Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zrobili nam dobrze?

Featured Replies

Napisano

> jakis tekst

Oglądałem bez głosu, ale chyba parę ciepłych słów baranowi z omegi sypnął, co? grinser006.gif

Napisano

Dwa słowa do Omegę prowadzącego: chamie jeb.ny. grinser006.gif

Napisano

> jakis tekst

A niedawno czytalismy na autokaciku to:

jakiś tekst

To jak to w koncu jest? Chyba jak zwykle zalezy od interpretacji zlosnik.gif

Napisano

> Dwa słowa do Omegę prowadzącego: chamie jeb.ny.

Właśnie przy okazji... jak prawidłowo podchodzić do uwalenia lusterka takiemu panu? Z kopa z pięty, z łokcia, jaka prędkość jest potrzebna, a może pięścią z góry?

zlosnik.gif

Napisano

> jakis tekst

Nie widzę związku pomiędzy przepisem zabraniajacym jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu, a "przepychaniem" sie w korkach. Jadąć w korku nie jade obok tylko wyprzedzam albo omijam.

Napisano
  • Autor

> Właśnie przy okazji... jak prawidłowo podchodzić do uwalenia lusterka takiemu panu? Z kopa z pięty,

> z łokcia, jaka prędkość jest potrzebna, a może pięścią z góry?

olac chwasta i poczekac az da sie go ominac

Napisano

> olac chwasta i poczekac az da sie go ominac

Otóż to. Szkoda nerwów.

Napisano

> Właśnie przy okazji... jak prawidłowo podchodzić do uwalenia lusterka takiemu panu? Z kopa z pięty,

> z łokcia, jaka prędkość jest potrzebna, a może pięścią z góry?

Zycze Ci abys przy okazji trafil na kola ktory podejdzie do tego zagadnienia tak samo jak Ty i basebol'em obrobi Ci sprzeta. Zobaczymy jak wtedy sie wypowiesz. Inteligentniejszy spisze Twoje nr. rej i odda sprawe gdzie nalezy eferkt bedzie jeszcze lepszy.

wink.gif

Napisano

> Nie widzę związku pomiędzy przepisem zabraniajacym jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu,

szkoda

> "przepychaniem" sie w korkach. Jadąć w korku nie jade obok tylko wyprzedzam albo omijam.

A co z bezpieczna odlegloscia 1 m ? Zmienia sie w zaleznosci od wyprzedzania a omijania ?

wink.gif

Napisano

> A co z bezpieczna odlegloscia 1 m ? Zmienia sie w zaleznosci od wyprzedzania a omijania ?

To jeszcze podaj przepis na ten bezpieczny odstęp, konkretny paragraf.

Bo o ile pamiętam, to żadna nowelizacja tego nie zmieniła i dotyczyło to wyprzedzania min. motocykla a nie motocyklem...

Napisano

> szkoda

Oświeć mnie proszę.

> A co z bezpieczna odlegloscia 1 m ? Zmienia sie w zaleznosci od wyprzedzania a omijania ?

W wypadku wyprzedzania/omijania samochodu bezpieczny odstęp zalezy od subiektywnej oceny sytuacji przez wyprzedzajacego. 1m dotyczy mijania rowerow, pieszych, itp :D

Napisano

> Oglądałem bez głosu, ale chyba parę ciepłych słów baranowi z omegi sypnął, co?

najlepiej na takich kierowców działa szeroki uśmiech plus pokazywanie ok.gifok.gif przetestowane kilka razy zlosnik.gif

Napisano

> Zycze Ci abys przy okazji trafil na kola ktory podejdzie do tego zagadnienia tak samo jak Ty i

> basebol'em obrobi Ci sprzeta. Zobaczymy jak wtedy sie wypowiesz. Inteligentniejszy spisze

> Twoje nr. rej i odda sprawe gdzie nalezy eferkt bedzie jeszcze lepszy.

kolega kiedyś rzucił tekst kolesiowi który pod dystrybutor podjechał z piskiem opon " terminator przyjechał " zaowocowało to kilkoma dniami w szpitalu i wstrząsem mózgu zlosnik.gif

Koleś się po prostu wrócił do auta, wyjął kij i koledze przypierdzielił w głowę zlosnik.gif

Marka samochodu oczywiście znana hehe.gif

Napisano

> Marka samochodu oczywiście znana

Fiat Panda ? grinser006.gif

Napisano

> To jak to w koncu jest? Chyba jak zwykle zalezy od interpretacji

żeby coś interprtować to trzeba to znać, a pan redaktor prawa drogowego nie zna. Bo ja nie wiem czy jeśli do motocykli mają zastosowanie przepisy o rowerach to znaczy, że mogę sobie ścieżką rowerową popylać...

p.s. czy na ścieżkach rowerowych są jakieś ograniczenia prędkości ?

