Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroen C5 do oceny

Featured Replies

Napisano

Szukam auta do 13 kpln, miało być coś mniejsze od Lacetti i jak najmłodsze, ale w tej kasie z Astr, Focusów, Picasso, Sceników trafiam na auta z lat 2000-2001. I tak sobie szukając natrafiłem na C5 i tutaj można znaleźć o wiele młodsze auto, lepiej wyposażone, ale jak wiadomo C5 nie miały najlepszej opinii. Warto się ładować w C5? Zainteresowało mnie to auto. Ile taka 5-tka może spalać w mieście? Wszelkie uwagi i opinie mile widziane.

Napisano

co do spalania to zależy jakie miasto

w Warszawie w korkach w godzinach szczytu wciągnie 9-10litrów

Napisano

Zaraz pewnie dostaniesz standardową poradę autokącikową - jak kupujesz używaną C5 to znaczy, że Cię na nią nie stać hehe.gifhehe.gifhehe.gif

A moje zdanie co do C5:

Miałem okazję chwilkę pojeździć - bardzo fajne autko.

Duże i wygodne ok.gif

O spalaniu się wypowiadać nie będę bo to bardzo indywidualna sprawa.

A co do awaryjności - musisz się liczyć, z tym że auto ma już koło 10 lat i przejechało już koło 200 tys. km.

Nieistotne czy jest to Citroen czy BMW - każdy się psuje.

IMO - jak liczysz się z tym, że w ciągu roku możesz wpakować w to auto tyle ile jest ono warte to kupuj je (i nie zapomnij o assistance smile.gif - np. w starterze za 200 zł zlosnik.gif)

Napisano

Jako posiadacz C5 od 5 lat i 120.000 km zgadzam się z powyższym.

Tanie oferty C5 (powiedzmy wszystkie poniżej 20-kilku tys) mogą leciutko wyciągnąć z kieszeni 5-7 tys. Ale oczywiście daleki jestem od stwierdzenia że każde stare C5 tyle "pociągnie". Po prostu trzeba auto prześwietlić mechanicznie i elektronicznie najlepiej w ASO lub niezależnym serwisie posiadającym Lexię (citroenowski komp serwisowy). Uniwersalnym testerem np boschowskim KTS-em (czy jak się to nazywa) niewiele można zdiagnozować.

Serwis musi się też znać na hydraulice, więc serwisy ogólnomarkowe odpadają.

C5 nie znosi napraw po taniości i drutowania.

Akurat ten egzemplarz ze zdjęć wygląda w miarę OK, jest jak na C5 dość ubogo wyposażony ale wystarczająco, ale przy starszym aucie nie jest to wada.

p.s.

poszukaj we francowatych, jakiś czas temu, z rok lub półtora był duży wątek o C5, i/lub wygooglaj Klub Cytrynki, tam jest kopalnia wiedzy o C5 i wszystkich cytrynach.

Napisano

Słuchaj sąsiad zajmuje się serwisem francuzów i co chwile stoi u niego jakaś C5. Umów się z gościem to na pewno spojrzy fachowym okiem wink.gif

Napisano
  • Autor

> C5 nie znosi napraw po taniości i drutowania.

Z tego co się wstępnie zorientowałem C5 w tym roczniku ma zawieszenie hydropneumatyczne. Czy znasz orientacyjny koszt naprawy takiego zawieszenia? Nie musi być w ASO, ale też nie u Zdzicha w stodole, po prostu naprawa u mechanika znającego się na Citroenie.

Napisano
  • Autor

> Słuchaj sąsiad zajmuje się serwisem francuzów i co chwile stoi u niego jakaś C5. Umów się z gościem

> to na pewno spojrzy fachowym okiem

Podeślij na niego namiary.

Napisano

akurat o zawieszenie to bym sie najmniej martwil w tym aucie wink.gif

Napisano
  • Autor

> akurat o zawieszenie to bym sie najmniej martwil w tym aucie

To co może być niego większą bolączką, elektryka?

Napisano

Dokladnie, choc powiem Ci szczerze ze jak zadbana to nie powinno sie z nia nic odbiegajacego od normy dziac...

