Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No to się przestraszyłem

Featured Replies

Napisano

w uszach huk, w oczach lzy, a na liczniku... trzy... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> w uszach huk, w oczach lzy, a na liczniku... trzy...

powyżej 70 mi nie pokazuje , ale kolega autem za mną jechał ok.gif

raczej się bałem co by koła nie odpadły

Napisano

> powyżej 70 mi nie pokazuje , ale kolega autem za mną jechał

> raczej się bałem co by koła nie odpadły

to się zwalnia z nie sprawdza wytrzymałość sprzętu

Napisano

> to się zwalnia z nie sprawdza wytrzymałość sprzętu

Myślisz, że nie próbował... rotfl.gif

Napisano

> w uszach huk, w oczach lzy, a na liczniku... trzy...

Może powinniśmy skutery kupić, a nie motory hmm.gif

Napisano

> pond 100wką skuterem z marketu, dzisiaj zjazd z wiaduktu

Wariat icon_eek.gif

I pirat drogowy do tego! zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tak nisko cenisz swoje zdrowie ?

lepszy kask muszę sobie kupić old.gif

Napisano
  • Autor

> to się zwalnia z nie sprawdza wytrzymałość sprzętu

już teraz będę zwalniał bo wiem że mogę szybciej zlosnik.gif

Napisano

> już teraz będę zwalniał bo wiem że mogę szybciej

a jak wycisnoles te 100 / h wink.gif z chinola ?

Napisano

> cylinder 80 . wariator, box, rolki

...kotwica w plecaku i 20 metrów łańcucha ok.gif Tak na wszelki wypadek grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> ...kotwica w plecaku i 20 metrów łańcucha Tak na wszelki wypadek

tarczowy przedni jest ok tylko tylni trzeba podciągnąć

Napisano

> tarczowy przedni jest ok tylko tylni trzeba podciągnąć

Ile kosztowały Cie mody?

Napisano

Jak podciągniesz tylny hamulec na tyle, że będzie dobrze hamował, to może się okazać, że szczęki zaczną trzeć podczas normalnej jazdy. Ja u siebie musiałem ustalić pewien kompromis hehe.gif

Napisano

> tysiaka

Cylinder ciecz? Był razem z głowicą?

W ogolę pokaż tego "szatana"? Albo przynajmniej podobnego cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Jak podciągniesz tylny hamulec na tyle, że będzie dobrze hamował, to może się okazać, że szczęki

> zaczną trzeć podczas normalnej jazdy. Ja u siebie musiałem ustalić pewien kompromis

może i tak hamuje przednim a tylni wspomagam, trochę się martwie o sztyce bo już jedną złamałem

Napisano
  • Autor

> Cylinder ciecz? Był razem z głowicą?

> W ogolę pokaż tego "szatana"? Albo przynajmniej podobnego

cylinder, tłok, cały dostępny zestaw

Napisano
  • Autor

> Cylinder ciecz? Był razem z głowicą?

> W ogolę pokaż tego "szatana"? Albo przynajmniej podobnego

7.jpg

mój jest identyczny

Napisano

> mój jest identyczny

Co do ceny modów to ok.gif

Jaki przebieg ma ten skuter, że robiłeś mu już remont? No chyba, że był to bardziej tuning niż remont zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Co do ceny modów to

> Jaki przebieg ma ten skuter, że robiłeś mu już remont? No chyba, że był to bardziej tuning niż

> remont

tuning był robiony przy 3 tyś a teraz ma 4300 przejechane. Remontu nie wymagał ale jeżdzić się nie dało. Zrywność jest ok ale na gume smile.gif nie wchodzi za to bardzo zyskał na sile ok.gif

Napisano

> Może powinniśmy skutery kupić, a nie motory

moj roman tyle nie wyciaga panic.gif

dzis chcialem dokupic do zestawu zlomow kolejnego - GPZ 900R, wszystko pieknie, tylko niestety straszne shimmy po puszczeniu kiery... a taki juz napalony bylem

Napisano

> Zrywność jest ok ale na gume nie wchodzi za to bardzo zyskał na sile

No to super zlosnik.gif Grunt, żeby maszyna cieszyła właściciela... nawet jeśli to tylko chiński skuter ok.gif

Napisano

> mój roman tyle nie wyciąga

I to nawet jak się garbisz rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> modol , wydech ?

i dokręcił do 15000 rpm... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> i dokręcił do 15000 rpm...

wczoraj na prostej ponad 80 km . zarzucasz mi kłamstwo?

