Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy silnik turbo kia i hyundai.

Featured Replies

Napisano

Dwa nowe silniki, znow koreance namieszaja w swojej klasie. Czyzby koreanski hot hatch? zlosnik.gif

Nowy i30/ceed/veloster/Optima/i40 2.0L Theta Turbo 274KM powstal we wspolpracy z Mitsubishi.

I nieco mniejszy na pocztku tylko veloster pozniej kompakty. 1.6L T-GDI Turbo 208KM. IMO veloster z tym silnikiem bedzie ponizej 80k. yay.gif

zrodlo

zrodlo 2

Napisano

Szkoda że tych silników w Sportage nie ma... tylko ten syf 2.0 N/A.

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Szkoda że tych silników w Sportage nie ma... tylko ten syf 2.0 N/A.

> Krawiec

IMO 1.6T bedzie ale moze przy okazji face liftu. Nie ma takeij potrzeby jest wersja bida 1.6 grinser006.gif i diesele dla EU w sam raz. Ale diesele sa bardzo drogie jakies 95k trzeba liczyc a za taka kwote ide do salonu mercedesa i biore demo C klasa zlosnik.gif

Jezdzilem tym 2.0 zbiera sie calkiem niezle ale trzeba go pilowac. Teraz w Optime bedzie mial 170KM to juz cos.

Pewnie ten 1.6T bedzie rowniez z wersja dla ludzi grinser006.gif z moca ponizej 200KM.

Napisano

> Krawiec

czemu syf ?

ojciec akurat interesuje sie tym autem wink.gif

Napisano

i zamorduja dobry silnik beznadziejna skrzynia, jak to teraz jest w modzie sick.gif

Napisano

> czemu syf ?

> ojciec akurat interesuje sie tym autem

Dużo pali i nie jedzie. trzeba pilowac.

Napisano

> Nowy i30/ceed/veloster/Optima/i40 2.0L Theta Turbo 274KM powstal we wspolpracy z Mitsubishi.

Taki nowy to on nie jest, montują go w Genesis Coupe i Sonata już od pewnego czasu.

Napisano
  • Autor

> Taki nowy to on nie jest, montują go w Genesis Coupe i Sonata już od pewnego czasu.

Ktorych nie bylo w Europie. Dla nas nowosc. Siedzi tez w Mitsubishi Lancer Evo.

Napisano
  • Autor

> Dużo pali i nie jedzie. trzeba pilowac.

170KM musi palic. Ale rzeczywiscie trzeba go wysoko krecic.

Napisano

> Ktorych nie bylo w Europie. Dla nas nowosc. Siedzi tez w Mitsubishi Lancer Evo.

W Genesis siedzi jego starsza wersja, bez bezposredniego wtrysku. Tak czy tak dla EU to nowosc...

Napisano

> czemu syf ?

> ojciec akurat interesuje sie tym autem

A próbował tym jechać ? Jak dla mnie porażka ale może Twojemu ojcu akurat styknie ok.gif

Napisano

> Krawiec

Ta a potem 100 wątków na forum jaki to bezsens żeby kupować z dieslem a nikt

nie widzi że w ofercie jest jedna jedyna benzyna i to na dodatek beznadziejna

i żłopiąca paliwo jak smok

Napisano

> Dwa nowe silniki, znow koreance namieszaja w swojej klasie. Czyzby koreanski hot hatch?

> Nowy i30/ceed/veloster/Optima/i40 2.0L Theta Turbo 274KM powstal we wspolpracy z Mitsubishi.

> I nieco mniejszy na pocztku tylko veloster pozniej kompakty. 1.6L T-GDI Turbo 208KM. IMO veloster z

> tym silnikiem bedzie ponizej 80k.

> zrodlo

> zrodlo 2

Sportage też ma zlosnik.gif

Napisano

> Ta a potem 100 wątków na forum jaki to bezsens żeby kupować z dieslem a nikt

> nie widzi że w ofercie jest jedna jedyna benzyna i to na dodatek beznadziejna

> i żłopiąca paliwo jak smok

Dwie benzyny blush.gifki 1.6GDI i 2.0Theta waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> W Genesis siedzi jego starsza wersja, bez bezposredniego wtrysku. Tak czy tak dla EU to nowosc...

