Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ozonator

Featured Replies

Napisano

mam taka fantazje zeby sobie kupic taki wynalazek

poczytalem troche archeo i w sumie polecaja fm-300. Tylko, ze to cudo jest co najmniej w trzech wersjach. Rozni sie zasilaniem (230v i 12v), timerem, i dopiskiem "power" wink.gif

Co warto kupic a co jest zbednym bajerem? Ma to sluzyc do 1 auta i sporadycznie do zrobienia jeszcze komus dobrze zlosnik.gif

a moze pojawilo sie cos lepszego niz wspomniane urzadzenie w podobnej kwocie?

Z gory dziekuje za jakies wskazowki.

Pozdrawiam

MJ

Napisano

Przyłączam się do pytania ...

To samo + ozonowanie mieszkania +- 40 m2 bo strasznie daje dymem z shishy zlosnik.gif

Napisano

Niedawno ikupiłem FM300 na 230V

Do auta podłączam przez przetwornicę 12/230V i gitara zlosnik.gif. Zawsze parę zł w kieszeni (wersja 12V DC 299 zł; wersja 230V AC 259 zł).

Potraktowałem ozonem klimę, lodówkę, wnętrze samochodu, altanę działkową znajomych. I syfiaste zapaszki zniknęły.

Za taką cenę warto cool.gif

Oczywiście możesz też kupic wersję na 12V i podłączać w domu przez jakiś zasilacz (np. od starego skanera, albo z Allegro zlosnik.gif).

Ja akurat mam od jakiegoś czasu przetwornicę (też z Allegro), która przydaje się do zasilania np. lutownicy czy laptopa, więc wybrałem taką wersję.

Napisano

FM300 ma wydajność 200 mg/h, a przy takiej w aucie trzeba go używać około 1 h. Do samochodów najlepiej sprawdza się coś około 600 mg/h i wtedy wystarczy 20 minut.

Napisano

> FM300 ma wydajność 200 mg/h, a przy takiej w aucie trzeba go używać około 1 h. Do samochodów

> najlepiej sprawdza się coś około 600 mg/h i wtedy wystarczy 20 minut.

może i tak, ale ile razy w roku ozonujemy własny samochód?

Napisano

> Niedawno ikupiłem FM300 na 230V

Czy do ozonatora trzeba doprowadzać tlen/powietrze, czy po prostu zamykasz go w samochodzie i działa w zamkniętej przestrzeni?

Napisano

> Czy do ozonatora trzeba doprowadzać tlen/powietrze, czy po prostu zamykasz go w samochodzie i

> działa w zamkniętej przestrzeni?

Nie trzeba podłączać, choć można ok.gif wydajność wzrasta i jest możliwość wytworzenia czystego ozonu ok.gif

Napisano

> Czy do ozonatora trzeba doprowadzać tlen/powietrze, czy po prostu zamykasz go w samochodzie i

> działa w zamkniętej przestrzeni?

są dołączone 2 rurki elastyczne, jedną nasuwamy na wlot powietrza, drugą na wylot ozonu, tą wlotową możemy wystawić na zewnątrz przez minimalnie uchyloną szybę, tę drugą możemy np. zawiesić na lusterku wstecznym, lub połozyć na fotelu zlosnik.gif

Napisano

Czyli co - takim ozonatorem mozna se samemu klime odgrzybic w samochodzie? W zakladach tez uzywaja ozonu do tego celu?

Tak na rok czasu to styknie taki zabieg?

Napisano

> Czyli co - takim ozonatorem mozna se samemu klime odgrzybic w samochodzie? W zakladach tez uzywaja

> ozonu do tego celu?

> Tak na rok czasu to styknie taki zabieg?

generalnie do usuwania niemilych zapachow. Tak, uzywaja tego w zakladach klimatyzacji. Czesc zakladow takie tanie z allegro a czesc bardziej wydajnych warsztatowych.

Na ile wystarczy trudno powiedziec bo pewnie zalezy to zarowno od stanu klimy jak i konkretnego modelu. Zauwazylem, ze w niektorych autach nie smierdzi wcale a w niektorych dosc szybko sie pojawia smrodek wink.gif

Majac swoje urzadzenie mozna go uzywac nie tylko do auta

Napisano

To ma jakieś elementy eksploatacyjne?

Mam rozumieć, że pobiera powietrze i zgromadzony w nim tlen przekształca w ozon (z 3 cząsteczek tlenu robi 2 ozonu).

