Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moto a odzież codzienna

Featured Replies

Napisano

Pytanko mam: większość z was zapewne dojeżdża np. do pracy motocyklem.

Jak wygląda kwestia użytkowania moto w codziennym ubraniu?

Tzn wiem, że się da zlosnik.gif ale ogólnie propagowane kwestie bezpieczeństwa rozbiegają się raczej z jazdą w adidasach.

Rozmawiamy o 10-15min przejazdach przez miasto na jeszcze nie ustalonym motocyklu grinser006.gif

Co w zasadzie nie ma znaczenia bo położyć się można tak samo w trasie jak pod własnymi oknami.

Napisano

trzeba okreslic akceptowalny poziom bezpieczenstwa od pasa w dol

bo od pasa w gore zawsze kurtka + kask + rekawice i masz wszystko chronione i mozesz to zakladac nawet na garnitur

a od pasa w dol musisz wybrac, czy decydujesz sie jezdzic w zwyklych spodniach i butach, czy w motocyklowych, czy w zwyklych, ale na przyklad z wszytymi wzmocnieniami (sa takie dzinsy) czy w zwyklych + ochraniacze itd

Napisano

A nie prościej jest poprostu mieć ubranie do pracy w plecaku?

Ja osobiście dużo pewniej się czuje na moto jak mam przynajmiej na sobie solidne buty za kostkę + spodnie przynajmiej jeans i kurtke z ochraniaczami lub skórzana. Napewno nie pomyślał bym o jeździe na moto w lakierkach czy adidasach smile.gif bo niestety o uraz nogi dośc łatwo, np. poślizgnać się przy zatrzymywaniu na światłach i kostka skrecona.

Napisano
  • Autor

> A nie prościej jest poprostu mieć ubranie do pracy w plecaku?

> ...

> kostka skrecona.

Właśnie o takie 'czysto funkcjonalne' aspekty mi chodzi.

Przebieranie się do/w pracy wydaje mi się problematycznym rozwiązaniem.

Z drugiej strony kwestie bezpieczeństwa są raczej istotne.

Napisano

> Pytanko mam: większość z was zapewne dojeżdża np. do pracy motocyklem.

> Jak wygląda kwestia użytkowania moto w codziennym ubraniu?

> Tzn wiem, że się da ale ogólnie propagowane kwestie bezpieczeństwa rozbiegają się raczej z jazdą

> w adidasach.

> Rozmawiamy o 10-15min przejazdach przez miasto na jeszcze nie ustalonym motocyklu

> Co w zasadzie nie ma znaczenia bo położyć się można tak samo w trasie jak pod własnymi oknami.

Ja patrzę na to tak. Prawo nie zabrania. Czy cenisz bardziej wygodę czy bezpieczeństwo to twój wybór. Ja cenię bardziej wygodę i zasuwam w jeansach i adidasach/pantoflach i kurtce moto, a jak zrobi się za gorąco to w koszuli z krótkim rękawem.

Szybciej niż skuterem po mieście nie jeżdżę a nie widziałem wielu skuterzystów w zbroi.

Napisano

> Właśnie o takie 'czysto funkcjonalne' aspekty mi chodzi.

> Przebieranie się do/w pracy wydaje mi się problematycznym rozwiązaniem.

> Z drugiej strony kwestie bezpieczeństwa są raczej istotne.

właśnie wszystko zależy od tego jakiego bezpieczeństwa potrzebujesz, jak pełnego to nie widzę inaczej jak wszystko na zmianę do plecaka czy sakwy, jak jakieś części ciała w razie czego możesz poświęcić to po prostu ubierasz się w normalne ciuchy

z obserwacji choperowca

kowbojki nie za dlugie - mozesz w nich lazic caly dzien

takie nakladki skorzane na jeansy - w miare sie sprawdzaja przy upadku, latwo je zdjac i nie musisz zakladac jeansow bo juz je masz na sobie

Napisano

> A nie prościej jest poprostu mieć ubranie do pracy w plecaku?

Wiele zalezy od tego jak trzeba sie ubrać w pracy...

mam momenty kiedy musze być w marynarce pod krawatem i w wyjsciowych spodniach - wtedy na pewno pojade samochodem...

