Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Halogen do Garażu

Featured Replies

Napisano

Witam!

Do kombinowanego garażu podłączyłem wczoraj/dziś prąd. Probiłem skrzynię, okablowanie i póki co zamontowałem ceramiczną oprawkę na żarówkę. Przymierzam sie do zakupu halogena.

Piszę tutaj, bo dotychczas na dworzu mam halogen tradycyjny z czujką ruchu i taki chciałem kupić, ale na Alle drogo wysyp halogenów ledowych.

Jak to się sprawuje, warto się w to bawić ?

Napisano

> Piszę tutaj, bo dotychczas na dworzu mam halogen tradycyjny z czujką ruchu i taki chciałem kupić,

> ale na Alle drogo wysyp halogenów ledowych.

Halogen ledowy? Dobre. grinser006.gif

Napisano

z czujką do okazjonalnego świecenia, bierz zwykły - tańszy i więcej światła.

"tanie" ledy jeszcze nie dorównują halogenowi sprawnością świetlną.

Jak chcesz długo świecić to warto szukać czegoś porządnego i energooszczędnego.

Na wjazd i wyjazd z czujką, moim zdaniem nie ma sensu... no chyba, że cena nie gra roli....

wtedy można bardzo sprawną oprawę LEDową założyć swiety.gif

Napisano

ja mam oprawę halogenową z Leroy Meriln za 8,99 i do tego żarówka halogenowa 150W za 4,99 świeci jak głupie wink.gif do garażowych zabaw 2-3 takie spokojnie dają radę:)

Napisano

sprawność Dobrego Ledu to mniej więcej liczysz razy 10. Czyli jak masz na żarówce ledowej napisane 1W to daje światła jak 10W żarówka... a teraz popatrz sobie ile watt mają te oprawy...

od niedawna producenci wypuścili żarówki kompaktowe ze złączem do oprawy halogenowej, może tym się warto zainteresować... bo cena i uzyskiwane światło nie są już tak bardzo rozbieżne od siebie

Napisano

> Jak to się sprawuje, warto się w to bawić ?

Bubel no.gif

Można by zainwestować w jakąś porzadna oprawę LED-ową, ale w przypadku garażu pewnie zwróci się po kilkudziesięciu latach zlosnik.gif

Jeśli juz bardzo chcesz jakieś energooszczędne źródło światła, to uderzaj w świetlówki energooszczędne. Tak jak kolega wyżej napisał, są takie do halopaków, ale w garażu chyba rozsądniej by było zamontować zwykłe, proste oprawy sufitowe i podłączyć to pod czujnik ruchu (koszt oprawy w markiecie ok. 17 pln, koszt czujki ruchu ok. 20 pln, do tego świetlówka).

Jeśli oświetlenie ma służyć głównie do tego żeby nie potykając sie wsiąśc/wysiąść z auta, to świetlówki się średnio sprawdzą - potrzebują trochę czasu na "rozgrzanie".

Napisano

> sprawność Dobrego Ledu to mniej więcej liczysz razy 10. Czyli jak masz na żarówce ledowej napisane

> 1W to daje światła jak 10W żarówka... a teraz popatrz sobie ile watt mają te oprawy...

Skąd to info? Sprawnośc współczesnych diod firmy Cree to ok. 156 lm/W link, natomiast zarówek halogenowych to ok. 20 lm/W, czyli współczynnik wychodzi 7,8. I moc wyrażamy w watach a nie w watt, jak bezmyslnie kopiują z angielskiego niektórzy polscy sprzedawcy frown.gif, a właściwie handlarze zlosnik.gif

Napisano

racja... z tego wszystkiego podałem mniej więcej przelicznik na zwykłą żarówkę, a tutaj mowa o halogenowych...

a ten watt to mi się od czytania wszystkich info na żarówkach itp wplątał...

Napisano

> Tak jak kolega wyżej napisał, są takie do halopaków, ale w garażu chyba

> rozsądniej by było zamontować zwykłe, proste oprawy sufitowe i podłączyć to pod czujnik ruchu

> (koszt oprawy w markiecie ok. 17 pln, koszt czujki ruchu ok. 20 pln, do tego świetlówka).

> Jeśli oświetlenie ma służyć głównie do tego żeby nie potykając sie wsiąśc/wysiąść z auta, to

> świetlówki się średnio sprawdzą - potrzebują trochę czasu na "rozgrzanie".

Poza tym nie lubią częstego właczania i wyłączania, dlatego łaczenie ich z czujnikiem ruchu IMO jest no.gif. Zaoszczędzona w ten sposób energia nie zrekompensuje ceny swietlówki.

