Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

badania lekarskie na kat. A

Featured Replies

Napisano
mógłby mnie ktoś oświecić na czym polegają takowe badania? co wchodzi w skład? czy takie badania może zrobić "zwykły" lekarz rodzinny czy internista czy potrzebny jest jakiś "spec" od tego typu czynności? hmm.gif
Napisano

> mógłby mnie ktoś oświecić na czym polegają takowe badania? co wchodzi w skład? czy takie badania

> może zrobić "zwykły" lekarz rodzinny czy internista czy potrzebny jest jakiś "spec" od tego

> typu czynności?

U mnie wyglądało tak samo jak kiedyś na B. "Czy pan choruje?" + kilka literek z tablicy odczytać + pytanie o okulary/soczewki i dostałem na 10 lat.

Napisano

> U mnie wyglądało tak samo jak kiedyś na B. "Czy pan choruje?" + kilka literek z tablicy odczytać +

> pytanie o okulary/soczewki i dostałem na 10 lat.

U mnie jeszcze badanie sluchu, rownowagi, poziom cukru we krwi zlosnik.gif

Napisano

> U mnie jeszcze badanie sluchu, rownowagi, poziom cukru we krwi

i odczytanie obrazków z książeczek

jedne dla daltonistów a drugie niby 3 d- trzeba się było wpatrzeć w ogromną ilość punkcików a wśród nich wynaleźc figury geoemetryczne

Napisano

Lekarz musi chyba mieć jakieś kwity na badanie kierowców... Poza tym większość szkół ma "swoich" lekarzy, którzy z przymrużeniem oka podchodzą do tego typu badań i 99% kursantów dostaje bezterminowe.

Napisano

> jedne dla daltonistów a drugie niby 3 d- trzeba się było wpatrzeć w ogromną ilość punkcików a wśród

> nich wynaleźc figury geoemetryczne

Ja łapałem muchę za skrzydła grinser006.gif

Ale Pan Doktor nie był specjalnie rozmowny więc nic się nie dowiedziałem o metodologii wink.gif

Napisano

> Ja łapałem muchę za skrzydła

O co chodzi z tą muchą, możesz jakoś bardziej opisać jak wygląda takie badanie? Czytałem o tym wcześniej, ale jakoś u mnie tego nie było... miałem standardowe odczytywanie literek z tablicy, dosyć długą ankietę do wypełnienia odnośnie przebytych chorób, odniesionych urazów, itp. informacji jak na przykład to czy jest się alkoholikiem (na to nas wcześniej instruktor uczulał, żeby ktoś przypadkiem nie zaznaczył jak pije sobie od czasu do czasu hehe.gif), obrazki dla daltonistów, wodzenie oczami za długopisem i wskazanie środka rozciągniętego między rękami sznurka(co to niby ma sprawdzić niewiem.gif) + na równowagę, trzeba chwilę postać na jednej nodze z zamkniętymi oczami i rękami wyciągniętymi przed siebie(wbrew pozorom jak już chwile stoisz nie jest to aż takie łatwe, niektórzy niezłe wygibasy wyczyniali zlosnik.gif).

Napisano

> O co chodzi z tą muchą,

Tego się właśnie nie dowiedziałem frown.gif

Ze stereoskopii miałem takie plansze z kółkami, w których były po 4 kwadraty (albo odwrotnie grinser006.gif) i jeden z nich był uniesiony w 3D ponad pozostałe - trzeba było wskazać, który.

No i mucha - w internecie wyczytałem, że pytają o to, które skrzydło jest dłuższe, ale mi ją kazał doktor łapać niewiem.gif

Napisano
  • Autor

wskazanie środka rozciągniętego między rękami

> sznurka(co to niby ma sprawdzić )

może czy widzisz sznurek zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Lekarz musi chyba mieć jakieś kwity na badanie kierowców... Poza tym większość szkół ma "swoich"

> lekarzy, którzy z przymrużeniem oka podchodzą do tego typu badań i 99% kursantów dostaje

> bezterminowe.

no ma ale problem w tym ze kosztuje to 100, a że i tak mam prywatną opiekę medyczną wykupioną więc wolałbym te stówę przeznaczyć na coś innego icon_rolleyes.gif

edit: nie wiem czy to powszechna praktyka szkół ale w mojej nie mogę sobie zrobić badań gdzie indziej tylko muszę u nich za stówę sciana.gif

