Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kamerka cofania - gdzie zamontować?

Featured Replies

Napisano

> Chopy, jak już montujemy kamerki, to może pójść na całość?

> Kupiłem sobie wideorejestrator O taki (przykładowe zdjęcie z allegro) :

> Jestem w trakcie testów, póki co domowych, bo jeszcze nie zamontowane w aucie Zapowiada się

> nieźle, choć jakość obrazu nie powala, no ale to może kwestia tego, ze w pomieszczeniu. Jakby

> ktoś się zastanawiał nad zakupem, to służę wszelkimi informacjami.

Informacje były swego czasu na HP. Jakoś obrazu taka sobie (im lepszą się wybierze w menu tym gorzej zlosnik.gif) a na dodatek mechanicznie totalna porażka. Ssawka odkleiła się od szyby, spadło - odbiwszy się od kokpitu - na fotel. Więc miękko teoretycznie. Ale na tym działanie sprzętu się skończyło. Szlag trafił gniazdo flash i kilka "spawów" w środku. Zrobiłem z tego piękne mocowanie do ręczniaka UKF grinser006.gif więc się mimo wszystko przydało waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Jakoś obrazu taka sobie

No a czego wymagać... wink.gif Jakie pieniądze taka jakość. Aczkolwiek myślałem, że będzie gorzej smile.gif

> im lepszą się wybierze w menu tym gorzej

No bez przesady... wink.gif

> Ssawka odkleiła się od szyby

Bo trza "umić" przyklejać wink.gif Szybkę i ssawkę odtłuścić acetonem, ssawkę lekko zwilżyć (można śliną zlosnik.gif ) i będzie trzymać. Uchwyt od nawigacji (w zasadzie identyczna "technologia") tak przyklejony trzyma się już 4 lata, niezależnie czy mróz czy upał w aucie.

> Zrobiłem z tego piękne mocowanie do ręczniaka UKF więc się mimo wszystko przydało

Grunt to być praktycznym grinser006.gifwaytogo.gif

Pozdroofka

Napisano

> Uchwyt od nawigacji (w zasadzie identyczna "technologia") tak przyklejony

> trzyma się już 4 lata, niezależnie czy mróz czy upał w aucie.

a czyszcząc od wewnątrz przednią szybę, tak po prostu omijasz uchwyt? icon_eek.gif

poważnie 4 lata nie zdejmowałeś?

Napisano
  • Autor

> a czyszcząc od wewnątrz przednią szybę, tak po prostu omijasz uchwyt?

Zgadza się smile.gif

> poważnie 4 lata nie zdejmowałeś?

A po co? smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> No bez przesady...

Poważnie tak miałem. Najlepszą jakość filmu osiągnąłem puszczając nagranie bez dźwięku i przy najmniejszej rozdzielczości. I było widać w miarę i było widać, że to film. Jak zwiększałem jakość to jakość się za bardzo nie poprawiała za to coraz bardziej cięło.

> Bo trza "umić" przyklejać Szybkę i ssawkę odtłuścić acetonem, ssawkę

Oj tam. Nawigacja nie spada jak przyczepię, telefon się trzyma, radio na tej chińskiej ssawce też. Tamto przykleiłem ot tak żeby potestować nagrywanie. Jakaś mulda była w drodze i się odczepiło. No ale nie jest problemem, że spadło tylko że się w efekcie urządzenie skończyło ok.gif Także dbaj o swoje biglaugh.gif

> Grunt to być praktycznym

> Pozdroofka

waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Poważnie tak miałem. Najlepszą jakość filmu osiągnąłem puszczając nagranie bez dźwięku i przy

> najmniejszej rozdzielczości. I było widać w miarę i było widać, że to film. Jak zwiększałem

> jakość to jakość się za bardzo nie poprawiała za to coraz bardziej cięło.

Jesteś pewny, że mówimy o dokładnie tym samym urządzeniu? wink.gif Moje to AK173, dokładnie takie jak na focie powyżej (na zdjęciu pudełko jest od innego wink.gif )

Pozdroofka

Napisano

> Najlepszą jakość filmu osiągnąłem puszczając nagranie bez dźwięku i przy

> najmniejszej rozdzielczości. I było widać w miarę i było widać, że to film. Jak zwiększałem

> jakość to jakość się za bardzo nie poprawiała za to coraz bardziej cięło.

Może kartę miałeś za wolną i nie wyrabiała z zapisem.

Napisano

> Jesteś pewny, że mówimy o dokładnie tym samym urządzeniu?

niewiem.gif

> Moje to AK173, dokładnie takie jak na

> focie powyżej (na zdjęciu pudełko jest od innego )

Urządzenie wyglądało identycznie, pudełko też. Model HD720P Portable DVR. Prosto z Chin biglaugh.gif

Najlepsze fragmenty jakie mi się udało uzyskać w krótkim żywocie kamerki biglaugh.gif

VGA:

HD:

Ustawione parametry nagrywania są pod filmem na YT.

