Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kamerka cofania - gdzie zamontować?

Featured Replies

Napisano

Chopy, mam koncepcję na taką kamerkę cofania (BLOW BVS-511) :

284953681-cam.jpg

Gdzie i jak ją zamontować w htb? Jakie macie doświadczenia? Można ją montować również na zewnątrz.

Pozdroofka

post-36940-14352512637788_thumb.jpg

Napisano

> Chopy, mam koncepcję na taką kamerkę cofania (BLOW BVS-511) :

> Gdzie i jak ją zamontować w htb? Jakie macie doświadczenia? Można ją montować również na zewnątrz.

> Pozdroofka

Dziurka w zderzaku tylnym + jakaś przezroczysta osłona ok.gif

Jakie to ma wymiary i do czego to chcesz montować hmm.gif

Napisano

może tam gdzie 3stop hmm.gif

kamerka to pikuś...

a gdzie wsadzisz telewizor?

biglaugh.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No niestety google podaje wszystkie parametry tej kamerki oprócz wymiarów.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> a gdzie wsadzisz telewizor?

Zamiast kierownicy... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> może tam gdzie 3stop

> kamerka to pikuś...

> a gdzie wsadzisz telewizor?

google pokazuje że tv to jak gps na szybie się ssawką klei zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> google pokazuje że tv to jak gps na szybie się ssawką klei

Tak, bo "tv" to będzie nawigacja 7"

Wymiarów nie znalazłem, ale za to doszukałem się fotki, na której można oszacować jej rozmiary. Obok leży nawigacja 6" (fotka jest duża, dam link) : KLIK

Pozdroofka

Napisano

> Chopy, mam koncepcję na taką kamerkę cofania (BLOW BVS-511) :

> Gdzie i jak ją zamontować w htb?

Z praktycznego pktu widzenia lepiej zamontować ją wewnątrz...w miejscu gdzie sięga jeszcze tylna wycieraczka smile.gif

Kolega ma w passacie seryjna kamerę, która jest na zewnątrz i strasznie klnie, bo ciągle trzeba czyścić - inaczej nic nie widać

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> jest na zewnątrz i strasznie klnie, bo ciągle trzeba czyścić - inaczej nic nie widać

I to jest argument.

Pozdroofka

Napisano

> w miejscu gdzie sięga jeszcze tylna

> wycieraczka

czyli pod 3stopem zlosnik.gif

@lelek: tak z ciekawości...

w czyjej astrze będzie ten wynalazek?

Napisano
  • Autor

> czyli pod 3stopem

To chyba najlepsze miejsce. Myślałem o "postawieniu" na tylnej półce, ale kamerka jest za niska, trza by jakieś rusztowania kombinować wink.gif

> w czyjej astrze będzie ten wynalazek?

W mojej smile.gif Pomyślałem, że czas na zmianę nawigacji, no a jak zmiana to może zaszaleć i z kamerką zapodać sobie smile.gif

Pozdroofka

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> i jak, kamera zamontowana?

Jeszcze nie smile.gif Bo mam kurna dylemat. Nie chodzi o pieniądze, bo komplet navi+kamerka to raptem 550zł, ale o "zapotrzebowanie" smile.gif Do zmiany nawigacji skłaniało mnie to, że na obecnej ( 5' ) nie bardzo widziałem co pokazuje. Cóż, starość, nie radość zlosnik.gif Na 7' nie miałbym problemów, sprawdzałem. No, a jak już kupować nową, to może dołożyć 100zł i "wypasić" za pomocą kamerki.

Już miałem kupować, ale "koleżanka od Seata" skomplikowała nieco sprawę sugerując, że skoro źle widzę na obecnej navi, to może zamiast kupować większą... zmienić okulary zlosnik.gif No i taka zmiana pomogła zlosnik.gif

I teraz jest tak: nie potrzebuję większej nawigacji. Z drugiej strony, kamerka fajny wynalazek. Z trzeciej wink.gif strony skoro miałbym już kamerkę, oznaczałoby to, że aby potwierdziła swoją użyteczność i sens wydania pieniędzy musiałbym mieć navi na stałe zamontowaną w aucie i ciągle włączoną w czasie jazdy, coby mi to cofanie pokazywała smile.gif. A tak prawdę mówiąc, rzadko mam potrzebę jej używania, więc większość czasu leży sobie w domku. Z czwartej wink.gif strony lubię gadżety... grinser006.gifzlosnik.gif

No i mam dylemat.

