Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o wymianę opon

Featured Replies

Napisano

Czołem.

Mam pytanie: czym podczas wymiany opon (bezdętkowych oczywiście) uszczelnia sie miejsce styku opony z felgą?

Napisano

> Czołem.

> Mam pytanie: czym podczas wymiany opon (bezdętkowych oczywiście) uszczelnia sie miejsce styku

> opony z felgą?

Tak, oczywiście. Pastą montażową.

Napisano
  • Autor

> Tak, oczywiście. Pastą montażową.

A można gdzieś taką nabyć w małym opakowaniu? Bo z tego co widzę na allegro to sprzedają w wiaderkach. Może w marketach?

Napisano

> Czołem.

> Mam pytanie: czym podczas wymiany opon (bezdętkowych oczywiście) uszczelnia sie miejsce styku

> opony z felgą?

Niczym się nie uszczelnia. Pasta jaką stosuję, to pasta montażowa. Wysycha po kilku godzinach. Równie dobrze można na sucho założyć, ale ciężko wchodzi opona.

Napisano
  • Autor

> Niczym się nie uszczelnia. Pasta jaką stosuję, to pasta montażowa. Wysycha po kilku godzinach.

> Równie dobrze można na sucho założyć, ale ciężko wchodzi opona.

Czyli wystarczy tylko trochę np. wazeliny technicznej na krawędź opony dla nadania poślizgu? Albo w ogóle bez niczego.

Dzięki.

ok.gif

Napisano

> Czyli wystarczy tylko trochę np. wazeliny technicznej na krawędź opony dla nadania poślizgu? Albo w

> ogóle bez niczego.

chodzi w tym o to , aby przy montażu na maszynie nie uszkodzić gumy , tylko po to się stosuje te środki

najlepiej zastosować coś co nie niszczy gumy , np mydło w płynie ,

Napisano

A w podpisie:

Quote:

Wulkanizacja,serwis i naprawa aut. Najtaniej w mieście.

To jak w końcu jest ? zlosnik.gif

Napisano

> A w podpisie:

> Quote:

> Wulkanizacja,serwis i naprawa aut. Najtaniej w mieście.

> To jak w końcu jest ?

Zaczyna tanim nakładem zlosnik.gif

Napisano

> Czyli wystarczy tylko trochę np. wazeliny technicznej na krawędź opony dla nadania poślizgu? Albo w

> ogóle bez niczego.

> Dzięki.

Wazelina niszczy gumę. Najtaniej to woda z mydłem.

Napisano

> Czołem.

> opony z felgą?

zalezy co masz na mysli

masz paste montazowa (sluzy jak sama nazwa mowi do montazu, glownie zeby nie uszkodzic samej opony )

sa tez pasty uszczelniajace ( na bazie silnikonowej ) stosuje sie to gdy np felgi sa juz starsze i nie sa juz idealnie gladkie (oksydacja , rdza ) w miejscu styku opony z felgą

rozwin pytanie to sproboje ci odpowiedziec

Napisano

> Zaczyna tanim nakładem

Możesz wierzyć albo nie, ale kolega naprawdę zna się na rzeczy i ma spore doświadczenie w wulkanizacji.

Napisano

> Możesz wierzyć albo nie, ale kolega naprawdę zna się na rzeczy i ma spore doświadczenie w

> wulkanizacji.

Wiesz co, takie pytania, jak zadał kolega na temat pasty montażowej, to ja zadawałem 10 lat temu, gdy zaczynałem w tej branży. Od tamtej pory jestem na bieżąco. Nie rozumiem, jak można mieć doświadczenie, nie widząc o najprostszych detalach. To tak trochę, jakby piekarz nie wiedział z czego mąka jest.

Napisano

> Wiesz co, takie pytania, jak zadał kolega na temat pasty montażowej, to ja zadawałem 10 lat temu,

> gdy zaczynałem w tej branży. Od tamtej pory jestem na bieżąco. Nie rozumiem, jak można mieć

> doświadczenie, nie widząc o najprostszych detalach. To tak trochę, jakby piekarz nie wiedział

> z czego mąka jest.

Ok. waytogo.gif Ale z ciekawości aż sprawdzę, co jest napisane na wiaderku, które stoi w warsztacie przy maszynie do wyważania kół. wink.gif

Napisano

> Niczym się nie uszczelnia. Pasta jaką stosuję, to pasta montażowa. Wysycha po kilku godzinach.

> Równie dobrze można na sucho założyć, ale ciężko wchodzi opona.

To czekaj. Uszczelnia się czy w końcu nie??? Jak byk jest napisane:

http://szczepan.isu.pl/?id=pokaz_produkt...DELTA%20ZIELONA

Na tej paście pracuję od 3 lat. Wcześniej robiłem na jakimś niby super hiper mydlanym badziewiu. Po zastosowaniu tej pasty nie ma problemu ze zdjęciem gumy nawet po roku czasu.

