Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyświetlacz godziny , daty i temp.

Featured Replies

Napisano

Witam,

po wymianie żaróweczek podświetlenia kokpitu pad.gif podświatlenie zegarka z datą i temp. nad radiem.

Na 99% jestem pewny, że jest to wina wtyczki bowiem rozbierałem całość i gniazdo jest dobrze przymocowane do płytki natomiast wtyczka to lata jak ... po pustym sklepie.

A że i tak czy siak nie dokońca odpowiadało mi działanie tegoż wyświetlacza ( bo jak słuchałem w radiu CD to data była a jak przełączyłem na tuner to już nie) więc proszę o jakąś rozpiskę tych wszystkich kabli, które dochodzą do tej wtyczki (jest ich trochę).

Chciałbym uzyskać następujące działanie wyświetlacza:

1. godzina, data i temp. wyświetlana zawsze bez względu na wybraną funkcję w radiu

2. żeby podświetlenie działało na pełną moc gdy wyłączone są światła

3. żeby świeciło słabiej po włączeniu świateł z możliwością regulacji mocy podświetlenia (razem z licznikiem) - zamierzam założyć światła do jazdy dziennej

Żarówki od podświetlenia są oczywiście nowe i sprawne.

Jak ruszam(przeginam) tą wtyczką w różne strony to raz działa raz nie.

Aha jeszcze żeby miał podtrzymanie pamięci bo teraz mam tak, że jak nawet zadziała to tylko po włączeniou świateł i po ich wyłączeniu gubi ustawienia.

A tą kostkę to planuję wyciąć i poszczególne przewody przylutować bezpośrednio do pinów gniazda.

Nie ukrywam, iż największą nadzieję pokładam w lelku.

Pacjent to oczywiście Astra F.

Napisano

> proszę o jakąś rozpiskę tych wszystkich kabli, które dochodzą do tej wtyczki

Jeżeli masz temperaturę na wyświetlaczu, to masz TID, jeśli nie, to DID

1 - Zasilanie +12V (czerwony)

2 - Temperatura, masa (niebieski) w DID brak

3 - Zasilanie, masa (brązowy)

4 - Temperatura, sygnał (niebiesko-biały) w DID brak

5 - Zapłon +12V (czarny)

6 - Podświetlanie (szaro-zielony)

7 - Regulacja oświetlenia (szaro-czarny)

8 - Z radia +12V, sygnał dla wyświetlacza (czerwono-biały) w DID (czerwono-szary)

9 - Sygnał SCL z radia (brązowo-czerwony) w DID (brązowo-biały)

10 - Sygnał MRQ z radia (brązowo-szary) w DID (brązowo-biały)

11 - Sygnał SDA z radia (brązowo-czarny) w DID (brązowo biały)

12 -Sygnał dystansu z prędkościomierza (niebiesko-czerwony) w DID brak

> 1. godzina, data i temp. wyświetlana zawsze bez względu na wybraną funkcję w radiu

Jeżeli na pinie 8 pojawi się 12V, data ginie aby zrobić miejsce dla "RDSu" z oryginalnego radia. Wystarczy odłączyć pin 8 i data będzie zawsze. Przy okazji możesz zrobić drobne usprawnienie: wyświetlacz będzie zaświecał się już po włączeniu radia, bez stacyjki czy świateł (nie pamiętam jak było w oryginale wink.gif ) Do tego wystarczą dwie diody. Tu wątek o tym: KLIK . Sprawdzone, działa.

> 2. żeby podświetlenie działało na pełną moc gdy wyłączone są światła

> 3. żeby świeciło słabiej po włączeniu świateł z możliwością regulacji mocy podświetlenia (razem z

> licznikiem) - zamierzam założyć światła do jazdy dziennej

Hmmm... A nie jest tak w oryginale?

Do podświetlania służą piny 6 i 7. Ja podam Ci co robią, a Ty już musisz sobie pokombinować jak to wykorzystać wink.gif Przy włączonej stacyjce (cytuję) :

Podanie napięcia +12V na pin 6 wyświetlacza powoduje jego zgaśnięcie.

Podanie napięcia +12V na pin 6 i 7 wyświetlacza powoduje jego przygaśnięcie.

Normalnie jest tam podawane +12V po przekręceniu wyłącznika świateł, z tym, że na pin 6 bezpośrednio z wyłącznika świateł, a na pin 7 poprzez regulator natężenia podświetlenia.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jeżeli masz temperaturę na wyświetlaczu, to masz TID, jeśli nie, to DID

> 1 - Zasilanie +12V (czerwony)

> 2 - Temperatura, masa (niebieski) w DID brak

> 3 - Zasilanie, masa (brązowy)

> 4 - Temperatura, sygnał (niebiesko-biały) w DID brak

> 5 - Zapłon +12V (czarny)

> 6 - Podświetlanie (szaro-zielony)

> 7 - Regulacja oświetlenia (szaro-czarny)

> 8 - Z radia +12V, sygnał dla wyświetlacza (czerwono-biały) w DID (czerwono-szary)

> 9 - Sygnał SCL z radia (brązowo-czerwony) w DID (brązowo-biały)