Napisano

> Może kartę miałeś za wolną i nie wyrabiała z zapisem.

Tego niby też wykluczyć nie można ale używam trzech takich samych i z żadną kłopotów nie miałem w innych urządzeniach.

Napisano

> Tego niby też wykluczyć nie można ale używam trzech takich samych i z żadną kłopotów nie miałem w

> innych urządzeniach.

ale nie miałeś problemów z zapisem filmów na innych urz?

Napisano

> ale nie miałeś problemów z zapisem filmów na innych urz?

Ani video ani audio. Fakt, że rozdzielczość mniejsza.

Napisano
  • Autor

> Urządzenie wyglądało identycznie, pudełko też. Model HD720P Portable DVR.

O widzisz... Miałeś HD720P czyli takie jak na pudełku na mojej focie. Ale urządzenie wygląda prawie identycznie wink.gif Zwróć uwagę na gniazdo zasilania. U mnie zamiast niego jest wyjście AV (zasilanie z ładowarki idzie przez gniazdo miniUSB).

285230219-1.jpg

Poza tym, Ty miałeś 4 diody IR wystające na zewnątrz. Oczywiście prawdopodobnie elektronika w obu może być taka sama, choć równie dobrze może się różnić. Jak również oprogramowaniem, np. kodekami.

> Ustawione parametry nagrywania są pod filmem na YT.

Hmmm... U mnie są 3 dostępne rozdzielczości:

SXGA - 1280x960

VGA - 640x480

QVGA - 320×240

Nie pamiętam na jakiej stronie czytałem (sporo tego przewertowałem smile.gif ), ze to HD w HD720 to takie pseudoHD - przerabiane "w locie" z 640x480. Może dlatego u Ciebie jest lepsza jakość w VGA niż w HD... hmm.gif

Jutro zrobię testy drogowe w obu rozdzielczościach (320×240 sobie odpuszczę wink.gif ) i porównamy.

Pozdroofka

post-36940-14352513760337_thumb.jpg

Napisano

> Ani video ani audio. Fakt, że rozdzielczość mniejsza.

no właśnie, bitrate ma znaczenie i nośnik danych musi nadążyć z zapisem, jak nie to się tnie

Napisano
  • Autor

Test smile.gif Dźwięk sobie ściszcie, bo radio grało smile.gif Wrzuciłem też na rapida, jakby ktoś chciał sobie obejrzeć oryginały, bez tych czary-mary, który robi youtube.

VGA (640x480) : ( rapid )

SXGA (1280x960) : ( rapid )

No i sam nie wiem które lepsze zlosnik.gif SXGA ma wyraźnie więcej koloru, ale nie wiem czy to bardziej przeszkadza czy pomaga zlosnik.gif . Nieco lepszy kontrast ale większa wrażliwość na zmianę oświetlenia - widać to w ostatnich sekundach filmu. Jak myślicie?

Pozdroofka

Napisano

VGA jednak płynniejsze jest , SXGA widać że gubi klatki, natomiast martwi mnie stan twoich wycieraczek. Albo tak strasznie wiało, albo opory szyby masz olbrzymie. Złapałem stop-klatki zlosnik2.gif

285232625-wycierak1.jpg

285232625-wycierak2.jpg

post-36196-14352513766742_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> VGA jednak płynniejsze jest , SXGA widać że gubi klatki

Zgadza się, też to zauważyłem. Próbowałem kart SanDisk i Kingston (obie class4) i jest tak samo. Przycina trochę.

> natomiast martwi mnie stan twoich wycieraczek. Albo tak strasznie wiało, albo opory szyby masz olbrzymie.

hahaha.gif

Pozdroofka

Napisano

> Zgadza się, też to zauważyłem. Próbowałem kart SanDisk i Kingston (obie class4) i jest tak samo.

> Przycina trochę.

> Pozdroofka

Czyli za słabe. Class10 mają zapis do 10MB/s i wtedy zapewne problemu by nie było. Czyli defacto potwierdza się spostrzeżenie Ravena że tnie na wyższej rozdzielczości i mój wniosek, że to może być wina nośnika danych.

Napisano
  • Autor

> Czyli za słabe. Class10 mają zapis do 10MB/s i wtedy zapewne problemu by nie było. Czyli defacto

> potwierdza się spostrzeżenie Ravena że tnie na wyższej rozdzielczości i mój wniosek, że to

> może być wina nośnika danych.

1 minuta filmu w najwyższej rozdzielczości to plik około 60MB, czyli jedna sekunda to 1MB. Class4 nie wystarczy? Komputer kopiuje plik 1GB na taką kartę w ciągu 110 sekund, więc teoretycznie z prędkością 9MB/s.

