ale chyba jutro sprawdzę

Napisano

> nie kręce powyżej 2000 chyba że

> wyprzedzam.

jak można jeździć w zakresie obrotów jałowych icon_rolleyes.gif

Napisano

> nie wiem czy jak przegazuje na wolnych to też dymi bo nie sprawdzałem bo poprostu szkoda mi paliwa

> i silnika, ale chyba jutro sprawdzę

facepalm.gif

po pierwsze to sie sprawdza czy dymi jak dodajesz gazu czy jak odejmujesz...Jak odejmujesz tzn ze poszly uszczelniacze a jak dodajesz znaczy ze pierscienie powiedzialy papa. generalnie te silniki lubia wysokie obroty i enie zrowe jest nie przekraczac 2 tysi obrotow skromny.gif

Napisano

> Jak można wykluczyć pierścienie beż wyciągania tłoków? wystarczy sprawdzić

> ciśnienie sprężania?

podczas tzw. próby olejowej: mierzysz ciśnienie sprężania dla wszystkich cylindrów. jeśli jest OK, to fajnie, lecz jeśli masz wątpliwości, to wlewasz "kieliszek" oleju (najlepiej przekładniowego - gęstego) do każdego cylindra i mierzysz raz jeszcze. jeśli teraz masz lepsze wyniki - problem leży raczej na pewno w pierścieniach: zużyte, pęknięte, zapieczone.

ale możesz też mieć i tak, że kompresja będzie OK, a jedynie pierścień zgarniający będzie niedomagał - tego niestety nie zweryfikujesz bez demontażu tłoków...

Napisano

> nie po odpaleniu po nocy normalnie chodzi i nie dymi albo przynajmniej nie zauważyłem. 90 km/h jest

> chyba przy ponad 2000 obr/min a na niższych biegach go nie kręce powyżej 2000 chyba że

> wyprzedzam.

> Nie znika bo jechałem akurat do zielonej góry i tak w połowie drogi spojrzałem w lusterko i

> wyraźnie było widać że dymi, silnik miał już swoją temperature pracy czyli wskazówka była

> powyżej tej środkowej.

> nie wiem czy jak przegazuje na wolnych to też dymi bo nie sprawdzałem bo poprostu szkoda mi paliwa

> i silnika, ale chyba jutro sprawdzę

Kup sobie samochód elektryczny facepalm.gif

Napisano

Witam.

A czy płynu chłodniczego ci nie ubywa??

Bo może uszczelka pod głowica poszła i dostaje płynu i dymi,a jak się rozgrzeje to widać więcej dymu bo szczelina się powiększa

Napisano

> Witam.

> A czy płynu chłodniczego ci nie ubywa??

> Bo może uszczelka pod głowica poszła i dostaje płynu i dymi,a jak się rozgrzeje to widać więcej

> dymu bo szczelina się powiększa

z reguły w takich wypadkach jest na odwrót-dymi mocno po odpaleniu(na biało) a po rozgrzaniu i rozszeżeniu się elementów silnika przestaje bo uszczelka zostaje mocniej ściśnięta.

Obstawiam pierścienie uszczelniające.

Napisano
  • Autor

prawdopodobnie powodem dymienia była woda w tłumiku i po prostu nagrzał się i odparowywała. Byłem u mechanika i sprawdzaliśmy to nie było widać żeby dymił mocno, niby wszystko jest w normie, płynu chyba nie ubywa.

Napisano

> prawdopodobnie powodem dymienia była woda w tłumiku i po prostu nagrzał się i odparowywała. Byłem u

> mechanika i sprawdzaliśmy to nie było widać żeby dymił mocno, niby wszystko jest w normie,

> płynu chyba nie ubywa.

Woda dymi na biało a nie na niebiesko i para leci zawsze jeśli na dworze jest chłodno i wilgotno.

Napisano

> Nie znika bo jechałem akurat do zielonej góry i tak w połowie drogi spojrzałem w lusterko

zona.gif Częściej spoglądać! grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Woda dymi na biało a nie na niebiesko i para leci zawsze jeśli na dworze jest chłodno i wilgotno.

no to musze sprawdzić sprężanie jakie ma na każdym cylindrze może któryś pierścień pękł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.