Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Diesel ściąganie w prawo po przeglądzie 90 tyś

Featured Replies

Napisano

Przegląd 90 tyś zrobiłem już po gwarancji, ale jeszcze ostatni raz w ASO (ze względu na trudność w dostępie do części rozrządu poza nim)

Oczywiście zabuliłem jak za zboże , przetrzymali mi samochód 3 dni bo nie mieli pompy (po awanturze dali zastępczy gratis).

Przy przeglądzie wymienili też klocki przód/ tył płyn hamulcowy i założyli nowe opony letnie(to akurat mieli tanio).

Ale najgorsze, że po tym przeglądzie ściąga mi samochód na prawo, co prawda delikatnie, ale cały czas muszę trzymać samochód, wróciłem do ASO z reklamacją skasowali mnie za zrobienie zbieżności, nie wiem ile kosztuje gdzie indziej na Mangalii 250 zł yikes.gif.

Nic to nie dało dalej jest jak było, co mogli spierniczyć na przeglądzie, o ile faktycznie ustawili zbieżność to co innego może być jeszcze przyczyną tego ściągania ?

Napisano

> Przegląd 90 tyś zrobiłem już po gwarancji, ale jeszcze ostatni raz w ASO (ze względu na trudność w

> dostępie do części rozrządu poza nim)

> Oczywiście zabuliłem jak za zboże , przetrzymali mi samochód 3 dni bo nie mieli pompy (po awanturze

> dali zastępczy gratis).

> Przy przeglądzie wymienili też klocki przód/ tył płyn hamulcowy i założyli nowe opony letnie(to

> akurat mieli tanio).

> Ale najgorsze, że po tym przeglądzie ściąga mi samochód na prawo, co prawda delikatnie, ale cały

> czas muszę trzymać samochód, wróciłem do ASO z reklamacją skasowali mnie za zrobienie

> zbieżności, nie wiem ile kosztuje gdzie indziej na Mangalii 250 zł .

> Nic to nie dało dalej jest jak było, co mogli spierniczyć na przeglądzie, o ile faktycznie ustawili

> zbieżność to co innego może być jeszcze przyczyną tego ściągania ?

Zamien sam przednie opony z lewa na prawa i zobacz efekt.

Napisano

> (...)

> Nic to nie dało dalej jest jak było, co mogli spierniczyć na przeglądzie, o ile faktycznie ustawili

> zbieżność to co innego może być jeszcze przyczyną tego ściągania ?

Opony. Może być nierówne ciśnienie lub złe wyważenie.

PS. Zmień ASO bo to jakieś ofermy chyba są.

Napisano

Możesz napisać ile kosztował Cię przegląd bo niedługo mnie czeka również przy 90 kkm.

Napisano
  • Autor

> Opony. Może być nierówne ciśnienie lub złe wyważenie.

Ciśnienie sprawdziłem na stacji po wyjeździe w trase było w każdym kole inne smile.gif, ale mimo wyrównania ciśnienia dalej jest tak samo. Co do wyważenia to nie czuje innych ubocznych efektów np. drgań na kierownicy.

> PS. Zmień ASO bo to jakieś ofermy chyba są.

Tylko na które już zaliczyłem 5 i w każdym coś spartolili albo co innego było nie tak

Napisano
  • Autor

> Zamien sam przednie opony z lewa na prawa i zobacz efekt.

w ASO podobno zmieniali koła przód tył(40 zł hehe.gif), lewo prawo trzeba przełożyć gumy bo są kierunkowe ,ale chyba będę musiał tak zrobić i pojechać do gumiarza jakiegoś.

Napisano

> w ASO podobno zmieniali koła przód tył(40 zł ), lewo prawo trzeba przełożyć gumy bo są kierunkowe

> ,ale chyba będę musiał tak zrobić i pojechać do gumiarza jakiegoś.

to zamien znowu przod na tyl. A jak sie potwierdzi to wsadz im fakture za geometrie w .... kara.gif

Napisano
  • Autor

> Możesz napisać ile kosztował Cię przegląd bo niedługo mnie czeka również przy 90 kkm.

Nie wiem, czy psuć Ci humor ...