O to nie wiedzialem.

Napisano
  • Autor

> Sportage też ma

Ale cena 75k to u nas bedzie 100k IMO dobra ale jak dla mnie to za duzo. Ciekawe jakie osiagi hmm.gif

Napisano

> W Genesis siedzi jego starsza wersja, bez bezposredniego wtrysku. Tak czy tak dla EU to nowosc...

Ale w Sonacie siedzi już GDI (i trzywirnikowe turbo), co więcej mający wg. producenta 274 KM.

Napisano

> Dwie benzyny ki 1.6GDI i 2.0Theta

sorry to fakt ale tego 1,6 w ix35 nie ujrzysz na demo ani u nikogo prywatnie wiec i tak

jakby go nie było ok.gif

p.s. pytałeś kiedyś to informuję, że otrzymałem info o tym, że 2,0 CRDI 136 i 184 to

inne silniki i nie różnią się tylko softem ok.gif

Napisano

> sorry to fakt ale tego 1,6 w ix35 nie ujrzysz na demo ani u nikogo prywatnie wiec i tak

> jakby go nie było

W ix35 , może tak w sportagu wręcz przeciwnie.

> p.s. pytałeś kiedyś to informuję, że otrzymałem info o tym, że 2,0 CRDI 136 i 184 to

> inne silniki i nie różnią się tylko softem

Wiesz , możesz coś więcej? Ciekawe czy już wirusowali to 136 km?

Napisano

> W ix35 , może tak w sportagu wręcz przeciwnie.

w sportagu to w ogóle z koncem roku nie było żadnych demo ani zainteresowania klientem...

teraz w IX 35 jest promowany 1,7 diesel cfaniak.gif

> Wiesz , możesz coś więcej? Ciekawe czy już wirusowali to 136 km?

tyle ze to nowa konstrukcja Hyundaia i jest na łańcuszku a nie na pasku, który ponoć tutaj jest awaryjny (patrz - zrywa się)

o R-Engine tutaj czy tutaj

Napisano

> A próbował tym jechać ? Jak dla mnie porażka ale może Twojemu ojcu akurat styknie

KIA Sportage 1.7 w dieslu to wogole jedzie w taim wypadku ???

Napisano

> KIA Sportage 1.7 w dieslu to wogole jedzie w taim wypadku ???

Tego nie wiem aczkolwiek nie sądzę. Auto, które wazy 1,5 tony potrzebuje mocnego silnika bo inaczej jeździ to jak kiosk ruchu.

Jak dla mnie 136 CRDI w dieslu do tego modelu to minimum aby mieć przyjemność z jazdy. Ludzie kupują takie auta z małymi

motorami bo cena jest niższa a potem jest prawdopodobnie rozpacz.

Napisano

> A próbował tym jechać ? Jak dla mnie porażka ale może Twojemu ojcu akurat styknie

jeszcze nie, ale 163KM i z danych 10.6s/100 przy automacie (takowy byc musi) to chyba nie jest zle na takie auto z silnikiem 2.0. Co w tej jedzie nie tak ?

wolny ? duzo pali, czy co innego ?

Teraz jezdzi Cee'dem 1.6 i ten ma kapke gorsze parametry i to w manualu.

Napisano

> Dużo pali i nie jedzie. trzeba pilowac.

wg danych z tabeli nie jest zle 10.6s/100 i 7.9l /100km, zakladajac ze, obecny Ceed niby mial palic 6.1 a pali 8, to i tak nie jest najgorzej.

Napisano

> jeszcze nie, ale 163KM i z danych 10.6s/100 przy automacie (takowy byc musi) to chyba nie jest zle

> na takie auto z silnikiem 2.0. Co w tej jedzie nie tak ?

> wolny ? duzo pali, czy co innego ?

> Teraz jezdzi Cee'dem 1.6 i ten ma kapke gorsze parametry i to w manualu.

