Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ABS działa przy każdym hamowaniu (Punto 2)

Featured Replies

Napisano

Problem jak w temacie. Od dwóch kilku dni ABS mi wariuje tzn - działa przy każdym hamowaniu - lato, asfalt, jadę w okolicach 50 km/h i zaczynam delikatnie hamować i od razu czuję jak pracuje ABS, na 100% żadne koło się nie blokuje. Kontrolki się nie palą - gdzie szukać przyczyny? Zdarzyło mi się to podczas dłuższej podróży, więc profilaktycznie wyjąłem bezpiecznik od abs-u, aby coś się bardziej nie uszkodziło (zapaliła się kontrolka ABS i wykrzyknik) - przejechałem ok 500km bez abs-u, jak wróciłem to znów włożyłem ten bezpiecznik, kontrolki zgasły, niestety ABS się nie naprawił nadal włącza się przy każdym hamowaniu...

Na koniec jeszcze mogę podać różnicę w spalaniu wg komputera, a realne zużycie gazu LPG (instalacja sekwencyjna) Komp. pokazywał 18.3 km/l ~5.46 l./100km a realne zużycie gazu 7.5 l./100km

Napisano

Moze jakis czujnik z ABS ulegl zepsuciu. Mozesz te zerkanc na wience na piascie, na ktore patrzy czujnik ABS.

Co do spalania LPG u mnie kom czasem pokazuje 4.5-5 a w rzeczywistosci gazu idzie ok 7l

Napisano

pęknięty wieniec zębaty ... do wymiany cała piasta

Napisano

> pęknięty wieniec zębaty ... do wymiany cała piasta

w punto 2 nie ma wieńca zębatego

tam jest pasek magnetyczny

Napisano

> pęknięty wieniec zębaty ... do wymiany cała piasta

w przypadku uszkodzenia wieńca system się wyłączy wywalając kontrolkę na desce wskaźników

Napisano
a abs zalacza Ci sie na dziurach, na rownej drodze, czy losowo, czy zawsze?
Napisano
  • Autor

> a abs zalacza Ci sie na dziurach, na rownej drodze, czy losowo, czy zawsze?

Załącza się zawsze (przy delikatnym i ostrzejszym hamowaniu), choć przy większych prędkościach (od ok 70-80) tego nie czuję dopiero jak zwolni trochę to zaczyna wibrować.

Napisano

> Załącza się zawsze (przy delikatnym i ostrzejszym hamowaniu), choć przy większych prędkościach (od

> ok 70-80) tego nie czuję dopiero jak zwolni trochę to zaczyna wibrować.

A moze to krzywe tarcze hamulcowe cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> A moze to krzywe tarcze hamulcowe

Nie no bez przesady, aż takim ignorantem technicznym nie jestem. Pozatym punciach to nie jest szczyt luksusu i nie trzeba mieć super słuchu, by usłyszeć jak włącza się charakterystyczne brzęczenie abs-u. Może w weekend będę miał czas to zajrzę w hamulce, na chwilę obecną mam po prostu wyjęty bezpiecznik - chyba F4 jeśli dobrze pamietam i auto zachowuje się tak jakby tego ABS-u po prostu nie było. Ładnie hamuje, tarcze nie są krzywe i nie biją wink.gif

Napisano

> A moze to krzywe tarcze hamulcowe

tez tak obstawiam, bo np. u mnie czuc bicie przy hamowaniu i czasem jak ktores kolo traci przyczepnosc na dziurze lub piasku, to czuje brzeczenie. dzieje sie tak tylko przy niskich predkosciach i tylko na dziurach/piachu.

moze jakby kolega podpial FESa i monitorowal predkosc kol, to by zobaczyl, ktore daje zle wskazanie...

