Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Decyzja zapadła - będzie Croma II

Featured Replies

Napisano

Witajcie ,

no i ... zapadła decyzja o kupnie Cromy II ! Moje Stilo będzie dla syna .

Będe szukał i patrzył na ceny - przymierzam się kupować tak lipiec -sierpień-wrzesień.

Ideałem byłoby wyrwać bezwypadkową Cromę po FL czyli 2008 za około 30 tys zł.

Ale to tylko marzenie wink.gif

Chciałbym diesla - 120 KM lub 150 KM. Chociaż 150 ma jakieś kłopoty z kolektorem ,więc nie wiem . Pewnie kosmicznej różnicy nie ma w osiągach - a sama Croma waży swoje.

Moje pytanie jest takie : jaki jest komfort resorowania w porównaniu do Stilo ?

Czy są jakieś typowe bolączki tych aut ?

Czy możecie mi polecić handlarzy ,którzy ściągają Fiaty z wloch czy z innych krajów a są godni polecenia ?

Pozdrawiam

Napisano

Witaj

Sprawdzony komis to:

aaaaa ale ceny adekwatne do samochodow. Poza tym za 30 tys nie kupisz po FL (chyba ze totalnego trupa w ktorego wlozysz 15 tys) albo kupisz bo mega dzwonie

Napisano

tak na początek - w mojej ocenie cena troszkę nierealna jak za egzemplarz po FL z 2008r. - oczywiście jeżeli chcesz autko pewne, bezwypadkowe itd...realnie to cena bliżej 45.000 złotych jeżeli nie więcej,

co do kolektora to model którego szukasz ma już poprawiony kolektor i nie występują tam usterki z początków produkcji o których wspominasz (pewnie chodzi Ci o usterkę klap wirowych)

a co do typowych bolączek... to chyba nic coby nie występowało powszechnie w silnikach diesla - EGR, DPF itd -

Napisano

> Ideałem byłoby wyrwać bezwypadkową Cromę po FL czyli 2008 za około 30 tys zł.

> Ale to tylko marzenie

Poniżej 40kzł zapomnij.

> Chciałbym diesla - 120 KM lub 150 KM. Chociaż 150 ma jakieś kłopoty z kolektorem ,więc nie wiem .

> Pewnie kosmicznej różnicy nie ma w osiągach - a sama Croma waży swoje.

Croma 150KM waży ~1500kg, jakoś się odpycha, ale w fotel nie wciska.

Croma 120KM waży pewnie dość podobnie, jak jeździ to sam sobie odpowiedz w kontekście mojego poprzedniego zdania.

> Moje pytanie jest takie : jaki jest komfort resorowania w porównaniu do Stilo ?

Masa+rozstaw osi robi swoje, jeździ się przyjemnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Chciałbym diesla - 120 KM lub 150 KM. Chociaż 150 ma jakieś kłopoty z kolektorem ,więc nie wiem .

> Pewnie kosmicznej różnicy nie ma w osiągach - a sama Croma waży swoje.

Zapewne kosmicznej nie ma bo to jakieś 2 sekundy więcej od 0 do 100 i 40 Nm mniej....

> Moje pytanie jest takie : jaki jest komfort resorowania w porównaniu do Stilo ?

> Czy są jakieś typowe bolączki tych aut ?

Co do zawieszenia to były na początku problemy z tylnym zawieszeniem - tuleja / ale te po zmianowe sa wieczne.... tu więcej dowiesz sie na stronach Vectry C....

> Czy możecie mi polecić handlarzy ,którzy ściągają Fiaty z wloch czy z innych krajów a są godni

> polecenia ?

Na pewno moge ci odradzić kolesi z Gniezna i Poznania oraz z szczecina... maja tych Crom trochę i wszystkie po przejściach ale jesli chcesz Crome II po FL za 30 tys zł to może nie powinienes sie tym przejmować i uważać tylko na mechanikę - silnik, skrzynia, zawieszenie, klima itp...

> Pozdrawiam

20.GIF30.GIF

Napisano
  • Autor

Trochę mnie ostudziły ceny Cromek po lifcie yikes.gif

Niektóre są droższe lub porównywalne z passatami 4x4 2.0 tdi common-rail smile.gif

Ale pewnie są przechodzone te passaty i po 2-3 dzwonach wink.gif

Bedę szukał i jak coś to do kącika po rady

Napisano

Ja w lutym tego roku za crome z 11.2007 dalem 41 tys zl, auto z przed FL.

