Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes CLK W208

Featured Replies

Napisano

Kącika Mercedesa nie ma więc pytam tutaj.

Ponieważ znalezienie sensownego Subaru w specyfikacji którą sobie wymyśliłem graniczy z cudem zlosnik.gif zaczynam rozglądać się za czymś 'przejściowym'. Zainteresował mnie W208. Trochę tym modelem jeździłem jako pasażer i doświadczenia mam całkiem pozytywne. Koszty zakupu nie masakrują. Pytanie jak z utrzymaniem i awaryjnością. Ceny części na allegro (akurat tam sprawdziłem) są zadziwiająco niskie. Spalanie wszystkich wersji silnikowych w dolnym pułapie to jakieś 11l, górny jest uzależniony od pojemności i fantazji. Model podobno lepiej poskładany niż popularny 'okularnik'.

Miał ktoś styczność?

Uczucia mam mieszane, z jednej strony fajna lans maszyna na chwilę, z drugiej ...to minimum 10 letni strucel zlosnik.gif

ps: piszemy o wersji coupe wink.gif

edit: pogadałem właśnie z kumplem który takowy samochód posiada.

Wersja 3.2, skrzynia manualna. Średnie spalanie 12l (czasem 10.5, czasem 11, ogólnie bezpieczne zawyżenie do 12)

Kilometrów sporo. Jedyna awaria to przepływomierz masy powietrze (czy jakoś tak) + drobiazgi z elektroniki (żarówki, etc)

Samochód ma od nowości.

Napisano

> Kącika Mercedesa nie ma więc pytam tutaj.

> Ponieważ znalezienie sensownego Subaru w specyfikacji którą sobie wymyśliłem graniczy z cudem

> zaczynam rozglądać się za czymś 'przejściowym'. Zainteresował mnie W208. Trochę tym modelem

> jeździłem jako pasażer i doświadczenia mam całkiem pozytywne. Koszty zakupu nie masakrują.

> Pytanie jak z utrzymaniem i awaryjnością. Ceny części na allegro (akurat tam sprawdziłem) są

> zadziwiająco niskie. Spalanie wszystkich wersji silnikowych w dolnym pułapie to jakieś 11l,

> górny jest uzależniony od pojemności i fantazji. Model podobno lepiej poskładany niż popularny

> 'okularnik'.

> Miał ktoś styczność?

> Uczucia mam mieszane, z jednej strony fajna lans maszyna na chwilę, z drugiej ...to minimum 10

> letni strucel

Obawiam sie, ze znalezienie sensownego egzemplarza bedzie jeszcze trudniejsze zlosnik.gif

Ze wzgledu wlasnie na wiek. A te, ktore beda warte uwagi, beda kosztowac chore pieniadze zlosnik.gif

Napisano

> Kącika Mercedesa nie ma więc pytam tutaj.

> Ponieważ znalezienie sensownego Subaru w specyfikacji którą sobie wymyśliłem graniczy z cudem

> zaczynam rozglądać się za czymś 'przejściowym'. Zainteresował mnie W208. Trochę tym modelem

> jeździłem jako pasażer i doświadczenia mam całkiem pozytywne. Koszty zakupu nie masakrują.

> Pytanie jak z utrzymaniem i awaryjnością. Ceny części na allegro (akurat tam sprawdziłem) są

> zadziwiająco niskie. Spalanie wszystkich wersji silnikowych w dolnym pułapie to jakieś 11l,

> górny jest uzależniony od pojemności i fantazji. Model podobno lepiej poskładany niż popularny

> 'okularnik'.

> Miał ktoś styczność?

> Uczucia mam mieszane, z jednej strony fajna lans maszyna na chwilę, z drugiej ...to minimum 10

> letni strucel

> ps: piszemy o wersji coupe

> edit: pogadałem właśnie z kumplem który takowy samochód posiada.

> Wersja 3.2, skrzynia manualna. Średnie spalanie 12l (czasem 10.5, czasem 11, ogólnie bezpieczne

> zawyżenie do 12)

> Kilometrów sporo. Jedyna awaria to przepływomierz masy powietrze (czy jakoś tak) + drobiazgi z

> elektroniki (żarówki, etc)

> Samochód ma od nowości.

Znajomy przez ten model zakochał się w Mercedesie wink.gif

Ogólnie przygotuj się na b. dużą ilość sprowadzonych aut z kręconym licznikiem - taki mercedes nie przejeżdża 140kkm w 10 lat tylko dwa albo więcej razy tyle.

Wspomniana wyżej osoba jak do tej pory nie narzeka - samochód ma drugi rok, przebieg obecnie 210kkm i jeździ dalej. Nic poza elementami, które należało wymienić w wyniku normalnej eksploatacji nie wymieniał.

