Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zabrany dowód rejestracyjny/błąd w dowodzie

Featured Replies

Napisano

Sprawa jest nietypowa.

Gdzieś w okolicy 2004-2005 roku kolega kupił samochód. Auto dość nietypowe, import ze Stanów jeżdżący w Polsce od lat.

Opłacił podatek wymagany przy kupnie, opłacił OC (płaci do dziś). W każdym razie zanim zdążył auto zarejestrować na swoje nazwisko Policja zabrała mu dowód. Powód to numer silnika niezgodny z tym w dowodzie. Auto trafiło do garażu i stoi tam do dziś.

Silnik jest na 100% oryginalną jednostką montowaną tam przez fabrykę.

Kolega ma kwit że Policja ma dowód.

Jak teraz zabrać się do dopuszczenia auta do ruchu?

Proszę o darowanie sobie komentarzy jak to możliwe że tyle lat itp. Będę wdzięczny za rzeczowe i konkretne rady.

Napisano

nr silnika hmm.gif toż to część wymienna jest teraz i co komu do tego jaki ma nr, jak by VIN był inny ale nr silnika confused.gif

Napisano
  • Autor

> nr silnika toż to część wymienna jest teraz i co komu do tego jaki ma nr, jak by VIN był inny ale

> nr silnika

Gdy zatrzymano dowód (6 lat temu) silnik nie był częścią zamienną.

Napisano

> nr silnika toż to część wymienna jest teraz i co komu do tego jaki ma nr, jak by VIN był inny ale

> nr silnika

Numer silnika jest cały czas ewidencjonowany w dokumentacji samochodu w wydziale komunikacji i musi się zgadzać.

Napisano

> Sprawa jest nietypowa.

> Gdzieś w okolicy 2004-2005 roku kolega kupił samochód. Auto dość nietypowe, import ze Stanów

> jeżdżący w Polsce od lat.

> Opłacił podatek wymagany przy kupnie, opłacił OC (płaci do dziś). W każdym razie zanim zdążył auto

> zarejestrować na swoje nazwisko Policja zabrała mu dowód. Powód to numer silnika niezgodny z

> tym w dowodzie. Auto trafiło do garażu i stoi tam do dziś.

> Silnik jest na 100% oryginalną jednostką montowaną tam przez fabrykę.

> Kolega ma kwit że Policja ma dowód.

> Jak teraz zabrać się do dopuszczenia auta do ruchu?

> Proszę o darowanie sobie komentarzy jak to możliwe że tyle lat itp. Będę wdzięczny za rzeczowe i

> konkretne rady.

Wg mnie jeśli ma OC to zrobić przegląd i do WK po odbiór dowodu.

Przepisy się zmieniły i nr silnika nieistotny.

Napisano
  • Autor

> Numer silnika jest cały czas ewidencjonowany w dokumentacji samochodu w wydziale komunikacji i musi

> się zgadzać.

Dokładnie. Tyle że zanim mój znajomy kupił samochód to tego nie sprawdził. Później było trochę zbyt późno. Pytanie jak teraz obejść biurokrację i dopuścić auto do ruchu?

Napisano

> Numer silnika jest cały czas ewidencjonowany w dokumentacji samochodu w wydziale komunikacji i musi

> się zgadzać.

A jest obowiązek zgłaszać do WK fakt wymiany silnika?

Napisano

> A jest obowiązek zgłaszać do WK fakt wymiany silnika?

Tak.

Napisano

> Tak.

masz jakiś przypis do tego stwierdzenia hmm.gif Rozumiem zmianę pojemności etc, ale zamiana silników o tej samej pojemności i mocy między sobą hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Tak.

No dobra. Zatem załóżmy, że ja kupuje od znajomego to auto. Dostaje jego umowę kupna, mam swoją i kwit za dowód. Idę do WK, zgłaszam, że kupiłem auto bez silnika i włożyłem tam ten silnik który jest pod maską. Dostaje stary dowód, rejestruję auto na siebie i wszyscy są szczęśliwi, right?

Napisano

> Tak.

Mam trzeci silnik w aucie sluzbowym i nigdy nic nie zglaszalismy. Po prostu jak przychodzi jakas powazniejsza naprawa silnika (powyzej 1000zł) to zamiast naprawiac, kupujemy caly nowy silnik. Kazde auto sluzbowe u nas tak ma. I nigdy nic nie bylo nigdzie zglaszane.

Napisano

> Tak.

wymieniłem silnik i nic nie musiałem zgłaszać, upewniłem się telefonicznie w WK i u diagnosty

Napisano

> Sprawa jest nietypowa.

> Gdzieś w okolicy 2004-2005 roku kolega kupił samochód. Auto dość nietypowe, import ze Stanów

> jeżdżący w Polsce od lat.