Napisano

> Trochę mnie ostudziły ceny Cromek po lifcie

Nie poddawaj się .... zlosnik.gif

> Niektóre są droższe lub porównywalne z passatami 4x4 2.0 tdi common-rail

> Ale pewnie są przechodzone te passaty i po 2-3 dzwonach

Tak nawet niesmiało chciałem tobie zasugerować to auto... wink.gif

Nie to, zeby Croma mnie denerwowała, ja jakiś słabych stron nie widzę....( no może poza liczbą schowków frown.gif jest mniej niż w moim Stilaku ) ale nie mam DPF-a ani klap wirowych - wersja na Polskę a jedyny problem to EGR, który jakieś 25.000 km temu przeczyściłem i zapomniałem o nim.... ale patrząc realnie to kupując takiego Pasata stracisz sprzedając znacznie mniej niż na Cromie ... Ja osobiście wybrał bym Cromę ale wiem ile sie swojej naszukałęm ... i wiem, ze wolał bym taką z Full wypasem łacznie z dachem szklanym i bezwypadkową no i z symbolicznym przebiegiem po prezesie hehe.gif ...... musze w totka zagrać - szybciej trafie hehe.gif

> Bedę szukał i jak coś to do kącika po rady

Zawsze sie polecamy.... zlosnik.gif Jest już tych Crom coraz więcej i będzie jeszcze więcej .... tanieją więc niebawem będą tak częstym widokiem jak Stilaki zlosnik.gif

Napisano

> Ideałem byłoby wyrwać bezwypadkową Cromę po FL czyli 2008 za około 30 tys zł.

"Panie... za 30 tyś PLN to rocznik 2005-2006."

IMHO: 2008 w tej cenie to nierealne, no chyba że auto z dużymi przygodami..

Napisano

W zeszlym tygodniu czekajac w serwisie widzialem Crome przedliftowa na parkingu komisu AMICARU. Z obserwacji wyszlo ze to nie Emotion (brak rolet na tylnych oknach). Chyba to nawet ta sama: TU

Napisano

Witam...swego czasu mieli chyba z 2 lub 3 wystawione na otomoto i allegro smile.gif jak byłem we Wro tak wstępnie je oglądałem smile.gif

Napisano

To Dynamic, widać po wykończeniu wnętrza ( szare listwy na desce rozdzielczej, tapicerka itd )

Napisano

> To Dynamic, widać po wykończeniu wnętrza ( szare listwy na desce rozdzielczej, tapicerka itd )

U mnie też są szare a nie mam dynamic'a.

Charakterystyczną cechą dla dynamic'a jest brak b&m a przynajmniej przycisków do sterowania telefonem na kierownicy(są tylko od radia).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> U mnie też są szare a nie mam dynamic'a.

> Charakterystyczną cechą dla dynamic'a jest brak b&m a przynajmniej przycisków do sterowania

> telefonem na kierownicy(są tylko od radia).

> Pozdrawiam BAS

To Fiat coś kombinował z wyposażeniem? Rocznik 2005-06 na pewno miał listwy "drewniane" w Emotion. Po lifcie chyba też tak było jedynie w ostatnim roku produkcji wkładali wszędzie srebne ramki. A ty jaką masz wersję? Srebne ramki, koła 16" dobrze widzę? to wygląda na Dynamic

Napisano

W Emotion do 2007 byly drewniane listwy wink.gif

Napisano

> To Dynamic, widać po wykończeniu wnętrza ( szare listwy na desce rozdzielczej, tapicerka itd )

Tak to Dynamic ale widać to po bagażniku - brak dodatkowej podłogi...

Napisano

> To Fiat coś kombinował z wyposażeniem? Rocznik 2005-06 na pewno miał listwy "drewniane" w Emotion.

> A ty jaką masz wersję? Srebne ramki, koła 16" dobrze widzę? to wygląda na Dynamic

Widziałem 2008rok w Łodzi w komisie w wersji active z "drewnianym" wykończeniem.

