Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DOT3 czy DOT4 ?

Featured Replies

Napisano

Co mogli nalać w 2001 w fabryce i jakiego koloru są współczesne płyny DOT3 ? Miałem do czynienia tylko z niebieskim R3, ale to niekoniecznie musi być wzorzec.

Napisano

> Co mogli nalać w 2001 w fabryce i jakiego koloru są współczesne płyny DOT3 ? Miałem do czynienia

> tylko z niebieskim R3, ale to niekoniecznie musi być wzorzec.

Raczej w nowszych Uniakach fabryka lała dot4...

Napisano

Napewno dot 4 jeśli masz na zbiorniku naklejke zóltą z takim rąbem to oznacza że tylko dot 4 jak w insrukcji pisze dot 4 to taki zalej i napewno juz tam w 2001 taki byl.

Napisano

> Co mogli nalać w 2001 w fabryce i jakiego koloru są współczesne płyny DOT3 ? Miałem do czynienia

> tylko z niebieskim R3, ale to niekoniecznie musi być wzorzec.

Nawet ja w swoim używałem DOT4 ok.gif 3 jest chyba do nieco bardziej starych aut hmm.gif

Napisano

> Napewno dot 4 jeśli masz na zbiorniku naklejke zóltą z takim rąbem to oznacza że tylko dot 4 jak w

> insrukcji pisze dot 4 to taki zalej i napewno juz tam w 2001 taki byl.

ale ja mam 1997 cfaniaczek.gif

Napisano

> W moim z 1994 roku już był DOT4

Jak pisałem wyżej mój też miał DOT4, a był z 1989 devil.gifgrinser006.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Dot 3 i Dot 4 są ze sobą mieszalne. jedyna różnica w płynach to bodajże większa temperatura wrzenia o 10 stopni przy Dot 4. Ja osobiście mam wlany Dot 4 wink.gif

Aha Dot 4 uszczelek "nie zjada" i gumy nie rozpuszcza. jedynie trzeba uważać na lakier grinser006.gif

Napisano

> W moim z 1994 roku już był DOT4

a w moim byłym z 96 roku na zakrętce było napisane DOT3, a nalany DOT4 wink.gif

trzeba zerknać na korek

Napisano

> a w moim byłym z 96 roku na zakrętce było napisane DOT3, a nalany DOT4

> trzeba zerknać na korek

a jak się rozróżnia DOT3 od DOT4?

Napisano

oznaczeniem na butelce najlepiej

DOT3 ma napis DOT3, a DOT4 napis DOT4 biglaugh.gif

w aucie zerknij na korek zbiorniczka, tam jest trochę informacji dotyczących płynu

Napisano

Zobacz na korku tak jak pisałem czy jest naklejka pewnie nie ma zmyła sie ale masz dot 4 więc taki wlej dot3 były głownie do maluchów itd gdzie były hamulce szczękowe.

Napisano

> płyn się wymienia co 2 lata więc co za problem

> Zalewasz dot 4 ew. dot 5.1 i jest

5.1 icon_eek.gif? Do Uno? I nie zje uszczelek w pompie i zaciskach cfaniaczek.gif

Napisano

Mam uno z 98r. i na korku jest napisane "DOT3 use only!" czy coś takiego, więc raczej bym się bał lać DOT4.

Napisano

> Mam uno z 98r. i na korku jest napisane "DOT3 use only!" czy coś takiego, więc raczej bym się bał

> lać DOT4.

O ile mnie pamięć nie myli, na gumowych hamulcowych przewodach elastycznych masz wytłoczone oznakowanie, do którego DOT są przeznaczone i to bym sprawdził. Korek to ktoś mógł zmienić.

Napisano

> Zalewasz dot 4 ew. dot 5.1 i jest

Od lat sie powtarza, ze w Uno stosujemy DOT3, bo inne rozpuszczaja manszety i pompa sie rozcieka, to zawsze znajdzie sie ktos "hop-do-przodu", kto proponuje najnowsze rozwiazania. A lej sobie 5.1 jak chcesz wymieniac plyn razem z pompa hamulcowa...

