Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oszczedna jazda benzyna z bezposrednim wtryskiem...

Featured Replies

Napisano

No wlasnie... Tak sie zastanawiam czy sie czyms rozni od jazdy zwykla benzyna?

U mnie w autku sa dwie mapy, jezdzac delikatnie dostaje mniej paliwa, deptajac wiecej...

Czy oszczedniej takze bedzie jezdzic z zasada aby rozpedzic sie, wciskajac gaz na 80% do danej predkosci i utrzymywac ja na najwyzszym mozliwym biegu?

Czy podjezdzajac do skrzyzowania i puszczajac gaz u mnie tez autko nic nie pali?

Co w przypadku gdy samochod sie porusza przy minimalnej predkosci a ja nie mam nogi na gazie?

Tak mnie naszlo przy dystrybutorze grinser006.gif

hmm.gif

Napisano

> Tak mnie naszlo przy dystrybutorze

ZTCW to jedyna różnica to ta jaką opisałeś. Przy TWoim silniku (mocy/wielkości) jazda ekonomiczna na wysokim biegu będzie prawdopodobnie w zakresie tych map oszczędnych. Przyspieszanie dynamiczne ma imho sens, bo praktycznie nie da się tak przyspieszyć by to było rozsądne, a łapało się jeszcze na mapach ekonomicznych (zubożonych).

Takie są moje przemyślenia.

Napisano

> > Czy podjezdzajac do skrzyzowania i puszczajac gaz u mnie tez autko nic nie pali?

Nie pali nic.

> Co w przypadku gdy samochod sie porusza przy minimalnej predkosci a ja nie mam nogi na gazie?

silnik pobiera paliwo.

Napisano
  • Autor

> Nie pali nic.

> silnik pobiera paliwo.

a to dlaczego jest taka roznica?

na czym to polega?

Napisano

> a to dlaczego jest taka roznica?

> na czym to polega?

Jak hamujesz silnikiem, to doplyw paliwa do wtryskow jest odcinany. Wal i tloki poruszaja sie od kol, a nie odwrotnie, stawiajac im opor, przez co samochod zwalnia

Jak jedziesz bez nogi na gazie to jednak silnik musi ten samochod do przodu ciagnac - wiec pobiera paliwo

Napisano

> a to dlaczego jest taka roznica?

> na czym to polega?

FAQ

Napisano

> silnik pobiera paliwo.

Pobiera poniżej ustawionych obrotów, przeważnie około 1500.

Napisano

> No wlasnie... Tak sie zastanawiam czy sie czyms rozni od jazdy zwykla benzyna?

> U mnie w autku sa dwie mapy, jezdzac delikatnie dostaje mniej paliwa, deptajac wiecej...

> Czy oszczedniej takze bedzie jezdzic z zasada aby rozpedzic sie, wciskajac gaz na 80% do danej

> predkosci i utrzymywac ja na najwyzszym mozliwym biegu?

> Czy podjezdzajac do skrzyzowania i puszczajac gaz u mnie tez autko nic nie pali?

> Co w przypadku gdy samochod sie porusza przy minimalnej predkosci a ja nie mam nogi na gazie?

> Tak mnie naszlo przy dystrybutorze

Z moich obserwacji:

Oczywiście hamowanie silnikiem do 1-1.5 tyś obr.

Natomiast co do przyspieszania to nie przekraczając 3 tyś nie zauważam podskoku spalania, jeśli depnę powyżej 3 tyś komp pokazuje znacznie większe wskazania

Napisano
  • Autor

> Jak hamujesz silnikiem, to doplyw paliwa do wtryskow jest odcinany. Wal i tloki poruszaja sie od

> kol, a nie odwrotnie, stawiajac im opor, przez co samochod zwalnia

> Jak jedziesz bez nogi na gazie to jednak silnik musi ten samochod do przodu ciagnac - wiec pobiera

> paliwo

o! dzieki waytogo.gif

mam jeszcze jedna dopytanie wink.gif

w autku mam cos w rodzaju ekonomizera, tzn kontrolke, ktora wskazuje mi mieszanke ubogą smile.gif

gdy jade spokojnie to sie pali, gdy depne, niezaleznie od obrotow gasnie - logiczne smile.gif

ale - jesli hamuje silnikiem i po redukcji nie wystepuja wysokie obroty to kontrolka sie pali - znak jak to potwierdziliscie, ze jest ekonomicznie autko nie spala paliwa smile.gif

lecz jesli hamuje silnikiem i zredukuje za mocno - obroty podskocza powyzej 5tys to kontrolka gasnie ipojawia sie znow po osiagnieciu np 3 tys wink.gif

to znak ze cos tam spala? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli ile żłopie Ci przy oszczędnej jeździe to 2.4 ??

ostatnio

200km autostrada (tempomat na 120km/h wg GPS), 100km drogami krajowymi, 50 km w malym miescie - srednia 6,6l

280km autostrada (tempomat na 150km/h wg GPS), 70km w krakowie, klimatyzacja - srednia 8,6l

ale jezdzac po samym miescie to 12-14l nie moje grinser006.gif

Napisano

> ostatnio

> 200km autostrada (tempomat na 120km/h wg GPS), 100km drogami krajowymi, 50 km w malym miescie -

> srednia 6,6l

> 280km autostrada (tempomat na 150km/h wg GPS), 70km w krakowie, klimatyzacja - srednia 8,6l

> ale jezdzac po samym miescie to 12-14l nie moje

W takim razie do miasta skuter zlosnik.gif, a w trasach przyzwoicie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.