Mam wersję Elegance GPS(tak ma w papierach), tak na szybko wyposażenie:

- B&M z małą nawigacją,

- automat,

- xenon,

- podwójny bagażnik,

- automatyczna klimatyzacja,

- esp,

- składane lusterka.

- ciemne szyby z tyłu(w dynamic'u wszystkie szyby są "jasne").

> Po lifcie chyba też tak było jedynie w ostatnim roku produkcji wkładali wszędzie srebne ramki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Witam.

Czuję się od dzisiaj pełnoprawnym użytkownikiem tego kącika. Zanabyłem drogą kupna Cromkę. Wersja bida Dynamic, 9xPP, 2005, 108 tyś przelotu, nie ma nawet relingów buu.gif. Za to wszystko potwierdzone i sprawdzone, auto nie wymaga inwestycji. W stosunku do Stilo to przeskok o epokę.

Napisano

Ze tak powiem bez foto sie nie liczy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Witamy i gratki claps.gif

Napisano

> Ze tak powiem bez foto sie nie liczy

> Witamy i gratki

Jutro wrzucę, tym czasem profil wypada zmienić. Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów, mogę napisać pierwsze spostrzeżenia.

na plus:

- cisza, cisza i jeszcze raz cisza!

- ogromna przestrzeń w środku, nie adekwatna do wymiarów zewnętrznych! Inżynierowie projektujący Puga 407 powinni wziąć korepetycje.

- brak drgań na biegu jałowym i cisza!

- siedzi się wysoko i widać dużo!

- auto ładnie przyspiesza.

- odczuwalna prędkość jest niższa, niż w Stilo - nie wiem, czy to zaleta?

- ładniej i nowocześniej niż w Stilo.

- auto nie wie co to nawet małe przydymienie z wydechu.

na minus:

- auto ładnie przyspiesza w obrębie jednego biegu, po zmianie jest lag! Czyli bez programu się nie obejdzie, po przesiadce ze Stilo po modyfikacji to woła o pomstę do nieba! Ktoś, kto nie miał programu, nie wie o czym pisze.

- brak schowków i uchwytów na napoje!!! Zwyczajnie katastrofa!!! Muszę coś z tym zrobić, w Stilo były miejsca na dwie puszki/ butelki przed panelem klimatyzacji, miejsca na puszki/butelki w schowkach drzwi i w tylnym podłokietniku. W Cromie nie ma nic!!! To jakiś kosmos! Może jakieś podpowiedzi?

- brak składanego oparcia fotela pasażera - protesty 2 letniego syna, natychmiastowe i dotkliwe! O składanym stoliku na oparciu nawet nie wspominam.

- widoczność do tyłu.

- skrzynia 6 biegowa to ciągłe wachlowanie biegami w mieście. Jak będzie na trasie napiszę później.

To tyle z pierwszego dnia i kilkudziesięciu kilometrów. Czy wersja Emotion ma więcej schowków, uchwytów na napoje? Na koniec jeszcze pewna dygresja co do wersji Emotion - jak można wstawić do tak fajnego auta, tak obrzydliwe i plastikowe imitacje drewna, na dodatek w wyjątkowo obleśnym kolorze? Czy to tylko moje spostrzeżenie? Co do zdjęć to nie wiem jak je wstawić, więc podam linka do ogłoszenia, napiszę tylko, że auto jakiś czas temu było wystawione za 31.000, w ogłoszeniu jest za 26.000. Mogę powiedzieć tyle, że kupiłem je sporo taniej. Auto miało wymieniony rozrząd, wymieniony EGR, nowe hamulce z przodu i z tyłu oraz wymienione tylne górne wahacze (banany). Reasumując, można kupić dobre auto z małym przebiegiem w dobrej cenie.

Napisano

> Jutro wrzucę,

Witamy w klubie wink.gif

> na minus:

> - auto ładnie przyspiesza w obrębie jednego biegu, po zmianie jest lag! Czyli bez programu się nie

> obejdzie, po przesiadce ze Stilo po modyfikacji to woła o pomstę do nieba! Ktoś, kto nie miał

> programu, nie wie o czym pisze.

100% racji

> - brak schowków i uchwytów na napoje!!! Zwyczajnie katastrofa!!! Muszę coś z tym zrobić, w Stilo

> były miejsca na dwie puszki/ butelki przed panelem klimatyzacji, miejsca na puszki/butelki w

> schowkach drzwi i w tylnym podłokietniku. W Cromie nie ma nic!!! To jakiś kosmos! Może jakieś

> podpowiedzi?

