Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Generator ozonu

Featured Replies

Napisano

Jeszcze rok temu wybór był prosty - FM 300 i wiele więcej nie było hehe.gif

Przeglądam allegro w tym roku (bo chyba się skuszę na ozonator) i jest tego już sporo:

klik

Wszystko to jeden kit i kupować najtańszy czy jest coś lepszego / gorszego?

Wydajność chcę ~300 mg/h - i jakąś nie wierzę, że te ozonatory za 300 zł mają po 1000 albo i więcej...

Napisano

ja mam FM 500 pomijajac juz opisywana wydajnosc, ma cylinder ze stal. n wiec powinien pozyc dluzej niz FM 300, roznica cen nie jest jakas straszna, dziala bardzo ladnie

Napisano

to zależy do jakich zastosowań chcesz go używać , jak często itp

Jezeli od czasu do czzasu to napewno wystarczy sprawdzony FM300, jezeli czesciel, zarobkowo to trzeba brac drozsze z lepszym cylindrem. Bo wydajnoscia sa one prownywalne

A to ze niektórzy podają ze 1000mg to ok, ale gdy podasz mu czysty tlen a nie z powietrza

Napisano

> Prywatnie, do powiedzmy 6 samochodów...

to zalezy jak czesto bedziesz uzywal - raz do roku , co miesiac itp czy oprocz klimatyzacji bedziesz cos innego odkarzal wode do rybek , lodowki itp ?

ja mam FM 300do dwoch samochodow (odkarzanie co 3 miesiace) , woda do rybki , lodowka czasami - i FM300 mi starcza juz prawie 3 rok ale jezeli masz mozliwosc dolozenia troche do FM500 to polecam FM500

Napisano

> to zalezy jak czesto bedziesz uzywal - raz do roku , co miesiac itp czy oprocz klimatyzacji

> bedziesz cos innego odkarzal wode do rybek , lodowki itp ?

> ja mam FM 300do dwoch samochodow (odkarzanie co 3 miesiace) , woda do rybki , lodowka czasami - i

> FM300 mi starcza juz prawie 3 rok ale jezeli masz mozliwosc dolozenia troche do FM500 to

> polecam FM500

Trochę OT - a czy z lodówki rzeczywiście to usuwa syfiasty zapaszek? Np. zgniłego mięsa (lodówka się wyłaczyła podczas tygodniowej nieobecności zlosnik.gif)

Napisano
  • Autor

Jedno auto będę ozonował częściej - może nawet co miesiąc - dwa.

Pozostałe pewnie nie częściej niż 2x do roku.

Czy będę tego używał do czegoś innego - jeszcze nie wiem zlosnik.gif

Właśnie dlatego chciałem zacząć od jak najtańszego - jeśli okaże się, że to za mało - dokupiłbym coś mocniejszego...

Napisano

> Trochę OT - a czy z lodówki rzeczywiście to usuwa syfiasty zapaszek? Np. zgniłego mięsa (lodówka

> się wyłaczyła podczas tygodniowej nieobecności )

moja zona odkażała i mowila ze OK

Napisano

> Jedno auto będę ozonował częściej - może nawet co miesiąc - dwa.

> Pozostałe pewnie nie częściej niż 2x do roku.

> Czy będę tego używał do czegoś innego - jeszcze nie wiem

> Właśnie dlatego chciałem zacząć od jak najtańszego - jeśli okaże się, że to za mało - dokupiłbym

> coś mocniejszego...

to skoro chcesz dokupywać, to może zacznij od tego FM500 , zawsze to odroczy kolejny zakup smile.gif nie wiem czy FM sa sprzedawane z osuszaczem ale jeżeli tak to bierz wersje z osuszaczem powietrza lub od razu dokup u sprzedajego - podniesie wydajność wytwarzanego ozonu

Napisano

> to skoro chcesz dokupywać, to może zacznij od tego FM500 , zawsze to odroczy kolejny zakup nie

> wiem czy FM sa sprzedawane z osuszaczem ale jeżeli tak to bierz wersje z osuszaczem powietrza

> lub od razu dokup u sprzedajego - podniesie wydajność wytwarzanego ozonu

FM 500 jest sprzedawany z osuszaczem, mam takiego ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Właśnie nadeszła paczka z Allegro. Urządzonko sprawia miłe wrażenie, działa smile.gif Pytanie - jak tym dezynfekować klimę w aucie? W instrukcji jest napisane, aby wkłożyć dołączoną rurkę silikonową bardzo głęboko do wlotu powietrza i włączyć nawiew na 1 bieg; cykl 3x18 minut z 15 minutowymi przerwami. Natomiast przy dezynfekcji wnętrza samochodu (usuwanie bąków z foteli? zlosnik.gif) należy wprowadzić do kabiny przez minimalnie uchyloną szybę i zrobić cykl 3x30 minut z 30 minutowymi przerwami.