Napisano

> wczoraj na prostej ponad 80 km . zarzucasz mi kłamstwo?

Czyżby to była nieprawda skoro się tak unosisz? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Po 1.

Mam za mało danych

po 2

nadal jestem ciekawy ile silnik miał obrotów przy tym zjeżdzie z góry - bo widzisz niezaleznie od obciążenia przelozenie się nie zmienia i nawet zjeżdżając z Kasprowego nie zmienisz przełożenia najwyższego biegu....A szczerze wątpię żeby skrzynia biegów miała w skuterze z marketu jeden czy dwa biegi "na zapas" od góry...

po 3

dokładnośc licznika w tego typu konstrukcjach pozostawia wiele do życzenia... kiedyś jechałem czymś takim licznikowo ok 65 km/h a wg GPS 54 km/h - IMO róznica zasadnicza...

Napisano

>niezaleznie od obciążenia przelozenie się nie zmienia

Tutaj rzeczywiście jest bardzo dużo prawdy, ale chyba napisane przez przypadek, bo:

> A szczerze wątpię żeby skrzynia biegów miała w skuterze z

> marketu jeden czy dwa biegi "na zapas" od góry...

Mógłbyś mi tu wskazać "zapasowe" biegi? wink.gif W skuterach jest przekładnia bezstopniowa, która przełożenie reguluje na podstawie siły odśrodkowej działającej na rolki w wariatorze. Jeśli wariator zmieniony został na jakiś o innej geometrii, to może akurat przy 100km.h było np. 8000 obrotów

3.jpg

6.jpg

8.JPG

Napisano

> Tutaj rzeczywiście jest bardzo dużo prawdy, ...

Faktycznie myślałem o klasycznej motocyklowej przekładni.... cóż jestem z czasów kiedy motorower miał dwa biegi...

> Mógłbyś mi tu wskazać "zapasowe" biegi? W skuterach jest przekładnia bezstopniowa

OK masz rację ale dalej sądzę że są granice "dopasowania się przekładni" dobrane fabrycznie do mocy silnika wagi pojazdu i planowanych konstrukcyjnie osiągów....

> wariator zmieniony został na jakiś o innej geometrii,

Nie ma ani słowa o tym w pierwszym poście że skuter miał modyfikowaną przekladnię....Wiec choć czywiscie masz rację nie sądzę żeby to o czym piszesz zachodziło w tym wypadku..

Napisano

> Faktycznie myślałem o klasycznej motocyklowej przekładni.... cóż jestem z czasów kiedy motorower

> miał dwa biegi...

> OK masz rację ale dalej sądzę że są granice "dopasowania się przekładni" dobrane fabrycznie do

> mocy silnika wagi pojazdu i planowanych konstrukcyjnie osiągów....

> Nie ma ani słowa o tym w pierwszym poście że skuter miał modyfikowaną przekladnię....Wiec choć

> czywiscie masz rację nie sądzę żeby to o czym piszesz zachodziło w tym wypadku..

Miałem Runnera 50cm3, odblokowany, bez żadnych przeróbek. Kilka razy udało mi się jechać licznikowe 102km/h. Oczywiście zawsze z porządnej górki i za jakimś dużym pojazdem. Wierz mi, że już przy mocnej pięćdziesiątce są możliwe takie prędkości. Natomiast pozostaje kwestia zdrowego rozsądku a właściwie jego braku icon_rolleyes.gif

Obroty nie pamietam ale w okolicach 11tys. Realna prędkość 90km/h

Napisano
  • Autor

> Czyżby to była nieprawda skoro się tak unosisz?

> Po 1.