Tak to jakieś nieporozumienie, ale w instrukcji jest wyraźnie napisane, że ma miejsce na kubek hehe.gif

> - brak składanego oparcia fotela pasażera - protesty 2 letniego syna, natychmiastowe i dotkliwe! O

mam to samo.... wersja Dynamik ale już z moimi modyfikacjami... żona mi to wypomina że stilo było lepsze zlosnik.gif

Myślałem o przeszczepie siedzenia składanego ...

> składanym stoliku na oparciu nawet nie wspominam.

> - widoczność do tyłu.

wink.gif

> - skrzynia 6 biegowa to ciągłe wachlowanie biegami w mieście. Jak będzie na trasie napiszę później.

Nie do końca....

> To tyle z pierwszego dnia i kilkudziesięciu kilometrów. Czy wersja Emotion ma więcej schowków,

> uchwytów na napoje? Na koniej jeszcze pewna dygresja co do wersji Emotion - jak można wstawić

> do tak fajnego auta, tak obrzydliwe i plastikowe imitacje drewna, na dodatek w wyjątkowo

> obleśnym kolorze? Czy to tylko moje spostrzeżenie?

Jest kilka drewienek i różnią się i kolorem i fornirem.... mi sie jedno podobało....

Napisano

> - cisza, cisza i jeszcze raz cisza!

Generalnie trudno znaleźć gorzej wyciszone auto niż stilo w tej klasie.

> - odczuwalna prędkość jest niższa, niż w Stilo - nie wiem, czy to zaleta?

IMO zaleta.

> - ładniej i nowocześniej niż w Stilo.

?????????????

Oszalałeś, w stilo jest fajniej, w Krowie jest jak w... no jest nudno, ale z gustem jest jak z... każdy ma swój.

> - brak schowków i uchwytów na napoje!!!

U mnie jest na tunelu przed dźwignią hamulca(przyjrzyj się dobrze).

> - brak składanego oparcia fotela pasażera - protesty 2 letniego syna, natychmiastowe i dotkliwe! O

U mnie fotel pasażera się składa, ale to kwestia wersji.

> - widoczność do tyłu.

Chyba nie jeździłeś stilo 3d, w Krowie mam przynajmniej czujniki parkowania.

> - skrzynia 6 biegowa to ciągłe wachlowanie biegami w mieście. Jak będzie na trasie napiszę później.

Ja tam jestem zadowolony z 6 biegów...ale mam automat smile.gif

> - jak można wstawić

> do tak fajnego auta, tak obrzydliwe i plastikowe imitacje drewna, na dodatek w wyjątkowo

> obleśnym kolorze? Czy to tylko moje spostrzeżenie?

Nie mam pojęcia, dzięki bogu mam srebrne plastiki.

Jedyne akceptowalne drewno widziałem w RR, w reszcie samochodów zawsze wygląda... jak pół... zza krzaka.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Zapomniałem jeszcze dodać, że dźwięk w Cromie w stosunku do Stilo, to jak porównanie średniej klasy sprzętu HIFI, z tanim radyjkiem z bazaru, podejrzewam, że głównym winnym są głośniki i ich montaż.

Napisano

> Zapomniałem jeszcze dodać, że dźwięk w Cromie w stosunku do Stilo, to jak porównanie średniej klasy

> sprzętu HIFI, z tanim radyjkiem z bazaru, podejrzewam, że głównym winnym są głośniki i ich

> montaż.

Głośniki w Stilo i w Cromie są identyczne oraz identycznie montowane do drzwi..... navi podobne.... dzwięk niestety był lepszy w Stilo.... ( oba auta mam/miałem wyciszone matami.....) problem to maskownice w Cromie w wersji Dynamic... przynajmniej dla jastnej tapicerki....

Tu sobie poczytaj moje wypociny....

Na razie nie rozwiązałęm tego problemu ale jestem bliski zakupu głośników Hertza i zrobienia małej modyfikacji / na razie nie mam czasu na to....

Napisano

> Głośniki w Stilo i w Cromie są identyczne oraz identycznie montowane do drzwi..... navi podobne....