Pytam bo widziałem opis niektórym preparatów w aerozolu do czyszczenia klimy - tam stawia się puszkę w kabinie, włącza psikanie i blokuje, włącza nawiew wewn. i czeka tam ileś minut.

No i jeszcze co z filtrem pyłkowym. Wyjąć przed ozonowaniem?

Napisano

ja robię tak , stawiam urzadzonko na desce rozdzielczej, a koniec rurki zawieszam na lusterku, włączam obieg wewnętrzny , dmuchawa na 1 i daje tak z 40 minut , jeżeli dawno nie odgrzybiane to można po okolo 30 minutach znowu powtorzyc

jezeli chcesz samo wnetrze auta to mozesz tak samo zrobic tylko bez obiegu , bez dmuchawy.

jak chcesz dokaladnie jakies miejsce to rurka w poblizu tego miejsca powinna byc ( punktowe)

mozna takze rurke wsadzic gleboko do wylotu powietrza w kabinie (inne pozamykac) -- ozon bedzie sobie rozchodzil sie tylko w kanalach (nie wlazcac obiegu , dmuchawy)

nalezy tylko pamietac aby urzadzenie nie pracowlo dluzej niz 40 - 45 minut , zawsze musi potem byc z 30 minut odpoczynku dla urzadzonka

odgrzybianie najlepiej robic gdy w srodku auta jest chłodno, np po nocy bo czym wyższa temp i wilgotność tym bardziej spada wydajność produkowanego ozonu ( to tyczy sie wszystkich ozonatorow)

pamietac trzeba aby dobrze pozniej autko wywietrzyc - ozon czuc bedzie jeszcze troche przez 1-2 dni ale to nie jest juz szkodliwe.

Napisano

> Właśnie nadeszła paczka z Allegro. Urządzonko sprawia miłe wrażenie, działa Pytanie - jak tym

> dezynfekować klimę w aucie? W instrukcji jest napisane, aby wkłożyć dołączoną rurkę silikonową

> bardzo głęboko do wlotu powietrza i włączyć nawiew na 1 bieg; cykl 3x18 minut z 15 minutowymi

> przerwami. Natomiast przy dezynfekcji wnętrza samochodu (usuwanie bąków z foteli? ) należy

> wprowadzić do kabiny przez minimalnie uchyloną szybę i zrobić cykl 3x30 minut z 30 minutowymi

> przerwami.

> Pytam bo widziałem opis niektórym preparatów w aerozolu do czyszczenia klimy - tam stawia się

> puszkę w kabinie, włącza psikanie i blokuje, włącza nawiew wewn. i czeka tam ileś minut.

> No i jeszcze co z filtrem pyłkowym. Wyjąć przed ozonowaniem?

Źle to przeczytałeś zlosnik.gif

ja robię tak :

ozonator na deskę i puszczam na godzinkę - wywalam dywaniki, wyjmuje wszystkie rzeczy z auta i ozon osiada na tapicerkę podłogę etc,

next rurka sylikonowa do wylotu powietrza i znowu z 45-60 min

na koniec obieg zamknięty i rurka w miejsce zasysania pow. z wnętrza - włączony silnik i klima (niski bieg nawiewu) - tu z 30 min było by wymagane.

Filtr kabinowy oczywiście do wymiany ok.gif

Jest jeszcze jedna rzecz o której nie wszyscy wiedzą - O3 niszczy gumę (uszczelki drzwi etc )więc pewnie warto było by ją wcześniej sylikonem w spraju potraktować ok.gif

Napisano

> ja robię tak

THX smile.gif

> jak chcesz dokaladnie jakies miejsce to rurka w poblizu tego miejsca powinna byc ( punktowe)

czyli np. położyć na fotelu kierowcy, np. z założoną końcówką do ozonowania wody?

> nalezy tylko pamietac aby urzadzenie nie pracowlo dluzej niz 40 - 45 minut , zawsze musi potem byc

> z 30 minut odpoczynku dla urzadzonka

Tam jest elektroniczny timer - max. nastawa to 30 minut, potem wg instrukcji należy pozostawić ozonator do ostygnięcia

> odgrzybianie najlepiej robic gdy w srodku auta jest chłodno, np po nocy bo czym wyższa temp i

> wilgotność tym bardziej spada wydajność produkowanego ozonu ( to tyczy sie wszystkich

> ozonatorow)

> pamietac trzeba aby dobrze pozniej autko wywietrzyc - ozon czuc bedzie jeszcze troche przez 1-2 dni

> ale to nie jest juz szkodliwe.

