Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znów wibracje kierownicy

Featured Replies

Napisano

Objawy - auto delikatnie wibruje od 70 do 120 km/h (wyczuwalne na tyłku, co daje wrażenie jakby chodziło o tylne koła - widać też jak drży oparcie fotela pasażera, oprócz tego minimalnie drga kierownica, co jednak kieruje podejrzenia na przód). Podczas hamowania w okolicach 80km/h kierownica wibruje bardzo, powyżej i poniżej znacznie mniej.

Koła rok temu wyważane 2 razy - w tym roku doważane na aucie 2 razy (za pierwszym właściwie było ok, ale po pewnym czasie się pogorszyło przy hamowaniu- wymieniłem zatem tarcze, znów doważyłem i nie pomogło)

W sumie wymieniłem już 3 piasty i komplet tarcz przód i tył.

Co mi pozostało:

-wyważyć i doważyć koła

-wymienić 4-tą piastę

-może jajowate opony albo krzywa felga?

-uszkodzona przekładnia?

-uszkodzony przegub

-krzywa półoś?

-zbieżność i geometria?

-jakieś kiepskie pierścienie centrujące?

Uprzejmie proszę o pomoc w diagnozie przy powyższych objawach. Jutro mam zamiar pojechać na to wyważanie z doważaniem a potem geometria i zbieżność, ale mam obawy czy znów nie wywalę kasy w błoto.

Pomóżcie frown.gif

Napisano

> -jakieś kiepskie pierścienie centrujące?

Jak rozumiem masz jakies nieseryjne felgi - warto by zaczac od wsadzenia OEM felg + opon we wlasciwym rozmiarze i dopiero wtedy dochodzenia co do przyczyny problemu.

Napisano

Jeżeli kierownica drga tylko podczas przyspieszania (jak wdepniesz pedał gazu) a podczas hamowania silnikiem przestaje, to prawdopodobnie przegub wewnętrzny...u mnie najbardziej drgała od 60-80km/h i właśnie tylko przy przyspieszaniu...do tego lekko dudniło...

EDYTA: u mnie w Lanku miałem tak, że wyważył koło i było wg maszyny ok, ale jak cofnął osłonę na wyważarce to było widać jaka felga jest krzywa - cała przekoszona - nie miało prawa nie bić...

Napisano

pierscienie centrujące są ??

jedz do jakiejs wulkanizacji na test drogowy ( nie kazda ma sprzet do tego , dowazanie czasem nic nie daje , przy tescie drogowym wyjdzie czy przyhamowana czy felga krzywa , moze druty w oponie puszczaja , moze byc wiele kombinacji)

i sprawdz bicie tarcz na aucie

Napisano

> Objawy - auto delikatnie wibruje od 70 do 120 km/h (wyczuwalne na tyłku, co daje wrażenie jakby

> chodziło o tylne koła - widać też jak drży oparcie fotela pasażera, oprócz tego minimalnie

> drga kierownica, co jednak kieruje podejrzenia na przód). Podczas hamowania w okolicach 80km/h

> kierownica wibruje bardzo, powyżej i poniżej znacznie mniej.

Jedź tam gdzie mają wyważarki symulujące toczenie się opony po asfalcie (bodajże marki Hunter). Szwagier miał tak samo u siebie, koła wyważone b. dobrze(na zwykłej wyważarce), ale biło strasznie tak od 80km/h, dopiero na takiej wyważarce wyszło, to co przypuszczał - że 1 opona była do no.gif

Opcja do sprawdzenia - auto na podnośnik, rozpędzasz koła do takiej prędkości przy której biją i patrzysz czy się opony nie odkształcają dziwnie, później zmiana przód/tył i to samo.

Napisano

Witam serdecznie.

...

> -może jajowate opony albo krzywa felga?

To obstawiam. Powinieneś od tego zacząć przed wymianą tarcz, piast itp.

Pozdrawiam.

Napisano

4 nowe opony kupione

wyważane w 4x w4 rożnych zakładach wulkanizacyjnych i OK

a auto od 110 do 140 drżało, po założeniu zimówek wyżej wymieniony objaw nie występował czyli wadliwe opony, miałem reklamować opony ale akurat sprzedałem auto zlosnik.gif, podobno pomaga na taka dolegliwość wyważenie kół na samochodzie

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Panowie, dziękuję za odpowiedzi. Otóż byłem na wyważeniu i doważeniu, byłem też na geometrii. Wprowadzono minimalne zmiany w zbieżności przodu i tyłu, ale nadal wibrowało. Postanowiłem się przyjrzeć hamulcom. Pamiętając iż był problem z doważeniem na aucie tylnego lewego koła zacząłem od niego. Okazało się, że gumka prowadnicy zacisku hamulcowego było już wytarta i przy większych prędkościach cały zacisk wpadał w wibracje i stąd drgania tyłu auta. Wymieniłem wszystkiego gumki prowadnic hamulcowych (8 sztuk) za 100zł i wibracji nie ma.

Teraz pozostały tylko drgania kierownicy przy hamowaniu z większej prędkości, natomiast przy mocnym hamowaniu tuż przed zatrzymaniem auta jeszcze z opon słychać buczenie. Wymieniając te gumki zauważyłem, że w tulejach wahacza guma jest rozwalona i jak się z całej siły naciska na wahacz to właśnie na tej gumie pojawia się luz. Stawiam, iż na 90% to jest powód drgań kierownicy przy hamowaniu.

Najgorsze jest w tym wszystkim to, że na szarpakach 2 razy auto było i nikt tego nie zauważył. Oględziny zawieszenia robili też w FeuVert i to samo. Dodatkowo podejrzewam, że w warsztatach ostatnią rzeczą do wymiany pozostały by właśnie gumki prowadnic - nikt nigdy by tego nie wykrył, a zawieszenie nowe by w tym czasie całe wstawili. Nie ma to jak samemu robić oględziny blush.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.