> dzwięk niestety był lepszy w Stilo.... ( oba auta mam/miałem wyciszone matami.....) problem to

> maskownice w Cromie w wersji Dynamic... przynajmniej dla jastnej tapicerki....

> Tu sobie poczytaj moje wypociny....

> Na razie nie rozwiązałęm tego problemu ale jestem bliski zakupu głośników Hertza i zrobienia małej

> modyfikacji / na razie nie mam czasu na to....

Znamy przyczynę, trzeba wymyślić rozwiązanie. Moim zdaniem trzeba wyciąć samą siatkę wewnątrz ramki. Znaleźć ring z metalu/plastiku, którego średnica będzie pasowała do wnętrza ramki i obkleić ten ring zwykłą siatką i wkleić.

Napisano

Mogę prosić kolegów o wskazówki co do wymiany filtrów w Cromie? Interesuje mnie gdzie się znajdują, jak do nich dotrzeć i co trzeba zdemontować? Jakie narzędzia będą potrzebne?

Napisano

> Mogę prosić kolegów o wskazówki co do wymiany filtrów w Cromie? Interesuje mnie gdzie się znajdują,

> jak do nich dotrzeć i co trzeba zdemontować? Jakie narzędzia będą potrzebne?

Filtr powietrza stojac przed samochodem jest po lewej stronie, potrzebny jest klucz torx tylko nie pamietam jaki, filtr paliwa zaraz Ci sie rzuci w oczy bo jest na grodzi czolowej, filtr oleju jest dosyc wysoko i trzeba miec kanal.

Napisano

Możesz rozwinąć temat filtra oleju? Wymienia się sam wkład? Czy trzeba demontować osłonę? Jakie klucze są potrzebne?

Napisano

Oslony raczej nie trzeba demontowac, ja zdemontowalem, wymienia sie tylko sam wklad papierowy.Jak sie nie myle tam byl klucz 32 potrzebny do odkrecenia filtra.

Napisano

> Możesz rozwinąć temat filtra oleju? Wymienia się sam wkład? Czy trzeba demontować osłonę? Jakie

> klucze są potrzebne?

Powiem tak.... filtr oleju w 150 KM wersji wymieniam bez kanału hehe.gif z góry bo mi wygodniej nasadkę nałożyć na tą osłonę filtra ... klucz.... i odkręcić go - filtr jest między silnikiem a kabiną po środku na samym dole na wysokości alternatora .... sick.gif

Polecam najpierw znaleźć zdjęcie silnika 1,9 150 KM..... na allegro i zobaczyć o co chodzi wink.gif - Czarna plastykowa osłona

Wymienia się sam wkład i dwie uszczelki

Oczywiście do wymiany oleju trzeba wejść pod auto.... ale dość sprytnie wymyślona jest osłona i ma klapkę do spuszczania oleju...

Napisano

> sie nie myle tam byl klucz 32 potrzebny do odkrecenia filtra.

Nie pamientam ale chyba tak jak piszesz .... jeśli nie 24 to 32

Napisano

To fakt ta oslonka madry wymysl, nie trzeba calej oslony sciagac.

PS.Moglem zrobic manuala do wymiany drazkow kierowniczych, gdy je wymianialem sick.gifsick.gif

Napisano

> Nie pamientam ale chyba tak jak piszesz .... jeśli nie 24 to 32

32, bo najpierw 24 probowalem, ale jakos taki maly byl zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Mi się to bardzo podoba - 6b to fajna sprawa smile.gif. Faktem jest, że po takim prawdziwym mieście to nie jeżdże prawie w ogóle, ale nawet jak się zdarzy to nie jest źle waytogo.gif.