Napisano

> Dwa słowa do Omegę prowadzącego: chamie jeb.ny.

Przyjechał do stolicy swoje Lubelskie porządki zaprowadzać. Myślę, że jakby mu coś odpadło, to nikt by nie zareagował... cool.gif

Napisano

> To jeszcze podaj przepis na ten bezpieczny odstęp, konkretny paragraf.

Tego Ci nie podam, jest jednak cos takiego jak komentarze prawne i tam to znajdzesz.

wink.gif

Napisano

> Oświeć mnie proszę.

> W wypadku wyprzedzania/omijania samochodu bezpieczny odstęp zalezy od subiektywnej oceny sytuacji

> przez wyprzedzajacego. 1m dotyczy mijania rowerow, pieszych, itp :D

Alez nie ma sprawy, kazdy jeden uzytkownik w publicznym ruchu drogowym ma prawo do tego aby ten bezpieczny odstep zostal zachowany, bez wzgledu na pojazd. Zwroc uwage ile wypadkow nastepuje na skutek tego, ze ktos sie przestraszyl np. podczas konczenia manewru wyprzedzania zostala mu zajechana droga.

Problem w tym, ze w PL kultura i znajomosc przepisow ( i ich wlasnej interpretacji ) pozostawia wiele do zyczenia, niestety.

wink.gif

Napisano

> Tego Ci nie podam, jest jednak cos takiego jak komentarze prawne i tam to znajdzesz.

Chyba w niemieckich broszurach i folderach...

Spodziewałem się właśnie takiej odpowiedzi z Twojej strony no.gif. Po raz kolejny żadnych konkretów i nic na poparcie swoich tez.

Warto wziąć czasem kodeks do ręki i go po prostu przeczytać, niż silić się na durne komentarze...

Napisano

> Alez nie ma sprawy, kazdy jeden uzytkownik w publicznym ruchu drogowym ma prawo do tego aby ten

> bezpieczny odstep zostal zachowany, bez wzgledu na pojazd. Zwroc uwage ile wypadkow nastepuje

> na skutek tego, ze ktos sie przestraszyl np. podczas konczenia manewru wyprzedzania zostala mu

> zajechana droga.

Dziękuje za wykład, dalej jednak nie widze związku pomiędzy przepisem cytowanym w artykule, a "przepychaniem" się motocyklem w korku.

> Problem w tym, ze w PL kultura i znajomosc przepisow ( i ich wlasnej interpretacji ) pozostawia

> wiele do zyczenia, niestety.

Znam i dostosowuje się do warunków w jakich przychodzi mi na codzień poruszać się samochodem jak i motocyklem.

Napisano

> Chyba w niemieckich broszurach i folderach...

Widzisz, w niemieckich uregulowane jes od lat i jakos te 85 milionow pojazdow sie porusza powodujac mniej wypadkow niz....

>Po raz kolejny żadnych konkretów i nic

> na poparcie swoich tez.

Misiu, to ja za Ciebie mam wziasc sie za czytanie ?

> Warto wziąć czasem kodeks do ręki i go po prostu przeczytać, niż silić się na durne komentarze...

Nie mam zamiaru przepychac sie tu z kimkolwiek na temat znajomosci przepisow, przepisy to nie tylko kodeks, ale widac, ze do niektorych nie dochodzi, coz, nie moj problem.

wink.gif

Napisano

> Chyba w niemieckich broszurach i folderach...

Widzisz, w niemieckich uregulowane jes od lat i jakos te 85 milionow pojazdow sie porusza powodujac mniej wypadkow niz....

>Po raz kolejny żadnych konkretów i nic

> na poparcie swoich tez.

Misiu, to ja za Ciebie mam wziasc sie za czytanie ?

> Warto wziąć czasem kodeks do ręki i go po prostu przeczytać, niż silić się na durne komentarze...

