Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A może by tak BMW E46 316TI zamiast Civica VII 1.6 i Focusa?

Featured Replies

Napisano

A może by tak BMW E46 316TI Compact zamiast Civica VII 1.6 16V Sport i Focusa II 1.6 Ti-VCT ?

Od jakiegoś czasu myśle nad kupnem nowego-używanego samochodu ponieważ obecnym poruszam się już prawie 5 lat i zwyczajnie mi się znudził. Na początku chciałem Focusa z racji tego, że takowego posiada kolega i miałem okazję nim pojeździć. Co prawda kolega posiada wersję 2.0 ale wydaje mi się, że oprócz silnika nie ma żadnych większych różnic w porównaniu do wersji s silnikiem 1.6 16V Ti-VCT.

Focus spodobał mi się głównie ze względu na prowadzenie się i zawieszenie i to też jest dla mnie najważniejsze przy wyborze samochodu.

Ale...ale z racji tego, że mimo wszystko to dalej Ford, który lubi się z Rdzą to wymyśliłem sobie Hondę Civic VII gen. 1.6 16V Sport.

Trzy drzwiowe nadwozie, wersja po liftingu z roku 2004-2005. Ponoć auto również bardzo dobrze prowadzące się z umiarkowanym apetytem na paliwo, zwłasza w jeździe typowo miejskiej, a w takiej będzie w 90% używane. Czytałem, że występują w Hondzie problemy z maglownicą, a dokładnie ze stukami od niej dochodzącymi oraz łożyskami w skrzyni biegów.

I tutaj zacząłem dalej się zastanawiać. A może by tak BMW? A dokładnie E46 316Ti Compact z lat 2003-2004.

Jak z tymi beemkami w nadwoziu Compact jest? Intersuje mnie wersja 316Ti z silnikem 1.8 czyli 118KM bodajże.

Czy warto zejść z rocznika dla marki? Mam na samochód około 25tyś zł. W tej cenie jestem w stanie kupić Focusa lub Hondę z roku 2004-2005. BMW będzie raczej rok starsze. Czy w tym modelu są jakieś charakterystyczne usterki?

To co skłoniło mnie to zastanowienia się nad BMW to duży wybór aut tej marki za zachodnią granicą, a chyba tam chciałbym dokonać zakupu. Szukając na mobile.de czy autoscout24 Fordów w 3 drzwiowym nadwoziu w wersji Ti-VCT jest raptem kilka sztuk, Hond jest trochę więcej, natomiast Beemek są setki do wyboru.

Na końcu dodam, że Ford(mniej) czy Honda dalej są w kręgu moich zainteresowań przy czym nadwozie koniecznie 3drzwi, silnik benzynowy 1.6. Silniki na ropę mnie nie interesują ponieważ auto będzie jeździło głównie po mieście w krótkich trasach. Roczny przebieg góra 10-15tyś.km.

Doradzicie?

Napisano

BMW będzie miało napęd na właściwą oś = będziesz miał kupę frajdy z jazdy nim. Jeżeli tylko jesteś w stanie znaleźć egzemplarz w stanie nie wymagającym poważnych nakładów, to moim zdaniem nie ma co się zastanawiać. No poza jednym, małym ale... Moc silnika... Frajda z jazdy tylnionapędowcem polega przede wszystkim na możliwości zerwania przyczepności tylnych kół. Przy tym silniku to może być bardzo trudne/wymagać śniegu.

Napisano

Jak e46 to minimum 2 litry pendzyna wszystko ponizej to lipa no.gif

Napisano

> Jak e46 to minimum 2 litry pendzyna wszystko ponizej to lipa

A tam 2,0 ma 4 cylindry czy 6?

Napisano

> A tam 2,0 ma 4 cylindry czy 6?

6 cylindrów, stary silnik, który nawet w e36 nie spisywał się zbyt fajnie

Napisano

> 6

tak myślałem.

Osobiście odpuścił bym zakup wersji 2,0 na rzecz 1,8.

Miałem 2,0 w e36: paliło jak 2,5, kosztowało jak 2,5 a jeździło jak 1,8.

Napisano

> 6

Już się wypowiedziałem. JEśli 6 cylindrów to co najmniej 2,5. 2,0 nie ma sensu z ekonomicznego punktu widzenia. Osiągi też jakoś nie rekompensują wydanej kasy.

Napisano

11sekund do 100km/h raczej nie daje zbyt fajnych wrażeń w bmw ;-)

Jeśli wszystkie samochody muszą byc z 1.6 to wybrał bym honde smile.gif

Napisano

> tak myślałem.

> Osobiście odpuścił bym zakup wersji 2,0 na rzecz 1,8.

> Miałem 2,0 w e36: paliło jak 2,5, kosztowało jak 2,5 a jeździło jak 1,8.