Napisano

Witam, odkopuje bo mamy podobny problem w PII, jesli chodzi o kola to wszystko jest wporzadku i wymieniona pompa wraz ze sterownikiem i dalej ABS załacza sie przy malych predkosciach i delikatnym nacisnieciu na pedal, chcial bym sie dowiedziec czy autor tematu jakos to rozwiazal? dzieki z góry 20.GIF

Napisano

> Witam, odkopuje bo mamy podobny problem w PII, jesli chodzi o kola to wszystko jest wporzadku i

> wymieniona pompa wraz ze sterownikiem i dalej ABS załacza sie przy malych predkosciach i

> delikatnym nacisnieciu na pedal, chcial bym sie dowiedziec czy autor tematu jakos to

> rozwiazal? dzieki z góry

podpinałeś pod kompa

jakie błędy abs`u się pojawiały

Napisano

> podpinałeś pod kompa

> jakie błędy abs`u się pojawiały

u mnie nie ma.

Napisano

> podpinałeś pod kompa

> jakie błędy abs`u się pojawiały

podpinany, cdif nic nie wypluł

Napisano

Paski magnetyczne posprawdzane ? Czyste, nie uszkodzone ? Tarcze nie są krzywe ?

Na oryginalnych, przegrzanych i lekko krzywych tarczach, razem ze zeszkliwionymi klockami miałem podobne efekty jak opisywane wyżej.

Napisano

> u mnie nie ma.

no to trzeba sprawdzić czy paski magnetyczne nei sa uszczerbione

jak beda bardziej wywali bład czujnika

Napisano

> podpinany, cdif nic nie wypluł

no to teraz reczna kontrola pasków magnetycznych na piastach

żeby nei były poszczerbione

jak jest małe uszczerbienie nei bedzie błędu a będzie taki właśnie efekt

jak uszkodzenia będą wieksze to pojawi się bład

Napisano

> w ktorym miejscu sa te paski?

> dojscie jest od ktorej strony?

od tyłu piasty frown.gif niestety

na tylne koło

musisz rozebrać

A. bębny żeby dostać się do wnętrza i oblukac

B. ściągnąć tarczę (hgt)

potem obracając piasta patrzeć co jest na końcu jej tam jest ten pasek magnetyczny dość miękki

i łatwo go uszkodzić byle kamyczkiem lub rdzą twardszą która tam wpadnie

trzeba przejrzeć i zobaczyć czy nie ma wyraźnych wyrw tym pasku

powinien być jednolity

(mogą na nim być opiłki z klocków które trzymają się namagnesowane)

w przodzie jest trochę gorzej z dostępem

tym razem trzeba wyjąć półoś bo inaczej nic nie zobaczysz

Napisano

paski przeczyszczone i bez uszkodzen, rozbieralismy, tarcze proste bo nówki, tył sprawdzany bo wymienialismy szczeki. niby wszystko dobre i dalej to samo

Napisano

amortyzatory.

Napisano

> paski przeczyszczone i bez uszkodzen, rozbieralismy, tarcze proste bo nówki, tył sprawdzany bo

> wymienialismy szczeki. niby wszystko dobre i dalej to samo

a jak tuleje tylnej belki

jak wahacze

nie ma luzów na ty

amorki sprawne (tylko nie piszcie o ścieżce na SKP)

Napisano

> co maja amorki i zawiesznie do ABS

jak amorki sa kompletnie padniete, to kolo na dziurach odbija sie jak pileczka. trzymasz lekko hamulec, ale kolo jest w powietrzu albo slabo dotyka podloza i sie zablokuje a inne jada.

i to jest dosc prawdopodobna przyczyna, bo przy duzej predkosci sie tak nie dzieje, gdyz kolo ma duza predkosc i ciezko je zatrzymac, a problem wlasnie pojawia sie przy malej...

Napisano

> jak amorki sa kompletnie padniete, to kolo na dziurach odbija sie jak pileczka. trzymasz lekko

> hamulec, ale kolo jest w powietrzu albo slabo dotyka podloza i sie zablokuje a inne jada.

> i to jest dosc prawdopodobna przyczyna, bo przy duzej predkosci sie tak nie dzieje, gdyz kolo ma

> duza predkosc i ciezko je zatrzymac, a problem wlasnie pojawia sie przy malej...