Napisano

> no ma ale problem w tym ze kosztuje to 100, a że i tak mam prywatną opiekę medyczną wykupioną więc

> wolałbym te stówę przeznaczyć na coś innego

> edit: nie wiem czy to powszechna praktyka szkół ale w mojej nie mogę sobie zrobić badań gdzie

> indziej tylko muszę u nich za stówę

Też tak myślałem, ale u mnie musiałbym i tak zapłacić 100zł za badania, a lekarz na kursie wystawił zaświadczenie za 50zł... Sprawdź czy badania dla kierowców masz gratis w swoim pakiecie opieki medycznej.

Jak to musisz? Ja mogłem zrobić gdziekolwiek... Dziwna praktyka...

Napisano

> a lekarz na kursie

> wystawił zaświadczenie za 50zł...

u nas tez przyjechał lekarz, wszystkich pobadał

no i niestety w nowym blankiecie będe miał obowiazek jazdy w okularach lub soczewkach, na szczęscie bezterminowo

do tej pory było bezterminowo i bez okularów, mimo że od 6 lat i tak zakładam "oczy" podczas jazdy smile.gif

aha, koszt 50 zł za badanie i zaświadczenie

Napisano

Badania na moim kursie to byla jakaś komedia, po prostu były zrobione na odwal się Do ośrodka przyszła jakaś pani lekarka i pojedynczo wchodzilo sie do pokoju. pani zrobiła test na daltonizm, wbija mi igle w palec (och nawet 2 razy bo za pierwszym za słabo uderzyła) a najśmieszniejsze było badanie wzroku, pani z biurka wyciągnęła tarcze, kazała mi stanąć w kącie i czytać, nawet nie

zwróciła uwagi na to czy czytam nie zasłoniłem jednego oka.

Napisano

Radzę tak jak poprzednicy:

- zagadnij swój wybrany ośrodek szkolenia, czy współpracują z lekarzem

- wiesz, jedna firma - jeden drugiemu klienta podsyła... no przecież wiesz zlosnik.gif

- wypełniając ankietę wywiadu lekarskiego i marząc o bezterminowym zezwoleniu, w rubrykach pozaznaczaj "nie"

Ja robiłem takie badania (dodatkowe przed kat. A, posiadam B) w ośrodku szkolenia - liczyłem na taryfę ulgową i nie pomyliłem się.

Doktor się spieszył, brał 50 zł od łebka, pieczątką operował niczym wytrawny pracownik poczty zlosnik.gif

Badania przeprowadzone:

- ostrość wzroku (ostatnia i przedostatnia linia tablicy z literkami - petentów wchodziło 3 - każdemu pokazywał te same literki ... 270751858-jezyk.gif)

- skupienie wzroku na przedmiocie (wodzenie za długopisem)

- postrzeganie barw - tablice Isihary

U rodzinnegu u mnie było drożej (a nie każdy ma uprawnienia), i z pewnością było by skrupulatniej.

Jak dotychczasowe prawo jazdy masz bezterminowe, to komisja lekarska przed kat A na 99% da też zgodę bezterminową.

Napisano
  • Autor

Pewnikiem na kursie (czy to na placu a na pewno na mieście) trzeba jeździć w kasku... I pytanie czy szkoła daje kaski czy trzeba się samemu zaopatrzyć? hmm.gif

Napisano

> Pewnikiem na kursie (czy to na placu a na pewno na mieście) trzeba jeździć w kasku... I pytanie czy

> szkoła daje kaski czy trzeba się samemu zaopatrzyć?

daje, tylko sobie czepek albo kominiarke musisz qpic

Napisano

> Pewnikiem na kursie (czy to na placu a na pewno na mieście) trzeba jeździć w kasku... I pytanie czy

> szkoła daje kaski czy trzeba się samemu zaopatrzyć?

Raczej pożycza wink.gif

Czasami dają gratis kominiarkę grinser006.gif

Napisano

> daje, tylko sobie czepek albo kominiarke musisz qpic

Ale można jeździć we własnym?

