Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zmiana tłumika

Featured Replies

Napisano
tak wertuje sobie allegro i 90% ogłoszeniodawców w opisie podaje ze zmieniony został tlumik z seryjnego na xxxxxx. oprócz zminionego brzmienia cos to daje ? czy tylko lans ze bardziej go slychac? seryjne tlumiki są do bani ze tak je wszyscy wymieniaja?
Napisano

> tak wertuje sobie allegro i 90% ogłoszeniodawców w opisie podaje ze zmieniony został tlumik z

> seryjnego na xxxxxx. oprócz zminionego brzmienia cos to daje ? czy tylko lans ze bardziej go

> slychac? seryjne tlumiki są do bani ze tak je wszyscy wymieniaja?

niewiem jak u innych ale u mnie glownie chodzilo o to by inni uzytkownicy drogi slyszeli mnie skoro mnie niewidza ( i teraz bedzie pelno tekstow ze niewidza bo poruszam sie za szybko racja nie zaprzeczam temu dlatego niech slysza ze juz 50 metrow za nimi cos nadciaga grinser006.gif)

Napisano

> tak wertuje sobie allegro i 90% ogłoszeniodawców w opisie podaje ze zmieniony został tlumik z

> seryjnego na xxxxxx. oprócz zminionego brzmienia cos to daje ? czy tylko lans ze bardziej go

> slychac? seryjne tlumiki są do bani ze tak je wszyscy wymieniaja?

Polowa z testowanych tlumikow nie podnosi ani mocy ani momentu obrotowego, wredz przeciwnie, obniza go. Jedyne co mozna uslyszec to subjektywna poprawa barwy dzwieku.

Nigdy nie wymienialem na akcesoryjny, jezdze na oryginale.

wink.gif

Napisano

> niewiem jak u innych ale u mnie glownie chodzilo o to by inni uzytkownicy drogi slyszeli mnie skoro

> mnie niewidza ( i teraz bedzie pelno tekstow ze niewidza bo poruszam sie za szybko racja nie

> zaprzeczam temu dlatego niech slysza ze juz 50 metrow za nimi cos nadciaga )

bez personalnych wycieczek w twoją stronę 20.GIF ale wydaje mi się że dzięki właśnie takiej postawie jaką prezentujesz wielu ludzi kojarzy motocyklistów z samobójcami/dawcami....

może zamiast super głośnego, wypasionego tłumika który pewnie daje ci +10 do lansu na dzielni tą kasę przeznaczysz na wjazd na tor wyścigowy aby dać ujście swojemu ego?? angryfire.gifsciana.gifniewiem.gifscrewy.gifscrewy.gif

Napisano

> Polowa z testowanych tlumikow nie podnosi ani mocy ani momentu obrotowego, wredz przeciwnie, obniza

> go.

Podaj linka do testów poczytam. Ja nie znalazłem testu gdzie markowy tłumik pogarszał osiągi silnika w motocyklu.

Napisano

odp nie byla do mnie ale sie podlacze

po miescie praktycznie nie jezdze ale po zamontowaniu glosniejszego wydechu widze roznice w zachowaniu kierowcow samochodow na plus jak rowniez pieszych.

jednoczesnie rozumiem, ze przesadna glosnosc bywa uciazliwa dla otoczenia.

Napisano

roznice mozna jakies uzyskac ale raczej nie samym wydechem.

mam zmienione dyszki, mod. w airboxie i przelot z db-killerem. poprawa elastycznosci i mocniejszy dol kosztem 'gory'

Napisano

> bez personalnych wycieczek w twoją stronę ale wydaje mi się że dzięki właśnie takiej postawie jaką

> prezentujesz wielu ludzi kojarzy motocyklistów z samobójcami/dawcami....

> może zamiast super głośnego, wypasionego tłumika który pewnie daje ci +10 do lansu na dzielni tą

> kasę przeznaczysz na wjazd na tor wyścigowy aby dać ujście swojemu ego??

Nie jestem zwolennikiem głośnych wydechów, ale chyba wykazałeś się daleko posuniętą nadinterpretacją słów Kolegi...

Co komu do tego, że chce sobie dodać +10 do lansu na dzielni... Robi komuś tym krzywdę? icon_rolleyes.gif

Jak dla mnie wartościowe info to takiej, że ludzie zwracają na niego uwagę w korku i on czuje się przez to bezpieczny.