Przegląd miał kosztować 2500 z rorządem + nowe opony za 1100

Naciągnęli mnie jeszcze na klocki przód/tył ( 600 zł) faktycznie były zużyte a potrzebowałem auto zabrać szybko w trasę.

Przy odbiorze wyszło im 5400 za do wszystko icon_eek.gif, po awanturze (k..wa czy człowiek się musi zawsze najpierw zdenerwować) zeszli do 4850 (specjalny rabat po faktycznie trochę inną cenę podali na początku hehe.gif następnym razem wezmę ofertę na piśmie przed przystąpieniem do prac)

Także sam przegląd z rozrządem wyszedł po rabacie jakieś 3 tyś zl

Elementy rozrządu strasznie drogie np. 413 zł pompa wody, podobno nie wymienia się jeśli jest dobra (jakby pompa mogła wytrzymać 180 tyś hehe.gif)

Acha ASO to Auto-Pol-Serwis ul. Magalii w Warszawie

Napisano

> 4850 (specjalny rabat po faktycznie trochę inną cenę podali na

> początku następnym razem wezmę ofertę na piśmie przed przystąpieniem do prac)

pad.gifpad.gifpad.gifpad.gifpad.gifpad.gifpad.gifpad.gifpad.gifpad.gifpad.gif

a mój brat sprzedał całą Nubire na chodzie za 3000 tyś

Napisano
  • Autor

> to zamien znowu przod na tyl. A jak sie potwierdzi to wsadz im fakture za geometrie w ....

A czy zmiana przód tył ma w ogóle sens w tym przypadku opony wszystkie takie same całkiem nowe? Czy od razu powinni gumy przełożyć ?

A czy mogli np. źle pozakładać klocki i któreś prawe koło trochę hamuje, albo nie odpowietrzyli do końca ?

Przypomniało mi się, że mam wydruk ze zbieżności, ale ja nie umiem z niego nic wyczytać może ktoś zerknie

post-11860-14352512735991_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> a mój brat sprzedał całą Nubire na chodzie za 3000 tyś

Ale Nubira nie jest Amerykańską Legendą (CHEVY) z włoskim Dieslem VM pod władzami GM czylu serwis Opla niestety hehe.gif

A Leganza ma u mnie dożywocie tam wymiana rorządu na najlepszym osprzęcie w byłym ASO Daewoo 700 zł zlosnik.gif

Napisano

> a mój brat sprzedał całą Nubire na chodzie za 3000 tyś

Co to ma do rzeczy? Gdybyś tą Nubirę wstawił do tego ASO na wymianę rozrządu też byś 5tys. zapłacił.

Napisano

> Ale Nubira nie jest Amerykańską Legendą (CHEVY) z włoskim Dieslem VM pod władzami GM czylu serwis

> Opla niestety

No dobra moją "Legendę" Chevi Evandę zaprowadziłem na wymiane rozrządu do ulubionego mechanika i powiedziałem aby nie oszczędzał. Gość jest dokładny i zmienia rozrządów na masę, zamontował rolki skf, pompa skf i pasek Bosh bo mu się już Gates nie podoba, (gość oglada elementy przed montażem przez dobre 10minut) dał 2 lata gwarancji na piśmie i zapłaciłem 550 zł (słownie 550 zł), moje partacze z ASO chcieli 4000 tyś hahaha.gif, wiec sory ale w H.... nie dam sie robić. Żeby jeszcze jakość w ASO była dobra, a tam odwalają najbardziej, bo płacą mechanikom grosze, a mój mechanik jest o niebo lepszy niż to całe ASO. Ich metoda jest jedna: zarobić ale sie nie narobić dzieki znaczkowi przed serwisem, przychodzi naiwny (bez urazy) i płaci 4000 i myśli, że mu dobrze zrobią bo to ASO, a normalny mechanik musi kilka aut zrobić żeby to zarobić. Prawda jest taka, ze jak ktoś widział ASO od środka i wie jak to działa to trzyma sie od nich z daleka chyba, że nie ma wyjścia bo np. ma gwarancję lub trzeba nietypowy skaner wpiąć.

Napisano
  • Autor

> No dobra w moją "Legendę" Chevi Evandę zaprowadziłem na wymiane rozrządu do ulubionego mechanika i

>(słownie 550 zł), moje partacze z ASO chcieli 4000 tyś , wiec sory ale w H.... nie dam sie robić.

