Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KME Diego G3 - sens montażu, jakość instalacji

Featured Replies

Napisano

Mam w planie założyć LPG, pomijając sens założenia, chciałem zapytać, czy ktoś użytkuje ww. instalacje u siebie i jak ona się sprawuje ?

Za tą sekwencję chcą 2200zł z montażem.

Z tego co liczyłem - zwróci się po 6 miesiącach.

Czy jest to instalacja problematyczna, co w niej lubi padać ? Jakie są wtryskiwacze, jak z ich "regeneracją" ?

Zakład daje 50kkm lub 2 lata gwarancji

Aha - auto to fabia AZQ

Napisano

> Mam w planie założyć LPG, pomijając sens założenia, chciałem zapytać, czy ktoś użytkuje ww.

> instalacje u siebie i jak ona się sprawuje ?

> Za tą sekwencję chcą 2200zł z montażem.

> Z tego co liczyłem - zwróci się po 6 miesiącach.

> Czy jest to instalacja problematyczna, co w niej lubi padać ? Jakie są wtryskiwacze, jak z ich

> "regeneracją" ?

> Zakład daje 50kkm lub 2 lata gwarancji

> Aha - auto to fabia AZQ

motor 1.2 HTP ?

Napisano

> tak

To pochwal się co dostaniesz za te 2200 zł jaki reduktor, wtryski bo pachie mi to alaską i valtekami grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To pochwal się co dostaniesz za te 2200 zł jaki reduktor, wtryski bo pachie mi to alaską i

> valtekami

jutro będę znał szczegóły - na razie wiem tylko tyle, że butla Stako 42l

a te które wymieniłeś to dobre/złe ?

ew. do czego warto dopłacić aby się instalacji nie dotykać przez dłuższy czas ?

Napisano

KME Diego G3 to sama elektronika, ciekawe jaka jest reszta komponentów.

Ja zakładałem sobie sam, jeżdżę na tym pół roku i jestem zadowolony. wink.gifok.gif

Napisano

pisz do kolegi Glaca z UKP oraz do Tschooba, oni mają tą instalację... ale to sama elektronika, kwestia reszty komponentów...

Napisano

> Mam w planie założyć LPG, pomijając sens założenia, chciałem zapytać, czy ktoś użytkuje ww.

> instalacje u siebie i jak ona się sprawuje ?

ja użytkuję 3 lata (90tys) i zadowolony jestem skromny.gif

G3, reduktor RED, wtryski KME cośtam. 197KM

Napisano

> Alaska takie auto chyba obskoczy.

U mnie w 60KM Punto daje spokojnie radę. wink.gif

Napisano

> U mnie w 60KM Punto daje spokojnie radę.

Teraz to wiadomo, ale jak w zimie daje radę, to waytogo.gif Nie ma co za bardzo chyba cudować.

Natomiast na wtryskach nie ma co oszczędzać. Zupełnie bez sensu.

Napisano

Ja od 2010 r. od kwietnia mam taką instalację i daje rade w puncie z 2001r. 60 KM. Zrobiłem już 30 tys. i jest ok. Wtryski mam multi-jet.

Napisano

> pisz do kolegi Glaca z UKP oraz do Tschooba, oni mają tą instalację... ale to sama elektronika,

> kwestia reszty komponentów...

Co do elektroniki to nie można mieć żadnych zastrzeżeń, działa pięknie, ma duże możliwości konfiguracji i auto na prawdę jest oszczędne jednocześnie nie tracąc osiągów przy butowaniu.

Fakt faktem, że to tylko sterownik - parownik i wtryski to osobna sprawa.

Napisano
  • Autor

> To pochwal się co dostaniesz za te 2200 zł jaki reduktor, wtryski bo pachie mi to alaską i

> valtekami

staneło na 2400zl za instalke z montazem - reduktor alaska, wtryski omv jesli dobrze zrozumialem?, wielozawor i wlew tomasetto, elektronika kme diego g3 z nowa aktualizacja, butla 44l w kole.

Zobaczymy, gosc raczej sensownie rozmiawial.

Jak to stwierdzil - "mi tez zalezy na tym zeby Pan u mnie w warsztacie niezamieszkal"

zlosnik.gif

Napisano

> Teraz to wiadomo, ale jak w zimie daje radę, to Nie ma co za bardzo chyba cudować.

