Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tanie skutery a sposoby na zwiększanie osiągów

Featured Replies

Napisano

witajcie

jest sobie skuter chiński jakiś marketowy za 1800zł, właściciel ma chęć trochę się pobawić w jego modyfikacje, czyli większy tłok, cylinder inny wariator i teraz pytanie. Według tego co znalazłem w sieci taki skuter potrafi po takich modyfikacjach pojechać nawet 110km/h nie jest to oczywiście prędkość podróżna bo chyba wtedy wał wyszedłby bokiem. Nigdzie jednak nie znalazłem Jak się mają takie modyfikacje do trwałości korpusu silnika? I jak się na nie zapatrujecie.

Napisano

>Według tego co

> znalazłem w sieci taki skuter potrafi po takich modyfikacjach pojechać nawet 110km/h nie jest

> to oczywiście prędkość podróżna bo chyba wtedy wał wyszedłby bokiem.

A mnie interesuje jak się taki skuter z tej prędkości zatrzyma.. Szczególnie awaryjnie.

Napisano

> A mnie interesuje jak się taki skuter z tej prędkości zatrzyma.. Szczególnie awaryjnie.

Jak się zatrzyma, co się stanie, jak jakaś część się odkręci przy tej prędkości, etc. hehe.gif

Napisano

> A mnie interesuje jak się taki skuter z tej prędkości zatrzyma.. Szczególnie awaryjnie.

shhh.gif on ma tylko stać się rakietą i być kolejną rzeczą do chwalenia się znajomkom. Reszta to drugi plan... frown.gif

Napisano

> witajcie

> jest sobie skuter chiński jakiś marketowy za 1800zł, właściciel ma chęć trochę się pobawić w jego

> modyfikacje, czyli większy tłok, cylinder inny wariator i teraz pytanie. Według tego co

> znalazłem w sieci taki skuter potrafi po takich modyfikacjach pojechać nawet 110km/h nie jest

> to oczywiście prędkość podróżna bo chyba wtedy wał wyszedłby bokiem. Nigdzie jednak nie

> znalazłem Jak się mają takie modyfikacje do trwałości korpusu silnika? I jak się na nie

> zapatrujecie.

Szczerze?

Sam mam 50 chińską.

Poza klasycznymi zabiegami jak zmiana modułu na taki bez ogranicznika i zmiana przełożenia nie poważyłbym się na żadne dalej idące modyfikacje.

Faktem jest, że ja mam sprzęta 50 w "nadwoziu" 125, więc - teoretycznie - przystosowanego konstrukcyjnie do prędkości rzędu 100+, ale trwałość takiej 50 zdłubanej do wysokich wartości mocy będzie żałośnie niska, więc nie widzę sensu takich zabiegów - za kasę utopioną w takim "tóninkó" można kupić sensowniejszy sprzęt.

Poza tym akurat do mojego nie ma "tuningowych" akcesoriów (zwłaszcza cylindra 50+ ccm), więc problem niejako odpada sam z siebie.

Aaaa, co do "nawet 110 potrafi" - wiesz jak to było z bajkami....

Napisano

> on ma tylko stać się rakietą i być kolejną rzeczą do chwalenia się znajomkom. Reszta to drugi

> plan...

To może od razu coś takiego skoro ma być rakieta...

a przynajmniej

Napisano

> Jak się zatrzyma, co się stanie, jak jakaś część się odkręci przy tej prędkości, etc.

No.. jak się coś odkręci to się zatrzyma.. gdzieś.. na czymś..

Napisano
  • Autor

> No.. jak się coś odkręci to się zatrzyma.. gdzieś.. na czymś..

Człowiek ma mózg po to aby z niego korzystał i przewidział pewne sprawy nie pytałem o odkręcenie się czegoś a o trwałość jednostki napędowej po przeprowadzeniu takich modyfikacji.

Napisano

> Człowiek ma mózg po to aby z niego korzystał i przewidział pewne sprawy nie pytałem o odkręcenie

> się czegoś a o trwałość jednostki napędowej po przeprowadzeniu takich modyfikacji.

