Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Bicie bębnów powyżej 90km/h *DELETED* *DELETED*

Featured Replies

Napisano

Wiadomość skasowana przez marek51

Napisano

> To jest następny przyklad kretyńskiej konstrukcji pana Adama Opla.

Chcesz powiedzieć, że już desce kreślarskiej celowo założono bicie "talerzyka" w jednym kole? Jeżeli jesteś w stanie wykazać związek między założeniami konstruktora a wadliwym wykonaniem jednego elementu, który akurat trafił do Ciebie, to +10 do respektu....

Jak Ci się zrobi guz na oponie, to też napiszesz, że to kretyńska konstrukcja pana Adama Opla?

Napisano

No zobacz: troche tych Opli mialem i nigdy nie mialem takiego problemu jak Ty. Nigdy nie mialem problemu w Asterkach z bebnami i z piastami. Astra F przejechalem blisko 400 000km i nigdy nie ruszylem piast z tylu, tylko raz bebny i szczeki wymienialem. 90% przebiegu to autostrady z zaladowanym bagaznikiem.

Ople nie sa takie zle wink.gif.

Nie jestes pierwszym wlascicielem tego wozu, takze nie wiesz co z autem sie dzialo przez poprzednie lata uzytkowania.

Napisano
  • Autor

Wiadomość skasowana przez marek51

Napisano

> Teraz już wiadomo dlaczego "biły" i "biją" nowe bębny

Mi nowe też biły. Przetoczyłem i nie biją. Ale od warunkiem że sie je dobrze wycentruje na piaście bo marka tych bębnów była licha i otwór centrujący jest duuuży.

A teraz pytanie do Ciebie dlaczego nie biły fabryczne bębny zanim je potraktowałeś młotkiem? Piasta IMHO nie jest wytłumaczeniem.

Napisano

> nie zamierzam prowadzic dalszej polemiki.

To po co zakładałeś wątek? zlosnik.gif Chciałeś nawsadzać komuś od kretynów i schować się do jamki?

W dalszym ciągu nie wykazałeś związku między konstruktorem a możliwym wadliwym wykonaniem elementu (bo to jest treścią twojego posta, a nie później podane przykłady, z którymi nota bene zgadzam się w całej rozciągłości). O naparzaniu młotkiem, na który zwrócił uwagę Astroman nie wspomnę... wink.gif

Napisano

> Nie wiem skąd tyle złośliwosci w twojej wypowiedzi?

Dziadek złośliwy hmm.gif Każdy ale nie dziadek "Lelek"

> Mam juz trochę latek -6 krzyżyk i przejeżdżonych trochę

Chcesz nam powiedzieć że czas się pożegnać i zejść/odejść ( niepotrzebna skreślić )

> W Astrze G dobre piasty to spory wydatek, ponadto wykonane są b.oszczędnie za słabe i za cienkie

Nikt ci nie każe jezdzić astrą, sprzedaj ją albo zezłomuj i kup Paska w TeDeIkU

> Nastepny kwiatek, musiałem wymieniać całą zwrotnicę bo pozrywane były gwinty prowadników zacisków.

Nie miej pretensji do wszystkich wokoło że kupiłeś trupa. www.żal.pl

> Opisałem mój przypadek, bo wielu użytkowników ma ten sam problem

Jakoś się jeszcze z nimi nie spotkałem.........

Napisano

A ile lat przejechałeś Oplem? Wnioskuję że mało skoro takie herezje piszesz. Używam tej marki od czternastu lat i uważam że poza blachą nie ma się do czego za bardzo czepiać.

Napisano

> Używam tej marki od czternastu lat i uważam że poza blachą nie ma się do czego za bardzo czepiać.

claps.gifclaps.gifclaps.gifclaps.gif

Napisano

> A ile lat przejechałeś Oplem?