żeby zrozumieć trzeba pojechać ok.gif dane na papierze nijak się maja do odczuć subiektywnych ok.gif

zerknij choćby na Autonomie odcinek 35 (ipla) czy tutaj od 1:50

Napisano

> żeby zrozumieć trzeba pojechać dane na papierze nijak się maja do odczuć subiektywnych

> zerknij choćby na Autonomie odcinek 35 (ipla) czy tutaj od 1:50

dzieki za info i filnik ok.gif

Jezeli rzeczywiscie jest jak podaja w filmie to Kila odpada a szkoda tongue.gif

Jednak osobiscie jakos trudno mi uwierzyc w to spalanie (10 trasa icon_eek.gif, 15 miasto ), pali to znacznie wiecej niz moj Obk z wiekszym silnikiem i podobnej jak nie wiekszej wadze.

Napisano
  • Autor

> W ix35 , może tak w sportagu wręcz przeciwnie.

> Wiesz , możesz coś więcej? Ciekawe czy już wirusowali to 136 km?

Ten 136 juz wirusowali + 30KM bez problemu.

Napisano
  • Autor

> Tego nie wiem aczkolwiek nie sądzę. Auto, które wazy 1,5 tony potrzebuje mocnego silnika bo inaczej

> jeździ to jak kiosk ruchu.

> Jak dla mnie 136 CRDI w dieslu do tego modelu to minimum aby mieć przyjemność z jazdy. Ludzie

> kupują takie auta z małymi

> motorami bo cena jest niższa a potem jest prawdopodobnie rozpacz.

Wiekszosc ludzi brala wersje bida 1.6Pb i teraz na forach zachwalaja jak to im smiga. Jest ciezszy od ceeda wiec musi byc wiecej KM. Ale hmm.gif 136KM + wirus to juz da sie jechac.

Napisano

> dzieki za info i filnik

> Jezeli rzeczywiscie jest jak podaja w filmie to Kila odpada a szkoda

> Jednak osobiscie jakos trudno mi uwierzyc w to spalanie (10 trasa , 15 miasto ), pali to znacznie

> wiecej niz moj Obk z wiekszym silnikiem i podobnej jak nie wiekszej wadze.

9/10 w mieście to mi diesel pali więc uwierz

Napisano

> Wiekszosc ludzi brala wersje bida 1.6Pb i teraz na forach zachwalaja jak to im smiga. Jest ciezszy

> od ceeda wiec musi byc wiecej KM. Ale 136KM + wirus to juz da sie jechac.

136 crdi bez wirusa też da rade ale do 2,0 benzyny nie ma porównania

Napisano
  • Autor

> 136 crdi bez wirusa też da rade ale do 2,0 benzyny nie ma porównania

Tu nei ma co porownywac bo to zupelnie inne silniki. Na papierze 2.0 jest lepszy ale zeby tak jezdzic trzeba krecic wysoko. Zupelnie inna charakterystyka. No ale co kto lubi. Ja bym wolal jakies mniejsze ale z turbo. Poczekamy mzoe kia zacznie wstawiac ten 1.6T.

Napisano

> Ale w Sonacie siedzi już GDI (i trzywirnikowe turbo), co więcej mający wg. producenta 274 KM.

Zgadza sie, w Sonacie juz jest. Ale nie w EU grinser006.gif

Napisano

> dzieki za info i filnik

> Jezeli rzeczywiscie jest jak podaja w filmie to Kila odpada a szkoda

oszczędny to jest Yeti 2.0TDI DSG, a nie Sportage 6AT, taka prawda wink.gif tylko ceny trzeba jeszcze porównać

> Jednak osobiscie jakos trudno mi uwierzyc w to spalanie (10 trasa , 15 miasto ), pali to znacznie

> wiecej niz moj Obk z wiekszym silnikiem i podobnej jak nie wiekszej wadze.

nie daj się ogłupić - jeśli 2.0 spali w takich warunkach 15, to 2.0CRDi spali co najmniej 12 litrów; 2.0 jest tańszy wg cennika o 9.500/13.500zł, automat ma również w wersji FWD (CRDi tylko 4WD, czyli kolejne 8.000zł różnicy), także trzeba się troszkę zagłębić w temat

Napisano

> Tu nei ma co porownywac bo to zupelnie inne silniki. Na papierze 2.0 jest lepszy ale zeby tak

> jezdzic trzeba krecic wysoko. Zupelnie inna charakterystyka. No ale co kto lubi. Ja bym wolal

> jakies mniejsze ale z turbo. Poczekamy mzoe kia zacznie wstawiac ten 1.6T.

