Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2/5 zerwane gwinty w piaście koła

Featured Replies

Napisano

Ponieważ poprzedni właściciel zamontował najtańszy z możliwych zestaw hamulcowy - tarcze pogięły się. Niedawno został wymieniony na nowy - mikoda + ate, ale w tym samym czasie były wymieniane opony u wulkanizatora, który zerwał 2 gwinty pzy jednej piaście. Przy hamowaniu z 190km/h znowu było odczuwalne, ale delikatne drgania. Czy możliwe jest, że dokręcenie koła na 3 śruby zamiast na 5 jest tego skutkiem ?

Napisano

> Czy możliwe jest, że dokręcenie koła na 3 śruby

> zamiast na 5 jest tego skutkiem ?

Tak, jest to jak najbardziej możliwe.

Odradzam jazdę z dużymi prędkościami na kołach bez 2 śrub z uwagi na możliwość wystąpienia duży przeciążeń (np przy wjechaniu w dziurę) i utraty koła.

Napisano

> Czy możliwe jest, że dokręcenie koła na 3 śruby

> zamiast na 5 jest tego skutkiem ?

Tak, tu bym właśnie szukał przyczyny (a przynajmniej od tego bym zaczął). Dodatkowo zapytam, czy są to dwie sąsiednie śruby. Bo jak tak to już w ogóle ooniee.gif

Napisano
  • Autor

> Jechałes 190 km/h z jednym kołem przykręconym na 3 z 5 śrub?

To prawda - całkiem o tym zapomniałem smirk.gif

Napisano
  • Autor

2 sąsiednie! Tak też sądziłem, ale wolałem dopytać doświadczonych.

Napisano
  • Autor

Całkiem zapomniałem, ale była to autostrada, bardzo znany mi odcinek.

Napisano

> Jechałes 190 km/h z jednym kołem przykręconym na 3 z 5 śrub?

znam goscia ktory z lodzi do BB dojechal na 2 z 4 takze nie panikujcie pany smile.gif aczkolwiek nie twierdze aby bylo sie cyz mchwalic smile.gif poprostu dac sie da ale na dluzsza mete nie polecam :D

Napisano

> znam goscia ktory z lodzi do BB dojechal na 2 z 4

Między dojechać a jechać niemal dwie paki widzę subtelną róznicę. grinser006.gif

Napisano

> 2 sąsiednie! Tak też sądziłem, ale wolałem dopytać doświadczonych.

ooniee.gif Znajomość drogi nie pomogłaby zbytnio w przypadku odpadnięcia koła...

Napisano

> znam goscia ktory z lodzi do BB dojechal na 2 z 4 takze nie panikujcie pany =

jechałem tak kiedyś z konieczności 1/2 trasy WWA-KRK... sprzedawca dał mi złe śruby do ALUFELG (zły skok gwintu), chciałem dokręcic w połowie drogi po zmianie i urwalem 2 z 4 gwintów... dalszą część trasy jechalem 70km/h max zlosnik.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Dla przestrogi - nie polecam tak jeździć; 3 śruby, na których koło się trzymało poluzowały się mimo dokręcenia z momentem 110Nm. Po kilku tygodniach zaczęło pukać przy przyśpieszaniu i hamowaniu, później bardzo delikatnie stukało (jakby w bieżniku utkwił kamyszek). Okazało się, 3 śruby się poluzowały (nie wykręciły). Na szczęście żadnych strat, bo szybko je dokręciłem.

A piasta jest już w bagażniku od 2 tygodni spineyes.gif

Napisano

> Dla przestrogi - nie polecam tak jeździć. 3 śruby, na których koło się trzymało poluzowały się mimo

> dokręcenia z momentem 110Nm. Po kilku tygodniach zaczęło hałasować przy przyśpieszaniu i

> hamowaniu, następnie hałasowało już w czasie jazdy. Okazało się, 3 śruby nieznacznie wykręciły

> się. Strat na szczęście żadnych.

dla mnie jestes wzorem..... (ocenzuruje się ) narażasz siebie i innych bo twoje koło może kogoś zabić a widziałem kilka odpadniec kół naszczescie w zamknietych miejscach. Szczyt głupoty

Napisano

> Dla przestrogi - nie polecam tak jeździć. 3 śruby, na których koło się trzymało poluzowały się mimo

> dokręcenia z momentem 110Nm. Po kilku tygodniach zaczęło hałasować przy przyśpieszaniu i

> hamowaniu, następnie hałasowało już w czasie jazdy. Okazało się, 3 śruby nieznacznie wykręciły

> się. Strat na szczęście żadnych.

Jeździłeś dwa miesiące na tych 3 śrubach? icon_eek.giffacepalm%5B1%5D.gifsciana.gif

Napisano
  • Autor

> dla mnie jestes wzorem.....

Dla potomnych z przyjemnością przyznałem się do błędu żeby inni go nie popełniali i dobrze mi z tym skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Jeździłeś dwa miesiące na tych 3 śrubach?

Tia. Nie spodziewałem się, że zaczną puszczać sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.