> Opłacił podatek wymagany przy kupnie, opłacił OC (płaci do dziś). W każdym razie zanim zdążył auto

> zarejestrować na swoje nazwisko Policja zabrała mu dowód. Powód to numer silnika niezgodny z

> tym w dowodzie. Auto trafiło do garażu i stoi tam do dziś.

> Silnik jest na 100% oryginalną jednostką montowaną tam przez fabrykę.

> Kolega ma kwit że Policja ma dowód.

> Jak teraz zabrać się do dopuszczenia auta do ruchu?

> Proszę o darowanie sobie komentarzy jak to możliwe że tyle lat itp. Będę wdzięczny za rzeczowe i

> konkretne rady.

a co to za auto ze stanów które miało numer silnika?

Napisano
  • Autor

> a co to za auto ze stanów które miało numer silnika?

japońskie. Prosto ze słonecznej Kalifornii wink.gif

Napisano

Witam.

Punto kupowaliśmy w wakacje 2005 i numerów silnika nigdzie nie było. Nikt problemów z rejestracją nie robił. Dziwna sprawa, chyba, że auta z US dotyczyły inne przepisy jak z UE niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Punto kupowaliśmy w wakacje 2005 i numerów silnika nigdzie nie było. Nikt problemów z rejestracją

> nie robił. Dziwna sprawa, chyba, że auta z US dotyczyły inne przepisy jak z UE

więc może te wcześniej było... w każdym razie wtedy jeszcze numer silnika był w dowodzie.

Napisano

sporzadzic umowe z adnotacja auto bez silnika, jechac na przeglad i po dowodzik w nowym nie bedzie numeru

Napisano
  • Autor

> sporzadzic umowe z adnotacja auto bez silnika, jechac na przeglad i po dowodzik w nowym nie bedzie

> numeru

Czy będzie problem jeśli dwa dni później sprzedam auto poprzedniemu właścicielowi?

Napisano

> Czy będzie problem jeśli dwa dni później sprzedam auto poprzedniemu właścicielowi?

Najlepiej "sprzedaj" po wyrobieniu dow. rejestracyjnego.

Zawsze mogłeś "wykryć" jakąś wadę ukrytą (np. brak silnika zlosnik.gif) i zwracasz towar. Tylko sprzedaj za tyle ile zapłaciłeś zlosnik.gif

Napisano

> się zgadzać.

A skąd mają numer mojego silnika? Ja im go nie podawałem, niby można z VIN-u wyciągnąć, ale, jak zauważono, to już część zamienna jest hehe.gif

Napisano

> więc może te wcześniej było... w każdym razie wtedy jeszcze numer silnika był w dowodzie.

W 2005 był, jak ja ściągałem auto ze stanów, które nie miało numerów silnika to musiałem pisać do ministra o udzielenie zgody na odstępstwo, bez tego nie mógłbym wtedy zarejestrować go(zabytek więc nie chciałem nabijac numerów czy w jakikolwiek inny sposób w to ingerować). Teraz przy imporcie z US nikt na to już nie patrzy.

Napisano
  • Autor

> W 2005 był, jak ja ściągałem auto ze stanów, które nie miało numerów silnika to musiałem pisać do

> ministra o udzielenie zgody na odstępstwo, bez tego nie mógłbym wtedy zarejestrować go(zabytek

> więc nie chciałem nabijac numerów czy w jakikolwiek inny sposób w to ingerować). Teraz przy

> imporcie z US nikt na to już nie patrzy.

Akurat to auto przyjechało ze Stanów dużo wcześniej. Ktoś się zwyczajnie pomylił a później auto już tak jeździło.

Napisano

Podczas badania tech. diagnosta poda prawidłowy nr i skorygują w UK tylko nie daj się spławić bo im się po prostu nie chce !

Miałem podobną sytuację - w nr silnika była pomyłka zamiast "0" (zero) wpisano "O" (jak Olek), interweniowałem i poprawiono na "0"(zero) - później analizowałem odpowiednią ustawę i okazało się że jeśli jest znak nieczytelny bądź nierozpoznany to i tak wpisuje się "0" (zero).

Dodatkowo w ustawie jest zaznaczone, że używa się polskich znaków, a w urzędach wpisują znaki maszynowe niezgodnie z ustawą i zero ma znak " O przekreślone / "

Napisano

> Akurat to auto przyjechało ze Stanów dużo wcześniej. Ktoś się zwyczajnie pomylił a później auto już

> tak jeździło.

Nie kombinuj nic z umowami .... bo po co ?? Przepisy się zmieniły i najprościej udaj sie do WK w celu informacji

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.