Przed zakupem posprawdzaj wszystkie przewody od zawieszenia, bo koszt przewodow jest smieszny, ale ich wymiana z racji tego ze sa wkladane gdzies na poczatku procesu skladania jest b.droga..

Napisano

> Z tego co się wstępnie zorientowałem C5 w tym roczniku ma zawieszenie hydropneumatyczne. Czy znasz

> orientacyjny koszt naprawy takiego zawieszenia? Nie musi być w ASO, ale też nie u Zdzicha w

> stodole, po prostu naprawa u mechanika znającego się na Citroenie.

Jeśli będziesz poważnie zainteresowany C5 to poszukaj w źródłach z wczesniejszego mojego posta. Znajdziesz tam o wiele więcej informacji.

Nie naprawiałem w zawieszeniu wiele, więc ceny znam tylko takie, sprzed około 3 lat:

- siłownik hydrauliczny - kolumna ok 1500 - ASO, kilkaset PLN - allegro

- rozdzielacz ciśnienia z tyłu tzw pająk 1300 - ASO, 200 PLN - allegro

Tylne siłowniki można reanimowac przez wymianę uszczelniaczy (oringów) są one niedrogie, przednie siłowniki są nierozbleralne, więc najlepiej nowe lub pewne używki.

Nie jest tak jak napisał jeden z przedmówców, ze przewody hydrauliczne kosztują grosze, bo kosztują w zależności jaki padnie od 600 do 1200. Używanych nie ma sensu kupować bo zdarzam im się "puszczać" na łączeniu metalu i gumy.

Nie miałem okazji nic robić z pompą hydrauliki i elementami tłumiącymi tzw sferami , ale wiem od innych że pompa na allegro to koszt ok. 600 PLN (w ASO cena kosmos), natomiast sfery są tanie.

Części mechaniczne zawieszenia takie jak np wahacza, tuleje są tanie i trwałe, przy przebiegu 170 kkm jeszcze fabryka. Lecą łączniki stablilzatora co 30-50 kkm.

Napisano
  • Autor

Podbijam wątek, zapraszam wszystkich specjalistów od oceny auta na podstawie zdjęć, którzy potrafią dostrzec, że listwa boczna w tym roczniku powinna być srebrna a nie czarna. Do oceny dwie C5, jedna z pierwszego postu i druga nowa. Proszę o opinie i uwagi.

Nr 1

Nr 2

Napisano

> Szukam auta do 13 kpln, 2000-2001. I tak sobie szukając natrafiłem na

> C5

miałem C5 (benzyna 2,0 + automat) z 2002 roku produkcji od 2005 do 2006 (kupiłem z pewnego żrodła)

taki wieeeeeeększy przegład z wymianą tarcz + klocków + jakiestam parę przewodów wysokiego ciśnienia (bo kapało trochę), przegląd klimy i td w jednym z najtanszych serwisów citroena kosztowało około 8 tys brutto ok.gif

ale jeśli chodzi o komfort jażdy to pierwsza liga

Napisano
  • Autor

> Przeciez tego drugiego masz pod "blokiem" przejedź się i zobacz

Już jestem umówiony na oglądanie, ale zawsze może ktoś na podstawie fotek zobaczyć, czy wyposażenie, listwy, felgi, etc. są od tej wersji wyposażenia, rocznika, etc.

Napisano

> C5 i tutaj można znaleźć o wiele młodsze auto,

2.0 Hdi jest OK tylko FAP trzeba wykastrować (jeżeli jest).

dwumas jak dwumas

w C5 jest stała usterka która polega na "poceniu" się przewodów hydrauliki i tylko nie daj się namówić na wymianę. Jak się poci to tak ma być a jak ubywa płynu to wtedy do wymiany.

W C5 nie da się ożywić sfer i trzeba kupować nowe ale eksploatacyjnie i tak wychodzi dużo taniej niż wymana amortyzatora.

więcej nie pamiętam.

spalanie diżla miasto około 7l. trasa jakieś 5l.

Napisano
  • Autor

> w jednym z najtanszych serwisów citroena

> kosztowało około 8 tys brutto

> ale jeśli chodzi o komfort jażdy to pierwsza liga

No to rachunek niezły wyszedł, wręcz astronomiczny. Ale jakby licząc w ten sposób to niedawno kolega na AK użytkujący Chevroleta Lacetti w serwisie zostawił 5 kpln a też tylko przegląd, rozrząd, etc. Patrząc z tej strony to nawet na Lacka nie było mnie stać a jednak serwisowałem go w ASO i dawało radę. Ale dzięki za info. Z tego co czytam to zwrócić głównie uwagę na przewody hydrauliczne, etc.