Ale w pozostałych wypadkach jestem zdecydowanie za strojem....

Napisano

> Tzn wiem, że się da ale ogólnie propagowane kwestie bezpieczeństwa rozbiegają się raczej z jazdą

> w adidasach.

Właśnie ze względu na ubranie i pochodne zrezygnowałem praktycznie z codziennego jeżdżenia na motocyklu. Z tym, że ja pracuję w kilku miejscach, pomiędzy którymi muszę się w ciągu dnia przemieszczać, więc opcja z zapasowym ubraniem w biurze odpada. Po pierwsze musiałbym mieć z 10 kompletów, po drugie przebieranie się za każdym razem byłoby mocno kłopotliwe. A siedzenie kilka godzin w butach i spodniach motocyklowych nie należy do przyjemności. Dodatkowo muszę ze sobą nieraz wozić duży zestaw dokumentów i innych akcesoriów, i na 2oo nie za bardzo jest jak to wygodnie przewieźć. Pewnie gdybym miał pracę w jednym biurze, najlepiej jeszcze z dostępnym prysznicem smile.gif, sprawa wyglądałaby inaczej. Na razie samochód z klimatyzacją wygrywa, nawet kosztem dłuższego czasu dojazdu.

Napisano

Ja jestem zwolennikiem wysokiego stopnia bezpieczeństwa, bo co z tego że to tylko wyjazd 1km do sklepu, na tej zasadzie można podzielic wyjazd nad morze na takie odcinki po 1000km.

Niestety wróg czyha biglaugh.gif

Napisano

Ja zazwyczaj ubieram pełny kombinezon nawet na krótkie trasy. Do pracy mam 8km i raczej jeżdżę w kombinezonie. Przede wszystkim z tego powodu, że w skórze jest mi ciepło, nie wieje (nie mam perforowanej)

Napisano

> Właśnie o takie 'czysto funkcjonalne' aspekty mi chodzi.

> Przebieranie się do/w pracy wydaje mi się problematycznym rozwiązaniem.

Zapewne jest problematyczne.

Od dwóch tygodni jeżdzę do roboty....na rowerze wink.gif Codziennie przebieranie się z ciuchów sportowych w ciuchy biurowe które przywiozłem sobie w plecaku jest upierdliwe i zajmuje sporo czasu oslabiony.gif

Na moto jechałbym na bank już w tych biurowych, zakładając powolną jazdę tempem raczej skuterowym niż motocyklowym

Napisano

od miesiąca skuterem

Na szczęście w pracy nie muszę chodzić w gajerku, więc dżinsy + ochraniacze na kolana, na górę na początku zakładałem jakiś tani buzer + kurtka z goretexu, teraz zakładam grubą skórę i to wszystko. Większość drogi to omijanie korka z prędkością "rowerową".

Napisano

w pracy wisi garnitur i stoją buty a w plecaku jeżdżą dżinsy. Rano zakładam nową wyprasowaną koszulę i jazda. W pracy tylko przekładam spodnie (zdrowemu człowiekowi zdjęcie spodni tekstylnych i założenie dżinsów zajmie nie więcej niż 20 sek.).

Jak muszę na szybko wyskoczyć na miasto w czasie pracy to lecę w dżinsach. Wtedy najzwyczajniej nie hamuję na 100% i nie kładę się na kolano w zakrętach...

zawsze kask, buty motocyklowe i rękawice...

jedyna rzecz w której jeździ się koszmarnie to koszula z kołnierzykiem, kołnierzyk na wietrze robi straszne harce... zlosnik.gif

Napisano

ja częto dojeżdzam do pracy na moto

mam dobrze, bo w pracy mam możliwość przebrać sie i mam szafkę, w której mogę zostawić marynarkę, spodnie i buty

jak bym szafki nie miał, to pewnie jeżdiłbym zawsze w jeans-ach (i tak w lato raczej rzadko zakładam spodnie moto) kurtkę zakładałbym na marynarkę (dziwnie by to pewnie wyglądało) a buty woziłbym w kufrze.