No tak ale Evanda to jeszcze w prostej linii potomek Leganzy także pod względem silnika znana konstrukcja benzynowa gorzej jest z Epicą.

A ja chciałem Lacertti Diesla to mam za swoje jak się pytałem o rozrząd poza ASO to pytali: "1.6 czy 1.8" . "2.0 Diesel nie było takiego w Lacetti", "A to jakiś silnik z Opla ?" "Części nie są dostępne poza ASO" itp.

Ale i tak go lubię smile.gif (nie ASO, tylko silnik)

Napisano

> No tak ale Evanda to jeszcze w prostej linii potomek Leganzy także pod względem silnika znana

> konstrukcja benzynowa gorzej jest z Epicą.

> A ja chciałem Lacertti Diesla to mam za swoje jak się pytałem o rozrząd poza ASO to pytali: "1.6

> czy 1.8" . "2.0 Diesel nie było takiego w Lacetti", "A to jakiś silnik z Opla ?" "Części nie

> są dostępne poza ASO" itp.

> Ale i tak go lubię (nie ASO, tylko silnik)

Diesla poza ASO nigdzie nie zrobisz. Nie mają części i nie mają pojęcia o tym silniku.

Oczywiście ci z ASO też pojęcia o silniku nie mają... hehe.gif

Napisano

> Diesla poza ASO nigdzie nie zrobisz. Nie mają części i nie mają pojęcia o tym silniku.

> Oczywiście ci z ASO też pojęcia o silniku nie mają...

I jest załamka. Właśnie dzwonię po serwisach poznać cenę wymiany rozrządu i najtaniej to 1600zł. Może u Was jest taniej? Podjechać parę kilometrów to nie problem, zawsze można kogoś z rodziny odwiedzić jeżeli serwis jest po drodze.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście ci z ASO też pojęcia o silniku nie mają...

Z ust mi to wyjąłeś nawet nie wiedzą jakim olejem zalać. Jeden Kierownik mi próbował udowodnić,że to silnik Opla.

Napisano

> Co to ma do rzeczy? Gdybyś tą Nubirę wstawił do tego ASO na wymianę rozrządu też byś 5tys.

> zapłacił.

Ciekawe czy by była chociaż 2 razy wiecej warta hahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> I jest załamka. Właśnie dzwonię po serwisach poznać cenę wymiany rozrządu i najtaniej to 1600zł.

> Może u Was jest taniej? Podjechać parę kilometrów to nie problem, zawsze można kogoś z rodziny

> odwiedzić jeżeli serwis jest po drodze.

Ja płaciłem bodaj 1300 przy 90kkm i 1600 przy 180kkm. Zdrożało w międzyczasie...

crazy.gif

Napisano

> Z ust mi to wyjąłeś nawet nie wiedzą jakim olejem zalać. Jeden Kierownik mi próbował udowodnić,że

> to silnik Opla.

To od niego uciekaj jak najdalej. A ja olej zawsze przywożę swój. Albo Castrol albo Mobil.

Napisano
  • Autor

> I jest załamka. Właśnie dzwonię po serwisach poznać cenę wymiany rozrządu i najtaniej to 1600zł.

> Może u Was jest taniej? Podjechać parę kilometrów to nie problem, zawsze można kogoś z rodziny

> odwiedzić jeżeli serwis jest po drodze.

To może spróbować tak jak części są dostępne tylko w ASO to kupić u nich z maks rabatem jaki się da uzyskać i zlecić komu innemu (sama robota w ASO to około 600 zł)

Osprzęt jest pewnie GM, ale np. pasek kosztuje w ASO prawie 400 zł i raczej mało możliwe, żeby go na rynku w ogóle nie było przecież to produkuje na pewno Conti czy Gates.

Mi nie bardzo się chciało bawić potrzebuje mieć samochód do jazdy, bez jeżdżenia po różnych serwisach dlatego dałem zedrzeć z siebie skórę.

Napisano

> To może spróbować tak jak części są dostępne tylko w ASO to kupić u nich z maks rabatem jaki się da

> uzyskać i zlecić komu innemu (sama robota w ASO to około 600 zł)

Tylko komu, skoro nikt tego silnika na oczy nie widział? Ja bym nie zaryzykował.