> Mam za mało danych

> po 2

> nadal jestem ciekawy ile silnik miał obrotów przy tym zjeżdzie z góry - bo widzisz niezaleznie od

> obciążenia przelozenie się nie zmienia i nawet zjeżdżając z Kasprowego nie zmienisz

> przełożenia najwyższego biegu....A szczerze wątpię żeby skrzynia biegów miała w skuterze z

> marketu jeden czy dwa biegi "na zapas" od góry...

> po 3

> dokładnośc licznika w tego typu konstrukcjach pozostawia wiele do życzenia... kiedyś jechałem czymś

> takim licznikowo ok 65 km/h a wg GPS 54 km/h - IMO róznica zasadnicza...

winny się tłumaczy więc zostawię to bez komentarza ok.gif

Napisano

> Miałem Runnera 50cm3, odblokowany, bez żadnych przeróbek. Kilka razy udało mi się jechać licznikowe

> 102km/h. Oczywiście zawsze z porządnej górki i za jakimś dużym pojazdem. Wierz mi, że już przy

> mocnej pięćdziesiątce są możliwe takie prędkości. Natomiast pozostaje kwestia zdrowego

> rozsądku a właściwie jego braku

> Obroty nie pamietam ale w okolicach 11tys. Realna prędkość 90km/h

dla 4t ?, a co mozna z 2t ... podobno 6 kM z samego modolu niewiem.gif

Napisano

> dla 4t ?, a co mozna z 2t ... podobno 6 kM z samego modolu

Moduł zapłonu? Nie wierzę, to nierealne

Napisano

> dla 4t ?, a co mozna z 2t ... podobno 6 kM z samego modolu

moduł zapłonu usuwa tylko blokadę obrotów silnika....więc taka moc po zmianię CDI....bzdura...chyba że wynaleziono silnik spalinowy który wraz ze wzrostem prędkości obrotowej silnika zwiększa moc....

powtórzę...bzdura,bzdura i jeszcze raz bzdura

Napisano

przecież wiadomo, że moment obrotowy w funkcji obrotów to moc smile.gif

więc imho im większe obroty tym moc większa... więc.... jak nie am blokady obrotów to i moc większa smile.gif bo się wyżej kręci ;p

ps. rekordowy skuter 50 ccm jaki widziałem miał blisko 15 KM, był to skuter do wyścigów takich pojazdów, silnik miał niebagatelną żywotność, jakieś 1000 km, był to 2T; spalania nie pamiętam... ale było nieźle wysokie

Napisano

> moduł zapłonu usuwa tylko blokadę obrotów silnika....więc taka moc po zmianię CDI....bzdura...chyba

> że wynaleziono silnik spalinowy który wraz ze wzrostem prędkości obrotowej silnika zwiększa

> moc....

> powtórzę...bzdura,bzdura i jeszcze raz bzdura

Przy założeniu, że moment obrotowy jest stały to nie jest to bzdura.

Napisano

> moduł zapłonu usuwa tylko blokadę obrotów silnika....więc taka moc po zmianię CDI....bzdura...chyba

> że wynaleziono silnik spalinowy który wraz ze wzrostem prędkości obrotowej silnika zwiększa

> moc....

> powtórzę...bzdura,bzdura i jeszcze raz bzdura

To, że moc = moment x obroty to koledzy Ci już powiedzieli.

Ja od siebie dodam jeszcze jedno - CDI po zmianie może mieć inne mapowania. Nie realizuje się na silniku gaźnikowym odcięcia na zasadzie "powyżej pewnej prędkości obrotowej tniemy jak kosą", bo skończyłoby to się wybuchowym spalaniem mieszanki w tłumiku i b. nieprzyjemnymi szarpaniami.

Przede wszystkim następuje OPÓŹNIENIE ZAPŁONU, a tym samym dość płynnie spada moc. W CDI bez blokad nie ma takiej "funkcji", przez co silnik nie łapie muła powyżej pewnych obrotów.

Napisano

> Przy założeniu, że moment obrotowy jest stały to nie jest to bzdura.

Znasz silnik spalinowy gdzie moment obrotowy jest stały ew rosnie az do obrotów maxymalnych?

