Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny

Featured Replies

Napisano

Witam

Kiedyś na forum było zdjęcie jak powinny być zamonotwane sprężyny - zilustrowane gdzie dół, a gdzie góra, niestety nie mogę znaleźć tego zdjęcia.

Proszę o pomoc, bo za parę godzin wybieram się do mechanika, bo coś jest bardzo nie tak po wymiania sprężyn (samochód strasznie się obniżył, a sprężyny krzywo leżą).

Napisano

Jak są krzywo to są założone odwrotnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Witam

> Kiedyś na forum było zdjęcie jak powinny być zamonotwane sprężyny - zilustrowane gdzie dół, a gdzie

> góra, niestety nie mogę znaleźć tego zdjęcia.

> Proszę o pomoc, bo za parę godzin wybieram się do mechanika, bo coś jest bardzo nie tak po wymiania

> sprężyn (samochód strasznie się obniżył, a sprężyny krzywo leżą).

Ten bardziej płaski koniec to góra, ten bardziej odchylony to dół wink.gif

Jakiej firmy masz sprężyny ? (Teoria że napisy na sprężynie powinny być normalnie, a nie odwrotnie nie zawsze się sprawdza, więc na to nie patrz).

Tu masz trochę wieksze foty:

http://img101.imageshack.us/img101/8585/17446195.jpg

http://img717.imageshack.us/img717/7519/80067336.jpg

Aaa, i nie zapomnij, że sprężyna też się pognie jak ten dekielek/łożysko od góry źle się ustawi, jest tam malutki rowek i spręzyna ma dochodzić do jego końca, i pod maską przy czubku amorka musi się zgadzać dziurka wink.gif (jak znajdę foto to pokaże).

Oo, tu masz dziurke:

http://img840.imageshack.us/img840/8500/dsc08696r.jpg

http://img717.imageshack.us/img717/1325/dsc08697x.jpg

Napisano

Taki sobie mały off top:

Ciekawe czy sprężyny od innego auta mogą lepiej się spisywać w Stilo ? I nie chodzi mi tutaj o Fiata (bo fabryczne wytrzymują niewiele dłużej) - ale o inną markę. Swojego czasu długo jeździłem starą beczką mercedesem i tam o sprężynach nigdy nie było mowy , jeżeli chodzi o jakieś zużycie i ewentualne wymiany ...

Napisano

> Taki sobie mały off top:

> Ciekawe czy sprężyny od innego auta mogą lepiej się spisywać w Stilo ? I nie chodzi mi tutaj o

> Fiata (bo fabryczne wytrzymują niewiele dłużej) - ale o inną markę. Swojego czasu długo

> jeździłem starą beczką mercedesem i tam o sprężynach nigdy nie było mowy , jeżeli chodzi o

> jakieś zużycie i ewentualne wymiany ...

Nie dopasujesz nic innego, prawdopodobieństwo ze jakis samochód ma takie same (średnice i konty) jest mniejsze niż 6 w totka wink.gif

Co do beczki, to tam dobrali odpowiednią twardość do masy silnika.... w stilo niestety nie, a zamienniki są produkowane na podstawie tego co powiedział producent....

Napisano

> Nie dopasujesz nic innego, prawdopodobieństwo ze jakis samochód ma takie same (średnice i konty)

> jest mniejsze niż 6 w totka

> Co do beczki, to tam dobrali odpowiednią twardość do masy silnika.... w stilo niestety nie, a

> zamienniki są produkowane na podstawie tego co powiedział producent....