Napisano

Dopadł mnie już pierwszy filur yikes.gif! Zamieniałem akumulatory i po odłączeniu Cromki od aku i ponownym podłączeniu, zapalił się żółty trójkąt z komunikatem o niedziałającym zabezpieczeniu w tylnej lewej szybie. Przestało także działać zamykanie i otwieranie szyb z kluczyka, działała tylko szyba kierowcy. Poszedłem po notka z FES i po podłączeniu interfejsu i przekręceniu kluczyka wszystko wróciło do normy - znaczy się wystraszyła! Moim zdaniem autko trochę za dużo pali w mieście i chyba potwierdzają to korekty na wtryskach. Pierwszy i drugi to korekcje w granicach +/_ 0,25 i to jest w normie, trzeci ma korekcję +1,35 a czwarty -1,15. Moim zdaniem dwa ostatnie wtryski są mocno podejrzane. Auto w ruchu miejskim w centrum Poznania spala między 7 a 8 litrów, moim zdaniem zbyt wiele. Na trasie jest chyba dobrze, przy bardzo spokojnej jeżdzie do 90 spalanie 4,7. Stilo przy podobnych testach paliło między 6 a 7,5 i około 4,3 w takiej samej trasie. Podaję dane bez klimy. Zużycie na biegu jałowym po rozgrzaniu silnika między 5,4 a 7,2 litra na godzinę, w zależności od włączonych świateł i dmuchawy. Swoją drogą włączając różne odbiorniki elektryczne możemy zaobserwować jak obciązają alternator i wpływają na zuzycie paliwa.

Napisano

Jest to normalne, komputer nie był potrzebny, wystarczyło przeczytać w instrukcji co zrobić w takiej sytuacji.

285052557-croma-ilosc2.jpg

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352513022067_thumb.jpg

Napisano

> Moim zdaniem autko trochę za dużo pali w

> mieście i chyba potwierdzają to korekty na wtryskach. Pierwszy i drugi to korekcje w granicach

> +/_ 0,25 i to jest w normie, trzeci ma korekcję +1,35 a czwarty -1,15. Moim zdaniem dwa

> ostatnie wtryski są mocno podejrzane. Auto w ruchu miejskim w centrum Poznania spala między 7

> a 8 litrów, moim zdaniem zbyt wiele. Na trasie jest chyba dobrze, przy bardzo spokojnej

> jeżdzie do 90 spalanie 4,7. Stilo przy podobnych testach paliło między 6 a 7,5 i około 4,3 w

> takiej samej trasie. Podaję dane bez klimy. Zużycie na biegu jałowym po rozgrzaniu silnika

> między 5,4 a 7,2 litra na godzinę, w zależności od włączonych świateł i dmuchawy. Swoją drogą

> włączając różne odbiorniki elektryczne możemy zaobserwować jak obciązają alternator i wpływają

> na zuzycie paliwa.

Spalanie w normie....

Co do korekt wtrysku to sa duze ale ja osobiscie nic bym z tym nie robił... no może dolał bym dobrego specyfiku do czyszczenia wtrysków do ON....

Napisano

> Spalanie w normie....

> Co do korekt wtrysku to sa duze ale ja osobiscie nic bym z tym nie robił... no może dolał bym

> dobrego specyfiku do czyszczenia wtrysków do ON....

Mam przekonanie, graniczące z pewnością, że jestem w posiadaniu takowego specyfiku. Po zastosowaniu w Stilo i przejechaniu 1/3 baku efekty były imponujące. Spaliny, które wcześniej śmierdziały jak ze starego autobusu, stały się prawie bezwonne, spalanie w jeździe miejskiej/korkowej spadło z 8,5 do 7 litrów! Zastanawiam się nad sprawdzeniem tych dwóch wtrysków, nie kosztuje to majątku a boję się o zawalony DPF w przypadku lania.

Napisano

Czy ktoś z kolegów, może mi powiedzieć, jaki interfejs mam kupić do FES, żeby połączyć się ze wszystkimi centralkami Cromy? Przez VAG KKL z połączonymi na stałe pinami łączy mi tylko z silnikiem i wspomaganiem?!

Napisano

Ślinotoku dostałem, więc kolejne pytanie. Jak się przekonuję z czasem mam wersje bida bida max i nie mam czujników cofania. Przyznam się, że w połączeniu z tylną szybą w Cromie jest to jeszcze dla mnie wyzwanie. Autem ma jeździć moją żona i przy pierwszym cofaniu powiedziała, że kompletnie nie wyobraża sobie cofania, co rozumiem. Czy kupując oryginalny zderzak z czujnikami mam szansę w miarę prosty i bezkolizyjny sposób uruchomić parktronic?