W środku wygodnie jak w salonie, niektóre fotele przed telewizorem nie są tak wygodne, typowy "połykacz kilometrów".

Szczerze to sam się zastanawiam smile.gif

Napisano

Mały, ciasny, jakość wykonania starej W202 (bo z okularnikiem to wspólny ma tylko wygląd i silniki smirk.gif ).

Ogólnie to myślałem o takim aucie. Najpierw o W208, później o A208. W pierwszym przypadku zwyciężyło W210 w drugim Golf IV biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Ogólnie to myślałem o takim aucie. Najpierw o W208, później o A208. W pierwszym przypadku

> zwyciężyło W210 w drugim Golf IV

No przyznam, że nie wiem nawet jak Ci odpisać grinser006.gifhehe.gif

Powiedzmy, że porównanie Golfa do W208 i określanie tego drugiego jako małe, ciasne i tandetne, na pierwszy rzut oka może wydawać się dyskusyjne zlosnik.gif

Napisano

Bardzo przyzwoity samochód, jak słusznie zauwazyłeś, "lepiej poskładany od okulara" - inny zakład produkcyjny i inna blacha, nie rdzewieje, mało awaryjny. W gamie modeli mercedesów z tamtego okresu odstaje od innych - na duży plus. Na rynku w D duża ilość egzemplarzy w bardzo dobrym stanie, przeskok cenowy pomiędzy egzemplarzami przed i po liftingu (99-00). W Polsce niestety oferta podobna jak z innymi markami - praktycznie na rynku wszystko to wałki, dzwony i kible. Wersja z motorem V6 3,2 daje frajdę z jazdy i nie jest wbrew pozorom pazerna na paliwo. Oczywiście - wspomniałeś o tym - górna granica zależy od fantazji.

Nie napisałeś tylko nic o budżecie.

Napisano

ostatnio w Motorze był opisywany jako używany, chwalili mocno

Napisano
  • Autor

> ostatnio w Motorze był opisywany jako używany, chwalili mocno

wiem, czytałem - głównie stąd wziął się pomysł wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie napisałeś tylko nic o budżecie.

Planowałem to potraktować jako pojazd 'przejściowy' bez konieczności zbytniego dokładania.

Kupić, pojeździć, sprzedać zanim straci na roczniku. Myślałem o 18-25k zł w zależności od okazji i stanu.

Generalnie nie mam ciśnienia - i przede wszystkim, nie upieram się przy W208 wink.gif choć opcja nie wydaje się do końca taka głupia jak by się mogła wydawać.

Napisano

Wiesz przecież jak to jest z starymi samochodami luksusowymi - najpierw zwykle trafiają w ręce kogoś kto o nie dba, dokonuje wszelkich przeglądów z dokładnością szwajcarskiego zegarka, wymienia wszelkie części i płyny eksploatacyjne na zalecane przez producenta. Potem samochód trafia na drugiego właściciela. Czasem jest on taki jak pierwszy, a czasem zaczyna przyoszczędzać. Potem jest trzeci właściciel, który najczęściej jest jakimś zakompleksionym osobnikiem który musi mieć lepszy samochód niż to na co go stać. Ten już ignoruje przeglądy, zmienia tylko olej a jak coś się zepsuje, to naprawia mu to pan Wacek za pomocą lutownicy, kleju i taśmy samoprzylepnej. A potem taki samochód trafi w Twoje ręce. Wszystko zależy ile lat miał go ten "trzeci" właściciel i ilu było tych "trzecich".

Moim zdaniem jeżeli kupować samochód luksusowy, to tylko jako pierwszy lub drugi właściciel. Po potem to wielka niewiadoma i tykająca bomba finansowa.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem jeżeli kupować samochód luksusowy, to tylko jako pierwszy lub drugi właściciel. Po

> potem to wielka niewiadoma i tykająca bomba finansowa.

I to jest punkt 'przeciw' w którym pisałem o "10 letnim struclu".

Pytanie tylko jaka jest szansa upolowania czegoś wartego uwagi.

Z drugiej strony, z tych samych przyczyn odpuszczałem poprzednie Miśki Coupe.

Kiedyś chciałem beczkę, później W124, - w obu przypadkach osoby postronne powybijały mi to z głowy zlosnik.gif

Może w końcu czas zaryzykować zlosnik.gif jak się właduję na minę to się nauczę. Jak nie to będę miał fajne auto.