Pewnie gdyby była po prostu w sklepie, to bym wszedł i kupił zmotywowany impulsem smile.gif ale trzeba zamawiać, a to daje czas na myśli typu: "a może jednak nie chcę..." zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

a nie ma takiej opcji aby do obecnej navi podpiąc kamerke? koszt byłby wtedy pewnie znikomy wink.gif

Napisano

> W obecnej nie ma wejścia AV

sadzę, że jakbyś troche pokombinował to nie miałbys kłopotu z podłączeniem kamerki grinser006.gif

Napisano

> i ciągle

> włączoną w czasie jazdy,

Niekoniecznie. Mógłbyś zasilanie kamerki i navi podłączyć pod włącznik światła cofania i zestaw włączałby się tylko w czasie wrzucania wstecznego.

Napisano
  • Autor

> zasilanie kamerki i navi podłączyć pod włącznik światła cofania i zestaw

> włączałby się tylko w czasie wrzucania wstecznego.

Chodzi o to, że navi zazwyczaj leży w domu i zabieram ją tylko wtedy kiedy jest potrzebna lub tak przewiduję wink.gif Nie chciałoby mi się ją montować codziennie, tylko po to, żeby popatrzeć jak świat wygląda z tyłu. Tym bardziej, ze są dni kiedy jadę tylko do i z pracy a wtedy w ogóle nie cofam zlosnik.gif

Co do Twojego rozwiązania. Odłączenie zasilania nie oznacza wyłączenia navi - jest przecież bateria. Owszem, można ją wyjąć, ale wtedy nie wystarczy podać zasilania aby ją włączyć, i tak trzeba wcisnąć przycisk i odczekać kilkanaście sekund zanim się odpali. A wtedy z pewnością dawno zakończę cofanie wink.gif

Pozdroofka

Napisano

No taaaa, zapomniałem że navi ma alternatywne zasilanie mlot.gif a patent widziałem w wywrotce, tylko że ona miała monitor i tak jak napisałem powyżej-przy włączeniu wstecznego i.t.d.

Napisano

To jak lubisz gadzety to moze wymienic radyjko na takie z monitorem bedzie nawigacja, kamerka i radyjko Tylko koszty dosc spore jak na cos co bedzie juz tylko w jednym autku i nie da sie zabrac ze soba na szybko do innego samochodu.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> moze wymienic radyjko na takie z monitorem

I tak zrobiłem smile.gif Mam radyjko/TV/DVD/AVin/CAM. Fajne, bo urządzenie nie musi być wyłączone ale wystarczy wsadzić wsteczny a obraz z kamery pojawia się na wyświetlaczu.

Jedyny problem to umiejscowienie kamery... "Najhigieniczniej" i najbardziej "antykradzieżowo" jest wewnątrz auta. Ale to htb, pochyła szyba i jedyne miejsce w takiej sytuacji to okolice dodatkowego stopu. Minusy są takie, że kamera widzi podczas cofania zderzak auta na które cofamy, kiedy jest on dalej niż 80cm. Chociaż to i tak bliżej niż korzystając z lusterka wstecznego wink.gif

Poza tym, kamerka świeci sobie w nocy podczerwienią, która odbija się od szyby i trochę ją oślepia, przez co na monitorze robi się trochę biało. Dodatkowy stop też dokłada swoje wink.gif

Na zewnątrz... Ale gdzie? Nie mam ramki na rejestrację smile.gif W zderzak? Trochę tandetnie to wygląda... Okolice haka? Ale tam to kilometr po mokrej nawierzchni i już nic nie widać smile.gif

Chyba potraktuję kamerkę jako gadżecik, i będę się cieszył radyjkiem grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

Napisze krótko, bez foto sie nie lyczy grinser006.gif

Jakie radyjko, jaka cena ? wink.gif

Do Zafiry, zona szuka radyjka, w cenie powiedzmy do 800 max 1000zl.