Szczerze, czy ktokolwiek wierzy, ze poczuje w Uno roznice miedzy temperatura wrzenia R3 a DOT5.1? icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> O ile mnie pamięć nie myli, na gumowych hamulcowych przewodach elastycznych masz wytłoczone

> oznakowanie, do którego DOT są przeznaczone i to bym sprawdził. Korek to ktoś mógł zmienić.

Przewody elastyczne mam kupione nowe i będę zmieniał (tzn. mechanik, samemu mi się nie chce babrać). Sprawdzę jeszcze oznaczenia na korku.

W instrukcji obsługi stoi napisane DOT4.

Napisano
  • Autor

> Od lat sie powtarza, ze w Uno stosujemy DOT3, bo inne rozpuszczaja manszety i pompa sie rozcieka,

> to zawsze znajdzie sie ktos "hop-do-przodu", kto proponuje najnowsze rozwiazania.

Tylko co jeśli, jak podejrzewam w moim przypadku, tym kimś "hop-do przodu" była fabryka ? Nie znają się ?

Gdybym nie przeczytał na forum o tym rozpuszczaniu uszczelek, w ogóle bym się nie zastanawiał i nie pytał, tylko nalał DOT4.

Napisano

> Przewody elastyczne mam kupione nowe i będę zmieniał (tzn. mechanik, samemu mi się nie chce

> babrać).

I słusznie, bo się okaże, że stare nie dadzą się odkręcić od sztywnych i komplet będziesz zmieniał.

> Sprawdzę jeszcze oznaczenia na korku.

> W instrukcji obsługi stoi napisane DOT4.

U mnie jest Tutela TOP4 270C, czyli odpowiednik DOT4.

Napisano
  • Autor

> I słusznie, bo się okaże, że stare nie dadzą się odkręcić od sztywnych i komplet będziesz zmieniał.

Liczę się z taką ewentualnością, ale najpierw pozwolę mechanikowi spróbować biglaugh.gif

Kiedyś przy okazji poloneza mechanik poprosił mnie, żeby z przodu kupić cały komplet sztywne plus giętkie. Powiedział, że szkoda mu czasu na babranie się i jeżeli kupię komplet, weźmie mniej za robotę. Ale to był inny mechanik, nadal się u niego czasem "stołuję", ale rzadziej - raczej przy poważniejszych planowych naprawach. Nie dość, że wyniósł się z warsztatem na granice miasta, to zazwyczaj czeka się u niego co najmniej tydzień w kolejce.

Napisano
  • Autor

Biorąc pod uwagę pochodzenie samochodu nie zdziwiłbym się, gdyby w moim był jeszcze dziesięcioletni fabryczny zlosnik.gif

Napisano

> Liczę się z taką ewentualnością, ale najpierw pozwolę mechanikowi spróbować

> Kiedyś przy okazji poloneza mechanik poprosił mnie, żeby z przodu kupić cały komplet sztywne plus

> giętkie. Powiedział, że szkoda mu czasu na babranie się i jeżeli kupię komplet, weźmie mniej

> za robotę. Ale to był inny mechanik, nadal się u niego czasem "stołuję", ale rzadziej -

> raczej przy poważniejszych planowych naprawach. Nie dość, że wyniósł się z warsztatem na

> granice miasta, to zazwyczaj czeka się u niego co najmniej tydzień w kolejce.

Teraz wielu mechaników ma zaciskarki do zagniatania końcówek i robi przewody sztywne "z metra".

Napisano

> 5.1 ? Do Uno? I nie zje uszczelek w pompie i zaciskach

to jest taki pod ABS płyn robiony o mniejszej lepkości ale ja już nim parę razy układ zalewałem ok.gif i wszystko ok było, no ale jak ktoś okazjonalnie płyn wymienia to może jednak lepiej przy 4.0 zostać zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.