A jeśli daje się on kojarzyć z samobójcą/dawcą to chyba raczej tą szybką jazdą, do której się przyznał... Ale to nie było tematem dyskusji

Napisano

> Nie ma wykresów więc ciężko cokolwiek ocenić mało wiarygodne źródło.

Taaaaa, wykresy byly w artykule, zrodlo jest pewne, tylko ciezko skopiowac wykresy z artykulu, pozatym jest cos takiego jak prawa autorskie, tekst jest przetlumaczony i sa podane wszystkie wartosci. To, ze Ty uwazasz, ze jest malo wiarygodne swiadczy jedynie o .....

wink.gif

Napisano

> bez personalnych wycieczek w twoją stronę ale wydaje mi się że dzięki właśnie takiej postawie jaką

> prezentujesz wielu ludzi kojarzy motocyklistów z samobójcami/dawcami....

> może zamiast super głośnego, wypasionego tłumika który pewnie daje ci +10 do lansu na dzielni tą

> kasę przeznaczysz na wjazd na tor wyścigowy aby dać ujście swojemu ego??

jezdze autem i sam niewidze motocyklistow przyznaje sie czasmi jak kolo mnie przejedzie to mam kupe w spodniach i mysle skad on tam sie wzial gdy jedzie ktos z glosniejszym wydechem slysze go i widze , niebede wyliczal tu ile razy puszka zajechala mi droge lub zaczela zmeniac pas gdy znajdowalem sie na tej samej wysokosci poprostu z auta ciezej dosztrzec motocykl , jesli chodzi o dawce niejestem nim odkrecam tylko w miejscach gdzie niema prawie wogole ruchu i wiem ze oprocz zwierzecia ktore moze przebiedz mi droge nic wiekszego mi niegrozi , jak i motocykle sportowe tak i inne maja glosne wydechy zwroc kiedys uwage jedzie starszy facet jakims chopperkiem a z jego wydechu wydobywa sie dzwiek jakby ktos walil z kalacha i dzieki temu czuje sie bezpiecznie, 10-cha do lansu to za duzo ja mysle ze +5 wystarczy ok.gif

Napisano

Poprzedni motocykl (Hondę CB500) kupiłem z wybebeszonym tłumikiem. Był głośny co bardzo mnie wkurzało bo szybko głowa od tego bolała i nic innego nie słyszałem, tylko swój tłumik. Później zamieniłem się za oryginalny. Różnica ogromna. Na plus można powiedzieć że przyjemniej się jeździ, bo jest ciszej, ale... Od razu zauważyłem różnicę w mieście. Kierowcy puszek mnie nie widzieli i często zajeżdżali drogę. Na przelocie większość zjeżdżała na bok i bezpieczniej się czułem. Nie lubię głośnych wydechów więc teraz w motocyklu też mam oryginała. Trzeba coś wybrać co dla nas ważniejsze. Akcesoryjne tłumiki są bardzo lekkie. Jeśli macie okazje to potrzymajcie oryginalny tłumik a później weźcie do ręki akcesoryjny. Ogromna różnica w masie. Są motocykle które pojadą prosto nawet jeśli droga będzie bardzo pochylona i na jedną stronę będziemy mieli nawalone dużo bagażu ale są też takie które potrafią skręcać nawet jeśli kierowca siedzi lekko po boku (czyt. VFR800Fi :D) Myślę że tutaj zmiana tłumika też by poprawiła prowadzenie motocykla bez trzymania kierownicy;p

Napisano

> niewiem jak u innych ale u mnie glownie chodzilo o to by inni uzytkownicy drogi slyszeli mnie skoro

> mnie niewidza ( i teraz bedzie pelno tekstow ze niewidza bo poruszam sie za szybko racja nie

Teraz przyznaj, że na fizyce spałeś w ostatniej ławce. hehe.gif

Napisano

Hałas generowany przez motocykl, a w zasadzie przez szlifierki oraz przez nawiedzonych chopperowców jest nie do zniesienia dla reszty. Osobiście jestem za wprowadzeniem możliwości strzelania z broni palnej to hałasujących motocyklistów. Szlifierkarze kochają adrenalinę, a więc byśmy jej im dostarczyli uzbroj_zlo.gifzlosnik.gif.

Napisano

> ks rider. kretyn, kłamczuch i grafoman.