Kolejna sprawa to wypalanie DPF, czy to jest sygnalizowane w jakikolwiek sposób? Pytam bo wyjechałem na autostradę i w drodze powrotnej chwilowe zużycie paliwa było bardzo duże, także po zjechaniu z autostrady i kapeluszniczej jeździe było w okolicach 7-8 litrów. Po podłączeniu FES wykazał, że ostatnie wypalanie DPF miało miejsce 6 kilometrów temu, co potwierdza moje informacje. Auto nie sygnalizowało niczego w tym czasie?

Napisano

Croma nie sygnalizuje. Po prostu zaczyna wypalac i pali chwilowo od 12 do 16 litrow. Jadac po prostej drodze bez przyspieszania. 8 w miescie to pali moj automat, wiec u Ciebie wysokie spalanie moze byc zwiazane z czestym wypalaniem DPF. Zalecam wyciecie jaknajszybciej bo bedzie tak jak u mnie ( zapchal sie calkowicie, auto przestalo jechac i na lawecie dojechalem do Gliwic).

I jeszcze pytanko: Jakiego srodku do czyszczenia wtryskiwaczy sobie uzyc ? Poleccie cos smile.gif

Napisano

Ja to polecam

Napisano

> Ja to polecam

Podobno to jest dobre:

LIQUI MOLY SYSTEMPFLEGE DIESEL FUR COMMON RAIL- MOTOREN 2185

Napisano

Musze zastosowac to.

Ps.Dowiedziales sie co ci stuka?

Napisano

> Mam przekonanie, graniczące z pewnością, że jestem w posiadaniu takowego specyfiku.

Co to?

> to majątku a boję się o zawalony DPF w przypadku lania.

Pewnie już jest zawalony.....

Czyszczenie EGR-a to podstawa .... do tego nie jest powiedziane, że to te dwa wtryski są do sick.gif .... całkiem możliwe, że to te z korekcją 0,25 są do sick.gif ( niestety tak to jest w tych układach... to co masz na kompie jest wynikiem pracy całego silnika i to, że koryguje na + lub minus dwa tłoki/wtryski może wynikać z złej pracy innego wtryskiwacza .... więc jak sprawdzać to wszystkie albo wcale... trochę tak to zawiklanie )

Napisano

> Musze zastosowac to.

> Ps.Dowiedziales sie co ci stuka?

Nie..... nie miałem czasu....

Ale jest tak, że jestem wyczulony na to i co stwierdziłem:

Przejazdy przez muldy, dziury, oraz tych policial.gif kompletna cisza....

Ale wystarczy większa nierównośc z jednej strony (wpada jedna strona auta ) i juz coś delikatnie się odzywa.... co więcej odzywa się dopiero jak przejade znaczy dystans bez uzywania hamulca..... hmm.gif

Jak zaczyna stukać na jakies np: polnej drodze i przycisnę lekko hamulec na dziurach znowu kompletna cisza.... hmm.gif

moje typy:

- Albo mi klocki hamulcowe tłuczą się o tarcze

- Albo mam luz na kopycie/ kopytach - musze sprawdzić

- Albo confused.gif

Najlepiej by było przejechać kilkanaście km bez hamulca zatrzymać się i sprawdzić klocki ale gdzie mam taki test zrobić..... na torze Poznań hehe.gif

Napisano

Bedziesz sie smial, ale ja ostatnio po wymianie drazkow po tygodniu uslyszalem stukanie znow, okazalo sie ze zle zalozylem sprezyne trzymajaca zacisk hamulcowy, i to zacisk stukal sobie na dziurach.

Napisano

> Bedziesz sie smial, ale ja ostatnio po wymianie drazkow po tygodniu uslyszalem stukanie znow,

> okazalo sie ze zle zalozylem sprezyne trzymajaca zacisk hamulcowy, i to zacisk stukal sobie

> na dziurach.

A ja wymieniałem tarcze i klocki więc kto wie co zrobiłem nie tak.... hehe.gif a jak masz obecnie sprezyny ? jakieś zdjęcie ?

284744233-ham1.JPG

Napisano

Widze ze masz dobrze zalozona sprezyne zacisku, ale nie sprobuj czy da zacisk przypadkiem sie nie rusza.

A sprezyna to chodzilo mi o ta z zacisku hamulcowego wink.gif

A jak Ci teraz na takim zestawie sie hamuje?Ja mysle cos wiekszego wlozyc, bo te hamulce ori to sa kiepskie sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.