Napisano
  • Autor

> Napisze krótko, bez foto sie nie lyczy

Foto czego? wink.gif Radyjka czy kamerki?

> Jakie radyjko, jaka cena ?

Radio takie (przykładowy link, na allegro można taniej) : KLIK

Kamerka taka jak w tym zestawie (te pióra da się odczepić) : KLIK

> Do Zafiry, zona szuka radyjka, w cenie powiedzmy do 800 max 1000zl.

Może coś w tym stylu, większy ekran i dotykowy: KLIK. Oczywiście mówię o rodzaju, firma niekoniecznie wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Foto czego? Radyjka czy kamerki?

Juz widze w linkach, ktore podales. skromny.gif

> Radio takie (przykładowy link, na allegro można taniej) : KLIK

Dla zony tez nie musi byc markowy odtwarzacz, teraz jest markowy, ktory juz 2 razy byl naprawiany.

Wlasnie bede szukal czegos z mozliwoscia podlaczenia kamerki.

Znalazlem ciekawy odtwarzacz firmy Naviheaven, niestety opinie sa bardzo zroznicowane z tego co widze o tym sprzecie frown.gif

> Pozdroofka

Rowniez pozdrawiam. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dla zony tez nie musi byc markowy odtwarzacz, teraz jest markowy, ktory juz 2 razy byl naprawiany.

> Wlasnie bede szukal czegos z mozliwoscia podlaczenia kamerki.

Canvę trudno nazwać markowym sprzętem wink.gif Szukałem najtaniej w necie i chyba będzie to: 399 + przesyłka

> Znalazlem ciekawy odtwarzacz firmy Naviheaven,

Poka który konkretnie wink.gif

> niestety opinie sa bardzo zroznicowane z tego co widze o tym sprzecie

Ta Canva którą mam, to model produkowany od ponad 3 lat. Przeszukałem net i spotkałem tylko jeden problem: komuś nie chciało czytać karty SD i USB kiedy był mróz smile.gif Poza tym nie spotkałem alarmów o nagłym padaniu czy cuś. Ot, solidny sprzęt w swojej klasie.

Minus (wynikający ze wiekowości modelu) to taki, że nie czyta kart SDHC (max to 2 GB) oraz pendrivów powyżej 2 GB. Nie podoba mi się też jego zachowanie podczas odtwarzania muzyki z karty lub USB: na ekranie widać okienko podobne do elsploratora Windows: po lewej katalogi, po prawej nazwy plików smile.gif I do tego nazwy DOSowe - max 8 znaków, a właściwie 6, "~" i numerek smile.gif A chciałoby się ekranik z treścią zapisaną w tagu mp3.

Trochę dziwnie jak dla mnie działa funkcja AF w radiu, ale może się czepiam smile.gif

Filmy odtwarza, jakość bardzo dobra, nie tnie nawet podczas przewijania x20. Nawet czyta napisy z plików txt smile.gif Telewizji jeszcze nie sprawdzałem smile.gif Wyjcie AV na zewnętrzny monitor (można dać sobie rozdzielacz sygnału na dwa monitorki zamontowana w zagłówkach smile.gif

No i regulowany kąt nachylenia panelu smile.gif

Nie żebym Cię zachęcał do tego modelu wink.gif Mam go od niedawna, w euforię nie wpadłem smile.gif, zadowolony jestem, dostrzeżone wady wypisałem smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Poka który konkretnie

O ten Naviheaven

> Ta Canva którą mam, to model produkowany od ponad 3 lat. Przeszukałem net i spotkałem tylko jeden

> problem: komuś nie chciało czytać karty SD i USB kiedy był mróz

Ten Naviheaven tez juz jest troche czasu na ranku hmm.gif

> Nie żebym Cię zachęcał do tego modelu Mam go od niedawna, w euforię nie wpadłem , zadowolony