Te procenty przyrostów/spadków mocy, które powypisywał wziął z du...?? Eee, przeciez np. w samochodach przy dużo bardziej zamulonych układach wymiana na przelotowy podnosi moc o max. kilka procent.

Napisano

> Hałas generowany przez motocykl, a w zasadzie przez szlifierki oraz przez nawiedzonych chopperowców

> jest nie do zniesienia dla reszty. Osobiście jestem za wprowadzeniem możliwości strzelania z

> broni palnej to hałasujących motocyklistów. Szlifierkarze kochają adrenalinę, a więc byśmy jej

> im dostarczyli .

boszzzeee no comment... zawsze bede sie zgadzal z haslem: loud pipes save lives...

i moga wypowiadac sie rozni znawcy, teoretycy... wielokrotnie sprawdzone ze skoro Cie nie widac to musi byc slychac bo inaczej mozesz sie zdziwic na drodze...

mozecie pisac ze glosne zle bo uprzykrzaja zycie innym... ale lepiej pomeczyc sie przez te kilka chwil jak nas mija taki motocyklista niz miec go potem na sumieniu...

Napisano

> wielokrotnie sprawdzone ze skoro Cie nie widac to

> musi byc widac bo inaczej mozesz sie zdziwic na drodze...

spineyes.gifspineyes.gifspineyes.gif

Napisano

> ks rider. kretyn, kłamczuch i grafoman.

Swoj swego zawsze rozpozna biglaugh.gif

Zbanowal Cie moze za pisanie pierd*l ?

Pokazales klase - a raczej jej brak rownie dobrze on mogby napidsac to samo tu o Tobie

wink.gif

Napisano

> ...przeciez np. w

> samochodach przy dużo bardziej zamulonych układach wymiana na przelotowy podnosi moc o max.

> kilka procent.

Wloz o miedzy bajki. Aby podniesc moc, ze wystarczy jedynie wyproc tlumik.

wink.gif

Napisano

> Wloz o miedzy bajki. Aby podniesc moc, ze wystarczy jedynie wyproc tlumik.

oczywiście, że tak, żadne bajki. Filtr K&N i przelotowy tłumik wymiernie podnoszą moc maksymalną motocykla, ale do 8 tysięcy to będzie kaszana i ciężko będzie zapalał.

To jest właśnie kompromis konstruktora, dawać długie kolektory 4-2-1, długie trąbki, aby mieć mocny na dole silnik o fajnej kulturze pracy, czy szeroki wolny krótki wydech 4-1, i krótkie trąbki o dużej średnicy aby maszyna którą się nogami trzeba odpychać na 2 tysiącach, urywała głowę powyżej 9 tysięcy.

coś za coś, takie życie. Na tor mam przelot, na co dzień serię. Ale ostatnio na torze latam na serii mimo, że jest cięższa o 4 kg bo uszu szkoda.

Napisano

> oczywiście, że tak, żadne bajki. Filtr K&N i przelotowy tłumik wymiernie podnoszą moc

> maksymalną motocykla, ale do 8 tysięcy to będzie kaszana i ciężko będzie zapalał.

> To jest właśnie kompromis konstruktora, dawać długie kolektory 4-2-1, długie trąbki, aby mieć mocny

> na dole silnik o fajnej kulturze pracy, czy szeroki wolny krótki wydech 4-1, i krótkie trąbki

> o dużej średnicy aby maszyna którą się nogami trzeba odpychać na 2 tysiącach, urywała głowę

> powyżej 9 tysięcy.

> coś za coś, takie życie. Na tor mam przelot, na co dzień serię. Ale ostatnio na torze latam na

> serii mimo, że jest cięższa o 4 kg bo uszu szkoda.

Swego czasu bawilem sie w tuning, zmenilem kolektor wydechowy, sportowy uklad wydechowy, zalozylem elektryczny wentylator, odciazylem tarcze kola zamachowego, wg. tych wszystkich opisow producentoiw mialem przyrost mocy + ca. 30 - 35 KM, jak przyszlo co do czego prawda okazala sie zpelnie inna, ale subjektywne odczucia sa realniejsze niz wykres na hamowni biglaugh.gif

Po wymianie walka rozradu, zmianie airboxu i map zaplonu, owszem, ta moc wzrosla i efekty byly, ale dopiero po tym a nie poprzez przypadkowa wymiane elementow.

wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.