Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Subaru outback trwałość? awaryjność?

Featured Replies

Napisano

Mam możliwość zakupienia z pewnego źródła subaru outbacka.

Auto z 2 litrowym turbodieslem z lutego 2009 roku.

przebieg 95 kkm. - głownie na trasie. samochód bezwypadkowy ( drobna stłuczka - ktoś wjechał w tył_ praktycznie poza zderzakiem niewiele wiecej było do roboty (są zdjęcia i faktura)

Auto do tej pory bezawaryjne...regularnie serwisowane w aso

I teraz pytanie - dla mnie marka i model raczej rzadka - jak wygląda trwałość i ew awaryjność?

Zakładając że chciałbym pojeździć nim ze 4 lata i dobić do 200 kkm?

Napisano

>

> I teraz pytanie - dla mnie marka i model raczej rzadka - jak wygląda trwałość i ew awaryjność?

> Zakładając że chciałbym pojeździć nim ze 4 lata i dobić do 200 kkm?

zorientuj sie jak wyglada sytuacja/sprawa z padajacymi sprzeglami zlosnik.gif

Napisano

to juz 2 albo 3 sprzeglo , 270751858-jezyk.gif a tak naprawde bedziesz musial isc na kurs jazdy autem do subaru

Napisano

> Mam możliwość zakupienia z pewnego źródła subaru outbacka.

> Auto z 2 litrowym turbodieslem z lutego 2009 roku.

z czy bez DPF?

> przebieg 95 kkm. - głownie na trasie. samochód bezwypadkowy ( drobna stłuczka - ktoś wjechał w

> tył_ praktycznie poza zderzakiem niewiele wiecej było do roboty (są zdjęcia i faktura)

> Auto do tej pory bezawaryjne...regularnie serwisowane w aso

wiec czas juz na sprzeglo z dwumasa zlosnik.gif

> I teraz pytanie - dla mnie marka i model raczej rzadka - jak wygląda trwałość i ew awaryjność?

mam 2.5 N/A AT MY05 80kkm i wiekszych uwag brak do tej pory (rok i 20kkm)wymienilem:

- laczniki stabilizatora przod

Napisano
  • Autor

> to juz 2 albo 3 sprzeglo , a tak naprawde bedziesz musial isc na kurs jazdy autem do subaru

A to jeździ się jakoś inaczej?

Napisano
  • Autor

> z czy bez DPF?

Ta na pewno to nie wiem, ale obawiam się że ma...

> wiec czas juz na sprzeglo z dwumasa

+-3kzł?

> - laczniki stabilizatora przod

To niewiele..

Napisano

> Ta na pewno to nie wiem, ale obawiam się że ma...

czyli kolejna typowa bomba z opoznionym zaplonem

> +-3kzł?

ASO 6kPLN

zamiennik + robota max 2500zł

> To niewiele..

to moje 3. subaru

nie mialem jeszcze tak tanich w eksploatacji samochodow ok.gif

Napisano

Brat spędził z Outbackiem prawie 5 lat(rocznik 2005),z tym że ta "maszyna" była wyposażona w benzynowy 3,0 H6 na automacie.Czasami miałem okazję go prowadzic i wrażenia były jak najbardziej pozytywne ok.gif.Przejechał nim prawie bezawaryjnie 350 kkm i w zeszłym roku zamienił go na nowy model, ale z dwulitrowym dieslem,po przejechaniu kilkudziesieciu kilometrów za jego kierownicą stwierdziłem że...ten silnik pasuje do Subaru jak pięśc do nosa,pomijając już fakt że nowy model jest zwyczajnie brzydki,to tym "starym" po 350 kkm jezdziło się o niebo lepiej , w kwesti prowadzenia,zawieszenia a o silniku nawet nie wspomnę.Ten którego masz okazję kupic to zapewne poprzedni model więc z... zlosnik.gif wyjatkiem silnika wszystko powinno byc OK.

PS. Jak do tej pory brat od zakupu zrobił 75 kkm i ze sprzęgłem jest wszystko OK

Napisano
  • Autor

> na nowy model, ale z dwulitrowym dieslem,po przejechaniu kilkudziesieciu kilometrów za jego

> kierownicą stwierdziłem że...ten silnik pasuje do Subaru jak pięśc do nosa,

Hm z tym że ja mam konkretny egzemplarz i innego nie mam na oku - bo ten konkretny ma w 100% prawdziwy przebiegi i historię...

m

> to zapewne poprzedni model więc z... wyjatkiem silnika wszystko powinno byc OK.

> PS. Jak do tej pory brat od zakupu zrobił 75 kkm i ze sprzęgłem jest wszystko OK

OK tyle że ten "mój" już na starcie ma 95 kkm....

