Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Jak zdjąc wskazówki zegarów?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Koledzy pomóżcie. Odkąd mam asterkę cyfra jednostek kilometrów licznika dziennego wyświetla się niekompletnie. O dziwo gdy auto stoi długo na słońcu i pulpit się mocno rozgrzeje wtedy pojawiają się owe zaginione "pixele". Palą się ciut słabiej ale da się spokojnie odczytać cyfrę smile.gif

Chciałem zobaczyć co może szwankować ale poległem na etapie demontażu cyferblatu bo nie wiem jak zdjąć wskazówki frown.gif. Próbowałem ściągnąć palcami ale za dobrze siedzą.

Czy na zdjęcie wskazówek jest jakiś specjalny sposób ???

Drugie pytanko.

Czy jeśli już ściągnę wskazówki i dostanę się do tego wyświetlacza kilmometrów to dam radę sam coś z tym zrobić ?

Dziękuję za wskazówki smile.gif

pzdr

Napisano

> Witam.

> Koledzy pomóżcie. Odkąd mam asterkę cyfra jednostek kilometrów licznika dziennego wyświetla się

> niekompletnie. O dziwo gdy auto stoi długo na słońcu i pulpit się mocno rozgrzeje wtedy

> pojawiają się owe zaginione "pixele". Palą się ciut słabiej ale da się spokojnie odczytać

> cyfrę

> Chciałem zobaczyć co może szwankować ale poległem na etapie demontażu cyferblatu bo nie wiem

> jak zdjąć wskazówki . Próbowałem ściągnąć palcami ale za dobrze siedzą.

> Czy na zdjęcie wskazówek jest jakiś specjalny sposób ???

> Drugie pytanko.

> Czy jeśli już ściągnę wskazówki i dostanę się do tego wyświetlacza kilmometrów to dam radę sam coś

> z tym zrobić ?

> Dziękuję za wskazówki

sam tego nie rozbierałem ale o ile wiem to się je ściąga (są na wcisk na osi silniczka krokowego) - kiedyś próbowałem ściągnąć wskazówki z zegarów Octavii kolegi i się poddałem bo tak mocno siedziały i bałem się, że coś połamię, on to zawiózł do fachowca który miał przygotowane szczypce takie jak do ściągania izolacji z przewodów elektrycznych (z otworem na oś silniczka) i ściągał wskazówki szybkim zdecydowanym ruchem :-)

natomiast co do wyświetlacza to jest LCD więc zapewne nie styka dobrze taśma łącząca i stąd problem z wyświetlaniem cyfry, musisz pewnie sam przebrnąć przez naprawę żeby zobaczyć czy da się coś z tym zrobić,

ew. można oddać komuś kto ma o tym pojęcie (w przeciwieństwie do niektórych ogłaszających się ludzi z allegro) i uderzyć na kontakt podany na stronie djlj24 lub do autora strony tutaj - jest elektronikiem, pasjonatem, udzielał się (może dalej udziela?) na elektrodzie,

brat

Napisano
  • Autor

> szczypce takie jak do ściągania izolacji z przewodów elektrycznych

O! idea.gif też tak pokombinuję smile.gif

> natomiast co do wyświetlacza to jest LCD więc zapewne nie styka dobrze taśma łącząca i stąd problem

Aha , czyli jest taśma smile.gif super !

Powalczę sam a w razie kłopotów mam już namiary smile.gif

Dzięki ok.gif

> brat

Napisano

> O! też tak pokombinuję

> Aha , czyli jest taśma super !

tak jak mówię, to moje przypuszczenia skoro to wyświetlacz LCD, natomiast gdy zdejmiesz wskazówki wszystko stanie się jasne,

aha, zaznacz sobie "na w razie czego" położenie wskazówek na osi silniczków,

brat

Napisano
  • Autor

> gdy zdejmiesz wskazówki wszystko stanie się jasne,

Tajest

> aha, zaznacz sobie "na w razie czego" położenie wskazówek na osi silniczków,

Chyba nie trzeba bo silniczek daje opór gdy wskazówkę pcha się poniżej Zera.

pzdr

Napisano

Ja zdejmowałem widelcem. Wsuwasz ośkę napędu wskazówki w wycięcia widelca i ciągniesz do góry. Siedzą na prawdę mocno, więc trzeba użyć trochę siły. Można także spróbować zrobić dźwignię, podkładając pod końcówkę widelca kawałek jakiejś gumy, aby nie zarysować tarczy wskaźników.

Oba rozwiązania sprawdziłem i nic nie uszkodziłem.

4d069c9eed7613dfm.jpg

Napisano
  • Autor

> Wsuwasz ośkę napędu wskazówki w wycięcia widelca i ciągniesz do góry.

Luxio ! Proste i jak czytam skuteczne. Dzięki Wielkie ok.gif

> Siedzą na prawdę mocno,

oj bardzo.

Za wszystkie porady Dziękuję 20.GIF

pzdr

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> natomiast co do wyświetlacza to jest LCD więc zapewne nie styka dobrze taśma łącząca

Kończę temat.

Owszem jest coś a`la tasiemka. Do wyświetlacza przyczepiona jest pod kątem prostym taka "gąbeczka"

w której są "przewody". Na zasadzie rozprężania ta gąbka dociska zawarte w w niej styki do ścieżek na płytce. Wystarczyło tylko delikatnie wyprostować tą gąbkę i wszystkie "pixelki" powróciły.

No ciesze się jak dziecko hehe.gifyay.gif

Wskazówki zdjąłem widelcem ok.gif.

Nie obyło się bez strat. Ułamałem przypadkiem cyngwajs od resetowania licznika dziennego ale już się klei.

W sumie robota była prosta a ja zwlekałem z tym 4 lata sciana.gif

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.