Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Sonda Lambda

Featured Replies

Napisano

Bry,

zaczął mi się losowo włączać Check zapala się i gaśnie czasem świeci dłużej czasem krócej, po sczytaniu błędów wyskoczyła 13 - brak sygnału z sondy lambda. Po bliższych oględzinach wyszło że sonda prawdopodobnie dożyła dni swoich, blaszana obudowa odłamała się w miejscu zakreślonym na zdjęciu.

284927169-sonda.JPG

Pytanie jest następujące: czy kupując to ustrojstwo w sklepie da się je wymienić samodzielnie? Wygląda na prostą operację, ale czy odkręcać i wkręcać przy gorącym czy zimnym kolektorze? Stosować jakieś dodatkowe uszczelnienia czy jechać na sucho? Generalnie jak to zrobić żeby nie spieprzyć? zlosnik.gif

I co kupić: NGK, Boscha, jakieś inne, bo ceny się różnią nawet trzykrotnie?

A może się nie bawić tylko podjechać gdziekolwiek niech wymienią za drobną opłatą? zlosnik.gif

Pozdrowienia

post-7429-14352512549721_thumb.jpg

Napisano

> Bry,

> zaczął mi się losowo włączać Check zapala się i gaśnie czasem świeci dłużej czasem krócej, po

> sczytaniu błędów wyskoczyła 13 - brak sygnału z sondy lambda. Po bliższych oględzinach wyszło

> że sonda prawdopodobnie dożyła dni swoich, blaszana obudowa odłamała się w miejscu zakreślonym

> na zdjęciu.

> Pytanie jest następujące: czy kupując to ustrojstwo w sklepie da się je wymienić samodzielnie?

> Wygląda na prostą operację, ale czy odkręcać i wkręcać przy gorącym czy zimnym kolektorze?

> Stosować jakieś dodatkowe uszczelnienia czy jechać na sucho? Generalnie jak to zrobić żeby nie

> spieprzyć?

> I co kupić: NGK, Boscha, jakieś inne, bo ceny się różnią nawet trzykrotnie?

> A może się nie bawić tylko podjechać gdziekolwiek niech wymienią za drobną opłatą?

> Pozdrowienia

Kup NGK bądź jak wolisz oryginał w opel-shop.pl kiedyś widziałem za jakieś 130 zł .Wymienisz bez problemu samemu ,tylko nie zapomnij smarem grafitowym bądź miedzianym posmarować byś na przyszłość nie miał problemów z ewentualną wymianą .Pozdrawiam

Napisano

> Pytanie jest następujące: czy kupując to ustrojstwo w sklepie da się je wymienić samodzielnie?

> Wygląda na prostą operację, ale czy odkręcać i wkręcać przy gorącym czy zimnym kolektorze?

> Stosować jakieś dodatkowe uszczelnienia czy jechać na sucho? Generalnie jak to zrobić żeby nie

> spieprzyć?

IMO lepiej podjechać, bo wykręcić z kolektora może być trudno, a i wkręcić trzeba na specjalny środek. W warsztacie będą też wiedzieli, która jest warta wkręcania, a w razie czewgo, będzie na kogo psioczyć zlosnik.gif

Napisano

> Kup NGK bądź jak wolisz oryginał w opel-shop.pl kiedyś widziałem za jakieś 130 zł .Wymienisz bez

> problemu samemu ,tylko nie zapomnij smarem grafitowym bądź miedzianym posmarować byś na

> przyszłość nie miał problemów z ewentualną wymianą .Pozdrawiam

oj, smar to chyba żaden z wymienionych smile.gif

Napisano

Chopy... Naprawdę macie swoich rozmówców za ćwierćinteligentów i cytujecie całe posty bo nie domyślą się o co Wam chodzi? wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> IMO lepiej podjechać, bo wykręcić z kolektora może być trudno, a i wkręcić trzeba na specjalny