Napisano

> Ale można jeździć we własnym?

na placu pewnie tak, a na miescie to zalezy od sposobu kominikacji, jak jest sluchawa osobna to mozna, ale jak wbudowana w kask to watpie

Napisano

> kominikacji, jak jest sluchawa osobna to

> mozna, ale jak wbudowana w kask to watpie

nie podejrzewałbym jakielkowiek szkoły o zainwestowanie w stosunkowo drogi kask ze zintegrowanym interkomem

prędzej będzie to jakieś marketowe gó...no i krótkofalówka w kieszeni i kabelek ze słuchawką do ucha hehe.gif ja tam jeździłem na kursie i po każdej komendzie "w lewo", "w prawo" musiałem kiwnąć potwierdzająco głową, że usłyszałem hehe.gif

Napisano

> Ale można jeździć we własnym?

ja jezdzilem we wlasnym, sluchawka do ucha i wio

Napisano

> nie podejrzewałbym jakielkowiek szkoły o zainwestowanie w stosunkowo drogi kask ze zintegrowanym

> interkomem

tu się mylisz

ja na kursie jeździłem z interkomem obustronnym, montowanym do kasków otwartych różnych rozmiarów

do integrala nie dało rady go założyć

mogłem sobie z instruktorem gadać,

wczoraj na rondzie się zgubiliśmy- on ruszył szybciej niż ja i na ok 200 metrów było słychać idealnie- tyle że ten ich interkom ok 1200 zł kosztował- podejrzewam że do 400 metrów dałoby się rozmawiać

w szkole, oprócz moto jak na egzaminiem, jest jeszcze: cbf 500, fazer 600, gsx-r 600 i honda shadow vt 600

wykupujac kurs rozszerzony kursant ma możliwośc jazdy każdym z w/w motocykli

ja wykupiłem pośredni,więc oprócz standardowego ybr 250 smigałem cbf-em ćwicząc przeciwskręt, hamowanie awaryjne z omijaniem, kładzenie w zakrętach itd

Napisano
  • Autor

> daje, tylko sobie czepek albo kominiarke musisz qpic

a gdzie można kupić taki czepek/kominiarkę?

czepek to taki co np mają lekarze przy operacjach? grinser006.gif

Napisano

> a gdzie można kupić taki czepek/kominiarkę?

spytaj wlamywaczy gdzie sie zaopatruja

zapewne w kazdym sklepie moto

Napisano

> a gdzie można kupić taki czepek/kominiarkę?

ja dostałem na egzaminie

> czepek to taki co np mają lekarze przy operacjach?

dokładnie taki - w ładnym zielonym kolorze smile.gif

Napisano

> wykupujac kurs rozszerzony kursant ma możliwośc jazdy każdym z w/w motocykli

Skolko taka przyjemność stoi?

Napisano

> Skolko taka przyjemność stoi?

podstawowy - cena 990.- zł ( Suzuki GN 250, Yamaha YBR 250 )

Jest to kurs wystarczający aby poprawnie i bezpiecznie poruszać się po drogach oraz zdać egzamin państwowy

optymalny - cena 1190.- zł

Jest to kurs podstawowy + doskonalenie techniki jazdy na motocyklu, Honda VT 600 oraz Honda CBF 500.

rozszerzony - cena 1390.- zł ; koszulka oraz naszywka GRATIS

Jest to kurs podstawowy + optymalny + doskonalenie techniki jazdy na motocyklach Yamaha FZ6 oraz Suzuki GSX-R 600 K9 !!!!!!

ja zapisywałem się pod koniec lutego, wtedy kazda z w/w cen była o 190 zł niższa

http://osk-rzonca.pl/oferta.html

Napisano

> Skolko taka przyjemność stoi?

Nie wiem ile Kolega płacił, ale np w Promotorze śmigasz na YBR250, CB500, GS500 czy GN250 w cenie kursu.

Napisano

Ja na kursie mam kask Nolana z wbudowanym interkomem N-Com zlosnik.gif

Ja mam otwarty a instruktor zamkniety.

Napisano
  • Autor

> spytaj wlamywaczy gdzie sie zaopatruja

to dowcip miał być? wyjątkowo rzadki smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.