A zastanawialiście się nad oryginałami z Abartha? Są sztywne, krótsze i nie siadają (jak na razie)

... jeszcze nie czytałem by ktoś na AK z babatrów wymieniał sprężyny więc może są ciut lepsze ok.gif

Napisano

> A zastanawialiście się nad oryginałami z Abartha? Są sztywne, krótsze i nie siadają (jak na razie)

> ... jeszcze nie czytałem by ktoś na AK z babatrów wymieniał sprężyny więc może są ciut lepsze

A próbował założyć ktoś takie z zieloną kropką - miękkie? Albo takie

z silnika 1.2? Czy to w ogóle będzie działać? Będzie bardziej kanapowo? smile.gif

Napisano

> A próbował założyć ktoś takie z zieloną kropką - miękkie? Albo takie

> z silnika 1.2? Czy to w ogóle będzie działać? Będzie bardziej kanapowo?

miększe sprężyny czyli z 1.2 do np 1.9JTD to nie jest chyba dobry pomysł. Kanapowato będzie przez krótki czas - później siądą. i będziesz miał prześwit "-" wink.gif

Jak zakładać to z cięższego do lżejszego ... jeśli już.

Napisano

> takie i leżą w garażu

Pytanie czemu leżą w garażu, a nie są w jakimś aucie - coś musi być z nimi nie tak grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jakiej firmy masz sprężyny ? (Teoria że napisy na sprężynie powinny być normalnie, a nie odwrotnie

> nie zawsze się sprawdza, więc na to nie patrz).

Kayaba, właśnie mechanik je wymienia - ponoć siadły i były dobrze założone (bo ponoć są oznaczenia), i pójdą na gwarancje.... Zobaczymy ;-)

Napisano

> A próbował założyć ktoś takie z zieloną kropką - miękkie? Albo takie

> z silnika 1.2? Czy to w ogóle będzie działać? Będzie bardziej kanapowo?

Nie grzesz człowieku... dedykowane do 1.9JTD ledwo dają radę, szybko siadają, i są mega kanapowe, a ty chcesz wkładać jeszcze miększe, albo szatan przez ciebie przemawia, albo nie wiesz co to jest miska olejowe i konsekwencje jej potrzaskania nono.gif

Napisano

Panowie prośba:

znany producent sprężyn (także samochodowych) na moje zapytanie odnośnie zrobienia sprężyny do stilo odpowiedział pytaniem o:

-grubość drutu

-liczba zwojów

-orientacyjny rozkład masy na osie (mniej więcej)

Czy może zna ktoś odpowiedź na w/w pytania?

Edyta: znany producent sprężyn w Polsce smile.gif

Napisano

> Panowie prośba:

> znany producent sprężyn (także samochodowych) na moje zapytanie odnośnie zrobienia sprężyny do

Kolega jak nie chce na forum, to proszę na PW napisać co to za firma, również byłbym zainteresowany zrobieniem spręzyn na zamówienie, nieco lepszych niż dostępne na rynku zamienniki smile.gif

> -grubość drutu

12mm

> -liczba zwojów

7 (pierwszy i ostatni o mniejszej średnicy niż pozostałe

> -orientacyjny rozkład masy na osie (mniej więcej)

W multiwagonie - przód -1090kg, tył ~930kg (a łącznie 1400 spineyes.gif)

Napisano

Nie chodzi mi o to by robić jakieś tajemnice tylko sprawa jeszcze nie jest skonkretyzowana - nie chcę robić tez póki co wielkich nadziei na sukces w postaci super sprężyn ale próbuję ten problem rozwiązać nawet znajdując bezpośrednio producenta. Póki co nie padło jeszcze słowo , że taką sprężynę zrobią. Jeżeli tak będzie to niezwłocznie napiszę kto co i gdzie...

I tak Pan z tej firmy (namiary poniżej) może spróbować poprawić padnięte sprężyny (jak ktoś ma zbędne i leżące gdzieś w kącie). Ceny nie znam - jeżeli ktoś się zdecyduje na ten eksperyment dla dobra wszystkich, to cenę musi uzgodnić wcześniej.

Może to sensowne , może nie, ale warto spróbować...

Dane firmy:

Śląska Wytwórnia Sprężyn i Resorów

Grzegorz Jochymczyk, Elżbieta Jochymczyk S.C.

ul. Starowiejska 3, 40-016 Katowice

tel./fax: 32 253 85 68

fax: 32 258 74 88

tel. kom.: 605 300 412

[email protected]

www.sprezyny.eu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.