Nie mam zamiaru przepychac sie tu z kimkolwiek na temat znajomosci przepisow, przepisy to nie tylko kodeks, ale widac, ze do niektorych nie dochodzi, coz, nie moj problem.

wink.gif

Napisano

> Nie mam zamiaru przepychac sie tu z kimkolwiek na temat znajomosci przepisow, przepisy to nie tylko

> kodeks, ale widac, ze do niektorych nie dochodzi, coz, nie moj problem.

Kolego nie wymyślaj niestworzonych rzeczy, ciężko się przyznać że się czegoś nie wie? To nie pierwszy temat w którym się wypowiadasz a nie masz do tego wystarczającej wiedzy. Na przyszłość więcej faktów mniej domysłów i będzie dobrze.

Napisano

> Widzisz, w niemieckich uregulowane jes od lat i jakos te 85 milionow pojazdow sie porusza powodujac

> mniej wypadkow niz...

Kolejny trafiony argument. Przecież infrastrukture mamy identyczną, więc to przy porównaniu można pominąć hmm.gif

> Misiu, to ja za Ciebie mam wziasc sie za czytanie ?

Ja chętnie poczytam... Po raz kolejny proszę Cię, byś mi wskazał konkretnie co mam poczytać.

> Nie mam zamiaru przepychac sie tu z kimkolwiek na temat znajomosci przepisow, przepisy to nie tylko

> kodeks, ale widac, ze do niektorych nie dochodzi, coz, nie moj problem.

No to się nie przepychaj, tylko jak coś starasz się przekazać to racz powołać się na jakiś konkretny zapis i wskaż go. Póki co, w Polsce możesz zostać ukarany za niedostosowanie się do przepisów PoRD a nie do jego komentarzy...

Zabierasz głos w dyskusjach, kreujesz się na znawcę wszelkich tematów motoryzacyjnych a jak przychodzi co do czego, to nie potrafisz uzasadnić swoich teorii. I o ile do tej pory wydawać się mi mogło, że wiesz o czym piszesz, to im więcej Twoich postów czytam, tym bardziej dociera do mnie, że się jednak myliłem...

Interpretacje przepisów mogą być różne, by móc któreś cytować jako te właściwe, wypadałoby przy okazji podać ich źródło.

Człowiek nie musi wszystkiego wiedzieć, ale by go przekonać to nie wystarczy odesłać go do bliżej nieokreślonych źródeł, bo to jest tyle warte co uzasadnienie "bo ja wam to mówię". A takie coś to można sobie co najwyżej wsadzić między foldery, niemieckojęzyczne oczywiście...

Napisano

> jakis tekst

to jest jakis gniot, to ze redaktorzynie nie chcialo sie zajrzec do PoRD to jestem w stanie zrozumic ale ze nawet KGP nie zna PoRD to juz jest zalosne...

Napisano

ma prawo jechać miedzy autami szczególnie jeśli stoją a kolega w omedze ma małego i żonka nie dała a w pracy coś nie teges więc jakoś musi dokopać temu co ma łatwiej, oj miałem takich przypadków pełno... horse.gif

Dobrze mu poweidział ja jeszcze postraszył bym spotkaniem na komisariacie nie dlatego, że wina jest tylko jego(motocyklista zawinił przykrymi słowami) ale dla zasady napewno koleżka po paru upomnieniach 100zł da sobie siana i przestanie zajeżdżać drogę, tu ewidentnie widać celowe zachowanie.

Napisano

> Póki co, w Polsce możesz zostać ukarany za niedostosowanie się do

> przepisów PoRD a nie do jego komentarzy...

moze najpierw dowiedz sie co to sa komentaze i jak sie maja do prawa, to, ze nazywaja sie komentaze nie oznacza, ze byle leszcz cos skomentowal.

> Zabierasz głos w dyskusjach, kreujesz się na znawcę wszelkich tematów motoryzacyjnych a jak

> przychodzi co do czego, to nie potrafisz uzasadnić swoich teorii.

He, he, slyszales juz o sposobach obalanie zrodla ? I o ich ilosci ?

I o ile do tej pory wydawać

> się mi mogło, że wiesz o czym piszesz, to im więcej Twoich postów czytam, tym bardziej dociera

> do mnie, że się jednak myliłem...

Coz, Twoj problem

wink.gif

Napisano

> He, he, slyszales juz o sposobach obalanie zrodla ? I o ich ilosci ?

> I o ile do tej pory wydawać

Przepraszam mimo wielkich chęci nie jestem w stanie zrozumieć tej wypowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.