Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja z pijakiem?

Featured Replies

Napisano

> Nie wydaje mnie się - tam nie ma 2 pasów ruchu.

Oj, oj... oznaczonych nie ma. Jeśli możliwa jest jazda dwóch ciągów pojazdów, tzn., że są.

>J est jeden szeroki i kierowcy robią sobie wirtualne

> pasy. Namalowanych/wyznaczonych nie ma (o ile wiem).

j.w.

W PoRD nie ma definicji "wirtualny pas". Jest "pas ruchu". Więcej... sam poszukaj i poczytaj.

Napisano

> Zadziwia mnie moja cierpliwość do tłumaczenia Ci spraw elementarnych. Nie rozmawiamy o tym gdzie Ty

> jeździsz. Masz skrzyżowanie na zdjęciu. Widzisz tam jakąś bramę? Widzisz aby prawy pas się

> kończył? Po co Ty bierzesz udział w dyskusji skoro jesteś nieprzytomny?

Ok, jestem nieprzytomny. Oznacz jakoś swój samochód, jak Cię zobacze z prawej będe uciekał.

Dla Ciebie pierwszeństwo z prawej jest elementarne, ale na drogach trzeba go ze świeczką szukać.

Napisano

OK, który na rysunku wg Ciebie ma się zatrzymać?

285133741-pasy.JPG

post-10454-14352513371347_thumb.jpg

Napisano

> Ok, jestem nieprzytomny. Oznacz jakoś swój samochód, jak Cię zobacze z prawej będe uciekał.

Nie masz uciekać - masz ustąpić pierwszeństwa. Nie mnie - każdemu.

> Dla Ciebie pierwszeństwo z prawej jest elementarne, ale na drogach trzeba go ze świeczką szukać.

To jest akurat smutna prawda. Normalne jest, że dla niektórych jeśli droga jest szersza niż ta z prawej to oni mają pierwszeństwo mimo, że to skrzyżowanie dróg równorzędnych. Jak widzę uparcie prezentujesz tu podobne schematy myślenia.

Może jednak warto przemyśleć swoje myślenie i jak się domyślam postępowanie, bo w razie kolizji zostaniesz uznany winnym.

Napisano

> OK, który na rysunku wg Ciebie ma się zatrzymać?

Mam rozumieć, że nie ma żadnych znaków, a linia przerywana kończy się w miejscu dokładnie jak na rysunku, a nie idzie do końca?

Napisano

> OK, który na rysunku wg Ciebie ma się zatrzymać?

Mam pewną dobrą zasadę, która od kilkudziesięciu lat się sprawdza.

Jak mam dobry humor, a tak zwykle jest, to nie dopuszczam do sytuacji, aby jechać z kimś równolegle. Albo zwalniam, albo przyspieszam i mogę dalej kontynuować jazdę w zamyśleniu.

Jak nie mam humoru, to zawsze jestem tym z prawej grinser006.gif

Napisano

> Nie jestem zainteresowany utratą zniżek, zwłaszcza że mam dwa auta, a jednemu zaraz kończy się

> polisa

> Co robić?

Sprawa nie ma tu nic do rzeczy

Miałaby gdyby byłą wątpliwa wina itp

A tu wina jest oczywista

Bierz dane jego polisy OC - zgłaszaj do ubezpieczalni i finał

W ciągu 30 dni musża wypłacić

Napisano

> Normalne jest, że dla niektórych jeśli droga jest szersza niż ta z

> prawej to oni mają pierwszeństwo mimo, że to skrzyżowanie dróg równorzędnych.

O, takich mam na osiedlu na pęczki zlosnik.gif

Napisano

> Mam rozumieć, że nie ma żadnych znaków, a linia przerywana kończy się w miejscu dokładnie jak na

> rysunku, a nie idzie do końca?

dokładnie jak na rysunku.

Napisano

> Nie masz uciekać - masz ustąpić pierwszeństwa. Nie mnie - każdemu.

> To jest akurat smutna prawda. Normalne jest, że dla niektórych jeśli droga jest szersza niż ta z

> prawej to oni mają pierwszeństwo mimo, że to skrzyżowanie dróg równorzędnych. Jak widzę

> uparcie prezentujesz tu podobne schematy myślenia.

> Może jednak warto przemyśleć swoje myślenie i jak się domyślam postępowanie, bo w razie kolizji

> zostaniesz uznany winnym.

nic nie zrozumiałeś

Napisano

> dokładnie jak na rysunku.

To pozwól, że zadam Ci pytanie zanim sam odpowiem.

Czy gdyby zamiast linii przerywanej na Twoim rysunku była trawa, tak szerokości pół metra, to kto by miał pierwszeństwo?

Napisano

> To pozwól, że zadam Ci pytanie zanim sam odpowiem.

> Czy gdyby zamiast linii przerywanej na Twoim rysunku była trawa, tak szerokości pół metra, to kto

> by miał pierwszeństwo?