> jestem, dostrzeżone wady wypisałem

Za opinie dziekuje wink.gif

> Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> O ten Naviheaven

No ładne cacko smile.gif Podoba mi się. Zwłaszcza wyświetlacz 7". Szkoda, że nie ma wbudowanej navigacji, moduł do tego kosztuje kolejne 350 - 400 zł. Z drugiej jednak strony... Miałem w ręku podobny sprzęt tyle że z nawigacją. Zrezygnowałem, bo nie było możliwości wymiany programu nawigacyjnego na taki jaki mi odpowiada smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Tylko tak sie zastanawiam, czy w Zafirze nie bedzie przeszkadzal ten duzy wyswietlacz, w sensie takim czy nie zasloni wyswietlacza mida. Miejsce na radio jest dosyc wysoko. Jeszcze jutro zadzwonie do znajomego, ktory ma zaklad montujacy car audio, moze mial z tym do czynienia i cos wiecej mi powie, szczegolnie na temat awaryjnosci smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko tak sie zastanawiam, czy w Zafirze nie bedzie przeszkadzal ten duzy wyswietlacz, w sensie

> takim czy nie zasloni wyswietlacza mida.

Z podobnego powodu nie wziąłem modelu z wyświetlaczem 4,5" - zachodziłby na pokrętła nawiewu smile.gif

> Jeszcze jutro zadzwonie do znajomego, ktory ma zaklad montujacy car audio, moze mial z tym do czynienia i

> cos wiecej mi powie, szczegolnie na temat awaryjnosci

Byle nie do sprzedawcy, bo ten zawsze powie: "Panie... Jaka awaryjność..." grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> Z podobnego powodu nie wziąłem modelu z wyświetlaczem 4,5" - zachodziłby na pokrętła nawiewu

Dlatego bede musial sie upewnic wczesniej jak to sie prezentuje w aucie i jak z funkcjonalnoscia. spineyes.gifideia.gif

> Byle nie do sprzedawcy, bo ten zawsze powie: "Panie... Jaka awaryjność..."

Sprzedawca, ale alarmów, ma jeszcze serwis klimy. Car audio tylko montuje spy.gif

> Pozdroofka

Pozdrawiam chipsy.gif

Napisano

> Na zewnątrz... Ale gdzie? Nie mam ramki na rejestrację W zderzak? Trochę tandetnie to wygląda...

> Okolice haka? Ale tam to kilometr po mokrej nawierzchni i już nic nie widać

> Chyba potraktuję kamerkę jako gadżecik, i będę się cieszył radyjkiem

> Pozdroofka

Do Astry są dedykowane kamerki montowane w miejsce jednej z lampek podświetlających tablicę. Przynajmniej do H biglaugh.gif

opel-9539.jpg

Ale pewnie do wcześniejszych literek też są.

Napisano
  • Autor

> Przynajmniej do H

W F podświetlenie jest w zderzaku - podświetla od dołu grinser006.gif

> Ale pewnie do wcześniejszych literek też są.

Szukałem w necie, te dedykowane dla Opla to tylko zespolone ze światełkiem tablicy, czyli kupa.

Pozdroofka

Napisano

> Okolice haka? Ale tam to kilometr po mokrej nawierzchni i już nic nie widać

Dorób do kamerki jakiś spryskiwacz i będzie dobrze. Może nawet jakiś wysuwany ciśnieniem ze zderzaka jak do xenonów w Astrze H? Trzeba by sie było sporo narzeźbić ale było by estetycznie.

Napisano

Mam od ponad roku zamontowana kamerke od navi Lark WCAM43 do haka holowniczego.

Tez mialem obiekcje ze czesciej bede musial sie klasc i ja czyscic po blocie, ale male zdziwienie, przez ten okres tylko raz ze sniegu jak cofajac wjechalem w zaspe i profilaktycznie przetarcie szmatka.

Sama sie oczyszcza zlosnik.gif

285208225-1e.jpg

post-54341-14352513674801_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Hmmm.... Zabiłeś mi ćwieka... smile.gif Chyba przetestuję.