Daje radę zimą, sprawdzone. wink.gif

Napisano

> Jak to stwierdzil - "mi tez zalezy na tym zeby Pan u mnie w warsztacie niezamieszkal"

To wtryskiwacze Hana 2000 jak tak stwierdza ,zobaczymy co powie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> To wtryskiwacze Hana 2000 jak tak stwierdza ,zobaczymy co powie

na 20-go jestem umówiony zobaczym

Napisano

>zobaczymy co powie

W najlepszym przypadku wyzsza cene.

Ciekawi mnie, czemu cena wzrosla o 200 pln, skoro OMVL (REG), to praktycznie koszt waldka hmm.gif

Napisano

> W najlepszym przypadku wyzsza cene.

> Ciekawi mnie, czemu cena wzrosla o 200 pln, skoro OMVL (REG), to praktycznie koszt waldka

Bo klient zadaje pytania, każde następne pytanie do +100 zł grinser006.gif

Napisano

brc seg 24 kosztuje 2600, różnica 200 zł .

czy jet ktoś w stanie porównać kme diego i zestaw kolegi z klamotami brc

Napisano

> staneło na 2400zl za instalke z montazem - reduktor alaska, wtryski omv jesli dobrze zrozumialem?,

> wielozawor i wlew tomasetto, elektronika kme diego g3 z nowa aktualizacja, butla 44l w kole.

> Zobaczymy, gosc raczej sensownie rozmiawial.

> Jak to stwierdzil - "mi tez zalezy na tym zeby Pan u mnie w warsztacie niezamieszkal"

Mysle,ze bylbym w stanie zalatwic ci te instalke wlepszej cenie, jak cos pogadamy jak sie spotkamy.

Napisano

> staneło na 2400zl za instalke z montazem - reduktor alaska, wtryski omv jesli dobrze zrozumialem?,

> wielozawor i wlew tomasetto, elektronika kme diego g3 z nowa aktualizacja, butla 44l w kole.

> Zobaczymy, gosc raczej sensownie rozmiawial.

czyli najtańszy osprzęt, cena za całość bardzo wysoka

to ja pod warszawą za swoją instalkę dałem 2000zł z wlewem pod klapką benzyny, a reduktor i wtryski mam droższe

jak poszukasz to za 2400zł założysz na hanach, alaska może zostać, bo spokojnie obskoczy ten silnik

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dobra, więc tak:

Reduktor - Alaska

Zawory - Tomasetto

Wtryski - MagicJet

Sterownik - KME Diego G3

Butla - 44l Bormech

Instalowałem tu http://ecocar.prv.pl Zgierz Ciosnowska 9

Z terminu jestem zadowolony - po umówieniu się w ciągu 12 godzin ogarnięte wszystko. ok.gif

Żadnego partactwa pod maską tzw. "druciarstwa" też nie, wszystko w najlepszym porządku.

Serwis utrzymany w nienagannym stanie, z nowoczesnym wyposażeniem i miłą obsługą. ok.gif

Na chwilę obecną jestem po 4 dniach jazdy i sprawdzaniu po prawie 1000km.

Zobaczymy jak będzie dalej zlosnik.gif

Napisano

> Wtryski - MagicJet

w zimę będą troszkę podlewały dopóki się nie nagrzeją

a jeśli nie ustawili korekt po temperaturze (nie ma ich w programie, trzeba edytować jeden plik) w lato w korku takim hmmm 20-30min zacznie się lekkie przymulenie podczas ruszania

skąd wiem? mam MJ grinser006.gif

Napisano

> w zimę będą troszkę podlewały dopóki się nie nagrzeją

> a jeśli nie ustawili korekt po temperaturze (nie ma ich w programie, trzeba edytować jeden plik) w

> lato w korku takim hmmm 20-30min zacznie się lekkie przymulenie podczas ruszania

> skąd wiem? mam MJ

przy valtekach jest ten sam problem

Napisano
  • Autor

> w zimę będą troszkę podlewały dopóki się nie nagrzeją

> a jeśli nie ustawili korekt po temperaturze (nie ma ich w programie, trzeba edytować jeden plik) w

> lato w korku takim hmmm 20-30min zacznie się lekkie przymulenie podczas ruszania

> skąd wiem? mam MJ

Na zimę podobno można grzać te wtryski confused.gif

Napisano

> Na zimę podobno można grzać te wtryski

Najlepiej do temp. przełączenia na gaz ok.gif

Napisano

> Najlepiej do temp. przełączenia na gaz

mowa o tej opcji w programie co nazywa się podgrzewanie wtryskiwaczy poniżej x temp. ???