Napisano

> trzeba okreslic akceptowalny poziom bezpieczenstwa od pasa w dol

> bo od pasa w gore zawsze kurtka + kask + rekawice i masz >wszystko chronione

Masz ochote podyskutowac ile daje skorzana kurtka bez protektorow przy upadku ?

wink.gif

Napisano

Jezdze do pracy w kurtce i butach motocyklowych, kasku i krótkich rekawiczkach. Na nogach zwykłe jeansy badz sztruksy. W pracy czekaja na mnie "cichobiegi" na zmiane i marynarka smile.gif

Napisano

> Masz ochote podyskutowac ile daje skorzana kurtka bez protektorow przy upadku ?

Josyp IMO nie napisał ze chodzi mu o zwykła kurtke że tak powiem cywilną....

Bo faktycznie zwykła daje niewiele-zaliczyłem kiedyś glebę przy zerowej predkości - kolega kupił "fajerkę" i przymierzalem sie przed garażem... jak zsiadałem zaczepiłem o coś noga i wyrżnąłem łokciem o ziemie...zwykła kurtka daje bardzio niewiele... zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Masz ochote podyskutowac ile daje skorzana kurtka bez protektorow przy upadku ?

mam, moja kurtalka z lumpexu sprawdzila sie juz w kilku glebach

pokaz palcem gdzie napisalem o kurtce bez protektorow

Napisano
  • Autor

> Jezdze do pracy w kurtce i butach motocyklowych, kasku i krótkich rekawiczkach. Na nogach zwykłe

> jeansy badz sztruksy. W pracy czekaja na mnie "cichobiegi" na zmiane i marynarka

Czyli w ramach podsumowania.

Kolejność istotna

Absolutne minimum

-kask - zlosnik.gif

-buty -to przewija się najczęściej

-kurtka bądź jakiekolwiek sensowne zabezpieczenie na korpus

-rękawice -wymieniliście je kilka razy, ale zakładam, że są przydatne

Wskazane:

Spodnie -motocyklowe, lub przynajmniej czymś wzmocnione.

Kurde - miałem nadzieję, że więcej osób przyzna się do jazdy w całkowicie cywilnym ubraniu zlosnik.gif

Coś na zasadzie: wychodzę z domu, wsiadam na moto, wysiadam do pracy/sklepu, wsiadam na moto, jadę do znajomych, etc

A tym czasem wychodzi: ubieram się na moto, jadę, przebieram się, robię coś tam, przebieram się, jadę...

Czyli wychodzi na to, że aż takie szybkie i bezproblemowe moto jednak nie jest hmm.gif

Chociaż przyznam, że widzę (głownie na wiertarkach) sporo ludzi w adidasach, krótkich spodniach, t-shirt i kasku.

Rozumiem, że to Ci którzy jeszcze nie szlifowali zlosnik.gif

Napisano

No niestety, taka jest kultura w polsce kierowców oraz drogi że jednak ja osobiście wole byc przynajmniej jakoś zabezpieczony.

Napisano

Jeśli chodzi o spodnie to ja zakładam na jeansy i tak jadę do pracy. Na miejscu po prostu je ściągam i pod spodem mam jeansy. Jak sobie kupisz kombinezon ze skóry to taki paten nie przejdzie ale jeśli pójdziesz w ubrania turystyczne to spokojnie możesz tak zakładać.

Oczywiście kurtka, rękawiczki, buty obowiązkowo nie zależnie od temperatury na zewnątrz.

Napisano

> Kurde - miałem nadzieję, że więcej osób przyzna się do jazdy w całkowicie cywilnym ubraniu

Byłem kiedyś rok w USA w mieście uniwersyteckim na mid-weście...

Tam była tak niepisana umowa z policją że jak motonita nie przekracza 25 mph to nie czepiają sie go za nic...\

Cała masa ludzkości jeżdziła po miescie bez kasków w szortach t-szertach czy innych marynarkach...

Ale z kolei motocyklisci byli bardzo zdyscyplinowani i jak jechali gdzieś dalej czy szybciej to była zupelnie inna bajka...