No to skoro trwałość chińczyków generalnie nie powala, to jeśli go zrobisz na "monstera", to chyba nie wzrośnie, nie? :->

Napisano
  • Autor

> No to skoro trwałość chińczyków generalnie nie powala, to jeśli go zrobisz na "monstera", to chyba

> nie wzrośnie, nie? :-

spójrz na to inaczej, chcę wymienić elementy na większe i trwalsze. Obawiam się tylko jak zniesie to korpus silnika np czy wał nie wyleci bokiem. Pytanie kieruje głównie do tych którzy używają takich skuterów.

Kolejne pytanie to takie jakim momentem dokręca się śrubę na wale, bo chyba ostatnio za słabo dokręciłem i rozwaliło obudowę nie chce drugi raz popełnić tego błędu grinser006.gif

Napisano

> spójrz na to inaczej, chcę wymienić elementy na większe i trwalsze.

Taniej i prościej będzie wymienić cały sprzęt na większy i trwalszy.

Wiesz - w pewnych sprzętach tónink nie ma sensu.

Lata całe temu, jak to forum tyczyło głównie czinkłeczęto to mnie osobiście dziwili ludzie, którzy topili wór złota w CC700 tylko po to, żeby (w najlepszym wypadku) zbliżyć się osiągami do seryjnego CC1100...

Ogarniasz o czym gadam? ;-)

Napisano

2T czy 4T hmm.gif

Napisano
  • Autor

> 2T czy 4T

2T

Napisano

Tak a propos Tuningu.

Moje moto oblalo przeglad bo wydech delikatnie sie ruszal. Postanowilem wszystko zrobic jak nalezy wiec wszystkie obejmy, uchwity powyciagalem i oczywiscie tlumik wyciagnelem do wyczyszczenia.

Naszedl mnie [motyla noga].....ty pomysl zeby zapalic. Mysle ze w obrebie kilku ulic raczej napewno nikt nie spal a ja przed dluzsza chwile mialem dzwonienie w uszach. Co prawda byla to zeszla sobota w poludnie ale wstydu sie niezle najadlem kara.gif. Chcesz zaimponowac kolesiom? Zrob taka akcje.

A na powaznie glupoty mi sie zachcialo mlot.gif

Napisano

mi na gwarancji wpakowali inny modol i z 50 z kawalkiem zaczala sie bujac do ponad 70. I tak smigam z 40km/h wiec do szczescia nie jest to konieczne. Spala srednio 2,3 l/100km i to ma tanio jezdzic a nie szybko. Mam 2T Longjia

Napisano
  • Autor

> z 40km/h wiec do szczescia nie jest to konieczne.

Gościu potrzebuje przejechać ok 8km kawałkiem ruchliwej trasy (wąska droga) nie może więc być zawalidrogą.

Napisano

> Gościu potrzebuje przejechać ok 8km kawałkiem ruchliwej trasy (wąska droga) nie może więc być

> zawalidrogą.

To ja bym dolozyl tysiaka i kupil uzywane 125

Jak bedzie zylowal 50-ke to wiecej schleje niz ta 125-ka i kilka razy krocej bedzie sluzyla. Niestety ...

Napisano

> To ja bym dolozyl tysiaka i kupil uzywane 125

> Jak bedzie zylowal 50-ke to wiecej schleje niz ta 125-ka i kilka razy krocej bedzie sluzyla.

> Niestety ...

Tylko będzie musiał robić prawko na motor, a na 50 nie potrzeba.

Napisano
  • Autor

> To ja bym dolozyl tysiaka i kupil uzywane 125

> Jak bedzie zylowal 50-ke to wiecej schleje niz ta 125-ka i kilka razy krocej bedzie sluzyla.

> Niestety ...

125 wymaga już kat A

Napisano
  • Autor

> A "rozwiercona" 50-tka już nie?

a słyszałeś o przypadkach żeby ktoś przerejestrowywał coś takiego na większą pojemność grinser006.gif?

Napisano

> a słyszałeś o przypadkach żeby ktoś przerejestrowywał coś takiego na większą pojemność ?

Ale faktem niezaprzeczalnym jest, że w razie jakiegoś kuku jeżeli ktoś zacznie dociekać co i jak, to jesteś - jak mawiają anglosasi - in a really deep shit.