Napisano

> Kiedyś chciałem beczkę, później W124,

a nie lepiej troche się cofnąc i kupić W124 coupe z końcówki produkcji? Z tym samym silnikiem 3.2 24V a auto o wiele lepiej wykonane i ładniejsze zlosnik.gif

Napisano

> a nie lepiej troche się cofnąc i kupić W124 coupe z końcówki produkcji? Z tym samym silnikiem 3.2

> 24V a auto o wiele lepiej wykonane i ładniejsze

szkoda tylko ze coraz bardziej dresiarskie bo ceny sa juz smiesznie niskie no i jest jak jest oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> a nie lepiej troche się cofnąc i kupić W124 coupe z końcówki produkcji?

Wizualnie podoba mi się bardzo, ale jest już za stare.

Rocznik 2001 będzie bardzo mocnym nagięciem, 1995 to -jak dla mnie- strzał z dwururki w kolano zlosnik.gif

Szybciej skłaniałbym się do W107 clown.gif ale potrzebuję auta na co dzień i szukanie lusterek/znaczków/kołpaków po jednej nocy na mieście jakoś mnie nie bawi irked.gif

Napisano

> szkoda tylko ze coraz bardziej dresiarskie bo ceny sa juz smiesznie niskie no i jest jak jest

dresy juz tak mają że zawsze sobie wybierają do katowania co ciekawsze auta i potem wstyd się normalnemu w nich pokazać...

ale zadbane 124 Coupe w oryginale zawsze będzie budzić mój szacunek ok.gif

a za budżet przeznaczony na zakup W208 można sprowadzić z niemiec perełkę... ok.gif

Napisano

> I to jest punkt 'przeciw' w którym pisałem o "10 letnim struclu".

> Pytanie tylko jaka jest szansa upolowania czegoś wartego uwagi.

Niezerowa. Jak trafisz na coś od pierwszego właściciela, to masz 90% pewności że będzie w idealnym stanie. Jak będzie to drugi właściciel, to trzeba sprawdzić w jakim wieku go kupił - jeżeli 2-3 latka, to pewnie też będzie w dobrym stanie. Gorzej jak samochód miał 3+ właścicieli, wtedy szansa na to żeby jeszcze jeździł jest minimalna.

Napisano

> a nie lepiej troche się cofnąc i kupić W124 coupe z końcówki produkcji? Z tym samym silnikiem 3.2

> 24V a auto o wiele lepiej wykonane i ładniejsze

To są absolutnie dwa różne motory, w W124 jednostka M104/3,2 (również 2,8 a wcześniej 3,0) to jest R6.

W autach W208 jednostka 3,2 to M112 V6

Żaden model W124 nie miał motoru M112 i żaden W208 nie powstał z motorem M104

Napisano

> To są absolutnie dwa różne motory, w W124 jednostka M104/3,2 (również 2,8 a wcześniej 3,0) to jest

> R6.

> W autach W208 jednostka 3,2 to M112 V6

> Żaden model W124 nie miał motoru M112 i żaden W208 nie powstał z motorem M104

hmm tego nie wiedziałem... myślałem że było jak w W210...

tak czy siak to znając życie i merca raczej na plus mieć ten M104 a nie M112 wink.gif

Napisano

> hmm tego nie wiedziałem... myślałem że było jak w W210...

> tak czy siak to znając życie i merca raczej na plus mieć ten M104 a nie M112

To prawda, kultura pracy rzędowej szóstki jest nieporównywalna z jakimkolwiek V6. Niestety M104 ma swoje słabe strony, mianowicie wiązka kabli wysokiego i przepływomierz a przy częstym i długotrwałym wykorzystywaniu mozliwości silnika również uszczelka pod głowicą. Ale lekkość pracy R6, elastyczność i możliwości tego motoru rekompensuja te wady. Super sprawa to jego wersja 36AMG.

Napisano

> To prawda, kultura pracy rzędowej szóstki jest nieporównywalna z jakimkolwiek V6.

Nie przesadzajmy.

Napisano

> Powiedzmy, że porównanie Golfa do W208 i określanie tego drugiego jako małe, ciasne i tandetne, na

> pierwszy rzut oka może wydawać się dyskusyjne

A gdzie ja porównałem Golfa do W208? icon_eek.gif

Napisano

> To prawda, kultura pracy rzędowej szóstki jest nieporównywalna z jakimkolwiek V6.

Taaaa zlosnik.gif A najlepsze kasztany są na placu... hehe.gif

>Niestety M104 ma

> swoje słabe strony, mianowicie wiązka kabli wysokiego i przepływomierz a przy częstym i

> długotrwałym wykorzystywaniu mozliwości silnika również uszczelka pod głowicą.

O łańcuchu zapomniałeś napisać grinser006.gif

> Ale lekkość

> pracy R6, elastyczność i możliwości tego motoru rekompensuja te wady.

A miałeś kiedyś do czynienia z M112 2.8 albo 3.2? hmm.gif 2.4 celowo pominąłem, bo to kastrato-ogryz hehe.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.