Sam mając do przejechania np 2 km ze spacerowa predkością jechałem w jeansach i podkoszulku...

Ale dodac trzeba że poza zupełnie inną kultura jazdy ruch tam był jak na polskie standardy b mały...

Napisano

> Chociaż przyznam, że widzę (głownie na wiertarkach) sporo ludzi w adidasach, krótkich spodniach,

> t-shirt i kasku.

> Rozumiem, że to Ci którzy jeszcze nie szlifowali

kolega zaliczyl szlif na enduro przy predkosci okolo 40km/h-a byl w cienkich dzinsach i koszulce.rezultat-4 dni wolnego bo kolana i rece w stanie tragicznym.nie wiem co moze sie dziac w takim razie przy 90km/h zlosnik.gif

sam niedawno zapoznalem sie z bliska z angielskim asfaltem przy ok.60km/h.bylem ubrany w kurtke ,rekawice i grube dzinsy-nawet drasniecia.ale przez tydzien wydawalo mi sie ze mam polamane zebra-spanie i kichanie to byl koszmar hehe.gif

Napisano

> Kurde - miałem nadzieję, że więcej osób przyzna się do jazdy w całkowicie cywilnym ubraniu

> Coś na zasadzie: wychodzę z domu, wsiadam na moto, wysiadam do pracy/sklepu, wsiadam na moto, jadę

> do znajomych, etc

> A tym czasem wychodzi: ubieram się na moto, jadę, przebieram się, robię coś tam, przebieram się,

> jadę...

> Czyli wychodzi na to, że aż takie szybkie i bezproblemowe moto jednak nie jest

> Chociaż przyznam, że widzę (głownie na wiertarkach) sporo ludzi w adidasach, krótkich spodniach,

> t-shirt i kasku.

Live to ride, ride to DIE

1accident134.jpg

Napisano

> -kask -

bez dyskysji smile.gif

> -buty -to przewija się najczęściej

Pomijajac kwestie bezpieczenstwa to mi w butach motocyklowych jezdzi sie po prostu "przyjemniej" np. lepiej czuje biegi.

> -kurtka bądź jakiekolwiek sensowne zabezpieczenie na korpus

Pomijajac kwestie bezpieczenstwa to mam gdzie wrzucic dokumenty, portfel, komorke. Z rana jak jest 5-10 stopni nie wyobrazam sobie jazdy bez kurtki.

> -rękawice -wymieniliście je kilka razy, ale zakładam, że są przydatne

Bez rekawiczek czuje sie jakbym jechal na golasa, pomijam lepsze wyczucie "wrazliwego" rolgazu.

Czasami, rzadko...

> Czyli wychodzi na to, że aż takie szybkie i bezproblemowe moto jednak nie jest

Az takiej tragedii nie ma. Pamietam ze w szkole tez musialem miec np. buciki na zmiane 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Live to ride, ride to DIE

jej, niezle obrazki.

Ja jezdze do roboty ok 37km na skuterze (majesty 250). Zawsze ubieram sie w kask, kurtke, spodnie i rekawice.

Wiosna, lato i jesien

Napisano
  • Autor

> Ja jezdze do roboty ok 37km na skuterze (majesty 250). Zawsze ubieram sie w kask, kurtke, spodnie i

> rekawice.

> Wiosna, lato i jesien

W Polsce czy Chinach? zlosnik.gif

Napisano

> Czyli w ramach podsumowania.

> Kolejność istotna

> Absolutne minimum

Ja bym tą kolejność tak sklasyfikował:

-Kask

-Rękawiczki, bo bez nich źle się czuję

-Kurtka jak temperatura pozwala.

> Coś na zasadzie: wychodzę z domu, wsiadam na moto, wysiadam do pracy/sklepu, wsiadam na moto, jadę

> do znajomych, etc

Dokładnie tak jeżdżę, oczywiście z prędkościami do 50 km/h

> t-shirt i kasku.

Ja szlifowałem i trochę skóry zostawiłem na asfalcie, jednak była to mała prędkość więc skóry tyle co i po upadku na rowerze i nadal jeżdżę jak jeździłem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.