Nie rozumiem po co te głupie teksty. Jakoś szerokie grono AKowiczów jest zadowolona z mojej roboty.

Nigdy ale to nigdy przy obsłudze aut nie podcieram tyłka szkłem. Wiesz o czym mówię skoro masz tyle doświadczenia w tym interesie.

To mówiłem ja- od 11 lat w branży.

A na przyszłość radzę przeczytać pytanie kilka razy zanim się odpowie.

Napisano

czyli jesli takiej pasty sie nie zastosuje to powietrze bedzie uciekalo ? spineyes.gif ja tam zawsze myslalem ze taka paste to sie stosuje zeby latwiej zalozyc/zdjac opone z felgi :D

Napisano

> czyli jesli takiej pasty sie nie zastosuje to powietrze bedzie uciekalo ? ja tam zawsze myslalem

> ze taka paste to sie stosuje zeby latwiej zalozyc/zdjac opone z felgi :D

Nie. Niekoniecznie. Jak masz nową lub w świetnym stanie felgę to powietrze uciekać nie będzie. Jeśli felga będzie zniszczona to tak się stać może.

Ale to tylko u mnie, bo jak koledzy piszą oni stosują pastę tylko po to by opone nałożyć na felgę. Grzecznie przy tym prosząc pastę by przypadkiem nie uszczelniała styku opony z felgą bo ona jest tylko do ułatwienia montażu wink.gif

Napisano

> To czekaj. Uszczelnia się czy w końcu nie??? Jak byk jest napisane:

> http://szczepan.isu.pl/?id=pokaz_produkt...DELTA%20ZIELONA

> Na tej paście pracuję od 3 lat. Wcześniej robiłem na jakimś niby super hiper mydlanym badziewiu. Po

> zastosowaniu tej pasty nie ma problemu ze zdjęciem gumy nawet po roku czasu.

> Nie rozumiem po co te głupie teksty. Jakoś szerokie grono AKowiczów jest zadowolona z mojej roboty.

> Nigdy ale to nigdy przy obsłudze aut nie podcieram tyłka szkłem. Wiesz o czym mówię skoro masz tyle

> doświadczenia w tym interesie.

> To mówiłem ja- od 11 lat w branży.

> A na przyszłość radzę przeczytać pytanie kilka razy zanim się odpowie.

Ale co w związku z tym, że tak napisali? Kto to napisał na stronie internetowej? Powiększ zdjęcie i przeczytaj co producent napisał na wiaderku. Osobiście używam tylko produktów Tiptopol, a ich pasta nie spełnia roli uszczelnienia, bo do tego jest specjalny żel, który można użyć przy skorodowanych felgach. Robiłem kiedyś próby montażu używanych opon na używanych felgach bez pasty i żadnych ubytków ciśnienia nie było.

Napisano
  • Autor

Ale się dyskusja techniczna zrobiła ... yikes.gif

Człowiek się ciągle dowiaduje nowych rzeczy. Teraz, gdyby nie konieczność wyważenia koła po zmianie opony, to nie musiałbym już wulkanizatora odwiedzać 2 razy w roku...

Napisano

> Ale co w związku z tym, że tak napisali? Kto to napisał na stronie internetowej? Powiększ zdjęcie i

> przeczytaj co producent napisał na wiaderku. Osobiście używam tylko produktów Tiptopol, a ich

> pasta nie spełnia roli uszczelnienia, bo do tego jest specjalny żel, który można użyć przy

> skorodowanych felgach. Robiłem kiedyś próby montażu używanych opon na używanych felgach bez

> pasty i żadnych ubytków ciśnienia nie było.

Tak dla twojej informacji i informacji osób zainteresowanych tematem. Sprawdziłem dokładnie co jest napisane na etykiecie. Wyraźnie producent napisał że pasta zawiera środki uszczelniające. Nie miałem niestety aparatu by zrobić zdjęcie ale jeśli bardzo tego chcesz to to zrobię.

Pasty mydlanej z tiptopolu nie stosuję od dawna. Dużo pracuję na niskich profilach i oponach wyczynowych a przy tych moim zdaniem sprawdza się słabo. Delta to na prawdę świetny produkt.

A żel o którym piszesz to typowy uszczelniacz. Ale to wiadomo że stosujesz tylko w przypadku wykrytej nieszczelności.

Bardzo dobrze że wywiązała się dyskusja. Każdy wyciągnie z niej coś dla siebie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo dobrze że wywiązała się dyskusja. Każdy wyciągnie z niej coś dla siebie

No właśnie. Dla takich laików jak ja są to cenne informacje, przynajmniej znam już trochę teorii.

Pozdrawiam wszystkich, którzy zechcieli się podzielić swoją wiedzą. 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.