> środek. W warsztacie będą też wiedzieli, która jest warta wkręcania, a w razie czewgo, będzie

> na kogo psioczyć

No właśnie tak coś podejrzewałem, że zbyt prosto to wygląda. biglaugh.gif

Pozdrowienia

Napisano
  • Autor

> Wymienisz bez

> problemu samemu ,tylko nie zapomnij smarem grafitowym bądź miedzianym posmarować byś na

> przyszłość nie miał problemów z ewentualną wymianą

Z tym bez problemu to nie jestem pewny, ta która siedzi w kolektorze wygląda na mocno zespoloną z resztą żelastwa. wink.gif

Pozdrowienia

Napisano

> Chopy... Naprawdę macie swoich rozmówców za ćwierćinteligentów i cytujecie całe posty bo nie

> domyślą się o co Wam chodzi?

Forum nie wymydli się od tego zlosnik.gif

> Pozdroofka

Zdrowie najważniejsze 20.GIF

Napisano

> Forum nie wymydli się od tego

Nie wymydli się, ale znów przyjdzie odgórne polecenie, żeby kasować stare posty, bo baza spuchnięta. A szkoda ich.

> Zdrowie najważniejsze

O to to... smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nie wymydli się, ale znów przyjdzie odgórne polecenie, żeby kasować stare posty, bo baza

> spuchnięta. A szkoda ich.

Na to nie mamy większego wpływu.

Forum sprzętowo jest ubożuchne. Wiele z jego treści bezpowrotnie ulatnia się, choć podobno jakieś backupy są.

Taka jest cena niezależności AK.

Napisano

> Na to nie mamy większego wpływu.

Mamy. Wystarczy nie cytować bez potrzeby. Każde niepotrzebne zacytowane powiedzmy 500 znaków zajmuje w bazie miejsce nowemu, wartościowemu postowi lub wymusza skasowanie takiegoż starego przy następnej akcji kasowania.

Pozdroofka

Napisano

Panie Lelku, ale Ty cierpliwy jesteś. Nawet sam (prawie) nie usuwasz cytatów.

Mort, jeśli masz chęci to możesz spróbować. Odkręcaj na zimnym. Możesz się posiłkować jakimś penetrantem. Nowa sonda jest (powinna być) powleczona fabrycznie specjalnym smarem ceramicznym.

Kupuj produkty firmowe jak wspomnieli przedmówcy. U sprawdzonych dostawców, bo jest sporo podróbek.

Napisano

ja swoja potraktowalem wieczorem wd 40 rano przylozylem mniejszego sztorca 3 x delikatnie pawelkiem i wyszla bez problemu . a wygladala na b. mocno zapieczona .

Napisano

Sonde wykrecalem na lekko cieplym silniku, bez uzycia penetratorow (musialbym zalewac kilka dni, zeby sie przez korozje przezarlo...-wykrecilem kilkanascie sond w roznych wozach). Gwint w kolektorze (lub innym elemencie ukladu wydechowego, gdzie sonda byla umieszczona) wygladal zawsze tak samo-marnie-ale nowa sonde zawsze udawalo sie pewnie wkrecic.

Przewaznie obcinalem przewod (przewody) sygnalowy i stosowalem wysoki klucz nasadowy.

Nowe sondy NGK/NTK maja gwint powleczony smarem grafitowym.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam. Czy przy odpiętej wtyczce od sondy musi się świecić check czy nie i jeśli tak to dlaczego się nie świeci jak jest odpięta? Kontrolka działa, świeci się po przekręceniu zapłonu i gaśnie chwile po odpaleniu. Błędy też można "wymrugać". Pacjent to f-ka z silnikiem x16sz. Pozdrawiam

Napisano

> Witam. Czy przy odpiętej wtyczce od sondy musi się świecić check

To zależy czy silnik jest ciepły czy nie. Zimny silnik nie korzysta z sondy (bo żeby zadziałała, sonda musi osiągnąć temperaturę chyba ze 200 stopni (ehem, chyba znacznie więcej)) więc niekoniecznie musi wywalać błąd. U mnie chwilowe odpięcie sondy na chłodnym silniku też nie powodowało błędu.