Ale czy tam coś może się zużyć? Jakiś filtr, silniczek, smar, olej ?

Jak to działa ?

Napisano

> To ma jakieś elementy eksploatacyjne?

> Mam rozumieć, że pobiera powietrze i zgromadzony w nim tlen przekształca w ozon (z 3 cząsteczek

> tlenu robi 2 ozonu).

> Ale czy tam coś może się zużyć? Jakiś filtr, silniczek, smar, olej ?

> Jak to działa ?

Zwykle ozon powstaje przy udziale wysokich napięć. Być może tu zastosowano podobny mechanizm. W takim wypadku raczej nic się nie zużyje. Ale to tylko gdybanie.

Napisano

> Zwykle ozon powstaje przy udziale wysokich napięć. Być może tu zastosowano podobny mechanizm. W

> takim wypadku raczej nic się nie zużyje. Ale to tylko gdybanie.

No właśnie w jednym z wcześniejszych tematów na kąciku wspominano o czymś plastikowym, które się szybciej zużywa niż w wersji metalowej w droższych modelach. hmm.gif

Napisano

ooo... właśnie o to chodzi.

Pomysł dość ciekawy, tym bardziej, że w rodzinie mamy aktualnie 4 auta i znalazłoby się pomieszczenie w którym zapachy trzeba by było eliminować reguralnie. Pomysł zakupu za 300zł jest jak najbardziej do przaejścia.

Martwie się tylko o eksploaqtascję.

Żeby nie okazało się, że za rok dwa muszę znów wydać drugie tyle, bo poprzednie się spsuło.

Napisano

> ooo... właśnie o to chodzi.

> Pomysł dość ciekawy, tym bardziej, że w rodzinie mamy aktualnie 4 auta i znalazłoby się

> pomieszczenie w którym zapachy trzeba by było eliminować reguralnie. Pomysł zakupu za 300zł

> jest jak najbardziej do przaejścia.

> Martwie się tylko o eksploaqtascję.

> Żeby nie okazało się, że za rok dwa muszę znów wydać drugie tyle, bo poprzednie się spsuło.

takie kosztujace ok 350 pln maja podawane 4000 godzin pracy. Nawet jesli jest zawyzone o polowe to i tak na dlugo wystarczy.

Z tego co slyszalem jedynym co zabija to urzadzenie jest przegrzanie. Wiec jesli sie kupuje cos bez timera to trzeba uwazac zeby za dlugo nie trzymac wlaczonego. No i przed nastepna tura pozwolic ostygnac.

Napisano

zobaczymy czy to cos daje poza efektem psychologicznym zlosnik.gif

Napisano

> zobaczymy czy to cos daje poza efektem psychologicznym

Podziel sie kolego opinia, tez mi to chodzi po glowie.

Co dokladnie kupiles?

Napisano

> Podziel sie kolego opinia, tez mi to chodzi po glowie.

> Co dokladnie kupiles?

GL-2186

czwartek/piatek bede odpalal. Dam znac

Napisano

> Z tego co slyszalem jedynym co zabija to urzadzenie jest przegrzanie. Wiec jesli sie kupuje cos bez

> timera to trzeba uwazac zeby za dlugo nie trzymac wlaczonego.

fakt - mój ozonator robi się gorący

Dlatego praktyczna rada - nie ozonowac samochodu na słońcu, bo i timer może nie pomóc

Napisano

> ciekawa opinia uzytkownika

wszystko ma prawo sie popsuc zlosnik.gif

Napisano

> GL-2186

> czwartek/piatek bede odpalal. Dam znac

buczy, smierdzi, dziala zlosnik.gif

wrzucilem na 30 minut z odpalona klima, wiatrakiem zalaczonym na minimum i obiegiem zamknietym. Przed ozonowaniem po odpaleniu auta z nawiewow lekko zalatywalo. teraz jest OK

wyglada na to, ze dziala.

• 4 miesiące później...
Napisano

> buczy, smierdzi, dziala

I działa dalej? Mój niedawno padł frown.gif, ale odesłałem do sprzedawcy i przysłał nowy, który wali ozonem na kilometr cool.gif

Ciekawe jaki element tam mógł się zepsuć? hmm.gif

Napisano

> I działa dalej?

dziala zlosnik.gif

> Ciekawe jaki element tam mógł się zepsuć?

nebulizator kwantowy spineyes.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.