> 10 - Sygnał MRQ z radia (brązowo-szary) w DID (brązowo-biały)

> 11 - Sygnał SDA z radia (brązowo-czarny) w DID (brązowo biały)

> 12 -Sygnał dystansu z prędkościomierza (niebiesko-czerwony) w DID brak

Bardzo Ci dziękuję lecz niestety mało z tego zrozumiałem, bo nie wiem co oznacza SDA, MRQ itp. a już wogóle nie czaje pozycji nr 12 - sygnał z dystansu prędkościmierza niewiem.gif

Czy mógłbym prosić o jakieś dokładniejsze wyjaśnienie tychże pojęć? blagam.gif

A jeszcze przy okazji jedno pytanko - stacyjka ma 3 położenia, prawda?

Bo wiesz zastanawia mnie to moje radio bo ono działa tylko jak jest włączony zapłon (kontrolki na liczniku) czyli położenie II na stacyjce, bo III to rozrusznik a co robi I - bo trochę mnie irytuje, że jak np. idę do sklepu to w aucie wszyscy pasażerowie są już posbawieni muzyki.

czy jest opcja aby radio działało zawsze?

Napisano

> już wogóle nie czaje pozycji nr 12 - sygnał z dystansu prędkościmierza

Sygnał z impulsatora umieszczonego w prędkościomierzu (czasem w skrzyni biegów). Podaje impulsy obrotu kół przednich, z tego wyliczana jest prędkość i przebyta droga. Jak jedziesz to możesz przytrzymać chwilę oba przyciski i wyświetli ci się aktualna prędkość (wyświetlacz oblicza tylko do 53km/h). Dalej ten sygnał leci tez do kompa. W codziennym użytkowaniu w zasadzie zbędne, chyba że wymienisz wyświetlacz trój funkcyjny na MID'a (komputer pokładowy). Wtedy ten sygnał jest wykorzystywany do obliczania średniego spalania i takich tam.

> czy jest opcja aby radio działało zawsze?

W oryginale jest tak, że jak przekręcisz na I to stacyjka się troche chowa i jest napięcie dla akcesoriów (w niektórych autach jest nawet podpis ACC). Możesz kluczyk cofnąć a stacyjka zostaje wciśnięta, dopóki go nie wyjmiesz. W takiej sytuacji radio powinno działać. Jeżeli nie, albo chcesz mieć radio niezależne od stacyjki, to najprościej w kostce dać stały + z aku chyba na czerwony (musiz zobaczyć gdzie jest w kostce 'po stacyjce'). Czyli zamiast 'po stacyjce' dać stały +.

Tylko wtedy zawsze musisz pamiętać żeby zawsze wyłączać radio.

Napisano

> bo nie wiem co oznacza SDA, MRQ itp.

Tym się nie przejmuj, Serial Data Line i Master Request Line i Serial Clock Line. U Ciebie to nie działa.

> Bo wiesz zastanawia mnie to moje radio bo ono działa tylko jak jest włączony zapłon.

> czy jest opcja aby radio działało zawsze?

Trzeba zasilić radio z magistrali 30 (akumulator) a nie 15 (po stacyjce). Radio masz nieoryginalne, najprawdopodobniej masz podłączone z instalacją auta za pomocą "przelotki". Kwestia podłączenia inaczej jednego przewodu. Nie powiem Ci jakiego, bo nie widzę Twojego radia wink.gif Podpowiem tylko, że jak spojrzysz na wtyki, którymi kończy się instalacja auta (będą 3 - jedna dłuższa i dwie krótsze. Dłuższą olej, środkowa to głośniki, poznasz po cienkich kablach i kolorach typu zielony, zielono-biały, dolna to zasilanie) Interesuje Cię ta dolna. Zrób tak, aby czerwony przewód w tej wtyczce (pin 7) podłączony był do przewodu zasilającego Twoje radio (prawdopodobnie przez przelotkę). Teraz radio zasilasz z pinu 4 (przewód czarny) czyli "po stacyjce"

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Serial Data Line i Master Request Line i Serial Clock Line. U Ciebie to nie

> działa.

Ale wiedzieć to chyba nie jest zbrodnia food.gifkara.gifuzbroj_zlo.gif

Napisano

> Ale wiedzieć to chyba nie jest zbrodnia

Magistrala I^C - z tego co kojarzę to zubożona/zmodyfikowana

Napisano

> Ale wiedzieć to chyba nie jest zbrodnia

Kilka lat temu ktoś tłumaczył co to za sygnały (chyba wszim ), ale nie było mi to do niczego nie potrzebne, to nie starałem się nawet zapamiętać smile.gif

Pozdroofka

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam,

niestety muszę odświeżyć wątek - otóż pobawiłem się ostatnio z tym wyświetlaczem i uważam, iż problem leży właśnie w nim, dlaczego, ano dlatego, że po podaniu masy, plusa stałego oraz plusa po stacyjce powinny się zapalić żarówki od podświetlenia (są sprawne na 1000%). Tak się jednak nie stało, więc powyjmowałem wszystkie te przewody z tego wielostyku, pozagniatałem je itp. itd., ale dalej nie działało to się trochę angryfire.gif i rozebrałem ten zegarek do gołej płytki i z po podłączeniu całego wielostyku z drugiej strony przenośką samochodową z żarówką 21W sprawdzałem czy dochodzi prąd - niestety dochodził, następnie obejrzałem dokładnie tę płytkę i właśnie przy lutach o wielostyku jest przypalona (jakby po zwarciu) - generalnie to dodam jeszcze, że cała pływała od plaka.