Napisano

> Znasz silnik spalinowy gdzie moment obrotowy jest stały ew rosnie az do obrotów maxymalnych?

Co to są obroty maksymalne? Te przy których zadziała ogranicznik, czy te przy których występuje moc maksymalna, czy może te przy którym tłoki całują się z tłokami?

Czytałeś post na który odpowiadałem? W tym wątku już raz wykazałeś się "znajomością tematu", ale widzę, że zbyt dyplomatycznie dano Ci to do zrozumienia.

Napisano

> Co to są obroty maksymalne? Te przy których zadziała ogranicznik, czy te przy których występuje moc

> maksymalna,

Może takie przy których silnik zachowuje jeszcze integralność mechaniczną i przy których ma akceptowalną trwałość....

Zresztą chętnie też zobaczę wykres momentu rosnącego aż do obrotów zadziałania seryjnego ogranicznika....

>czy może te przy którym tłoki całują się z tłokami?

Wszystko ma dla Ciebie podtekst sexualny?

Co nalezy mechanicznie rozumieć przez to stwierdzenie...

> W tym wątku już raz wykazałeś się "znajomością tematu", ale

Widzę że Ty należysz do grona osób nieomylnych majacych zawsze rację...

Gratuluję dobrego samopoczucia i serdecznie współczuję otoczeniu...

> widzę, że zbyt dyplomatycznie dano Ci to do zrozumienia.

Ty walnął byś bardziej dosadnie - rozumiem kazdy ma swój styl...

Ale to nie zmienia zasadniczego tematu ktory starasz się rozmydlić wycieczkami osobistymi... no.gif

Chętnie zobaczę wykres silnika spalinowego stosowanego w jednośladach w którym moment rośnie aż do obrotów maksymalnych - choćby nawet definiowanych w tak prosty sposób jak chwila zadzialania ogranicznika....

Napisano

> Ale to nie zmienia zasadniczego tematu ktory starasz się rozmydlić wycieczkami osobistymi...

Jako, że nadal nie zrozumiałeś czego tyczyła moja odpowiedź to przypomnę:

> moc....

Uważasz to urwane zdanie za prawdziwe w świetle definicji, że moc = moment * obroty.

Zapewne dlatego F1 ma ogranicznik obrotów hmm.gif

Napisano

> Jako, że nadal nie zrozumiałeś czego tyczyła moja odpowiedź to przypomnę:

Dalej rozmydlasz

Przypomnę Ci twoją wypowiedź po której proszę Cię o wskazanie silnika w którym moment jest stały do obrotów maxymalnych

Quote:

Przy założeniu, że moment obrotowy jest stały to nie jest to bzdura

I nadal proszę o wskazanie takiego silnika służącego do napędu jednośladów....

Oczywiscie wiem że nie wskażesz takiego silnika bo go nie ma...

Ty tez o tym wiesz...

Wiec cała dyskusja jest bezprzedmiotowa...

Napisano

> Wiec cała dyskusja jest bezprzedmiotowa...

Chłopaku, dyskusja jest bezprzedmiotowa, bo nie ogarniasz prostego tematu - moc = moment x prędkość obrotowa.

Zafiksowałeś się na swojej koncepcji i brniesz w tą ślepą uliczkę.

Poczytaj troszeczkę o teorii budowy silnika spalinowego, wróć, posyp łeb popiołem i pogadamy.

Napisano

> Chłopaku, dyskusja jest bezprzedmiotowa, bo nie ogarniasz prostego tematu - moc = moment x prędkość

Kolejny co nie rozumie...

Nie mam zamiaru zaprzeczać prostej zależności moc = momenx x prędkość obrotowa

> Zafiksowałeś się na swojej koncepcji

Zafiksowałem się?

O czym Ty mówisz...

Ja jedynie twierdzę że nie ma silników spalinowych stosowanych w napedzie jednośladów w których moment obrotowy jest stały aż do obrotów maxymalnych i tyle...

Jesteś kolejnym który tego nierozumie lub nie chce zrozumieć...

