Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głupie pytanie o olej silnikowy

Featured Replies

Napisano

Witam, w tamtym roku zmieniałem olej w swoim Stilo 1.9JTD 115KM i dostałem bańke po oleju Castrol Magnatec Diesel 5w-40 a wczoraj wlali mi Castrol Magnatec 10W-40, poniżej dołanczam zdjęcia baniek po olejach. Troszke mnie martwi ten wlany obecnie olej bo nie ma wzmianki o Dieslu. 284904945-Zdj%EAcie0070.jpg284904945-Zdj%EAcie0071.jpg284904945-Zdj%EAcie0075.jpg284904945-Zdj%EAcie0076.jpg

Napisano

> 10W40 jest do benzynowych silników

Tak napisano na opakowaniu. To absolutnie nie znaczy że wlanie go do diesla spowoduje coś złego. Olej jak widać spełnia specyfikację API SL/CF gdzie CF jest właśnie klasyfikacją dla diesli.

Napisano

Olej musi!!! być do TURBO DIESLA i tyle pomysłów i dywagacji. Rada: wymienić! Pozdrawiam - Robert

Napisano

> Witam, w tamtym roku zmieniałem olej w swoim Stilo 1.9JTD 115KM i dostałem bańke po oleju Castrol

> Magnatec Diesel 5w-40 a wczoraj wlali mi Castrol Magnatec 10W-40, poniżej dołanczam zdjęcia

> baniek po olejach. Troszke mnie martwi ten wlany obecnie olej bo nie ma wzmianki o Dieslu.

bardziej by mnie martwił napis "part syntetic" sugerujący, że to nie syntetyk.

Napisano

> a wczoraj wlali mi

No chyba bym im poszedł i wlał..źle wlali to niech teraz wymienią na swój koszt...

Napisano

> No chyba bym im poszedł i wlał..źle wlali to niech teraz wymienią na swój koszt...

przede wszyskim oznaczenie 5w40 jest dla oleju syntetycznego natomiast 10w40 to olej półsyntetyczny więc o klasę niższy . jak ci wymienią to nie daj się nabić w butelkę- filtr oleju też i jeszcze jadna różnica Cena syntetyku jest większa więc ciekaw jestem jak cię skroili

Napisano

Na poczatek uspokuj się - nic strasznego się nie stało.

Zaraz Ci podam parę konkretów.

1. Trudno stało się - wlali Ci półsyntetyka. Sprawdź za co zapłaciłeś, bo półsyntetyki są tańsze.

2. Półsyntetyk należy zmieniać wcześniej niż olej syntetyczny (co 10 -15 tyś km)

3. Teraz masz olej klasy lepkości 10W40 - ten olej jest gęstszy w temperaturze spoczynku silnika - ale spokojnie - idzie lato: wyzsze temperatury otocznia. Przed zimą, jak bardzo chcesz możesz wymienić na 5W40.

4. w/g instrukcji: olej do silnika JTD multijet ma spełniać parametry co najmniej ACEA B4 - wlany olej je spełnia

5. w/g instrukcji: olej do silnika JTD multijet ma przewyższać specyfikację FIAT 9.55535 - M2 -* to trzeba sprawdzić

6. Najważniejsze zlosnik.gif - Część autokącikowych klekotów jeździ na mobilu 10W40 i/lub Motulu 10W40 i sobie chwali...

Masz: na potwierdzenie moich słów ... zlosnik.gif

a masz jeszcze

i jeszcze

Napisano

czyli suma sumarum.. jak bedzie przekladka na zimowe kapcie na jesien zmienic oliwe na 5W i po problemie

Napisano

Olej 5 W 40 z pewnością umożliwi silnikowi lepszy start i smarowanie w ujemnych temperaturach (tak z - 10*C)

Ale zauważalne to bedzie ( lepszy start) dopiero przy słabym akumulatorze.

Jak ma mamone i czas - to niech zmienia. Ja bym się nie bawił.

Chodziło mi głównie o uspokojenie chłopaka - silnik mu się nie rozleci, a jak nie będzie za bardzo butował - to turbina też nie odczuje.

Sam mam 1,4 16V No Pb - ten z "luźniejszych montażem" ale tragedii nie ma.

Auto zjechało z fabryki na selenie K (5W40), ale napierwszym przegladzie ASO zmieniło na Mobil S (10w40). Tańszy i - oto głównie chodzi - mniej żłopie oleju ok.gif.

Napisano

no to dla twojej "luznej" benzynki to gestszy glut jaknajbardziej, a klekotem (chyba) do kosciola sie nie jezdzi wink.gif

trza poczekac moze CINEK_ zawinie okiem fachowca o watek to cos szkrobnie wink.gif

Napisano

> mniej żłopie oleju .

Mój 1.4 bierze około 1l/15kkm, bo mniej więcej co taki przebieg wymieniam i nie ma znaczenia lepkość oleju. Było 10w40, 5w40, 0w40, 5w30 i zawsze zużycie oleju było podobne.

Co do tematu - patrzmy jakie są WYMAGANIA producenta. Dla swojego silnika pamiętam, że jest ACEA A3 i API conajmniej SL. A lepkość jest sprawą drugorzędną (chociaż ACEA A3 ogranicza minimalną lepkość)

Napisano

> 10W40 jest do benzynowych silników

To nie jest wyznacznik, jedz do tych pacanów co Ci olej zmienili i niech na swój koszt wymienią wraz z filtrem na pełen syntetyk.

Jeśli silnik jeździł na syntetyku to niech tak zostanie, w polsce wszyscy by chcieli lać półsyntetyki bo minerały a jak już nie wiedzą, ile przebiegu to już zawsze minerały. Głupio bezsensowne myślenie, i jak tu ufać mechanikom.

Napisano

> natomiast 10w40 to olej półsyntetyczny

tak się przyjęło ale 10w40 wcale nie oznacza oleju półsyntetycznego.

Napisano
  • Autor

Wczoraj wylałem ten olej i wlałem taki jak tamtego roku dla świętego spokoju, filtr wymienili przed wczoraj to go zostawiłem bo zrobiłem dopiero z 5km od wymiany.

Napisano

> Wczoraj wylałem ten olej i wlałem taki jak tamtego roku dla świętego spokoju, filtr wymienili przed

> wczoraj to go zostawiłem bo zrobiłem dopiero z 5km od wymiany.

Rozumiem że nadal jest Castrol. Na temat olejów castrola wypowiedzi serwisantów są niepochlebne - ponoć zostawia kleistą warstwę osadów.

Osobiście śmigam na Mobil 1 Peak Life (dolewek nie ma pomiędzy wymianami, pali w zimie "na dotyk", 6-5 l/100km zima/lato trasa mix 30/70%) - polecam waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.