P.S.

Zmniejszyłem Ci trochę fotę wink.gif Nie każdy ma monitor 32" wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Hmmm.... Zabiłeś mi ćwieka... Chyba przetestuję.

> P.S.

> Zmniejszyłem Ci trochę fotę Nie każdy ma monitor 32"

> Pozdroofka

Dzieki, to miala byc miniaturka niby grinser006.gif

Tez szukalem miejsca dla niej, normalnie producent wymyslil ze do tablicy rejestracyjnej, ale nie w naszym kraju sick.gif

W sedanie na tylnej szybie widzialem to samo w sumie co w lusterku wstecznym,

dajac pod spod i jeszcze tak gleboko tez byly obawy czy pole widzenia sie nie zmiejszy.

Jest OK, na navi przy wlaczeniu wstecznego mam na obrazie prostokat podzielony liniami odleglosciowymi, a ze mam tez czujniki parkowania to podwojna pomoc przy parkowaniach w miescie tylem - mam wideo i audio grinser006.gif

Jezdzac po miescie wlaczam navi ale nie programuje trasy, ostrzega mnie o radarach a przy okazji doglebnie poznaje okolice po ktorej jezdze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No i przetestowałem zlosnik.gif Jest tak i już zostanie:

285208651-Zdjecie0097.jpg

P.S.

Zwróć uwagę na mój 3-letni tłumik. Prawda że śliczny? grinser006.gifzlosnik.gif Przed zamontowaniem dwie warstwy "cynk i aluminium" palacz.gif001.gif

Pozdroofka

post-36940-14352513676567_thumb.jpg

Napisano

> No i przetestowałem Jest tak i już zostanie:

> P.S.

> Zwróć uwagę na mój 3-letni tłumik. Prawda że śliczny? Przed zamontowaniem dwie warstwy "cynk i

> aluminium"

> Pozdroofka

U Ciebie jeszcze lepszy kat widzenia, jak panienka podejdzie to bedziesz mogl obserwowac kolor majtek hehe.gif

Ale szybki jestes zlosnik.gif

A co do tlumika, nie pamietam kiedy zgnil mi z zewnatrz, jak cos to oberwarlo sie w srodku i barabanilo frown.gif

Napisano
  • Autor

> jak panienka podejdzie to bedziesz mogl obserwowac kolor majtek

O widzisz... O takim bonusie nie pomyślałem... zlosnik.gif

> Ale szybki jestes

Ojtam, ojtam smile.gif Wiesz jak u mnie: jest pomysł - jest realizacja zlosnik.gif Niezależnie od pory dnia czy nocy zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

W AG jest wolne miejsce w prawej tylnej lampie, tam nie ma żarówki (po lewej jest w tym miejscu światło przeciwmgielne). Jak myślicie, zdałoby to egzamin, jesli chodzi o widoczność?

285208825-pict0858n.jpg

Pozdr.

post-65098-14352513677111_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem u siebie, wsadziłem w miejsce jednej żarówki cofania smile.gif Niestety, nic nie widać. Zgodnie z przewidywaniami z resztą, bo "szkło" nie jest gładkie.

U Ciebie jest gładkie? . Będzie widać jak przez czerwone okulary.

EDIT:

I będzie problem w nocy: kamerka doświetla sobie podczerwienią, będzie się odbijało od "szkła" i efekt będzie taki jakbyś próbował wyjrzeć w nocy przez okno będąc w oświetlonym pomieszeniu.

Pozdroofka

Napisano

Rzeczywiście, nic z tego. Zrobiłem zdjęcia aparatem fotograficznym przez otwory na żarówki przez białe (cofania) i czerwone (hamowania) szkiełko, a właściwie pleksi. Róznica kolosalna.

285208888-100_2422a.jpg

285208888-100_2421a.jpg

Pozdr.

post-65098-14352513677615_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Hmmm... Żarówki cofania masz dwie. Może zrezygnuj z jednej. W dzień i tak to światło nie ma znaczenia. W nocy kamerka świeci sobie podczerwienią i światło lampy nie jest jej potrzebne.