ten 2.0 jest dość głośny powyżej 3.500 obrotów, czyli z automatem, do miasta, na umiarkowane przebiegi... w sam raz zlosnik.gif

Napisano

> oszczędny to jest Yeti 2.0TDI DSG, a nie Sportage 6AT, taka prawda tylko ceny trzeba jeszcze

> porównać

ta opcja odpada

> nie daj się ogłupić - jeśli 2.0 spali w takich warunkach 15, to 2.0CRDi spali co najmniej 12

> litrów; 2.0 jest tańszy wg cennika o 9.500/13.500zł, automat ma również w wersji FWD (CRDi

> tylko 4WD, czyli kolejne 8.000zł różnicy), także trzeba się troszkę zagłębić w temat

ale co ci chodzi, ani crdi ani AWD nie jest potrzebne w tym przypadku, wiec doplaty sa zbedne. Tym bardziej w takiej wersji co ojciec ogladal/byl zainteresowany auto kosztowalo by znacznie powyzej 100kzl.

A to ze diesel o tej samej pojemnosci spali mniej to chyba kazdy wie.

Napisano

> ta opcja odpada

a dlaczego? bo Yeti ma tylko 3 lata gwarancji? cfaniaczek.gifzlosnik.gif

> ale co ci chodzi, ani crdi ani AWD nie jest potrzebne w tym przypadku, wiec doplaty sa zbedne. Tym

> bardziej w takiej wersji co ojciec ogladal/byl zainteresowany auto kosztowalo by znacznie

> powyzej 100kzl.

> A to ze diesel o tej samej pojemnosci spali mniej to chyba kazdy wie.

mi chodzi o to, że nie ma nic za darmo: na 136-konnego CRDi (pewnie sam też bym ten silnik wybrał skromny.gif) trzeba najpierw wysupłać 9.500zł więcej, żeby spalić 3 litry mniej, a chcąc automat musisz zakupić wersję 4WD - tylko o to, ale jeżeli pan Tatuś szuka FWD, to macie ułatwione zadanie i większy wybór

Napisano

> Dwa nowe silniki, znow koreance namieszaja w swojej klasie. Czyzby koreanski hot hatch?

> I nieco mniejszy na pocztku tylko veloster pozniej kompakty. 1.6L T-GDI Turbo 208KM. IMO veloster z

> tym silnikiem bedzie ponizej 80k.

> zrodlo

> zrodlo 2

Milo... musza w koncu cos na Pb postawic obok tego nowego diesla 184 KM smile.gif i oby do tego bylo w lepszej cenie wink.gif

Napisano

> a dlaczego? bo Yeti ma tylko 3 lata gwarancji?

bo auto ma przynajmniej jako tako wygladac grinser006.gif

> mi chodzi o to, że nie ma nic za darmo: na 136-konnego CRDi (pewnie sam też bym ten silnik wybrał )

> trzeba najpierw wysupłać 9.500zł więcej, żeby spalić 3 litry mniej, a chcąc automat musisz

> zakupić wersję 4WD - tylko o to, ale jeżeli pan Tatuś szuka FWD, to macie ułatwione zadanie i

> większy wybór

ale ja nie oczekuje, zeby diesla dawali za darmo, czy zeby 2-litrowa benzyna palila 7l, ale to o czym mowia w filmie to lekko przesada, tym bardziej, ze tak mocno to sie rozjezdza z danymi tech.

Dla porownania moj wiekszy, ciezszy Outback ze stalym napedem 4x4 oraz wiekszym silnikiem pali znacznie mniej, dlatego albo w tym filmiku go ostro but.gif albo ten silnik jest mocno nieudany. Pomijam juz fakt, o czym pisali inni, ze nie jedzie z dolu.

