Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wożenie dzieci - pytanie

Featured Replies

Napisano

Od kiedy można wozić dzieciaczki już nie w foteliku, a na samym siedzisku - wiecie o co chodzi?

Jaki przepis to reguluje?

Kryterium jest wzrost/wiek?

Wiecie coś? wink.gif

Napisano

> Od kiedy można wozić dzieciaczki już nie w foteliku, a na samym siedzisku - wiecie o co chodzi?

> Jaki przepis to reguluje?

> Kryterium jest wzrost/wiek?

> Wiecie coś?

z tego co pamiętam 12 lat / 150cm wzrostu

Napisano

Jeżeli się pytasz o Swoją nową wyścigówkę, to kiedyś poruszałem już ten temat. grinser006.gif

Tylne siedzenia w aucie 2+2 najczęściej lepiej trzymają dziecko, niż jakikolwiek fotelik. Ale prawo jest bezlitosne - musi być. grinser006.gif

Napisano

> Od kiedy można wozić dzieciaczki już nie w foteliku, a na samym siedzisku - wiecie o co chodzi?

> Jaki przepis to reguluje?

> Kryterium jest wzrost/wiek?

> Wiecie coś?

"1. Na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego dziecko w wieku do lat 12 może być przewożone jedynie w specjalnym foteliku ochronnym (art. 45 ust. 2 pkt. 5 u.p.o.r.d.)

2. Na pozostałych siedzeniach dziecko w wieku do lat 12, nie przekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewozu dzieci (siedzisko, podwyższenie), odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym. (art. 39 ust. 3 u.p.o.r.d.). Z powyższego wynika, że dziecko w wieku do lat 12 przekraczające 150 cm wzrostu może być przewożone bez wymaganego fotelika lub siedziska. Jednocześnie dziecko w wieku powyżej 12 lat, nie przekraczające 150 cm wzrostu nie musi być przewożone w foteliku.

3. Stosowanie zasad określonych w pkt. 2 nie dotyczy przewozu dziecka

* taksówką osobową

* pojazdem pogotowia ratunkowego

* Policji"

nie ma scisle okreslonego kiedy ma byc to fotelik pelny a kiedy siedzisko/podwyzszenie - urzadzenia te sa dobierane adekwatnie do wagi lub wzrostu dziecka

Napisano
  • Autor

> Jeżeli się pytasz o Swoją nową wyścigówkę, to kiedyś poruszałem już ten temat.

> Tylne siedzenia w aucie 2+2 najczęściej lepiej trzymają dziecko, niż jakikolwiek fotelik. Ale prawo

> jest bezlitosne - musi być.

Ale chyba wystarczy samo siedzisko dla mojego byka, nie będę już go katował w foteliku, dziwnie wygląda w nim grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> "1. Na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego dziecko w wieku do lat 12 może być przewożone

> jedynie w specjalnym foteliku ochronnym (art. 45 ust. 2 pkt. 5 u.p.o.r.d.)

> 2. Na pozostałych siedzeniach dziecko w wieku do lat 12, nie przekraczające 150 cm wzrostu,

> przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewozu dzieci (siedzisko,

> podwyższenie), odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.

> (art. 39 ust. 3 u.p.o.r.d.). Z powyższego wynika, że dziecko w wieku do lat 12 przekraczające

> 150 cm wzrostu może być przewożone bez wymaganego fotelika lub siedziska. Jednocześnie dziecko

> w wieku powyżej 12 lat, nie przekraczające 150 cm wzrostu nie musi być przewożone w foteliku.

> 3. Stosowanie zasad określonych w pkt. 2 nie dotyczy przewozu dziecka

> * taksówką osobową

> * pojazdem pogotowia ratunkowego

> * Policji"

> nie ma scisle okreslonego kiedy ma byc to fotelik pelny a kiedy siedzisko/podwyzszenie - urzadzenia

> te sa dobierane adekwatnie do wagi lub wzrostu dziecka

No i dzięki, trochę jaśniej się zrobiło wink.gif

Napisano

> z tego co pamiętam 12 lat / 150cm wzrostu

I tego trzeba się trzymać, chociaż czasem nie ma nawet jak udowodnić grinser006.gif. Jak dziecko nie spełnia kryteriów założonych przez ustawodawcę, to wystarczy że siedzi na "czymkolwiek" znajdującym się między jego dupą a fotelem samochodu. Całą reszta to tylko świadomość i odpowiedzialnoiść kierownika samochodu grinser006.gifzlosnik.gif.

Napisano

Poszukaj czegoś Maxi Cosi

Napisano

za 189zł nie kupisz nic ciekawego na dodatek jeszcze sygnowanego przez Ferrari. Lipa jakaś. Także polecam Maxi-Cosi

Napisano

jakiś tekst

kupiłem dla dziecka w kolorze czarnym z systemem isofix, wysuwane siedzisko. 15-36 kg. auminiowy stelaż, dobra prezencja

Napisano

> Podepne się ,przepraszam autora wątku za to.

> A co poleceacie z fotelików 15-36kg?

> Co sądzicie o tym, http://allegro.pl/ferrari-befix-sp-15-36-kg-gratis-w-wa-od-reki-i1617759525.html

> warte to coś?

> Dla mnie jaki taki dziwny, ale cena atrakcyjna, czy ktoś używa?

Jak chcesz coś z akcentem sportowym, to polecam fotelik Recaro Young Sport

Używam od dwóch lat i jestem zadowolony, a córcia chyba jeszcze bardziej, bo jest bardzo wygodny (w zeszłym roku wytrzymała 7 godzin jazdy nad morze bez grymaszenia i opuszczania fotelika).

Największa wada, to jego mobilność, bo jest masywny i dość ciężki, do tego zajmuje dużo miejsca w samochodzie (u mnie zamontowany jest "na stałe") oraz dość ciężko zapina się pasy (ale rozpina się również ciężko, a to już jest zaleta 270751858-jezyk.gif)

Łatwo się czyści, idealne trzymanie boczne (również głowy), świetne wyniki w testach zderzeniowych no i marka też do czegoś zobowiązuje.

Napisano

> Co sądzicie o tym, http://allegro.pl/ferrari-befix-sp-15-36-kg-gratis-w-wa-od-reki-i1617759525.html

> warte to coś?

> Dla mnie jaki taki dziwny, ale cena atrakcyjna, czy ktoś używa?

Ja mam fotelik ferrari dla mojego dzieciaka ale troszkę różni się detalami od tego z linka i kosztował 399 euro. Mój kształtem wygląda tak samo ale ma isofix, metki z logo i inne bzdety. Do auta pasuje elegancko i idealnie trzyma malucha na swoim miejscu.

Napisano

Graco Junior Maxi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.