Druga sprawa: czy masz LPG? Czasem gaziarze montują odcięcie kontrolki żeby ukryć swoją niekompetencję...

Napisano

> Czy przy odpiętej wtyczce od sondy musi się świecić check

Jeśli sonda jest bez grzałki, to póki jest zimna komp ją ignoruje. Czyli jeśli odepniesz kabelek sondy, odpalisz zimny silnik to checka nie będzie póki temperatura nie osiągnie zdaje się 800* Orochimaru zna na pamięć warunki zapalania się kontrolki wink.gif, jak przyjdzie to poda. Mi się coś kołacze po głowie że to "sygnał poza zakresem lub brak sygnału przez ileś tam minut".

Pozdroofka

Napisano

> To zależy czy silnik jest ciepły czy nie.

Przy tych temperaturach co są obecnie to chyba nie trzeba długo jechać żeby osiągnąc temperaturę roboczą sondy.

> Druga sprawa: czy masz LPG? Czasem gaziarze montują odcięcie kontrolki żeby ukryć swoją niekompetencję...

LPG jest, przy wymrugiwaniu błędów wyskakuje:

- sonda lambda - uboga mieszanka,

- sonda lambda - bogata mieszanka.

Kontrolka nie jest odcięta, bo normalnie się zapala przy zapłonie i gaśnie po odpaleniu.

Napisano

> LPG jest, przy wymrugiwaniu błędów wyskakuje:

> - sonda lambda - uboga mieszanka,

> - sonda lambda - bogata mieszanka.

Czyli odpiąłeś kabel od lambdy, przejechałeś kawałek, np 5-10 km i wywaliło takie oto błędy?

> Kontrolka nie jest odcięta, bo normalnie się zapala przy zapłonie i gaśnie po odpaleniu.

OK - pewnie odcięcia nie ma. Na marginesie, przekaźnik czasowy na checka potrafi się zachowywać dokładnie tak samo...

Napisano

> Czyli odpiąłeś kabel od lambdy, przejechałeś kawałek, np 5-10 km i wywaliło takie oto błędy?

nie, błędy wymrugałem przed odpięciem lambdy a po odpięciu nie "mrugałem" wink.gif

> OK - pewnie odcięcia nie ma. Na marginesie, przekaźnik czasowy na checka potrafi się zachowywać

> dokładnie tak samo...

a co to za przekaźnik i jakie ma zadanie?

Napisano

Jeśli miałeś te błędy wcześniej, to dziwne że dwa skrajne na raz. Jaką masz instalkę (komputer) od LPG?

> a co to za przekaźnik i jakie ma zadanie?

Czasami jak gaziarz wybitnie skopie instalację to bez przerwy komputer wywala checka. Gaziarze montują wtedy przekaźnik, który kilka sekund po odpaleniu (lub po włączeniu zapłonu) odcina ("gasi") świecącego checka żeby właściciel żył w błogiej nieświadomości. Kierowcy wydaj się że wszystko działa jak trzeba, check ładnie gaśnie po odpaleniu itp. Wtedy nawet jeśli auto pracuje w trybie awaryjnym nic na desce się nie świeci. Oczywiście to druciarstwo i papractwo jest...

Napisano

> Jeśli miałeś te błędy wcześniej, to dziwne że dwa skrajne na raz. Jaką masz instalkę (komputer) od LPG?

błędy były chyba od początku montażu gazu a jak nie od początku to od bardzo dawna. Instalacja była zamontowana w 2005 roku jako I generacja bez krokowego a za "komputer" robił stag 2W czy jakoś tak. Po ok. 2-3 latach wstawiony był krokowy i komp autronic al-700. Ze dwa miesiące temu byłem u gazownika, wywalił krokowy bo podobno zawiesił się w stałej pozycji i wstawił śrubę. Przy okazji powiedział że sonda nie działa. Jeździłem trochę w zimie na PB i spalanie było ok. 10-12 l na 100 km to jak na jazdę w zimie po mieście to chyba normalne spalanie.