Historia forum wskazuje, że 4 lata, w tym 3 eFką wink.gif

Ale nie to mnie poruszyło na tyle, że zabrałem głos. Owa historia forum wskazuje również, że kolega nie wykazuje syndromu dwóch lewych rak i ma pojęcie o mechanice. Dlatego nie mogę zrozumieć dziwnej logiki rozumowania:

Rozbiera za pomocą młotka sprawne hamulce nie wykazujące oznak wibracji. Następnie składa je i pojawiają się wibracje a pomiary wykazują skrzywienie piasty. Wniosek z tego wyciąga następujący: winny jest Adam Opel i jego kretyńska konstrukcja... Związek przyczynowo-skutkowy między naparzaniem młotkiem a wykrzywieniem jakoś umknął...

A na koniec: "wielu użytkowników ma ten sam problem i w większości problemów doszukiwano się w bębnach - a problem tkwi w piastach." Taaa... Wielu... Palców dwóch rąk wystarczy do policzenia zgłoszonych na forum przypadków bicia tylnych hamulców i zawsze pomagała wymiana/toczenie bębnów.

Nie chciałem dolewać oliwy do ognia i nie odnosiłem się do tego:

> musiałem wymieniać całą zwrotnicę bo pozrywane były gwinty prowadników zacisków.

Jakby były pozrywane, to by zaciski nie trzymały się. Oczywiście kolejny "kwiatek Opla", zamiast po prostu napisać: "urwałem gwinty jak odkręcałem". No, ale to pewnie i tak by była wina kretyńskiej konstrukcji Opla, bo dali gwint zamiast w cholerę zaspawać...

Pozdroofka

Napisano

O ile pamiętam, za mojej kadencji na kąciku, już był jeden prowokator chaja.gif

Napisano

> O ile pamiętam, za mojej kadencji na kąciku, już był jeden prowokator

eee, najlepszy był ten co sam sobie odpisywał na swoje posty z drugiego konta.

PZDR VEN

Napisano

> Historia forum wskazuje

Bardzo zaluje, ze wczesniej nie zajrzalem na foum w ten watek...moze i dobrze hmm.gif, dostalbym banana...Zaluje rownież, ze nie znam wykasowanej juz tresci... beksa.gif

Pozdrawiam

Napisano

No to koleś obraził się i wykasował... Obserwowałem wasz spór, oczywiście mieliście rację, ale za ostro pojechaliście... więc mu się nie dziwię: był w rozpaczy, szukał dokoła winnych za swój błąd, liczył, że go pocieszycie, potwierdzicie jego opinię, że mu pomożecie naprawić błąd, a tu zonk. Trochę nie po koleżeńsku, można było przemilczeć jego atak na Adama Opla... i coś mu poradzić, tym bardziej, że wypowiadali się tu eksperci w dziedzinie bębnów w F. Ja chętnie bym mu pomógł, ale bębny z tyłu to znam tylko z wątków z forum... szkoda.

Pozdr.

Napisano

> Oczywiście kolejny "kwiatek Opla", zamiast po prostu napisać: "urwałem gwinty jak odkręcałem".

Mnie też spotkało frown.gif . Przekręciłem gwint górnego prowadnika a wcale dużej siły nie używałem.

Hamulce rozkręcam 2 razy w roku więc wszystkie śruby i inne połączenia nie wymagają jakieś "walki" która mogła by coś naruszyć, uszkodzić. Oć po porostu pech.

Dobrze że wymiana zwrotnicy zbiegła się z wymianą przegubu zewnętrznego więc miałem 2 w 1 smile.gif

pzdr

Napisano

> Mnie też spotkało . Przekręciłem gwint górnego prowadnika a wcale dużej siły nie używałem.

A w bicepsie pewnie z pół metra... hahaha.gif

Swoją Astrę serwisuję własnoręcznie z 10 lat a jeszcze nic nie urwałem oprócz odpowietrznika cylinderka hamulcowego. Ale ja jestem drobnej konstrukcji i łapki mam malutkie biglaugh.gif

Napisano

> A w bicepsie pewnie z pół metra...

ta zlosnik.gif jak słońce odpowiedni cień da hahaha.gif

> . Ale ja jestem drobnej konstrukcji i łapki mam malutkie

To dobrze smile.gif Bez lewarka pod autko wchodzisz ( prawie jak ja) i wszędzie drobnymi łapkami można się dostać ok.gif

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.