Aha - cenne uwagi smile.gif

Napisano

> ja robię tak :

Dzięki smile.gif

> Jest jeszcze jedna rzecz o której nie wszyscy wiedzą - O3 niszczy gumę więc pewnie warto było by ją

> wcześniej sylikonem w spraju potraktować

Ano tak. W instrukcji nie napisali grinser006.gif

Napisano

> Dzięki

> Ano tak. W instrukcji nie napisali

piszą, piszą ok.gif mi: by na obrazy uważać, kwiatki, stworzenia żywe (te profesjonalne generatory eliminują myszy, szczury, etc devil.gif ) i el z gumy - w końcu pompowanie kół azotem ma na celu ochronę ich przed niszczącym wpływem O2, a co dopiero przed O3 zlosnik.gif

Napisano

> piszą, piszą mi: by na obrazy uważać, kwiatki, stworzenia żywe (te profesjonalne generatory

> eliminują myszy, szczury, etc ) i el z gumy - w końcu pompowanie kół azotem ma na celu

> ochronę ich przed niszczącym wpływem O2, a co dopiero przed O3

u mnie tego nie ma; znalazłem tylko taki kwiatek "wysoka wilgotność może uszkodzić pole elektryczne" zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> u mnie tego nie ma; znalazłem tylko taki kwiatek "wysoka wilgotność może uszkodzić pole

> elektryczne"

o wadach się nie pisze, wdychanie O3 też szkodzi - ludzie z ksera co nie przykrywali pokrywy mogą a czasami już nie czacha.gif o tym powiedzieć.

Generalnie fajna rzecz taki generator i ja pomimo tego że mam niższy model od prezentowanych przez Was to jestem zadowolony ze swojej zabaweczki.

Napisano

> Generalnie fajna rzecz taki generator i ja pomimo tego że mam niższy model od prezentowanych przez

> Was to jestem zadowolony ze swojej zabaweczki.

a inne zastosowania? np. kąpiel w ozonowanej wodzie - sprawdzał ktoś? U mnie napisali że pomaga na problemy skórne, ale niewykluczone że w innym egzemplarzu że pomaga np. na potencję oink.gif

Napisano

> a inne zastosowania? np. kąpiel w ozonowanej wodzie - sprawdzał ktoś? U mnie napisali że pomaga na

> problemy skórne, ale niewykluczone że w innym egzemplarzu że pomaga np. na potencję

ja sobie szczoteczki do zębów ozonowałem i płukałem usta zaozonowaną wodą zlosnik.gif Lodówkę też ozonowałem - sylikon w spreju na uszczelki obowiązkowo ok.gif Mieszkanie też wyozonowałem - obrazy i kwiatki trzeba wynieść do innego pomieszczenia. WC po oznonie extra sprawa i nie chodzi tylko o zapach ale o świeżość pomieszczenia - glazury , terakoty etc ok.gif . Jak będę robił ozonowanie za jakieś 2-3 miesiące to spryskam filtr kabinowy( najpierw okurzę, przedmucham sprężonym pow.) wodą którą wcześniej zaoznuje by wybić z niego całe dziadostwo cfaniaczek.gif

Napisano

mozesz z koncowka , mozesz sama rurke skierowana punktowo w miejsce

a ty masz z timerem , ja mam wersje bez timera, tansza wiec z zegarkiem w reku musze pilnowac czasu smile.gif

i jeszcze jedna uwaga - ozon jest ciezki, wiec szybko opada na dol smile.gif to tak jakbys cos chcial na wysokosci ozonowac

Napisano

> mozesz z koncowka , mozesz sama rurke skierowana punktowo w miejsce

Aha

> a ty masz z timerem , ja mam wersje bez timera, tansza wiec z zegarkiem w reku musze pilnowac czasu

W samochodzie raczej też, bo nie ma wyświetlania upływu czasu. Timer dali i dla wygody i dla zabezpieczenia przed przegrzaniem. Wczoraj ozonowałem samochód 2 metodami - najpierw nawiewy - rurka włozona z zewnątrz do wlotów; potem po 2 h ozonator w kabinie, rurka na lusterku wewen. i nawiew na obieg wewnętrzny. Biedny ozonator bardzo się nagrzał, ale nie zepsuł zlosnik.gif I zapaszki zniknęły yay.gif

> i jeszcze jedna uwaga - ozon jest ciezki, wiec szybko opada na dol to tak jakbys cos chcial na

> wysokosci ozonowac

Dzieki smile.gif Dobrze wiedzieć

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.