Pozatym od dłuższego czasu obroty na biegu jałowym spadają na gazie, ale tylko jak jest ciepły, na zimnym jest ok. Na benzynie czy ciepły czy zimny obroty sa na stałym poziomie. Przypuszczam, że to może być parownik do wymiany bo przelałał juz ponad 100kkm, albo potrzeba dobrej regulacji gazu.

> Gaziarze montują wtedy przekaźnik, który kilka sekund po odpaleniu (lub po włączeniu zapłonu) odcina ("gasi") świecącego checka żeby właściciel żył w błogiej nieświadomości.

a jak sprawdzić czy jest ten przekaźnik czy nie?

Napisano

Do zbadania emulacja sondy lambda w AL-700 (bez kabelka i laptopa się nie obejdzie)

Gaziarz mówił że sonda nie działa? To możliwe. Jeśli masz woltomierz, wepnij się w kabelek sondy (najlepiej szpilką, tak aby sonda była podpięta cały czas do komputera) a drugi biegun do masy silnika. Przy depnięciu do dechy napięcia na sondzie powinno być zbliżone do 1V, po puszczeniu gazu (silnik schodzi z wysokich obrotów) napięcie powinno spaść w okolice 0V. Na jałowym napięcie powinno się cały czas zmieniać.

> a jak sprawdzić czy jest ten przekaźnik czy nie?

Trzeba by rozgrzebać instalację i zobaczyć co jest wpięte między żarówkę w zegarach a komputer w prawym słupku.

Napisano

> Do zbadania emulacja sondy lambda w AL-700 (bez kabelka i laptopa się nie obejdzie)

kabel i kompa mam, ale kabel jest na USB i nie chce współpracować frown.gif

> Gaziarz mówił że sonda nie działa? To możliwe. Jeśli masz woltomierz, wepnij się w kabelek sondy ...

tak też zrobię, dzięki ok.gif

Napisano

> Czy przy odpiętej wtyczce od sondy musi się świecić check czy nie i jeśli tak to dlaczego

> się nie świeci jak jest odpięta?

Musi się świecić. Nie świeci się dlatego, że nie zostały spełnione do tego warunki. Jeśli chcesz żeby się zaświecił, to musisz - po odłączeniu sondy - przytrzymać rozgrzany silnik na co najmniej lekko podniesionych obrotach przez jakieś pół minuty.

Napisano

> żeby się zaświecił, to musisz - po odłączeniu sondy - przytrzymać rozgrzany silnik na co najmniej lekko podniesionych obrotach przez jakieś pół minuty.

A nie mówiłem, ze zna na pamięć? grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Jeśli chcesz żeby się zaświecił, to musisz - po odłączeniu sondy - przytrzymać rozgrzany silnik na co najmniej lekko podniesionych obrotach przez jakieś pół minuty.

Ale czy to działa tylko na postoju? Bo jak jadę to silnik cały czas jest na lekko podniesionych obrotach grinser006.gif

Napisano

> A nie mówiłem, ze zna na pamięć?

> Pozdroofka

Wy tu wszyscy wszystko znacie na pamięć claps.gif

Pytanie poza konkursem: czy TA sonda to dobra będzie czy szukać oryginału?

Napisano

> A nie mówiłem, ze zna na pamięć?

Ojtam ojtam wink.gif.

Tilok, obroty muszą być stałe.

Sonda będzie ok.

Napisano

> czy TA sonda to dobra będzie czy szukać oryginału?

Ta jest tą, której potrzebujesz. Nie baw się w tanie wynalazki. BTW, u mnie jeździ dokładanie taka od dwóch lat. A może trzech...

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.