Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.6 hdi 110km

Featured Replies

Napisano

Szanowni koledzy,

jakie plusy i minusy tego silnika?

FAP? jakieś problemy i bolączki?

Napisano

> Szanowni koledzy,

> jakie plusy i minusy tego silnika?

> FAP? jakieś problemy i bolączki?

osobiście posiadam

jako auto, bardzo fajny przyjemny samochód, przede wszystkim komfortowy, jeden z lepszych jakimi jeździłem,

z radiem rt3 lub rt4 bardzo fajne wyposażenie (navi, mp3, video, telefon)

silnik : rakieta to to nie jest ale dosyć fajnie się wkręca i przyśpieszenie też jest ciekawe, cudów nie ma przy takiej budzie ale do "codziennej jazdy" w sam raz, spalanie oscyluje 5,5-6,0, trasa 4-4,5 przynajmniej taki mi komputer pokazuje,

nie bój się fapa, też miałem obawy, zaraz po zakupie podczas powrotu zapaliła się informacja ryzyku zatkania filtra i miałem zonka, ale zgasło pojawiało się od czasu do czasu, puszczało spaliny opaskami bo filter był zapchany, co pomogło? demontaż filtru, zalałem go ropą, postał, karcher w dłoń i jazda, długo nie mogłem przebić aż poszło tyle smoły że w życiu bum nie pomyślał że tam tego tyle jest, i do dziś spokój z fapem,

zrobiłem około 40 tyś km, póki co leje i jeżdzę, poza eksploatacją nic się nie dzieje,

z tyłu pasażerowie za dużo miejsca na nogi nie mają,

osobiście polecam, miałem szmelcwageny, jeżdziłem włoszkami, niemcami, ale francuza mam pierwszego i wiem że to auto u mnie będzie dłużej niż poprzednicy

tu masz temat było co nie co gadane

Napisano
  • Autor

> osobiście posiadam

> jako auto, bardzo fajny przyjemny samochód, przede wszystkim komfortowy, jeden z lepszych jakimi

> jeździłem,

> z radiem rt3 lub rt4 bardzo fajne wyposażenie (navi, mp3, video, telefon)

> silnik : rakieta to to nie jest ale dosyć fajnie się wkręca i przyśpieszenie też jest ciekawe,

> cudów nie ma przy takiej budzie ale do "codziennej jazdy" w sam raz, spalanie oscyluje

> 5,5-6,0, trasa 4-4,5 przynajmniej taki mi komputer pokazuje,

> nie bój się fapa, też miałem obawy, zaraz po zakupie podczas powrotu zapaliła się informacja ryzyku

> zatkania filtra i miałem zonka, ale zgasło pojawiało się od czasu do czasu, puszczało spaliny

> opaskami bo filter był zapchany, co pomogło? demontaż filtru, zalałem go ropą, postał, karcher

> w dłoń i jazda, długo nie mogłem przebić aż poszło tyle smoły że w życiu bum nie pomyślał że

> tam tego tyle jest, i do dziś spokój z fapem,

> zrobiłem około 40 tyś km, póki co leje i jeżdzę, poza eksploatacją nic się nie dzieje,

> z tyłu pasażerowie za dużo miejsca na nogi nie mają,

> osobiście polecam, miałem szmelcwageny, jeżdziłem włoszkami, niemcami, ale francuza mam pierwszego

> i wiem że to auto u mnie będzie dłużej niż poprzednicy

> tu masz temat było co nie co gadane

chodiz o Citroena c4, jako firmowe ,ale jezdzone 80% w mieście. Nikt nie bedzie sie bawil w czyszczenie karcherem, a jednoczesnie kosztowne wizyty w ASO sprawia, ze auto nie bedzie dobrze kojarzone.