> Poczytaj troszeczkę o teorii budowy silnika spalinowego

A jak poczytam co co? okaże się że moment wzrasta w nieskończoność? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

>wróć, posyp łeb popiołem

Jak pokażesz mi przykład silnika spalinowego stosowanego w napędzie jednośladów w którym moment obrotowy jest stały aż do obrotów maxymalnych posypie głowe popiołem....

Dla nastepnych:

twierdzę jedynie że nie znam silnika spalinowe stosowanego w napedzie jednośladów w którym momen obrotowy osiąga wartość maxymalną która potem pozostaje stała aż do maxymalnych obrotów przewidzianych konstrukcyjnie do tego silnika...

I bedę bardzo wdzięczny za wyprowadzenie mnie z błedu - oczywiście jeżeli w błedzie trwam...

Napisano

> Zafiksowałem się?

> O czym Ty mówisz...

> Ja jedynie twierdzę że nie ma silników spalinowych stosowanych w napedzie jednośladów w których

> moment obrotowy jest stały aż do obrotów maxymalnych i tyle...

Znów - co to są obroty maksymalne?

Podaj proszę KONKRETNĄ definicję, bo póki co poruszasz się w definicji z cyklu "noooo, długi jest jak nie przymierzając kawałek sznurka".

> Jesteś kolejnym który tego nierozumie lub nie chce zrozumieć...

Patrz wyżejh.

> A jak poczytam co co? okaże się że moment wzrasta w nieskończoność?

Nie musi.

Powiem więcej - może spadać, a moc będzie dalej rosnąć. Wolniej, ale rosnąć.

> Jak pokażesz mi przykład silnika spalinowego stosowanego w napędzie jednośladów w którym moment

> obrotowy jest stały aż do obrotów maxymalnych posypie głowe popiołem....

Patrz wyżej.

> Dla nastepnych:

> twierdzę jedynie że nie znam silnika spalinowe stosowanego w napedzie jednośladów w którym momen

> obrotowy osiąga wartość maxymalną która potem pozostaje stała aż do maxymalnych obrotów

> przewidzianych konstrukcyjnie do tego silnika...

> I bedę bardzo wdzięczny za wyprowadzenie mnie z błedu - oczywiście jeżeli w błedzie trwam...

I znowu - co to są max obroty konstrukcyjne?

Jeżeli masz na myśli max obroty ograniczane limiterem, to szykuj popiół, bo praktycznie dowolna 50-tka ograniczana limiterem (w sensie blokady vmax = 45 km/h) ma rosnącą krzywą momentu do samego odcięcia, bo owo'ż odcięcie jest dramatycznie nisko jak na ch-kę tego silnika, więc wcina się w krzywą w pkcie, gdzie moment mógłby spokojnie jeszcze rosnąć.

Napisano

> Znów - co to są obroty maksymalne?

np takie których silnik nawet bez obciązenia nie może przekroczyć z wymagań konstrukcyjno trwałosciowych....

> Nie musi.

> Powiem więcej - może spadać, a moc będzie dalej rosnąć. Wolniej, ale rosnąć.

No i dalej nie rozumiesz o czym mówie... Napisze wiec boldem

twierdzę że nia znam silników spalinowych stosowanych do napedu jednośladów w których moment obrotowy jest stały aż do obrotów maksymalnych

> I znowu - co to są max obroty konstrukcyjne?

Przewidziane poprzez konstruktora jako takie których silnik nie powinien/nie może przekraczać...

Ale OK patrz wyżej..

> Jeżeli masz na myśli max obroty ograniczane limiterem,

Limiter o którym mówisz jest wprowadzony jako wymóg "prawny" i z konstrukcją silnika niewiele ma wspólnego...

To takie organicznie dla tych co nie maja pełnej kategorii A albo nie maja wcale....

Napisano

....

Te imiennik nie kop pana bo się spocisz ...

Kolega 4thelement pisał ogólnie o silniku spalinowym, a już kolega delco przeczytał, że silniku spalinowym w jednośladzie. Za chwilę, dorzuci, że silnik spalinowy w jednośladzie marki XYZ, model ABC123.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.