Na przeglądzie może się czepić, ale na czas przeglądu możesz przywrócić "fabryczny" stan wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> W nocy kamerka świeci sobie podczerwienią

No właśnie... Może się okazać że w nocy czerwone szkło reflektora w niczym nie będzie przeszkadzać podczerwieni. Są jacyś chętni do testów?

Napisano

A ja bym wolał, żeby mi kamerka do cofania dawała widok z góry, a nie do tyłu, wtedy mógłbym bardzo prezyzyjnie zaparkować z dokładnością nawet 5-20 cm...

Zrobiłem zdjęcia, chodzi mi o widok "A", ale nie jak z mojego aparatu fotograficznego, tylko tzw. "rybie oko" jak z wizjera szerokokątnego 180* w drzwiach wejściowych, aby było widać całą szerokość zderzaka. Na kamerkę nadaje się miejsce pod osłoną tablicy rejestracyjnej (stamtąd zrobiłem zdjęcie), ale musi to być bardzo mała kamerka i kilka LED-ów IR, jakaś samoróbka pewnie tylko wyjdzie, bo jest tam mało miejsca. Może kamerka do videofonów spasuje?

Widok "B" mi nie odpowiada ze względu na trudność oceny odległości, bo 20-30 cm to ja i bez kamerki zaparkuję, mi potrzeba czegoś dokładniejszego.

285209197-pict0858na.JPG

Pozdr.

post-65098-14352513679757_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Może się okazać że w nocy czerwone szkło reflektora w niczym nie będzie przeszkadzać podczerwieni.

Ty wiesz, że to jest możliwe?

> Są jacyś chętni do testów?

Jak znajdę jutro kawałek czerwonej pleksy to przetestuję. Jeśli nie znajdę, to dopiero za tydzień.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Widok "B" mi nie odpowiada ze względu na trudność oceny odległości, bo 20-30 cm to ja i bez kamerki

> zaparkuję, mi potrzeba czegoś dokładniejszego.

U mnie kamerka widzi końcówkę haka, punkt odniesienia jest smile.gif Mogę też na milimetry wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Zamiast kombinować z jakąś mikro kamerą można wymienić listwę nad tablicą rejestracyjną na wersję z kombi, w której są zamontowane lampki oświetlenia tablicy i zastosować kamerkę, która była pokazana wyżej (w formie zamiennika ori lampki) lub wpasować coś się komu podoba. Same lampki przecież podłączone nie muszą być, a koszt listwy w kolorze to 20zł.

Na forum a4e był projekt, gdzie usunięto przycisk zamka / otwierania klapy (klapa otwierana elektrycznie, przycisk pod listwą, rozwarcie obwodu po zamknięciu auta realizowane przez dodatkowy siłownik tylnej klapy np z zafiry, omegi z dwoma wyjściami) i zastąpiono go kamerą. Widok z kamery bardzo przyzwoity i IMO realnie pomocny przy parkowaniu na centymetry.

Napisano
  • Autor

Chopy, jak już montujemy kamerki, to może pójść na całość? grinser006.gif

Kupiłem sobie wideorejestrator zlosnik.gif O taki (przykładowe zdjęcie z allegro) :

285229031-vr.jpg

Jestem w trakcie testów, póki co domowych, bo jeszcze nie zamontowane w aucie smile.gif Zapowiada się nieźle, choć jakość obrazu nie powala, no ale to może kwestia tego, ze w pomieszczeniu. Jakby ktoś się zastanawiał nad zakupem, to służę wszelkimi informacjami.

Pozdroofka

post-36940-1435251375767_thumb.jpg

Napisano

Mam kamerke u siebie, nawet dwie, z przodu i z tylu w Vectrze.

Nagrywaja po wlaczeniu zaplonu.

Uzywam od 2 lat.

Kilka razy sie przydala wink.gif

Kupione w Wal-marcie w usa, cena cos ponad 130$ za sztuke. Dziala do dzisiaj.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.