Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szum przy wyciśnietym sprzęgle...

Featured Replies

Napisano

... mam następujący problem chyba ze sprzęgłem albo ze skrzynią... przy puszczonym sprzęgle wydobywa sie z jego okolic szum (jednostajny szum bez stuków) po wciśnieciu sprzęgła szum ustaje... dobrze obstawiam ze to wina skrzyni? Czy to może być łożysko wałka skrzyni? a może takie efekty powodować brak oleju (bo nie jest wykluczony :D ) ?

Napisano

a może to łożysko oporowe?

Napisano
  • Autor

> a może to łożysko oporowe?

łożysko oporowe szumiałoby raczej przy wciśniętym sprzęgle, poza tym ono raczej tak postukuje nieregularnie... tu jest piękny jednostajny szumik zlosnik.gif

Napisano

> łożysko oporowe szumiałoby raczej przy wciśniętym sprzęgle, poza tym ono raczej tak postukuje

> nieregularnie... tu jest piękny jednostajny szumik

hmm jeśli mnie pamięć nie myli to przynajmniej w cento tak jest, że szumi łożysko przy puszczonym, przy wciśniętym ustaje.

Napisano
  • Autor

> hmm jeśli mnie pamięć nie myli to przynajmniej w cento tak jest, że szumi łożysko przy puszczonym,

> przy wciśniętym ustaje.

no to ja miałem w BMW na odwrót jak łożysko mówiło "papa" zlosnik.gif

Napisano

> hmm jeśli mnie pamięć nie myli to przynajmniej w cento tak jest, że szumi łożysko przy puszczonym,

dokładnie ok.gif

jeśli nie łożysko to skrzynia pewnie daje o sobie znaki

Napisano

i tak samo jest w palio, co ciekawe miałem dokładnie takie same objawy, ale TYLKO w zimie, obecnie problem nie występuje niewiem.gif

Napisano

> łożysko oporowe szumiałoby raczej przy wciśniętym sprzęgle, poza tym ono raczej tak postukuje

> nieregularnie... tu jest piękny jednostajny szumik

Mylisz oporowe z wyciskowym. Oporowe jest osadzone w wale korbowym, wyciskowe jest przymocowane do łapy sprzęgła i porusza się wzdłuż wałka sprzęgłowego.

Napisano

> i tak samo jest w palio, co ciekawe miałem dokładnie takie same objawy, ale TYLKO w zimie, obecnie

> problem nie występuje

Ja też na początku miałem tylko w zimie. Skończyło się remontem skrzyni. Na początek sprawdź i wymień olej.

Napisano

> ... mam następujący problem chyba ze sprzęgłem albo ze skrzynią... przy puszczonym sprzęgle

> wydobywa sie z jego okolic szum (jednostajny szum bez stuków) po wciśnieciu sprzęgła szum

> ustaje... dobrze obstawiam ze to wina skrzyni? Czy to może być łożysko wałka skrzyni? a może

> takie efekty powodować brak oleju (bo nie jest wykluczony :D ) ?

dwa razy miałem podobny objaw przy małej oleju

Napisano
  • Autor

> Mylisz oporowe z wyciskowym. Oporowe jest osadzone w wale korbowym, wyciskowe jest przymocowane do

> łapy sprzęgła i porusza się wzdłuż wałka sprzęgłowego.

masz rację... wink.gif

na początek zmienię olej i zobaczymy smile.gif jak to nic nie da to trza będzie rwać skrzynię...

Napisano

Miałem tak samo. Oczywiście pierwsza diagnoza to sprzęgło lecz okazało się, że to jedno z łożysk w skrzyni robiło za grzechotkę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.