Co do Kily to zadanie wcale nie jest ulatwione bo z noPb z automatem jest tylko owe 2-litry tongue.gif

Napisano

> bo auto ma przynajmniej jako tako wygladac

> ale ja nie oczekuje, zeby diesla dawali za darmo, czy zeby 2-litrowa benzyna palila 7l, ale to o

> czym mowia w filmie to lekko przesada, tym bardziej, ze tak mocno to sie rozjezdza z danymi

> tech.

wejdź na forum Hyundaja i poczytaj o spalaniu ok.gif

> Co do Kily to zadanie wcale nie jest ulatwione bo z noPb z automatem jest tylko owe 2-litry

i o tym własnie wczesniej mówiłem skromny.gif

Napisano

> Milo... musza w koncu cos na Pb postawic obok tego nowego diesla 184 KM i oby do tego bylo w

> lepszej cenie

ten 184 jest w sam raz a tego typu benzyna bedzie pewnie w zblizonej cenie

Napisano

> bo auto ma przynajmniej jako tako wygladac

confused.gifzlosnik.gif

> ale ja nie oczekuje, zeby diesla dawali za darmo, czy zeby 2-litrowa benzyna palila 7l, ale to o

> czym mowia w filmie to lekko przesada, tym bardziej, ze tak mocno to sie rozjezdza z danymi

> tech.

> Dla porownania moj wiekszy, ciezszy Outback ze stalym napedem 4x4 oraz wiekszym silnikiem pali

> znacznie mniej, dlatego albo w tym filmiku go ostro albo ten silnik jest mocno nieudany.

> Pomijam juz fakt, o czym pisali inni, ze nie jedzie z dolu.

> Co do Kily to zadanie wcale nie jest ulatwione bo z noPb z automatem jest tylko owe 2-litry

ja tylko zwracam Ci uwagę, że 2.0 nie pali 6 litrów więcej niż 2.0 CRDi, i zapytuję: co jeśli nie Sportage/ix35? zlosnik.gif

i zapytuję dalej: po co kupować SUVa FWD, skoro 11-13 litrów 2.0 6AT wychodzi za drogo przy tych i przyszłych cenach benzyny? może lepiej kupić Ceeda SW 4AT albo inny kompakt? może diesela? hmm.gif

Napisano

> ja tylko zwracam Ci uwagę, że 2.0 nie pali 6 litrów więcej niż 2.0 CRDi, i zapytuję: co jeśli nie

> Sportage/ix35?

Porownanie do diesla mnie nie interesuje, znacznie bardziej do innych noPb

> i zapytuję dalej: po co kupować SUVa FWD, skoro 11-13 litrów 2.0 6AT wychodzi za drogo przy tych i

tak, jak na te auto to za duzo, trudno mi w to uwierzyc, ale skoro kilka osob tutaj stwierdzilo, ze silnik jest paliwozerny to chyba tak jest.

> przyszłych cenach benzyny? może lepiej kupić Ceeda SW 4AT albo inny kompakt? może diesela?

Cee'd jest obecnie 270751858-jezyk.gifgrinser006.gif, pewnie bedzie inny kompakt lub cos deko wiekszego (moze Accord). Sportage mialby duzy plus za przeswit, ciekawy design i dosc bogate wyposazenie w przystepnej cenie.

Napisano

> Porownanie do diesla mnie nie interesuje, znacznie bardziej do innych noPb

> tak, jak na te auto to za duzo, trudno mi w to uwierzyc, ale skoro kilka osob tutaj stwierdzilo, ze

> silnik jest paliwozerny to chyba tak jest.

> Cee'd jest obecnie , pewnie bedzie inny kompakt lub cos deko wiekszego (moze Accord). Sportage

> mialby duzy plus za przeswit, ciekawy design i dosc bogate wyposazenie w przystepnej cenie.

no dobra, to jaka inna benzyna? Accord 2.0 5AT? Qashqai 2.0 CVT?

strasznie mnie po prostu ciekawi, co będzie paliło mniej zlosnik.gif

Napisano

> no dobra, to jaka inna benzyna? Accord 2.0 5AT? Qashqai 2.0 CVT?

byc moze

> strasznie mnie po prostu ciekawi, co będzie paliło mniej

podalem Ci juz przyklad auta wiekszego, ciezszego i z wiekszym silnikiem.

Napisano

> byc moze

zlosnik.gif

> podalem Ci juz przyklad auta wiekszego, ciezszego i z wiekszym silnikiem.

faktycznie można być oszczędniejszym: patrzę sobie na test nowego Outbacka 2.5 167KM CVT - faktycznie pali dobrze ponad 10l (8,4l katalogowo), przy 11 litrach mniejszego FWD 2.0 6AT jest to dobry wynik ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.