Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda prelude 5 gen. 200PS 2.2 - opinie

Featured Replies

Napisano

Witam, warto sie pakować w taki wózek?

Co się może sypać, jakie są słabe punkty, jak się tym jeździ?

Jakie są ceny lepszych zawiasów, hampli, sprzęgieł itp?

Fajne są te autka, jak słowo, tylko nic o nich nie wiem, a chętnie się dowiem grinser006.gif

Pomożecie? 20.GIF

Napisano

> Fajne są te autka, jak słowo, tylko nic o nich nie wiem, a chętnie się dowiem

200PS to tylko wersja Type-S, normalnie 185PS. Natomiast czy warto? Silnik H22 raczej slabo podatny na modyfikacje wolnossace, turbic tez ciezko bo tuleje FRM. Heble jak do kazdej Hondy, mozna dopasowac dwutloczek z ATR + tarcze 300x28 wlasciwie plug&play. Potrzeby mocniejszego sprzegla nie ma (chyba ze turbisz)...zawias jak do kazdego innego auta - dostepne jakies Bilsteiny, H&R, Tein itp. jak rowniez masa tajwanszczyzny. Slabe punkty to glownie blacha, samochod swoje lata ma i pewnie rudy atakuje. Jesli dbane to mechanicznie nic nie powinno dolegac, wystrzegac sie nalezy elektronicznego dyfra ATTS. Dziala fajnie ale lubi sie spier... grinser006.gif

Napisano

> Witam, warto sie pakować w taki wózek?

> Co się może sypać, jakie są słabe punkty, jak się tym jeździ?

> Jakie są ceny lepszych zawiasów, hampli, sprzęgieł itp?

> Fajne są te autka, jak słowo, tylko nic o nich nie wiem, a chętnie się dowiem

> Pomożecie?

Moj Touring jest szybszy.

Ogolnie samochod na nie.

Ani to ladne, ani to szybkie, ani nie skreca.

Reasumujac... Nie warto.

Napisano
  • Autor

> Moj Touring jest szybszy.

> Ogolnie samochod na nie.

> Ani to ladne, ani to szybkie, ani nie skreca.

> Reasumujac... Nie warto.

Nie zgodzę się, bywają ładne, skręcanie mi nie jest potrzebne, bo jestem mistrzem prostej zlosnik.gif

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http:...&ved=1t:429,r:13,s:16&biw=1444&bih=693

Jakoś się prezentuje wink.gif

Napisano

> Nie zgodzę się, bywają ładne, skręcanie mi nie jest potrzebne, bo jestem mistrzem prostej

> http://www.google.pl/imgres?imgurl=http:...&ved=1t:429,r:13,s:16&biw=1444&bih=693

> Jakoś się prezentuje

taki stary a linek wstawiać nie umi 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> IMVHO to stary parch, z najgorszego gatunku starych parchow.

Proszzzz Cię zlosnik.gif

Napisano

> Proszzzz Cię

To tylko moje zdanie. zlosnik.gif

Majac do wyboru civica, do ktorego jest multum gratow i multum mozliwosci oraz prelude - bralbym civica.

Komfort ten sam czyli zaden a civic jest po prostu rozsadniejszy i moze byc mniej problematyczny.

Napisano
  • Autor

> To tylko moje zdanie.

> Majac do wyboru civica, do ktorego jest multum gratow i multum mozliwosci oraz prelude - bralbym

> civica.

> Komfort ten sam czyli zaden a civic jest po prostu rozsadniejszy i moze byc mniej problematyczny.

Może i civ, nie mówię nie, w sumie jeden ch., civ ma mocy ciut mniej, ale pewnie jest lżejszy zlosnik.gif

Napisano

Emerkę kupuj, najlepiej taką jak ja wink.gif

Napisano

> 200PS to tylko wersja Type-S, normalnie 185PS. Natomiast czy warto? Silnik H22 raczej slabo podatny

> na modyfikacje wolnossace, turbic tez ciezko bo tuleje FRM. Heble jak do kazdej Hondy, mozna

> dopasowac dwutloczek z ATR + tarcze 300x28 wlasciwie plug&play. Potrzeby mocniejszego

> sprzegla nie ma (chyba ze turbisz)...zawias jak do kazdego innego auta - dostepne jakies

> Bilsteiny, H&R, Tein itp. jak rowniez masa tajwanszczyzny. Slabe punkty to glownie blacha,

> samochod swoje lata ma i pewnie rudy atakuje. Jesli dbane to mechanicznie nic nie powinno

> dolegac, wystrzegac sie nalezy elektronicznego dyfra ATTS. Dziala fajnie ale lubi sie spier...