Bo do pojedynczych MJ to oddzielnych podgrzewaczy raczej się nie podłączy

Napisano

> mowa o tej opcji w programie co nazywa się podgrzewanie wtryskiwaczy poniżej x temp. ???

> Bo do pojedynczych MJ to oddzielnych podgrzewaczy raczej się nie podłączy

Można podłączyć oddzielne podgrzewacze w postaci rezystorów lub też takich podgrzewaczy jak się klei do lusterek żeby mieć grzane. wink.gif

Napisano

> Bo klient zadaje pytania, każde następne pytanie do +100 zł

Dopłacasz za wymagania pomimo tego że mają te graty które chcesz na stanie i cenowo niewiele różnią się od tych, które Ci proponują, ot taka filozofia crazy.gif

Napisano

> mowa o tej opcji w programie co nazywa się podgrzewanie wtryskiwaczy poniżej x temp. ???

Pewnie tak (ja akurat mam Staga). W takiej sytuacji wtryskiwacz jest podgrzewany po prostu za pomocą własnej cewki.

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam kotleta

Jako że zima się po woli zaczyna i temperatura spada poniżej 0st to mam kilka pytań.

Auto po chwilowym rozgrzaniu i uzyskaniu wg. mnie temp do przełączenia na gaz przełącza i przez krótką chwilę ok 5 czasami 10 sekund wtryski od gazu widać nie pracują jakby z pełną mocą i wydaje mi się, że "leją" po czym na desce wyskakuje check i mruga tak max 10 sek. Po tym czasie wszystko się uspokaja. Tak ma być ? Oczywiście nie dzieje się tak stale. Zauważyłem to tylko w tedy gdy z rana jeszcze na benzynie mocno but.gif i np. dojade do skrzyżowania i stoje na swiatlach - wtedy sie to dzieje w wiekszosci.

Kolejna rzecz - czy czestotliwosc zmiany filtru fazy lotnej i cieklej moze miec wplyw na wywalenie co jakis czas na "wywalenie" checka ?

Jako ze na filtrach od momentu instalcji przejechalem ~15kkm/6miesiecy i wlasnie zbliza sie ich wymiana to najwyzej po wymienia zobacze co i jak, ale moze mieliscie taki przypadek ?

A wlasnie co do tego check'a - wywala go od ok 2kkm przeważnie w momencie gdy jadę ze stałą prędkością "muskając" pedał gazu. Nie wiem, moze komp dostaje info o słabym ciśnieniu/podcisnieniu czy co i dlatego wywala ?

Oczywiście po 10-20 ponownych uruchomieniach silnika check sam gaśnie.

Sprawdzałem vag, wywalił błędy o napięciu sondy, błąd o napięciu w instalacji elektrycznej, i błąd spalin.

Nr nie pamiętam bo było to sprawdzane na szybko

Dzięki za sugestie.

• 8 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Kotlet

Jako, że latka i kilometry lecą to zaczynają się "usterki" ? cfaniaczek.gif

Jakieś 4-5kkm temu pojawił się problem z check'ami, gaśnięciem po wyrzuceniu na luz powyżej 80km/h, brakiem przyspieszenia powyżej 130km/h itp.

Pojechałem do montażysty tej instalki i po krótkiej drive.gif diagnoza - parownik zamarza.

No w sumie wszystko super extra. Okazało się, że parownik nie przepuszcza obiegu wody w jedną stronę - tak jak było podłączone WE-->WY, po zmienie WY*-->WE* działał bez zarzutu.

Jako, że fachmen nie lubi druciarstwa wymienił w parowniku membranę - czyt. taką dostałem informację, skasował ode mnie 50zł za całą usługę (diagnoza, naprawa, testy, ponowne ustawienie map).

No ale przejdę do sedna.

Mam wrażenie, że po tej "naprawie" auto na LPG złapało delikatnego muła, i trochę więcej pali.

Nie wiem, może to placebo, ale

Palił ok 8lpg po mieście, teraz 9-9,5 się zbliża, co prawda na trasie jest tak jak było między 6-7l, ale za to jakby brakuje mu tchu.

Nie wiem, jechać na regulacje jeszcze raz czy to możę wtryski już i parownik dają znać o sobie ?

Aha - przebieg całej instalacji to prawie 70kkm i 15 miesięcy.

*WE - wejście; WY - wyjście.

Napisano
  • Autor

Padniete lozysko kola, tak trzmalo, ze auto wiecej palilo i nie mialo tchu... tongue.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.