BO:

1. Pojazd ubezpieczony niezgodnie ze stanem faktycznym

2. Kierowanie bez uprawnień

3. Pojazd zarejestrowany niezgodnie ze stanem faktycznym.

Powyższe czytaj tak:

Ubezpieczyciel zregresuje sobie na kierującym WSZELKIE koszta jakie poniesie z tytułu wypłaty z polisy OC.

Obczajasz, że może się przez to wyświetlić opcja "bankrut", nawet dość zamożnym ludzikom?

Aha, nawet nie trzeba zmieniać pojemności na 50 i wyżej ccm - wystarczy, że sprzęt może się kulać powyżej 45 km/h.

Napisano

chce chłopak przerobić to niech przerabia. Nie pytał co kupić mocniejszego zamiast skutera, tylko jak skutera przerobić:)

Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem żeby korpus silnika nie wytrzymał. Na stronie Mieloch.pl znajdziesz dużo wskazówek i porządnych akcesoryjnych części. Na tuningowy skuter trzeba bardzo uważać. Ostatnio klient zatarł silnik bo za mało oleju wlał do paliwa. Oczywiście po tuningu odpada wlewanie oleju do dozownika. Trzeba mieszanke robić w baku. Ten sam klient miał skuter Cracker 50. Wsadzona aluminiowa 70cm z Hebo, większy gaźnik, wszystko w przełożeniu pozmieniane. Skuter jechał spokojnie ponad 100km/h:) Nie zamienił bym takiego skuterka na nic mocniejszego bo widok ludzi na światłach jest bezcenny jak skuter tak przyśpiesza:D Co do hamulców to o dziwo w skuterach sprawują się bardzo dobrze:) Skuter jest na tyle lekki że jego mała tarcza jest w stanie spokojnie go wyhamować. Nie sprawdzałem jak to jest jak cały czas się rozpędza i hamuje ze 100 do zera bo pewnie taka tarcza pęknie wcześniej niż rozgrzeje się do czerwoności.

Napisano

zobacz najpierw czy nie masz blokad (moduł, wariator), jeśli nie masz tych blokad zaczynasz od wydechu , dobierasz pod to wariator i rolki, sprężyna centralna i zyskasz na początek na dynamice i większa prędkość, albo od razu cylinder markowy 70 i od razu pod cylinder dobierasz resztę podzespołów ok.gif

110 uzyskasz inwestując minimum 3tyś. i zmieniając przełożenia zlosnik.gif

Napisano

> a słyszałeś o przypadkach żeby ktoś przerejestrowywał coś takiego na większą pojemność ?

Wujek już Ci naświetlił pesymistyczny scenariusz - o optymistycznym piszą chociażby tu.

Napisano

> Człowiek ma mózg po to aby z niego korzystał i przewidział pewne sprawy nie pytałem o odkręcenie

> się czegoś a o trwałość jednostki napędowej po przeprowadzeniu takich modyfikacji.

No wlasnie, ale musi miec tez troche wyobrazni aby wiedziec co moze sie zdarzyc / stac.

> spójrz na to inaczej, chcę wymienić elementy na większe i trwalsze.

Czyli to chinskie gowno nie bedzie juz na starcie sie do tego nadawac !

>Obawiam się tylko jak zniesie

> to korpus silnika np czy wał nie wyleci bokiem. Pytanie kieruje głównie do tych którzy używają

> takich skuterów.

Problem w tym, ze jeden zniesie a drugi sie rotsypie, tolerancje materialow a co za tym idzie ich wytrzymalosc to po prostu loteria.

> Kolejne pytanie to takie jakim momentem dokręca się śrubę na wale, bo chyba ostatnio za słabo

> dokręciłem i rozwaliło obudowę nie chce drugi raz popełnić tego błędu

Kazdy producent moze miec inne momenty

> 125 wymaga już kat A

Nie kat. A a A1

Szczerze, tylko bezmyslny debil moze w obecnych czasach wpasc na taki pomysl – nie bierz tego do siebie osobiscie, nie mialem zamiaru Ci ublizyc, za falszowanie papierow jest prokurator.

Pozatym gdybys chcial zaczac bawic sie w tuning to musialbys zaczac od ramy, zawieszenia, felg, ukladu hamulcowego, opon i jednostki napedowej – sprawa totalnie nie oplacalna, lepiej dolozyc i kupic od razu cos wiekszego a co wazniejsze zrobic uprawnienia.

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.