To by było skrzyżowanie dróg równorzędnych czyli kompletnie inna sytuacja. Pierwszeństwo miał by pojazd jadący z prawej strony trawy. Sytuacja była by jeszcze bardziej abstrakcyjna niż to co narysowałem.

Teraz słucham odpowiedzi na moje pytanie

Napisano

> To by było skrzyżowanie dróg równorzędnych czyli kompletnie inna sytuacja. Pierwszeństwo miał by

> pojazd jadący z prawej strony trawy. Sytuacja była by jeszcze bardziej abstrakcyjna niż to co

> narysowałem.

> Teraz słucham odpowiedzi na moje pytanie

Jest ona dokładnie taka sama jak Twoja odpowiedź. Tu nie ma kończącego się pasa. Byłoby tak gdyby linia przerywana szła do końca. Auto ją przekraczające musiałoby ustąpić temu który na tym pasie się znajduje. Tu jest sytuacja, że dwa pasy schodzą się w jeden. Kształt tego zwężenia jest bez znaczenia. Równie dobrze mogłoby być symetrycznie lub w kształcie lejka. Ten z prawej ma pierwszeństwo w momencie gdy się kończy linia przerywana.

Napisano

> Jest ona dokładnie taka sama jak Twoja odpowiedź. Tu nie ma kończącego się pasa. Byłoby tak gdyby

> linia przerywana szła do końca. Auto ją przekraczające musiałoby ustąpić temu który na tym

> pasie się znajduje. Tu jest sytuacja, że dwa pasy schodzą się w jeden. Kształt tego zwężenia

> jest bez znaczenia. Równie dobrze mogłoby być symetrycznie lub w kształcie lejka. Ten z prawej

> ma pierwszeństwo w momencie gdy się kończy linia przerywana.

Tego się spodziewałem

Oznacz swój samochód, żebym wiedział kiedy uciekać.

Czy na rysunku jak niżej wg Ciebie B też ma pierwszeństwo?

285135013-pasy2.JPG

post-10454-14352513374363_thumb.jpg

Napisano

>Ten z prawej ma pierwszeństwo w momencie gdy się kończy linia przerywana.

do tego najlepiej dodać, że prz ywiększym ruchu powinna mieć zastosowanie reguła zamka błyskawicznego ok.gif czego niestety wiele osob nie zna no.gifsick.gif

Napisano

> powinna mieć zastosowanie reguła zamka

> błyskawicznego czego niestety wiele osob nie zna

Niestety w Polsce praktyka calkowicie obca sick.gif. Na zachodzie Europy to jest oczywista oczywistosc, bardzo mi sie podoba ten zwyczaj, kultura jazdy smile.gif

Napisano

> do tego najlepiej dodać, że prz ywiększym ruchu powinna mieć zastosowanie reguła zamka

> błyskawicznego czego niestety wiele osob nie zna

U nas to jest znana praktyka blokowania lewego pasa przed dojazdem do zwężenia.

Nie może przeciez być tak, ze częśc ludzi dojedzie do zwężenia omijając cały rządek na prawym pasie, a potem wjedzie na zamek. Było by to za proste

Napisano

> U nas to jest znana praktyka blokowania lewego pasa przed dojazdem do zwężenia.

no właśnie ta mentalność facepalm%5B1%5D.gif wtedy jak się da to biorę takich ..... krawężnikiem wink.gif

Napisano

> no właśnie ta mentalność wtedy jak się da to biorę takich ..... krawężnikiem

Na idiotów jedyna rada to puścić ich przodem. Niech jadą z poczuciem spełnionego obowiązku. Ty poczekasz, ominiesz ich w końcu i pojedziesz, a oni dalej pozostaną głupi.

Napisano

masz jakiś pomysł na odpowiedź do tego co niżej?

Napisano

> Oczywiście czasem zdarzy się kombinator który chce z lewej strony jechać prosto, ale jest to

> kilka/kilkanaście procent aut.

czemu nazywasz takie zachowanie kombinatorstwem i w czym ono jest nieprawidlowe niby???

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Auto naprawione z mojego AC z zaznaczeniem regresu.

Ubezpieczyciel dochodzi swoich racji i po jakimś czasie przyjdzie do mnie pisemko o skuteczności regresu.

Na tą chwilę zamiast zniżki 60%, miałem zniżkę 50% przy ubezpieczaniu drugiego samochodu, jednak dowiedziałem się że różnica ma mi być zwrócona po skutecznym regresie na ubezpieczyciela sprawcy, co zapewne potrwa z uwagi na okoliczności sprawy. Po zwrot mam się sam upomnieć.

Dodatkową przyjemnością jest niedokładność w naprawie auta. Zamontowano źle drzwi i po kilkukrotnym ich otwarciu starł się lakier. Drzwi obcierały o błotnik. Auto ma być poprawiane pod koniec sierpnia.

Napisano

U mnie trwa to 3 lata:) Kwestia 100PLN.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.