Napisano

> chodiz o Citroena c4, jako firmowe ,ale jezdzone 80% w mieście. Nikt nie bedzie sie bawil w

> czyszczenie karcherem, a jednoczesnie kosztowne wizyty w ASO sprawia, ze auto nie bedzie

> dobrze kojarzone.

jeśli to nowe auto to przygody zaczynają się w okolicach 130tyś. km, (wymiana filtru, dolewka płynu) i dalej jazda, nie są to już takie straszne koszty, ostatnio pytałem w peugeocie, filtr 750 zł, płyn 350, robocizna 300 zł

Napisano

Poczytać sobie możesz tutaj troche auto swiat .

FAP i miasto to chyba nie jest najlepszy pomysł zlosnik.gif

Napisano

W ogóle diesel i miasto to kiepski pomysł (nawet bez FAP)

Napisano

> W ogóle diesel i miasto to kiepski pomysł (nawet bez FAP)

Ooo, ciekawa teoria, a dlaczego jeśli można wiedzieć?

Mam 2 szt i jakoś nie odczuwam dolegliwości, no chyba że spalanie 6-6,5 jest dolegliwością zlosnik.gif

Napisano

W przypadku nowego auta za diesla musimy zapłacić więcej niż za benzynę. Przy niewielkich przebiegach rocznych (jazda po mieście) oszczędności na mniejszym zużyciu paliwa nam tej kasy nie zrekompensują

Przy używanym dieslu - duże szanse na pad EGR-a, koła dwumasowego, wtryskiwaczy i tym podobnych drogich atrakcji.

Last but not least - w zimie silnik benzynowy zagrzeje wnętrze znacznie szybciej (wyjątek jak ktoś ma webasto ale to rzadkość)

Napisano

> W przypadku nowego auta za diesla musimy zapłacić więcej niż za benzynę. Przy niewielkich

> przebiegach rocznych (jazda po mieście) oszczędności na mniejszym zużyciu paliwa nam tej kasy

> nie zrekompensują

Fakt. Ale ja kupuję używki.

> Przy używanym dieslu - duże szanse na pad EGR-a, koła dwumasowego, wtryskiwaczy i tym podobnych

> drogich atrakcji.

Eee tam. Trzeba tylko dobrać odpowiednio auto. Moje nie ma dwumasy w kole zamachowym, nie ma FAP. EGR jest dość tani, wtryskiwacze - to nie Ford, żeby padały co 50kkm. Te silniki co mój, robią po 300-400kkm we wszelkich służbowych Partnerach, Berlingach i innych takich.

> Last but not least - w zimie silnik benzynowy zagrzeje wnętrze znacznie szybciej (wyjątek jak ktoś

> ma webasto ale to rzadkość)

Jak ktoś kupuje sensowne auto to tego problemu nie ma. 307 na tzw. zimne kraje (czyli również na naszą Banana Republic of Poland) mają dogrzewacz elektryczny w obudowie modułu wentylatora nawiewu. Śmiem twierdzić, że sporo szybciej mam ciepło w zimie niż w poprzednio posiadanych benzyniakach (sej 1.1, felka 1.3, 306 1.4 i laguna 1.8).

Napisano

Tyle, że chcąc kupić autko młodsze niż 5-6 lat trudno będzie znaleźć model bez dwumasy frown.gif

Napisano

> Tyle, że chcąc kupić autko młodsze niż 5-6 lat trudno będzie znaleźć model bez dwumasy

Nie mają jej silniki 1.6HDi 90KM w całym koncernie PSA. Tak samo jak nie mają FAPu.

Wersja 110KM już ma oba te wynalazki (FAP nie zawsze ztcw).

Napisano

Wracając do tematu - zastanawiam się nad zakupem auta z takim silnikiem (wersja bez FAP).

Czy przy zachowaniu odpowiednich "środków ostrożności" tzn :

- wymiana oleju góra co 15 tys km

- wymiana rurki doprowadzającej olej do turbiny co 50-60 tys km

- nie katowanie silnika ostrą jazdą lub jazdą "na kapelusznika"

- nie wyłączanie silnika zaraz po zatrzymaniu

jest szansa, że będzie działał bezproblemowo przez 150-200 tys km?