Napisano

być może wink.gif była kiedyś akcja na TVN turbo z padajacymi sprzęgłami w legacy. i tam w ramach pomocy poszkodowanym zaproponowano im naukę jazdy automatem alien.gifhehe.gif

Napisano

> być może była kiedyś akcja na TVN turbo z padajacymi sprzęgłami w legacy. i tam w ramach pomocy

> poszkodowanym zaproponowano im naukę jazdy automatem

nie legacy tylko forkami

nie automatem tylko manualem

i sprawa dotyczy wszystkich modeli z H4 diesel zlosnik.gif

Napisano

> być może była kiedyś akcja na TVN turbo z padajacymi sprzęgłami w legacy. i tam w ramach pomocy

> poszkodowanym zaproponowano im naukę jazdy automatem

Padały sprzęgła w automatach? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> nie legacy tylko forkami

> nie automatem tylko manualem

> i sprawa dotyczy wszystkich modeli z H4 diesel

Czyli taki jaki mam na oku....

Napisano
  • Autor

> oblukaj

> TURBO KAMERA

Hm, niepokojące

zwłaszcza że nie znam i nie mogę sprawdzić historii auta przez pierwsze 18 kkm - kuzyn któr jeździł nim jak służbowym dostał go przy przebiegu 18 kkm. - założyłem że pierwsze 18 kkm jest mało istotne jak znam dalszą historię i jak mam jeszcze 6 miesięcy gwarancji....

Napisano

> Hm, niepokojące

> zwłaszcza że nie znam i nie mogę sprawdzić historii auta przez pierwsze 18 kkm - kuzyn któr jeździł

> nim jak służbowym dostał go przy przebiegu 18 kkm. - założyłem że pierwsze 18 kkm jest mało

> istotne jak znam dalszą historię i jak mam jeszcze 6 miesięcy gwarancji....

ale sprzegła na gwarancji raczej i tak nie zrobia 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> ale sprzegła na gwarancji raczej i tak nie zrobia

HM...

Ale jak nie padlo przez 95 kkm to może jest "niepadające"?

Z drugiej strony to ladnych parę tysięcy....

A czy po wymianie sprzegla jest juz OK czy znowu może paść?

Napisano

> HM...

> Ale jak nie padlo przez 95 kkm to może jest "niepadające"?

> Z drugiej strony to ladnych parę tysięcy....

> A czy po wymianie sprzegla jest juz OK czy znowu może paść?

niestety konstrukcja jest taka ze wymaga od uzytkownika odpowiedniego traktowania

Napisano

> niestety konstrukcja jest taka ze wymaga od uzytkownika odpowiedniego traktowania

czyli jakiego?

Napisano

> czyli jakiego?

takie tajniki jazdy tylko w aso 270751858-jezyk.gif

glownie chodzi o to ze jak chcesz jezdzic nim oszczednie ( emeryt mode)

czyli przyspieszanie z niskich obrotow , jazda na niskich obrotach to zabijasz kolo 2 masowe ,

wazne tez zeby wulaczys wszystkie kagance jak chcesz sie pobawic w urywanie trakcji

milego czytania

http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?t=130541

Napisano

znam troche temat, kolega w zeszłym roku prawie zdecydował się na outbacka 2.0D, miał wszystko co trzeba, przestronne auto, dobry napęd 4x4, przyzwoite wyposażenie, do przyjęcia cena. Ale jeden duży minus to to cholerne sprzęgło. I tutaj na dwoje babka wróżyla, może być ok a znane są przypadki gdzie ludzie wymieniali juz 3 razy. Automat rozwiązałby sprawe. Tu gdzie niemcy mają już automaty 48-ej generacji 8 biegowe super extra turbo szybkie Subaru nie oferuje żadnej skrzyni do swojego diesela, który jest bardzo pożądany w europie

Wybór kolegi padł na roczne X3 i jest mega zadowolony

Napisano

> No to raczej nie kupię....

kup H4 lub H6 tyle ze w benzynie - motory i uklad napedowy nie do zabicia

Napisano

> kup H4 lub H6 tyle ze w benzynie - motory i uklad napedowy nie do zabicia

Zauważ, że Delco (zresztą podobnie jak ja) szuka/pyta o auto z pewnego źródła. Niektórzy ponad "miłość" do marki/modelu przedkładają 100% pewną przeszłość auta. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zauważ, że Delco (zresztą podobnie jak ja) szuka/pyta o auto z pewnego źródła.

