Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Centralny zamek] Czy master jest potrzebny?

Featured Replies

Napisano

Witam,

chce założyć centralny zamek do Seicento. Mam jeden siłownik (slave) i alarm, które wymontowałem ze starego auta. Potrzebuje jeszcze jeden siłownik. Czy musi to być master, czy może być 2xslave?

Napisano

> Witam,

> chce założyć centralny zamek do Seicento. Mam jeden siłownik (slave) i alarm, które wymontowałem ze

> starego auta. Potrzebuje jeszcze jeden siłownik. Czy musi to być master, czy może być 2xslave?

Master i slave są w tej samej cenie, więc w czym problem?

Master steruje pozostałymi siłownikami przy wyzwoleniu mechanicznym, a slave tylko otwiera i zamyka (nie steruje pozostałymi siłownikami)

Napisano
  • Autor

> Master i slave są w tej samej cenie, więc w czym problem?

> Master steruje pozostałymi siłownikami przy wyzwoleniu mechanicznym, a slave tylko otwiera i zamyka

> (nie steruje pozostałymi siłownikami)

Zastanawiam się tylko, czy takie rozwiązanie nie byłoby lepsze, bo uniknęło by się sytuacji np. przypadkowego zamknięcia drzwi z kluczykami w środku.

Napisano

> Zastanawiam się tylko, czy takie rozwiązanie nie byłoby lepsze, bo uniknęło by się sytuacji np.

> przypadkowego zamknięcia drzwi z kluczykami w środku.

Lepsze czy nie - myśleć trzeba zawsze grinser006.gif. Dwa slavy z pilota będą normalnie działały, a i tak jak wszystko jest sprawne używa się wyłącznie pilota. Jak zechcesz zamknąć samochód na przykład z wyjętym do ładowania akumulatorem, to i tak trzeba każde drzwi osobno kluczykiem. Możesz tak zrobić. Ja mam na przykład zaślepione wkładki zamków w klamkach, więc nawet obecność mastera jest bez znaczenia. Da się z tym żyć.

Napisano

Master jest niepotrzebny jeżeli używa się pilota. Wręcz nawet ułatwia życie jego brak bo nie będzie świrowania gdyby styki przestały stykać lub zaczęły zwierać.

Jedyny minus - nie zamkniesz szybko auta jak jesteś w środku, ale można sobie przyciski wyprowadzić gdzieś i ten minus już nie będzie istniał.

Napisano

> Master jest niepotrzebny jeżeli używa się pilota. Wręcz nawet ułatwia życie jego brak bo nie będzie

> świrowania gdyby styki przestały stykać lub zaczęły zwierać.

> Jedyny minus - nie zamkniesz szybko auta jak jesteś w środku, ale można sobie przyciski wyprowadzić

> gdzieś i ten minus już nie będzie istniał.

Jest jeszcze jeden minus. Są miejsca, gdzie sterowanie z pilota świruje - anteny, nadajniki dużej mocy, BTSy czasami też. I wtedy przy mastrze zamykasz auto jednym przekręceniem kluczyka a nie latasz wokoło.

Napisano

> Zastanawiam się tylko, czy takie rozwiązanie nie byłoby lepsze, bo uniknęło by się sytuacji np.

To kup master i nie podpinaj sterowania, albo podepnij tylko "zamykanie" lub tylko "otwieranie" jak uważasz za stosowne.

Mastera zawsze możesz podpiąć jak slave, ale odwrotnie się nie da.

Pozdrawiam

Napisano

Nie ma mozliwości zatrzasnać klucze w seju chyba, że masz funkcję automatycznego blokowania zamków aktywną w module od alarmu lub sterowniku centralnego zamka.

Napisano

> Nie ma mozliwości zatrzasnać klucze w seju chyba, że masz funkcję automatycznego blokowania zamków

> aktywną w module od alarmu lub sterowniku centralnego zamka.

myślę, że w każdym aucie da się zatrzasnąć kluczyki smile.gif

Napisano

> Nie ma mozliwości zatrzasnać klucze w seju chyba, że masz funkcję automatycznego blokowania zamków

> aktywną w module od alarmu lub sterowniku centralnego zamka.

W moim Uno jest zlosnik.gif

Mam dosyć "ciasno" ustawione cięgło od mastera. Jeżeli odpalę zapłon, zamek zamyka drzwi. Ale przy otwartych drzwiach kierowcy, one się nie zamkną. Tyle że jeżeli po tym nimi "trzasnę", to kołek opadnie i je zablokuje, także z kluczykami w stacyjce zlosnik.gif

Napisano

> myślę, że w każdym aucie da się zatrzasnąć kluczyki

W seju mozna co najwyżej w bagażniku wink.gif

Napisano

> W seju mozna co najwyżej w bagażniku

Albo przez otwarte okno. Albo, juz nie pamiętam, zamykając drzwiami pasażera na zamkniętym zamku.

Napisano

> Albo przez otwarte okno. Albo, juz nie pamiętam, zamykając drzwiami pasażera na zamkniętym zamku.

dokładnie biglaugh.gif Zamykając drzwi kierowcy/pasażera po wciśnięciu grzybka podczas trzymania klamki w pozycji otwartej - wtedy nie odskakuje 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.