Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniczek krokowy zegarów

Featured Replies

Napisano

Wie ktoś może co to za silniczek tam siedzi bo mi nie dziala obrotomierz i chcialbym go przelutowac zeby uniknac wymiany calosci.

Bedzie to napisane w eLearnie albo jakichs fachowskich programach typu Delphi, Bosch itp?

Napisano

> Wie ktoś może co to za silniczek tam siedzi bo mi nie dziala obrotomierz i chcialbym go przelutowac

> zeby uniknac wymiany calosci.

> Bedzie to napisane w eLearnie albo jakichs fachowskich programach typu Delphi, Bosch itp?

mało prawdopodobne, będzie jak zdemontować licznik, a nie zrób to sam i napraw silniczek, bo serwisy się w takie rzeczy nie bawią.

Napisano
  • Autor

> mało prawdopodobne, będzie jak zdemontować licznik, a nie zrób to sam i napraw silniczek, bo

> serwisy się w takie rzeczy nie bawią.

Chodzilo mi raczej o sam rodzaj silniczka (numer etc) zebym wiedzial czy w ogole da sie taki dokupic :/

Napisano

Witam!

Nie da sie tak latwo go wyciagnac.

Aby wyciagnac silniczek trzeba wyciagnac wskazowke, co konczy sie zniszczeniem silniczka...

Jak chcesz masz stary licznik, wiem ze obrotomierz dziala, nie dziala pomiar predkosci..moze udia sie Tobie przelozyc:)

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Nie da sie tak latwo go wyciagnac.

> Aby wyciagnac silniczek trzeba wyciagnac wskazowke, co konczy sie zniszczeniem silniczka...

> Jak chcesz masz stary licznik, wiem ze obrotomierz dziala, nie dziala pomiar predkosci..moze udia

> sie Tobie przelozyc:)

Wyciagalem wszystkie cztery wskazowki przy okazji suszenia bo mi zawilgly ale widac tylko jedna sie zepsula i to bardziej przez wkladanie niz wyjmowanie.

Jesli ci nie potrzebne to mozesz podeslac i bede kombinowal smile.gif

Napisano

> Aby wyciagnac silniczek trzeba wyciagnac wskazowke, co konczy sie zniszczeniem silniczka...

Nie mów. Ja dwa liczniki rozbroiłem, złożyłem i nadal działają.

Napisano

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

To nie wiem, u nie "składanie" skończyło się uszkodzeniem silniczka.

Później rozebrałem jeden aby zobaczyć, czy da się to naprawić, niestety mechanizm jest tam tak delikatny ze szkoda gadać..

Napisano
  • Autor

> Nie mów. Ja dwa liczniki rozbroiłem, złożyłem i nadal działają.

propo ponownego skladania to jak zrobiles ze sa odpowiednio skalibrowane? zaznaczyles sobie jakos polozenie wskazowek czy da sie to FES'em zrobic?

Napisano

Zdjąłem i następnie założyłem starając się nie kręcić ośkami, ale od prędkościomierza zakładałem ze dwa razy i napewno nie w tym miejscu jak było, ponieważ był z powypadkowego i stała prawie pionowo.

Wtedy jeszcze nie miałem FESa i byłem na egzaminerze, osiowanie kalibruje wszystkie zegary poprzez wychył wskazówek na cały zakres ze 2 razy.

Według moich spostrzeżeń jest tak, że jak nie założy się wskazówek to osiowanie zeruje je odpowiednio.

Napisano

> propo ponownego skladania to jak zrobiles ze sa odpowiednio skalibrowane? zaznaczyles sobie jakos

> polozenie wskazowek czy da sie to FES'em zrobic?

robimy szblonik i po problemie

lewe skrajne położenie

284984017-wymiana_03.JPG

prawe skrajne położenie

284984017-wymiana_04.JPG

post-3892-14352512747763_thumb.jpg

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Jako finał sprawy wrzucam manuala z wymiany silniczka.

Modów proszę o wrzucenie do HowTo i na neutralny serwer ok.gif

KLIK

Napisano

> Jako finał sprawy wrzucam manuala z wymiany silniczka.