Napisano
  • Autor

> Ktory to tyle zostawil ? Ja nigdy wiecej jak 1500 ?

Ty masz silnik od kosiarki to się nie dziw, że dobiłeś maks do 1500zł. smile.gif Ostatnio wymieniałem rozrząd i po upuście zapłaciłem 1600zł. Jakbym chciał zrobić jeszcze przegląd to spokojnie dobiłbym do 2300zł.

Napisano

Ty masz diesla,ktory jest wydumka. Zawieszenie mamy identyczne.

Napisano
  • Autor

> Ty masz diesla,ktory jest wydumka. Zawieszenie mamy identyczne.

Już go nie mam. Szukam czegoś innego w jego miejsce. Zakres od Punciaka po C5, choć pewnie segment B odpadnie z powodu braku miejsca na foteliki dziecięce. Segement C i D w podobnej cenie, więc czemu nie D, szczególnie, że Citroen ma kiepską opinię w tym kraju co jest dla mnie plusem bo ceny są atrakcyjniejsze.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Podbijam wątek, zapraszam wszystkich specjalistów od oceny auta na podstawie zdjęć, którzy potrafią

> dostrzec, że listwa boczna w tym roczniku powinna być srebrna a nie czarna. Do oceny dwie C5,

> jedna z pierwszego postu i druga nowa. Proszę o opinie i uwagi.

> Nr 1

> Nr 2

Ja bym się tym nie sugerował bo z tego co wiem to te samochody czasem diametralnie się różnią wersją wyposażenia co nie jest równe z oznaczeniem wersji-wystarczy że pierwszy własciciel przy zakupie nie chciał mieć lakierowanej listwy i jej nie miał.Tak samo jest z resztą wyposażenia-wujek kupował w 2004 roku swoje C5 i widziałem specyfikacje-mógł mieć fotele skórzane ale wolał welury i takie dostał,chciał mieć indeksowane lusterko wsteczne(przy wrzuceniu wstecznego lustro pasażera pokazuje to co masz zaraz za zderzakiem na dole).Ogólnie w Klubie Cytrynki to fajnie opisali-jak masz wersję najwyższą to nie oznacza że masz wszystkie bajery-ba...czasem wersja SX ma coś czego najwypaśniejsza wersja nie ma).Z tych dwóch linków to ta druga mi bardziej odpowiada.

Napisano

> ale jeśli chodzi o komfort jażdy to pierwsza liga

Łącznie z wyciszeniem ?

Napisano
  • Autor

> Z tych dwóch linków

> to ta druga mi bardziej odpowiada.

Temat zakończył się tak, że po sprawdzeniu nr VIN ten z ofery nr 1 był tyle razy w serwisie na naprawie gwarancyjnej, że łącznie moimi dotychczasowymi czterema autami nie byłem u mechanika. Oferta nr 2 to przebieg minumum dwa razy większy. Ten deklarowany na ogłoszeniu to był w 2006 roku. Zresztą przebieg pierwszego auta również minimum razy dwa. Ostatecznie kupiłem Lagunę z 2000 roku.

Napisano

> Temat zakończył się tak, że po sprawdzeniu nr VIN ten z ofery nr 1 był tyle razy w serwisie na

> naprawie gwarancyjnej, że łącznie moimi dotychczasowymi czterema autami nie byłem u mechanika.

> Oferta nr 2 to przebieg minumum dwa razy większy. Ten deklarowany na ogłoszeniu to był w 2006

> roku. Zresztą przebieg pierwszego auta również minimum razy dwa. Ostatecznie kupiłem Lagunę z

> 2000 roku.

Będziesz zadowolony smile.gif to dobre samochody - choć mój ostatnio pojechał na nieprzewidzianą naprawę do serwisu. Pochwal się ile Cię kosztowała (może być na priv). Być może niedługo będę sprzedawał swoją i chcę wiedzieć jak wygląda rozrzut cenowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.