Kolega ma takie auto - w serii 200koni. Nie type s. Po zalozeniu osprzetu z types - kolektory, wydech itp - wystrojony zostal na 230 koni. Nie psuje sie specjalnie - ostatnio wymienial aparat zaplonowy - nie gnije. Jezdzi w miare dobrze - porownywalnie z moim kopciuchem zlosnik.gif przycisniety potrafi skotlowac benzyne w zastraszajacym tempie...

Napisano

> Jezdzi w miare dobrze - porownywalnie z moim kopciuchem

To z czym porównywałeś ?

> przycisniety potrafi skotlowac benzyne w zastraszajacym tempie...

Ile spala przeciętnie może wiesz ?

Napisano

> To z czym porównywałeś ?

pewnie jego octavii w tedeiku po modach

Napisano

> To z czym porównywałeś ?

octavia tdi 185 koni

> Ile spala przeciętnie może wiesz ?

przecietnie to w trasie 10 - przy predkosci ok 130, w miescie koledze pali ok 12 litrow, jego zonie podobno ok 9. to informacje od kolegi.

Napisano

> octavia tdi 185 koni

> przecietnie to w trasie 10 - przy predkosci ok 130, w miescie koledze pali ok 12 litrow, jego zonie

> podobno ok 9. to informacje od kolegi.

Dzięki za informację. Możesz teraz dla porównania podać dane spalania swojej octavi ? wink.gif

Napisano

> Dzięki za informację. Możesz teraz dla porównania podać dane spalania swojej octavi ?

naturalnie, srednie z 1.5 tysiaca - praktycznie caly czas w warszawie, trasy ok. 15 km. - komputer pokazuje 7.7 litra

Napisano

jak ktos pyta czy Prelude jest fajna to nie wiem czy ja chce. To po prostu trzeba wiedziec ze sie chce smile.gif Prelude to generalnie auto jak lokata czyli bez sensu - ani duzo miejsca, ani duzego bagaznika, ani ekonomiczne. Jak zreszta wiekszosc coupe, i dlatego mnie sie podoba zlosnik.gif Auto nie jest tez ani przesadnie wygodne ani wyposazone ale to mi akurat w ogole nie przeszkadza.

Sam mialem 4gena, teraz od niedawna mam 5gen. 5gen jest inny niz 4gen w sensie stylu, mechanika bardzo podobna ale opakowanie i wnetrze inne, niektorzy uwazaja ze brzydsze za to mniej korodujace.

Na prostej daje rade, po zakretach jezdzic nie umiem wiec sie nie przejmuje grinser006.gif Pali najczesciej na trasie w okolicach 9, w miescie 12-13 (w 9 nie wierze). Wszystko przy zalozeniu spokojnej jazdy zlosnik.gif

Auto jest generalnie bezawaryjne acz jesli kupi sie zapuszczony egz. to sporo mozna do niego dolozyc. Dosc drogie i niezbyt wytrzymale jest zawieszenie, szczegolnie w wersji VTiS (inne elementy, brak zamiennikow), uklad 4WS tez ma drogie elementy (np. koncowki drazkow, brak zamiennikow), slabe sa seryjne hamulce, wersja z ATTS ma nieco inny blok silnika i ciezko go kupic jakby sie popsul. Silnik miewa wycieki oleju, czasem jest problem z aparatem zaplonowym lub kolem pasowym (potrafi sie odkrecic lub rozpasc).

Co do silnikow to wiekszosc to H22A5 czyli 185KM, trafiaja sie H22A8 (200KM), czasem amerykanskie/kanadyjskie H22A4, ew. mozna trafic swapa z japonskim H22A (200KM). Inna sprawa ze najczesciej nie trzymaja mocy katalogowej.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> octavia tdi 185 koni

> przecietnie to w trasie 10 - przy predkosci ok 130, w miescie koledze pali ok 12 litrow, jego zonie

> podobno ok 9. to informacje od kolegi.

porównywanie prelube i octavi to profanacja ... to jakby porównać łade z alfą .. jedno brzydkie do jazdy, a drugie małe dzieło sztuki smile.gif nijak palacz.gif

Napisano

Moim zdaniem nie warto z uwagi na napęd na przód. Lepiej jakas BMW 3'jke czy Mercedesa C (jeden i drugi był w wersji dwudrzwiowej).

Napisano

> porównywanie prelube i octavi to profanacja ... to jakby porównać łade z alfą .. jedno brzydkie do

> jazdy, a drugie małe dzieło sztuki nijak

nie przesadzaj, prelude nie jest aż taka brzydka...