Podsumowując czy jest może ktoś Bydgoszczy na forum z takim zegarkiem abym mógł na chwilę podłączy pod swoją wtyczkę?

Napisano
  • Autor

A to się teraz okazało, że to był tylko mój monolog?

Albo pytanie retoryczne?

Napisano

Wymień wyświetlacz i po kłopocie. To kosztuje paczkę frytek. Pewnie padł Ci tranzystor sterujący podświetleniem

Napisano

> Wymień wyświetlacz [ciach]

... na MID :-D

Napisano
  • Autor

> Wymień wyświetlacz i po kłopocie. To kosztuje paczkę frytek. Pewnie padł Ci tranzystor sterujący

> podświetleniem

A czy możesz powiedzieć coś więcej?

Co to jest ten MID itp.

Napisano

> A czy możesz powiedzieć coś więcej?

> Co to jest ten MID itp.

DID - dual info display (zegarek i data/radio)

TID - triple info display (zegarek, data/radio, termometr)

MID - multiple info display (zegarek, data/radio, termometr, trip i check - komputer pokładowy).

Napisano
  • Autor

> DID - dual info display (zegarek i data/radio)

> TID - triple info display (zegarek, data/radio, termometr)

> MID - multiple info display (zegarek, data/radio, termometr, trip i check - komputer pokładowy).

A czy ten TID występuje jeszcze w innych modelach oprócz Astry?

Napisano

Tak

np. Corsa

a tutaj masz troszeczke szerzej opisane klik co prawda kombinacja wyświetlacz/radio ale może w czymś to Tobie pomorze smile.gif

ewentualnie daj jeszcze jakiegoś maila to coś podeśle

Napisano

> Tak

> np. Corsa

...i Sintra cool.gif

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam kotleta smile.gif

kolega kupił Astrkę, gdzie ma zainstalowany wyświetlacz tylko z datą i godziną (bez temp.) czy jak założy ten z temp. to będzie działać czy nie?

Napisano

> Odświeżam kotleta

> kolega kupił Astrkę, gdzie ma zainstalowany wyświetlacz tylko z datą i godziną (bez temp.) czy jak

> założy ten z temp. to będzie działać czy nie?

działac bedzie ale jezeli nie ma czujnika temperatury zewnetrznej to temperatury nie pokaże...

Napisano

> Odświeżam kotleta

> kolega kupił Astrkę, gdzie ma zainstalowany wyświetlacz tylko z datą i godziną (bez temp.) czy jak

> założy ten z temp. to będzie działać czy nie?

Zapewne nie ma czujnika temperatury w zderzaku i instalacji.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Witam,

znów odświerzam, otóż zakupiłem nowy (używany) wyświetlacz i wszystko działa oprócz dwóch niepokojących mnie rzeczy a mianowicie: zaraz po podaniu + czy to za pomocą stacyjki czy wyłacznika świateł to wskazanie temperatury mruga przez jakieś 3-5 sekund a później już świeci normalnie a druga rzecz to jak przytrzymam oba przyciski żeby sprawdzić prędkość to wyświetla mi dwa napisy, pierwszy to F09 drugi F15 potem dopiero jest wskazanie prędkości, później "przerzywa on jakiś reset (podświetla się wszystko i wraca do normaklnej pracy). Jako, że zainwestowałem całe 5 dych to jak coś jest nie tak z tymi mruganiami to go wymienię lub oddam.

Napisano

Wskazanie temp. poniżej 3*C miga bo to ostrzeżenie o gołoledzi.

Pozostałe objawy też są prawidłowe.

Napisano
  • Autor

> Wskazanie temp. poniżej 3*C miga bo to ostrzeżenie o gołoledzi.

> Pozostałe objawy też są prawidłowe.

No a co oznaczają te komunikaty???

Napisano
  • Autor

> trochę o tym niby resecie jest tutaj klik

No właśnie przeczytałem na elektrodzie że podobno przyczyną uszkodzeń może być częste podłączanie/rozłączanie wtyczki zasilającej zegar ( na płytce pękają luty od złącza zasilającego), ponadto zdarzają się podobno przypadki, że po załączeniu zapłonu zegar jest podświetlany a w momencie załączenia świateł zamiast przygasać gaśnie całkowicie ( i za to tez podobno odpowiadają zimne luty przy jakimś dużym rezystorze na płytce) Może to się jeszcze komuś przyda.

Ale wyczytałem też, że to co mi wyświetla (te F09, F15) to podobno są jakieś błędy - więc tu bardzo duża prośba z mojej strony do kolegi Lelka blagam.gif poradź coś 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.