Dokładnie tak się dzieje tylko że amortyzatory nie muszą być kompletnie padnięte. Np słabszy lewy amor z tyłu i przy hamowaniu w zakręcie w lewo włącza się abs błyskawicznie.

Napisano

> amorki sprawne (tylko nie piszcie o ścieżce na SKP)

To skąd wiesz że są sprawne? Superman czy co? grinser006.gif

Napisano

> To skąd wiesz że są sprawne?

bo mi dupohamownia o tym mówi

i zachowanie auta

> Superman czy co?

nie

tylko wiem jak auto zachowuje się na sprawnych a jak na niesprawnych amorkach

jak chcesz oddam ci za darmo moje amorki z punto które na skp miały 76% sprawności reflektujesz

Napisano

> co maja amorki i zawiesznie do ABS

to samo co różne profile opon na osiach

Napisano

dobre sa nie wylane i trzymaja, ale i tak nie maja do tego przy predkosci 5km\h

Napisano

> moze jakby kolega podpial FESa i monitorowal predkosc kol,

> to by zobaczyl, ktore daje zle wskazanie...

zrobilem probe u siebie i niestety... po zadzialaniu pompy ABSu FES rozlacza sie z centralka i nic nie widac. sprawdzalem wiele razy.

u mnie na 90% chodzi o przod.

Napisano
  • Autor

>chcial bym sie dowiedziec czy autor tematu jakos to

> rozwiazal? dzieki z góry

Cześć przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale sezon wakacyjny powoduje, że niestety kompletnie nie mam czasu. Problem narazie nie został rozwiązny i pewnie wezmę się za niego dopiero za miesiąc. Auto i tak praktycznie więcej stoi niż jeździ, bo to samochód żony, która używa go tylko czasem w weekend.

Na ten czas rozwiązanie jest takie jak pisałem wcześniej czyli wyjęty bezpiecznik F5 (pod maską przy akumulatorze) i pali się kontrolka ABS i wykrzyknik, a auto hamuje tak jakby tego abs'u nie było - bardzo ładnie.

Co do problemu to amorki wykluczam, bo to nie jest tak, że ABS się włącza czasem (tak jak ktoś napisał np na łuku) ABS się włącza zawsze. Jedziesz 20km/h na prostej jak stół droga zaczynasz hamować obojętne czy delikatnie czy mocno i ABS się włącza mimo, że koła na 100% się obracają.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Czy ktoś doszedł do tego co jest przyczyną włączania się abs-u ???

Czy niesprawny (słaby, trzymający jedną stronę) hamulec ręczny może być przyczyną wariowania abs ? niewiem.gif punciak stoi u mechanika i chce mu podrzucic kilka pomysłów biglaugh.gif

Napisano

> Czy niesprawny (słaby, trzymający jedną stronę) hamulec ręczny może być przyczyną wariowania abs ?

Tak. Zacznij hamować silnikiem w połączeniu z hamulcem nożnym, dociągnij ręczny, ABS na 100% się włączy. Sprawdzane kilkaset razy zlosnik.gif

Zabrudzona olejem, smarem, konserwacją tarcza hamulcowa na jednej ze stron da takie same objawy.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

W sobotę robiłem ręczny hamulec. Wymieniłem linki i szczęki. Przy okazji po zdjęciu bębna oglądałem sobie jak wygląda to "koło magnetyczne" przy czujniku ABS i nie widać uszkodzeń. Po naprawach ręczny zaczął działać poprawnie, ABS niestety nadal jest nadgorliwy i muszę jeździć bez bezpiecznika.

Czy komuś, kto też ma ten problem udało się go rozwiązać? I czy jak podjadę do ASO to po podłączeniu do kompa będzie można sprawdzić, który czujnik daje mylny sygnał o zablokowanym kole?

Napisano

mechanik wymienił u mnie linki hamulcowe i szczęki, oraz w jedym kole całą piastę

pomogło ok.gif

Napisano
  • Autor

> oraz w jedym kole całą piastę

To chyba to pomogło smile.gif Muszę tylko zlokalizować, która jest uszkodzona...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.