> Osprzęt jest pewnie GM, ale np. pasek kosztuje w ASO prawie 400 zł i raczej mało możliwe, żeby go

> na rynku w ogóle nie było przecież to produkuje na pewno Conti czy Gates.

Chyba jest na nim tylko logo GM, ale 100% pewności nie mam. Ale nawet jeśli robi go Gates czy Conti to żaden importer nie zamawia, żaden sklep nie ma w ofercie. Nie kupisz i już.

Przykład: spróbuj kupić świece żarowe. Są produkcji Boscha, w dodatku takie same jak w Epice/Captivie/Oplu Antara. Bodaj tylko InterCars je ma w ofercie, a i tak będziesz czekał nie wiadomo jak długo.

> Mi nie bardzo się chciało bawić potrzebuje mieć samochód do jazdy, bez jeżdżenia po różnych

> serwisach dlatego dałem zedrzeć z siebie skórę.

I nie ma innego wyjścia. Chyba że masz mnóstwo czasu, jeszcze więcej samozaparcia i lubisz ryzyko.

Napisano

> No tak ale Evanda to jeszcze w prostej linii potomek Leganzy także pod względem silnika znana

> konstrukcja benzynowa gorzej jest z Epicą.

Eee... w 2.0 R6 nie ma tego problemu (łańcuch) biglaugh.gif

Ale nie zmienia to faktu, że nawet w ASO w stolycy pan w biurze serwisu nie wiedział jaki w tym silniku jest rozrząd. Mało tego, nie umiał przeczytać w TIS - zarzekał się że to jest 2.0 z Evandy z rozrządem paskowym... pad.gif

Napisano

> To może spróbować tak jak części są dostępne tylko w ASO to kupić u nich z maks rabatem jaki się da

> uzyskać i zlecić komu innemu (sama robota w ASO to około 600 zł)

> Osprzęt jest pewnie GM, ale np. pasek kosztuje w ASO prawie 400 zł i raczej mało możliwe, żeby go

> na rynku w ogóle nie było przecież to produkuje na pewno Conti czy Gates.

> Mi nie bardzo się chciało bawić potrzebuje mieć samochód do jazdy, bez jeżdżenia po różnych

> serwisach dlatego dałem zedrzeć z siebie skórę.

Robienie na zewnątrz odpada, ponieważ musi to zrobić ktoś kto ma chociaż minimalne pojęcie o tym silniku i widział go na oczy. Po drugie potrzebuję gwarancję na rozrząd, a tak jak coś się stanie to będęsię odbijał od mechanika i producenta części. A tak z ciekawości to dzwoniłem do Potaka w Łodzi i koszt części wygląda następująco: pasek - 250zł, rokla 90zł, pompa 240zł, napinacz 165zł. Tak więc same części to 750zł. Zakładając, że znalazłbym mechanika, który zrobi to za 500zł to zaoszczędzone 300-350zł nie jest warte braku gwarancji na wykonanie usługi.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

W zeszłym tygodniu w ramach reklamacji usługi zbieżności znowu przetrzymali mi samochód pół dnia i trochę się poprawiło...

... ale tylko dlatego , ze spuścili powietrze w lewym przednim kole yikes.gif było 2.0 w pozostałych 2.4.

Po kolejnej awanturze w końcu pogadałem z mechanikiem, nie doradcą i obiecał, ze jak mu przywiozę na drugą zmianę to się przyłoży i spróbuje z tym powalczyć. Dzisiaj odstawiłem auto, zobaczymy jakie będą rezultaty.

Zauważyłem z pewnej odległości z przodu, jak koła są na prosto to prawe jest jakby delikatnie skierowane na zewnątrz, może to już paranoja i mam zwidy, ale czy może tak być, że koła są krzywo a geometria ok niewiem.gif? ASO twierdzi,że zawieszenie układ kierowniczy jest ok

A w ogóle to jak powinny być koła z przodu przy przednim napędzie:

równolegle: | |

czy zbieżne do środka: / \

czy rozbieżne: \ / ?