Napisano

> Skąd to info? Sprawnośc współczesnych diod firmy Cree to ok. 156 lm/W link, natomiast zarówek

> halogenowych to ok. 20 lm/W, czyli współczynnik wychodzi 7,8. I moc wyrażamy w watach a nie w

> watt, jak bezmyslnie kopiują z angielskiego niektórzy polscy sprzedawcy , a właściwie

> handlarze

A ile kosztuje ta dioda Cree i jaki byłby sens montować ją jako oświetlenie w garażu?

Napisano

> Jeśli oświetlenie ma służyć głównie do tego żeby nie potykając sie wsiąśc/wysiąść z auta, to świetlówki się średnio sprawdzą - potrzebują trochę czasu na "rozgrzanie".

Mam 2 oprawy rastrowe po 2 świetlówki właśnie w garażu i szczerze polecam. Jeśli chodzi o rozgrzewanie to w zimie można to zjawisko przyuważyć w lato nie widzę różnicy ok.gif

Napisano

> Mam 2 oprawy rastrowe po 2 świetlówki właśnie w garażu i szczerze polecam. Jeśli chodzi o

> rozgrzewanie to w zimie można to zjawisko przyuważyć w lato nie widzę różnicy

Pisząc "rozgrzanie" miałem na myśli czas, który upływa zanim świetlówka osiągnie pełną jasność ok.gif

Napisano

> A ile kosztuje ta dioda Cree i jaki byłby sens montować ją jako oświetlenie w garażu?

poszukaj np tu

IMO za drogie - sens mają w latarkach, lampkach rowerowych, światłach do jazdy dziennej zlosnik.gif

Napisano

> Witam!

> Do kombinowanego garażu podłączyłem wczoraj/dziś prąd. Probiłem skrzynię, okablowanie i póki co

> zamontowałem ceramiczną oprawkę na żarówkę. Przymierzam sie do zakupu halogena.

> Piszę tutaj, bo dotychczas na dworzu mam halogen tradycyjny z czujką ruchu i taki chciałem kupić,

> ale na Alle drogo wysyp halogenów ledowych.

> Jak to się sprawuje, warto się w to bawić ?

Jak chcesz światło na wjechanie/wyjechanie to imho zwykła żarówka jest niezastąpiona, Jeśli chcesz oświetlenie do grzebania to dokup sobie jakąś dobrą lampę warsztatową.

Napisano

> Bubel

> Można by zainwestować w jakąś porzadna oprawę LED-ową, ale w przypadku garażu pewnie zwróci się po

> kilkudziesięciu latach

> Jeśli juz bardzo chcesz jakieś energooszczędne źródło światła, to uderzaj w świetlówki

> energooszczędne. Tak jak kolega wyżej napisał, są takie do halopaków, ale w garażu chyba

> rozsądniej by było zamontować zwykłe, proste oprawy sufitowe i podłączyć to pod czujnik ruchu

> (koszt oprawy w markiecie ok. 17 pln, koszt czujki ruchu ok. 20 pln, do tego świetlówka).

> Jeśli oświetlenie ma służyć głównie do tego żeby nie potykając sie wsiąśc/wysiąść z auta, to

> świetlówki się średnio sprawdzą - potrzebują trochę czasu na "rozgrzanie".

a można świetlówki stosować w obwodach z czujką ruchu ? przy załączaniu świetlówki w obwodzie powstaje zwarcie i mamy napięcie nawet 1kV ! tego elektroniczne sterowanie klatek schodowych już nie wytrzymuje zlosnik.gif

co do czasu rozgrzania to nie zapominaj, że są różne rodzaje zapłonów świetlówek: o zimnym starcie, o ciepłym starcie, a układy dławików elektronicznych pozwalają w przeciągu nawet kilku sekund rozgrzać świetlówkę wink.gif

Napisano

> Pisząc "rozgrzanie" miałem na myśli czas, który upływa zanim świetlówka osiągnie pełną jasność

w oświetleniu stosuje się parametr zwany strumieniem świetlnym smile.gif

nie ma jasności, jest jaskrawość, światłość palacz.gif

Napisano

> Pisząc "rozgrzanie" miałem na myśli czas, który upływa zanim świetlówka osiągnie pełną jasność

wiem co miałeś na myśli wink.gif poprostu w lato temperatura zewnętrzna dodatnia sprzyja szybkiemu nagrzewaniu gazu. w zimie przy ujemnych temperaturach gaz dostanie temperatury w dłuższym odstępie czasu ok.gif lecz przy takim rozgrzewaniu swiatło jest na tyle mocne aby było widać co dzieje się pod nogami rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.