Ale raczej jeździło jak 1.8 16V smile.gif

Napisano

> 11sekund do 100km/h raczej nie daje zbyt fajnych wrażeń w bmw ;-)

> Jeśli wszystkie samochody muszą byc z 1.6 to wybrał bym honde

W sumie będzie chyba najbardziej praktyczną opcją. A jeśli wejść w wersję sport to będzie nawet ładna i ładnie wyposażona wink.gif

Napisano

> Już się wypowiedziałem. JEśli 6 cylindrów to co najmniej 2,5. 2,0 nie ma sensu z ekonomicznego

> punktu widzenia. Osiągi też jakoś nie rekompensują wydanej kasy.

W sumie i tak 2.0 było montowane w tym modelu przez dwa pierwsze lata produkcji.

Jestem w grupie która uważa że minimum 325 w e46 smile.gif

Napisano

> W sumie to zależy czy pytanie było o 318 czy 320, wydawało mi się że w domyśle o 320

I tak bylo smile.gif 318 is to byl dobry motor ale to w e36.

Napisano
  • Autor

> Ale ja mowiem o 320i R6

Ok, ale trzymajmy się wersji Compact TI, nie coupe.

316TI to motor 1.8

318TI 2litry

325TI 2.5

Napisano

> Ok, ale trzymajmy się wersji Compact, nie coupe.

Jak kompakt to tylko 325 , niech silnik zrekompensuje tragiczny wyglad tego auta panic.gif

Napisano

> I tak bylo 318 is to byl dobry motor ale to w e36.

a co w nim się zmieniło w E46?

Napisano

> a co w nim się zmieniło w E46?

ZTCP nie wystepowal w e46 .

Napisano

> Ok, ale trzymajmy się wersji Compact TI, nie coupe.

> 316TI to motor 1.8

> 318TI 2litry

> 325TI 2.5

Czyli w sumie kupując compacta(najbrzydsze bmw biglaugh.gif) przynajmniej nad wyborem silnika nie trzeba się zastanawiac cool.gif

Napisano
  • Autor

> Jak kompakt to tylko 325 , niech silnik zrekompensuje tragiczny wyglad tego auta

To ma być auto do codziennej jazdy w Korkowie znaczy w Krakowie grinser006.gif. Do roboty z roboty, do sklepu itp. Nie może palić 15litrów na setke.

Zakładając temat chciałem poznać opinie dokładnie o 316Ti, oprócz tego, że ma 10,9 do setki bo to wiem, a dokładnie o awarie, usterki jakei ten model dotykają. Wygląd, wiadomu kwestia gustu. Mi z początku też niezbyt się podobało ale teraz mi się podoba.

Napisano

> BMW będzie miało napęd na właściwą oś = będziesz miał kupę frajdy z jazdy nim. Jeżeli tylko jesteś

> w stanie znaleźć egzemplarz w stanie nie wymagającym poważnych nakładów, to moim zdaniem nie

> ma co się zastanawiać. No poza jednym, małym ale... Moc silnika... Frajda z jazdy

> tylnionapędowcem polega przede wszystkim na możliwości zerwania przyczepności tylnych kół.

> Przy tym silniku to może być bardzo trudne/wymagać śniegu.

A to ciekawe podejście, bo jak dla mnie zaleta tylnego napędu jest to, ze nie zrywa przyczepnosci mimo sporej mocy

Napisano

> A to ciekawe podejście, bo jak dla mnie zaleta tylnego napędu jest to, ze nie zrywa przyczepnosci

> mimo sporej mocy

Przy starcie owszem. Ale w zakrętach, jak kierownik dupa, zrywa aż miło. Jest taki fajny łuk na obwodnicy Krakowa, zimą nie ma tygodnia, żeby ktoś tam nie wypadł z trasy, zazwyczaj epicko dachując. W 90% to pełnoletnie BMW grinser006.gif

Napisano

> Przy starcie owszem. Ale w zakrętach, jak kierownik dupa, zrywa aż miło. Jest taki fajny łuk na

> obwodnicy Krakowa, zimą nie ma tygodnia, żeby ktoś tam nie wypadł z trasy, zazwyczaj epicko

> dachując. W 90% to pełnoletnie BMW

Teraz jak kierownik dupa to jest Esp/asr - standard od wielu lat już.

Napisano

> Jak kompakt to tylko 325 , niech silnik zrekompensuje tragiczny wyglad tego auta

...i tym sposobem szukając auta do jazdy na co dzień:

Wybierasz Focus 1.6 -> rozważasz BMW 1.6 -> jeśli BMW to minimum 2.0 -> 2.0 jest bez sensu więc lepiej 2.5 -> 2.5 jest za duże -> wybierasz Focus 1.6

zlosnik.gif

Napisano

E46 compact ma mordę brzydką jak świnia oink.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> E46 compact ma mordę brzydką jak świnia

nie obrażaj swiń hehe.gif

Napisano

> E46 compact ma mordę brzydką jak świnia

do tego obciach dla faceta jeździć na świni zlosnik.gif a tak poważnie to taka beemka i tożsamy mesiek to wg mnie największe gejowozy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

normalny facetjak kupuje coś takiego to jest nienormalny zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Zazdrość straszna rzecz

> Poza tym chyba nie znasz upodobań gejów...może to i dobrze

> http://moto.onet.pl/119902,galeria.html

link nie działa zlosnik.gif

btw, kup foke, przynajmniej niczego nie udaje wink.gif

Napisano

> link nie działa

> btw, kup foke, przynajmniej niczego nie udaje

A Honda albo BMW coś udają?