> Modów proszę o wrzucenie do HowTo i na neutralny serwer

> KLIK

ooooo super! zlosnik.gifok.gif

tylko teraz mi powiedz, czy wszystkie cztery silniczki są takie same?

mi zacina się ten od temperatury płynu i wypadałoby zrobić z nim porządek..

ps: a kiedyś ktoś tu pisał, że wymiana tych silniczków jest niewykonalna grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Tak na innych zdjeciach w wiekszej rozdzielczosci widze ze wszystkie silniczki sa takie same.

P.S Polak potrafi :D

Napisano

Mam takie pytanko czy wyprowadzenia tego silniczka są we wszystkich licznikach takie same? Bo spotkałem się z twierdzeniem że są z wyprowadzeniami symetrycznymi i niesymetrycznymi.

Czy ten X25 zamiennik pasuje idealnie w miejsce czy trzeba coś przerabiać ?

Bo też się przymierzam do wymiany wskaźnika paliwa bo na początku tylko się wychylał i nie wracał. Fachowcy w ASO jak zaserwisowali to wogóle się wskazówka nie rusza oslabiony.gif zawsze w zbiorniku pusto icon_rolleyes.gif

Można gdzieś te wskaźniki w Polsce kupić?

Pozdrawiam

Napisano

> KLIK

Pozostaje pogratulować i podziękować w imieniu ssających PDFa

Najnowsza nowość w naszej encyklpedi

Napisano
  • Autor

> Można gdzieś te wskaźniki w Polsce kupić?

W Polscie nie znalazlem nigdzie ale pisalem tylko do 4 firm. Wiem ze mozna kupic w chinach taniej ale tylko hurtowo 6 szt.

Pasowal idealnie jakby byl z tych dziur wyciagniety. Malo tego jest tez "bolec naprowadzajacy" i nie da sie wsadzic odwrotnie.

Napisano

jakbyś mógł to podeślij linka do źródła zakupu, może być na priv'a.

Napisano

> W Polscie nie znalazlem nigdzie ale pisalem tylko do 4 firm. Wiem ze mozna kupic w chinach taniej

> ale tylko hurtowo 6 szt.

> Pasowal idealnie jakby byl z tych dziur wyciagniety. Malo tego jest tez "bolec naprowadzajacy" i

> nie da sie wsadzic odwrotnie.

Ja tez prosiłbym o jakiegoś sprawdzonego linka. Bo w końcu trzeba by wymienić.

Dzięki

Napisano
  • Autor

ot chocby tutaj KLIK

albo wyniki wyszukiwania

Te tansze na samej gorze to jeszcze inne zamienniki ale ja mam sprawdzone te czarne.

Koszt z wysylka - 8,62 USD czy cos kolo 25 PLN

• 4 miesiące później...
Napisano

odgrzewam kotlecika bo mam pytanko, czy do wlutowania silniczka wystarczy zwykła lutownica kolbowa 60W? czy może uszkodzić płytke?

Napisano

Ja nalutowałem się nie mało i powiem że możesz i taką, tylko grot(końcówka) musi mieć odpowiedni kształt, a nie jakiś tłuk do lutowania że tak powiem rynny.

Napisano

> Ja nalutowałem się nie mało i powiem że możesz i taką,

myślałem nad taką bo moja transformatorówka ma już grot z drutu i ledwo dycha..

Napisano

> myślałem nad taką bo moja transformatorówka ma już grot z drutu i ledwo dycha..

Właśnie kupiłem, przyjdzie to napisze co i jak .

Napisano

> myślałem nad taką

To przecież dobra lutownica do takich prac, oby tylko dobrze pracowała. Napisałeś kolbowa, to pomyślałem o takiej z drewnianą rączką, tylko że takie pewnie były od 100W.

Moja transformatówka ma już 35 lat i nic jej nie pobije, a lutownic w sumie to mam z 5 szt do wszystkiego.

Napisano
  • Autor

> odgrzewam kotlecika bo mam pytanko, czy do wlutowania silniczka wystarczy zwykła lutownica kolbowa

> 60W? czy może uszkodzić płytke?

Ja lutowalem najtansza transformatorowka 'od ruskich z targu' smirk.gif

Najwazniejsze zeby grot miala w miare maly dla wiekszej precyzji ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.