Napisano

Jeśli zawieszenie sprawne i geometria OK, to najszybciej będzie:

zamień na przedniej osi opony na INNE, od kogoś - używki

Jeśli nie przestanie ściągać, zrób to samo na tylnej osi. Któraś

parka jest uszkodzona. Jeśli w którymś momencie przestanie ściągać,

Wymieniasz od razu dwie i nowe daj na tył. Nie ma się co bawić

w rozpoznawanie która z nich jest uszkodzona, opony wymienia się

parami i tyle.

Napisano

Wklejam swój tekst sprzed 4 lat.

Dodam, że są auta bardziej lub mniej wrażliwe na kierunkowe opony.

Daewoo "bardziej" - w Leganzie po założeniu na przód pary nowych kierunkowych opon

kilkakrotnie regulowano i sprawdzano mi pełną geometrię - nie zlikwidowano ściągania.

Opony "średniej" firmy - Marangoni.

Podobny przypadek miałem w Lanosie z oponami Goodyear - ściągało nieco mniej.

Dopiero przerzucenie nowych na tył i założenie tych z tyłu na przód magicznie rozwiązywało

problem ściągania.

Wklejka:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

To jest niestety częsta przypadłość kierunkowych opon, nawet fabrycznie nowych.

Przypuszczam, że chodzi o jakąś niesymetrię względem środka felgi - może ułożenie kordu,

może sposób oblania gumą, może złe przechowywanie opon "na kupie".

Po napompowaniu największa średnica - wypadkowy "środek parcia" na jezdnię

nie wypada pośrodku szerokości felgi.

Jeśli wszystkie cztery opony pochodzą z tej samej formy i serii to w przypadku opon "niekierunkowych"

nie ma problemu - takie opony mają stronę wewnętrzną i zewnętrzną,

nawet jeśli nie oznaczoną wyraźnie to wulkanizatorzy je rozróżniają

i wszystkie opony montują na felgi identycznie.

Nawet, jeśli opony mają niesymetrię, to auto pojedzie prosto.

W przypadku opon kierunkowych montuje się je tak, by zachować zalecany kierunek obrotów,

więc jeśli wszystkie opony z kompletu (obie w przedniej parze) mają asymetrię to skutek jest taki,

jakby np. prawe koło wystawało na zewnątrz a lewe było schowane (lub odwrotnie).

W aucie z przednim napędem, przy idealnie ustawionej geometrii, ma prawo ściągać.

Test jest prosty: zamienić przednie koła, dla próby BEZ OBRACANIA OPON NA FELGACH ,

w czasie testu niech się kręcą "pod włos".

Jeśli po zamianie odwróci się kierunek ściągania to ewidentna wina opon.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Napisano

Czy on ma wspomaganie zalezne od predkosci? U mnie mechanicy w kia nie potrafili ustawic zbieznosci a okazalo sie, ze oprocz przy kolach trzeba ustawic polozenie kierwonicy w komputerze. To moze byc to hmm.gif

Napisano

> Czy on ma wspomaganie zalezne od predkosci? U mnie mechanicy w kia nie potrafili ustawic zbieznosci

> a okazalo sie, ze oprocz przy kolach trzeba ustawic polozenie kierwonicy w komputerze. To moze

> byc to

Tak prawdę mówiąc to jest bzdura. Położenie kierownicy w komputerze,

to jedynie tzw. kalibracja kąta skrętu, żeby wspomaganie działało

równo w obie strony i to tylko elektryczne, bo jak ktoś ma hydrauliczne

jak w większości aut, to już kompletnie nie ma to nic wspólnego

ze zbieżnością czy całą geometrią.

Napisano

> Czy on ma wspomaganie zalezne od predkosci?

SSPS z Lacetti nie ma takich cudów. Czujnik na kolumnie kierownicy nie bada de facto jego położenia, tylko przyspieszenie kątowe, żeby w razie potrzeby nagłego ruchu kierownicą przy większej prędkości siła wspomagania nie była za mała.

Napisano

No ok, a jeśli są kierunkowe to rozumiem, że nic nie da przekładanie na felgach bo zmienimy strone ale i odwrucimy kierunek więc to nic nie zmieni - czy tak...

Napisano

Ja mam elektryczne ibez kalibiracji ściągał pomimo tego, ze zbieżność była wzorowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.