PS

Nie wszystkie silniki 1,6 HDI 90KM są bez dwumasy i filtra FAP! old.gif

Napisano

> Wracając do tematu - zastanawiam się nad zakupem auta z takim silnikiem (wersja bez FAP).

> Czy przy zachowaniu odpowiednich "środków ostrożności" tzn :

> - wymiana oleju góra co 15 tys km

> - wymiana rurki doprowadzającej olej do turbiny co 50-60 tys km

> - nie katowanie silnika ostrą jazdą lub jazdą "na kapelusznika"

> - nie wyłączanie silnika zaraz po zatrzymaniu

> jest szansa, że będzie działał bezproblemowo przez 150-200 tys km?

Tak zlosnik.gif

Napisano

Niepokoi mnie ten uśmieszek na końcu - rozumiem, że parę zdrowasiek w intencji sprawnego silnika nie zaszkodzi hehe.gif

Napisano

> Last but not least - w zimie silnik benzynowy zagrzeje wnętrze znacznie szybciej (wyjątek jak ktoś

> ma webasto ale to rzadkość)

Niekoniecznie, mam 1.6 HDi w C4 Grand Picasso, wnetrze nagrzewa sie tak samo szybko (o ile nie szybciej) niz w Lagunie 2.0T - po prostu producent zamonotwal "farelke" (to raczej nie jest webasto), a z tego co slyszalem PSA te "farelki" ma wsadzac do wiekszej ilosci swoich diesli.

Napisano

> Wracając do tematu - zastanawiam się nad zakupem auta z takim silnikiem (wersja bez FAP).

> Czy przy zachowaniu odpowiednich "środków ostrożności" tzn :

> - wymiana oleju góra co 15 tys km

> - wymiana rurki doprowadzającej olej do turbiny co 50-60 tys km

> - nie katowanie silnika ostrą jazdą lub jazdą "na kapelusznika"

> - nie wyłączanie silnika zaraz po zatrzymaniu

> jest szansa, że będzie działał bezproblemowo przez 150-200 tys km?

> PS

> Nie wszystkie silniki 1,6 HDI 90KM są bez dwumasy i filtra FAP!

starsze 2.0 HDI na dodatek zachipowane i nie oszczedzane, wymiany oleju co 20 kkm jak kaze producent... i ma nakrecone ponad 200 kkm i nic sie nei dzieje... wiec nie widze powodu, dla ktorego oszczedzane i wychuchane 1.6 mialoby sie zachowywac gorzej...

pozdr.

M.

Napisano

> Niepokoi mnie ten uśmieszek na końcu - rozumiem, że parę zdrowasiek w intencji sprawnego silnika

> nie zaszkodzi

Zdrowaski za sprawny silnik to mozesz sobie darowac ale za sprawny wegierski komputer Bosch EDC16 nie zaszkodzi hehe.gif

Napisano

Wiesz napewno nikt Ci nie powie że na bank zrobisz tyle to a tyle km bez awarii. Ja samochodem z tym silnikiem mam przejechane 92 kkm i nic nie robiłem poza przeglądami w ASO.

Natomiast kilka miesiecy temu pokazywali w Turbokamerze właściciela fabrycznie nowego c4 picasso, który padły wtryski po pierwszym tankowaniu. Historia się powtórzyła po kilku kkm i potem znowu. Finalnie ASO się na niego wypięło silnik się sypie i tyle.

Więc zawsze jakiś tam pierwiastek szczęścia się przedaje wink.gif

Napisano

> Tyle, że chcąc kupić autko młodsze niż 5-6 lat trudno będzie znaleźć model bez dwumasy

Jak wspomniałem, ma 2 diesle. Jeden nowy z salonu z roku 2009 - i30 crdi 115 KM bez DPF i dwumasy, drugi to Puziol 307 HDI 90 KM z roku 2008, bez dwumasy, DPF i bez zmiennej geometrii w "turbo",

Po taniości Panie kolego zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.