Pozdroofka

Napisano

Klasa karty określa minimalną prędkość zapisu (na czystą kartę).

To, że komp kopiuje z taką prędkością nie oznacza, że samo urządzenie może to robić tak szybko. Może po prostu nie wyrabia.

Napisano
  • Autor

> To, że komp kopiuje z taką prędkością nie oznacza, że samo urządzenie może to robić tak szybko.

> Może po prostu nie wyrabia.

Czyli to raczej wina urządzenia a nie karty. Nie chce mi się wierzyć, że karta class4 nie daje rady przyjąć 1 MB/s.

Pozdroofka

Napisano

> Nie chce mi się wierzyć, że karta class4 nie daje rady

> przyjąć 1 MB/s.

I słusznie skoro na kompie daje radę 9MB/s wink.gif.

Napisano
  • Autor

Czyli urządzenie smile.gif Ale cóż wymagać od tej chińszczyzny wink.gif Jest jeszcze jedna rzecz: standard SXGA to 1280x1028 w proporcjach 5:4. Natomiast to co zapisuje to urządzenie, to 1280x960 w proporcjach 4:3. To z pewnością nie jest SXGA, tylko "podwojone" VGA 640x480. Czyli przerabia VGA w locie i nic dziwnego, ze nie może nadążyć z zapisem. No bo jaki tam może być procesorek...

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Czyli za słabe. Class10 mają zapis do 10MB/s i wtedy zapewne problemu by nie było.

Zobacz filmik. To taki sprzęt jak miał Raven

. Od 1:20 facet mówi o karcie. Między innymi, że użył karty class10, ale "ty" nie musisz, po prostu taką miał smile.gif

W 5:30 widać, że gościu pożyczył wycieraczki ode mnie. Identycznie wygięte... zlosnik.gif

Ale mniejsza z tym. Chodzi mi o to, że mimo użycia karty class10 też się tnie.

Aha. Na końcu podaje ile minut filmu zmieści się na karcie 16GB. w HD 6 h, w VGA 7H. U mnie pokazuje, że w VGA 9h45' a w tym pseudoHD 5h35'

Pozdroofka

Napisano

Tak jak Orochimaru stwierdził klasa określa minimalną prędkość zapisu. Choć jak to kryterium jest ustalane to nie wiem bowiem prędkość zapisu jest mocno zależna od "dawki" danych. Lepiej jest dla dużych gorzej dla małych. Strumień danych filmu ma zmienny bitrate co oznacza, że momentami może być <1MB by za chwilę było to >6MB. Pokusiłem się o test dwóch kart jedna klasy 4 i druga klasy 6. Jak widać lepiej wyszła ta klasy 4 zlosnik.gif

285233618-sandiskclass6.jpg285233618-toshibaclass4.jpg

Widać więc że z tymi klasami to do końca cholera wie jak interpretować. Chyba macie rację i w tym przypadku wąskim gardłem jest sprzęt a nie karta. Jeżeli 1min filmu ma 60MB to znaczy, że kompresja jest mocna, więc bitrate nie jest bardzo duży. Znaczy albo procek nie wydala podczas kompresji albo do bani jest software drivera kart SD.

Dla ciekawostki jeszcze dwie karty klasy 2 i 4(8GB)

285233618-samsungclass2.jpg285233618-samsungclass4.jpg

post-36196-14352513770123_thumb.jpg

Napisano

W takich testach może przeszkadzać mechanizm buforowania Windows. Niby masz zaznaczone "Direct I/O" ale piernik wie czy to znaczy że pomija się bufor.

A jak masz wbite w ustawieniach: optymalizacja wydajności czy szybkiego usuwania?

Napisano

> W takich testach może przeszkadzać mechanizm buforowania Windows. Niby masz zaznaczone "Direct I/O"

> ale piernik wie czy to znaczy że pomija się bufor.

Wg mnie właśnie to znaczy.

> A jak masz wbite w ustawieniach: optymalizacja wydajności czy szybkiego usuwania?

W ustawieniach czego?

Napisano

> W ustawieniach czego?

Na przykładzie Windows 7 (w XP i Viście jest analogicznie): kiedy podłączysz czytnik kart to w menedżerze urządzeń pojawia się nowa stacja dysków. W jej właściwościach w zakładce "Zasady" są 2 opcje:

- Szybkie usuwanie (domyślne) - czyli brak buforowania

- Większa wydajność - włączone buforowanie

Spróbuj włączyć drugą opcję i powtórzyć testy. Jeśli wyjdą tak samo to "Direct I/O" faktycznie znaczy to co znaczy ok.gif

Napisano

wyszło tak samo cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.