Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup samochodu na firmę - co można sobie odliczyć?

Featured Replies

Napisano

Prowadzę jednosobową działalność gospodarczą, nie jestem płatnikiem VAT.

Chcę kupić auto na firmę i mam pyrę pytań:

- co mozna sobie odliczyć. Słyszałem że koszty rejestracji i oraz koszt ubezpieczenia.

Czy to prawda i czy można coś wiecej?

- jak jest z wyjazdami zagranicznymi, kiedy właściciela nie ma w aucie, a prowadzi ktoś z rodziny.

(np pożyczam samochód tacie i on jedze do innego kraju UE). Może tak po prostu, czy w przypadku

rejestracji na firmę jakieś formalności trzeba spełnić?

Napisano

> Prowadzę jednosobową działalność gospodarczą, nie jestem płatnikiem VAT.

> Chcę kupić auto na firmę i mam pyrę pytań:

> - co mozna sobie odliczyć. Słyszałem że koszty rejestracji i oraz koszt ubezpieczenia.

> Czy to prawda i czy można coś wiecej?

Oświadczeniem wprowadzasz auto w środki trwałe i odliczasz wszystko, włącznie z amortyzacją samochodu zlosnik.gif

Jak nie masz w środkach trwałych, to musisz spisywać kilometrówkę. Nie idź tą drogą zlosnik.gif

Napisano

Jak nie jesteś VATowcem to pewnie też nie jesteś na książce przychodów-rozchodów tylko na ryczałcie albo na karcie podatkowej, a wtedy nic nie możesz sobie odliczyć.

Napisano

> Jak nie jesteś VATowcem to pewnie też nie jesteś na książce przychodów-rozchodów tylko na ryczałcie

> albo na karcie podatkowej,

Wiem że to NTK ale jaki ma związek niebycie VATowcem z nierozliczaniem się ksiązką?

Napisano

> Prowadzę jednosobową działalność gospodarczą, nie jestem płatnikiem VAT.

> Chcę kupić auto na firmę i mam pyrę pytań:

> - co mozna sobie odliczyć. Słyszałem że koszty rejestracji i oraz koszt ubezpieczenia.

> Czy to prawda i czy można coś wiecej?

zalezy jaka forma rozliczen z fiskusem

> - jak jest z wyjazdami zagranicznymi, kiedy właściciela nie ma w aucie, a prowadzi ktoś z rodziny.

> (np pożyczam samochód tacie i on jedze do innego kraju UE). Może tak po prostu, czy w przypadku

> rejestracji na firmę jakieś formalności trzeba spełnić?

przy 1os. dzialalnosci rejestrujesz auto normalnie na siebie, AFAIR to jesli firme masz zarejestrowana gdzie indziej niz zameldowanie bez problemu mozesz zarejestrowac na adres meldunkowy

wciagasz go tylko w srodki trwale i tyle

Napisano

wciągasz w środki trwałe, tak jak kolega napisał oświadczeniem i amortyzujesz auto oraz jego serwis tzn. ze auto generuje Twojej działalności koszty - ale pamiętaj że tylko podatek dochodowy tu zbijasz kosztami

jeśli nie jest auto ciężarówką zakupioną do końca ubiegłego roku VATu się nie odpisuje od paliwa etc

Napisano

> jeśli nie jest auto ciężarówką zakupioną do końca ubiegłego roku VATu się nie odpisuje od paliwa

> etc

Nie rozliczasz VAT'u tylko od paliwa księgując kwotę brutto jako koszt podatkowy. Wszystkie inne wydatki na auto serwis, opony, naprawy i części normalnie rozliczasz.

Pisząc etc sugerujesz, że w ogóle vat'u się nie rozlicza z osobówki/kratkowozu.

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> wciągasz w środki trwałe, tak jak kolega napisał oświadczeniem i amortyzujesz auto oraz jego serwis

> tzn. ze auto generuje Twojej działalności koszty - ale pamiętaj że tylko podatek dochodowy tu

> zbijasz kosztami

> jeśli nie jest auto ciężarówką zakupioną do końca ubiegłego roku VATu się nie odpisuje od paliwa

> etc

Nieprawda. Tylko paliwo odliczasz brutto. Od części i napraw VAT odliczasz na normalnych zasadach od VATu naliczonego z Twojej sprzedaży, a kwoty netto od Twoich przychodów netto.

Napisano

Uściślijmy.

Jeżeli pojazd jest pojazdem ciężarowym w rozumieniu N1, ALE nie spełnia wymogów ustawy o VAT w rozumieniu wymogów VAT-1 - VAT-4 to nie ma od 01.01.2011 odliczenia VAT od paliwa do takiego auta.

ALE - jeżeli spełnia wymogi VAT-1 - VAT-4 lub jest to pojazd o DMC powyżej 3,5 t (N-2 - N-3) to wówczas odliczenie VAT od paliwa należy się jak psu buty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.