Napisano

> A Honda albo BMW coś udają?

pisałem o bemece i mercu w wersji kompakt. To są gejowozy w których nawet Macinek wyglądał jak piz..a bo nie pasują do koziej bródki i dżiordżioarmani luuuk. To jest samochód dla baby i wtedy gra muzyka. zlosnik.gif

Napisano

> pisałem o bemece i mercu w wersji kompakt. To są gejowozy w których nawet Macinek wyglądał jak

> piz..a bo nie pasują do koziej bródki i dżiordżioarmani luuuk. To jest samochód dla baby i

> wtedy gra muzyka.

mów mi tak jeszcze... ty, brutalu...

A może rzeczywiście? jakoś się taki ostatnio bardziej marudny zrobiłem, romantyczny i w ogóle. Dziwnie to się składa z zakupem compacta

gheyfight.gif

Napisano

> Przy starcie owszem. Ale w zakrętach, jak kierownik dupa, zrywa aż miło. Jest taki fajny łuk na

> obwodnicy Krakowa, zimą nie ma tygodnia, żeby ktoś tam nie wypadł z trasy, zazwyczaj epicko

> dachując. W 90% to pełnoletnie BMW

ile razy w życiu prowadziłeś BMW w poślizgu?

Napisano

Zerknij na wersję bmw "trójki" z silnikiem o mocy 143KM. Kompromis osiągów i spalania.

Napisano

> mów mi tak jeszcze... ty, brutalu...

> A może rzeczywiście? jakoś się taki ostatnio bardziej marudny zrobiłem, romantyczny i w ogóle.

> Dziwnie to się składa z zakupem compacta

po mojemu jutro mozesz dostać okres zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> 6 cylindrów, stary silnik, który nawet w e36 nie spisywał się zbyt fajnie

Wierzyc sie nie chce, ze to mialby byc ten motor. no.gif

Sprawdzilem w wiki i tam podaja L4.

Napisano

tylko wrzuciłeś film z E36... różnica jest powiedziałbym... subtelna rotfl.gif

E36 jakiś tekst vs E46 jakiś tekst

Napisano

> tylko wrzuciłeś film z E36... różnica jest powiedziałbym... subtelna

> E36 jakiś tekst vs E46 jakiś tekst

jeździ czasem taki koło mojego bloku. E46 compact=pedałowóz. W strasznie pedalskim, złotawym kolorze (mimo, że mam compacta to kolorów jeszcze nie potrafię tak dokładnie określać, ale uczę się). To auto jest postawione na dość solidnej, 17-18 calowej, szerokiej feldze (nie mylić z "germańskim" naciągiem na parapet). Wygląda pięknie. Jeszcze lepiej odjeżdża, a to turbodiesel.

Nie namawiam nikogo na compacta.

Napisano

> Czyli w sumie kupując compacta(najbrzydsze bmw ) przynajmniej nad wyborem silnika nie trzeba się

> zastanawiac

"I nikt nie wmowi nam, ze czarne jest czarne, a biale jest biale."

Fakt, Compact nie jest sliczny jak Coupe, ale ma nadal 3 furtki, a Sedan nie. clown.gif

Napisano

> do tego obciach dla faceta jeździć na świni a tak poważnie to taka beemka i tożsamy mesiek to wg

> mnie największe gejowozy

> normalny facetjak kupuje coś takiego to jest nienormalny

A fakt, ze Compact to przede wszystkim najlzejsze BMW, jest niewazny. hehe.gif

Napisano

> mów mi tak jeszcze... ty, brutalu...

> A może rzeczywiście? jakoś się taki ostatnio bardziej marudny zrobiłem, romantyczny i w ogóle.

> Dziwnie to się składa z zakupem compacta

Baba za kółkiem. Potwierdzeniem tego jest to co się stało w 3:01 grinser006.gif.

Napisano

> nie obrażaj swiń

hah .. przepraszam wszystkie świnki zlosnik.gif

Napisano

> Wierzyc sie nie chce, ze to mialby byc ten motor.

> Sprawdzilem w wiki i tam podaja L4.

Trochę mój błąd, bo pisałem o normalnej wersji nie compact smile.gif

W normalnej jest ten z e36 wink.gif

Napisano

> A fakt, ze Compact to przede wszystkim najlzejsze BMW, jest niewazny.

A jaka jest różnica? bo wydaje mi się że niewielka

Napisano

> A jaka jest różnica? bo wydaje mi się że niewielka

E36 318ti jest wyraznie szybszy od 318is Coupe i nieco predszy od 320 Coupe,

przez co moj wybor padl wlasnie na Compacta. A ze brzydal? Dla mnie piekny. zlosnik.gif

318ti VS 318is http://www.zeperfs.com/en/duel693-752.htm

318ti VS 320 http://www.zeperfs.com/en/duel693-568.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.