Kuzyn ma to auto jako słuzbowe. Jeździ nim od 18 kkm. W firmie ma prawo pierwokupu - a sam nie jest nim zainteresowany. Tak że mam do dyspozycji ten konkretny egzemplarz....jak sie okazuje niestety z dieslem.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Mam możliwość zakupienia z pewnego źródła subaru outbacka.

> Auto z 2 litrowym turbodieslem z lutego 2009 roku.

> przebieg 95 kkm. - głownie na trasie. samochód bezwypadkowy ( drobna stłuczka - ktoś wjechał w

> tył_ praktycznie poza zderzakiem niewiele wiecej było do roboty (są zdjęcia i faktura)

> Auto do tej pory bezawaryjne...regularnie serwisowane w aso

jak glownie trasa to diesel ok, jak tryb mieszany z przewaga miasta to lepsza bedzie noPb 2.5 + ewantualnie LPG. Glownie z racji sprzegla i DPF - tak mi nawet w serwisie powiedzieli.

Poza tym zawieszenie, ukl wydechowy, naped, itd praktycznie niezniszczalne.

Napisano

> No to raczej nie kupię....

naprawdę chcesz zrezygnować z zakupu pewnego, fajnego auta dlatego, że na jakimś forum kilka osób ma problemy ze sprzęgłem? Podaj dowolny inny model i markę, a znajdę Ci gdzieś jakieś forum z podobnymi wątkami. I co? Wtedy nic nie kupisz?

Napisano

> Kuzyn ma to auto jako słuzbowe. Jeździ nim od 18 kkm. W firmie ma prawo pierwokupu - a sam nie jest

> nim zainteresowany.

na jakich warunkach ?

Napisano
  • Autor

> na jakich warunkach ?

Cenowo wartość rynkowa -10% ( z tym że nie wiem co znaczy wartośc rynkowa w tym wypadku - średnia z tabel ubezpieczyciela?) jest tez minus - przez 12 miesięcy nie można go sprzedać czyli musi być zarejestrowane na mojego Kuzyna....

Napisano
  • Autor

> ma problemy ze sprzęgłem? Podaj dowolny inny model i markę, a znajdę Ci gdzieś jakieś forum z

> podobnymi wątkami. I co? Wtedy nic nie kupisz?

OK teoretycznie masz rację z tym że kupno używki juz jest dla mnie kompromisem

Napisano

> Cenowo wartość rynkowa -10% ( z tym że nie wiem co znaczy wartośc rynkowa w tym wypadku - średnia

> z tabel ubezpieczyciela?) jest tez minus - przez 12 miesięcy nie można go sprzedać czyli musi

> być zarejestrowane na mojego Kuzyna....

Wartosc rynkowa to mysle ze ok 85kzl, niby taniej mozna znalesc ogloszenia, ale z drugiej strony na forum pisza, ze jak ktos chce kupic pewne auto to szukac mozna dluuugo, a jak sam widzisz nie ma tego duzo (choc na ulicach jezdzi juz tego troche icon_eek.gif).

Dodatkowo, My09 to ostatni z ladnych, duzo ludzi na nie poluje biglaugh.gif.

Jeszcze odnosnie sprzegla, rozmawialem kilkakrotnie z moim mechanikiem (nieASO) co serwisuje mi auto od kilku lat i mam do niego duze zaufanie. Powiedzial mi, ze SIP ma duzo racji ze to ludzie zabijaja te sprzegla icon_eek.gif, dodal odrazu ze u mnie przy moim stylu jazdy nie byloby problemu biglaugh.gif. Niestety przy AWD i dwumasie sprzeglo nie wybacza, inne auta zabuksuja kolami, tu bedzie szarpniecie a przez to dostaje sie sprzeglu, dodatkowo dodac dosc nisko i osiagalny moment obr i wszystko staje sie jasne.

Ja gdybym mial pewne, takie auto bym z tego skorzystal, tyle, ze dla mnie to polaczenia ma jedna duza wade brak automatu tongue.gif

Napisano

> naprawdę chcesz zrezygnować z zakupu pewnego, fajnego auta dlatego, że na jakimś forum kilka osób

> ma problemy ze sprzęgłem? Podaj dowolny inny model i markę, a znajdę Ci gdzieś jakieś forum z

> podobnymi wątkami. I co? Wtedy nic nie kupisz?

To nie jest kilka osób i nie są to tanie naprawy- tych wątków wcale nie jest multum na forach bo wiekszość ludzi jednak na forach samochodowych nie siedzi, zwłaszcza osób, które stać na lepsze wozy, bo przeważnie to osoby starsze- vide turbo kamera gdzie średnia wieku użytkowników subaru to chyba z 50 lat :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.