Napisano

> nie przesadzaj, prelude nie jest aż taka brzydka...

przepraszam, brzydkie miałem na myśli vw smile.gif

Napisano

> porównywanie prelube i octavi to profanacja ... to jakby porównać łade z alfą .. jedno brzydkie do

> jazdy, a drugie małe dzieło sztuki nijak

porownywac ? hehe.gif tu jedynie osiagi sa z grubsza podobne, pod kazdym innym wzgledem pralka to cienizna ... palacz.gif

Napisano

Ogólnie rzecz biorąc pewnie to jest klasyczny EDM czyli 185KM wink.gif Ja mam 4 i bardzo sobie chwale, co prawda po wymianie silnika z 2.3 na 2.2 dla Hondziarzy ze znanych powodów wink.gif Jeśli pod maską masz oznaczenie silnika H22A bez żadnej cyferki pod koniec to jest rasowy JDM czyli żywe 200 kucy zlosnik.gif

Jedną z rzeczy na którą warto zwrócić uwagę to czy ma 4WS'a i czy działa, jeśli nie to można sobie darować wink.gif

Napisano

> Ogólnie rzecz biorąc pewnie to jest klasyczny EDM czyli 185KM Ja mam 4 i bardzo sobie chwale, co

> prawda po wymianie silnika z 2.3 na 2.2 dla Hondziarzy ze znanych powodów Jeśli pod maską

> masz oznaczenie silnika H22A bez żadnej cyferki pod koniec to jest rasowy JDM czyli żywe 200

> kucy

> Jedną z rzeczy na którą warto zwrócić uwagę to czy ma 4WS'a i czy działa, jeśli nie to można sobie

> darować

I zapadła taka niezręczna cisza chipsy.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> I zapadła taka niezręczna cisza

Pewnie już zepchnęli ją do jakiegoś kanału old.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

A jak z silnikami 2.0? Bo kolega się nad takim zastanawia?

Napisano

> A jak z silnikami 2.0? Bo kolega się nad takim zastanawia?

Nie jedzie toto w ogole. A pali niewiele mniej. Moim zdaniem nie warto...

Napisano

> Nie jedzie toto w ogole. A pali niewiele mniej. Moim zdaniem nie warto...

za to silnik niemal nie do zarzniecia a i w razie "W" slupek kupuje sie za 500zl albo i taniej, przekladka i jedziemy dalej.

Napisano

> za to silnik niemal nie do zarzniecia a i w razie "W" slupek kupuje sie za 500zl albo i taniej,

> przekladka i jedziemy dalej.

Jakos nie widze sensu w kupowaniu czegos co "szybko" wyglada a nijak takie nie jest. Po co sie meczyc w niepraktycznym aucie skoro byle TDI go zleje spod swiatel. Zeby to jeszcze cos skrecalo ale niestety kanapa...

Napisano

> Jakos nie widze sensu w kupowaniu czegos co "szybko" wyglada a nijak takie nie jest. Po co sie

> meczyc w niepraktycznym aucie skoro byle TDI go zleje spod swiatel. Zeby to jeszcze cos

> skrecalo ale niestety kanapa...

powod moze byc taki ze nie kazdy musi/lubi sie scigac a podoba mu sie coupe jako takie. A co do niepraktycznosci - nie przesadzajmy, majac rodzine 4 osobowa kupilem sobie coupe bo zazwyczaj jezdze nim po miescie w 1, czasem 2 osoby wiec po co mi wiecej pustych foteli i duzy bagaznik? Do wozenia wiekszej ilosci osob i gratow jest kombi ktorym na codzien jezdzi zona, ktora na szczescie lubi takie landary bo ja nieznaszam zlosnik.gif

oczywiscie ze taka S2000 fajniejsza. Ale raz ze troche kosztuje a dwa ze jazda w zimie slabo mi sie w niej widzi a musze miec niestety auto caloroczne...

Napisano

> oczywiscie ze taka S2000 fajniejsza. Ale raz ze troche kosztuje a dwa ze jazda w zimie slabo mi sie

> w niej widzi a musze miec niestety auto caloroczne...

Powiem Ci szczerze, ze bardzo dobrze jezdzi sie zima. Oczywiscie pod hardtopem. RWD to sam fun, a male wnetrze bardzo szybko sie nagrzewa.

Napisano

> Powiem Ci szczerze, ze bardzo dobrze jezdzi sie zima. Oczywiscie pod hardtopem. RWD to sam fun, a

> male wnetrze bardzo szybko sie nagrzewa.

nie spodziewalem sie. wobec tego wracam do mysli o S2000 lub MX5 smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.