Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprężarka przestała działać po nabiciu klimy

Featured Replies

Napisano

pacjent xsara picasso

praktycznie co roku dobijałem klimę, raz zostawało 300g czynnika innym razem 150g... w tym roku klima całkiem sobie radziła ale i teraz przestała chłodzić więc zaprowadziłem do nabicia dzis rano... nie było mnie przy aucie bo poszedłem do domu więc nie wiem co tam mogli nagrzebać ale po nabiciu klima nie działa bo sprężarka nie działa - ale rano działała tyle że nie miało czym chłodzić 9było 100 g) - i teraz pytanie co się mogło zepsuć przy nabijaniu ?

nie płaciłem nic bo wyciągneli czynnik spowrotem ale trzeba cos z tym zrobić... a za parę dni miałem jechac nad morze

Napisano

a szukali ewentualnego wycieku czynnika? czy tylko nabili i wyciągnęli i szukaj pan san tej dziury?

Napisano
  • Autor

nie chodzi o dziurę, bo czynnika wlali ze 600-700g , nie działało i kazałem go wyciągnąć spowrotem... tele że sprężarka jak było 100 g się rano załączała ale praktycznie nic nie chłodziło, mieli dodać czynnika i tak dodali że spręzarka nie działa...no i co sie zepsuło w takim razie ? od nadmiaru czynnika sprężarkę zamurowało?

Napisano
  • Autor

nie żartuj, mam panie kłopot z tym tematem

Napisano

Tak jak Wladmar napisał - efektem zbyt dużej ilości czynnika jest nie załączenie sprężarki z powodu zbyt dużego ciśnienia w układize. Ale jeśli nabili tyle ile powinno byc to przyczyna musi byś jakaś inna. Mało czynnika równa sie małe smarowanie sprężarki, może za dużo chodziła z za małą ilością i coś się skopało?

Napisano

> nie żartuj, mam panie kłopot z tym tematem

Nie żartuję. Jeżeli robili to partacze (a większość to partacze), to tak zazwyczaj jest. Za dużo czynnika i zabezpieczenie odcina możliwość włączenia sprężarki. Inna możliwość - coś uszkodzili w trakcie (np. urwali kabelek od jakiegoś czujnika). Jeżeli sprężarka rano działała, to prawdopodobieństwo, że akurat dzisiaj się zatarła, jest minimalne. Jedź do innego warsztatu, niech nabiją TYLE ILE TRZEBA i się wszystko okaże.

Napisano
  • Autor

no tak, tylko że rano chodziła, dobili i nie chodzi, wyciągnęli czynnik i tez nie chodzi... na Spółdzielców u magików za hurtownią dla dzieciaków bylem...

Napisano

> no tak, tylko że rano chodziła, dobili i nie chodzi, wyciągnęli czynnik i tez nie chodzi... na

> Spółdzielców u magików za hurtownią dla dzieciaków bylem...

No jak wyciągnęli całkiem czynnik, to też się nie załączy (bo z kolei zbyt małe ciśnienie) wink.gif

Napisano
  • Autor

no właśnie w dupe m.ć grinser006.gif chyba faktycznie do innego pojadę bo tu prostą robotą spartolili... a mam ten zakład pod domem i mi pasowało, a tak to trzeba gdzies jechac i najlepiej czekać żeby pół auta nie obrobili przy okazji (kiedys mi stare cukierki wyżarli)

Napisano

> no tak, tylko że rano chodziła, dobili i nie chodzi, wyciągnęli czynnik i tez nie chodzi... na

Też tam kiedyś robiłem. Teraz w Kaliszu musze magika posłuchać bo też mam problem. Raz działa a raz nie.

Napisano
  • Autor

pojade pewnie gdzie indziej w poniedziałek a jak nie pomogą to wróce tam gdzie to spartolili...kurna trzeba stać i patrzeć każdemu na ręce i jeszcze pokazywac co działa a co nie działa bo sparolą jedno naprawiając drugie

Napisano

> nie chodzi o dziurę, bo czynnika wlali ze 600-700g , nie działało i kazałem go wyciągnąć

> spowrotem... tele że sprężarka jak było 100 g się rano załączała ale praktycznie nic nie

> chłodziło, mieli dodać czynnika i tak dodali że spręzarka nie działa...no i co sie zepsuło w

> takim razie ? od nadmiaru czynnika sprężarkę zamurowało?

Powinno być 675g czynnika, więc jeśli podali 700g to powinna poprawnie działać(te dodatkowe ~3% mieszczą się w granicach błędu pomiaru).

Sprawdź bezpieczniki. Optymalnie byłoby podłączyć autko pod komputer i sprawdzić jakie są błędy(spodziewałbym się P0530, tylko kwestia jego wartości).

Mogłeś zatrzeć sprężarkę albo mógł paść presostat(to tak z tych częstszych usterek).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> pojade pewnie gdzie indziej w poniedziałek a jak nie pomogą to wróce tam gdzie to

> spartolili...kurna trzeba stać i patrzeć każdemu na ręce i jeszcze pokazywac co działa a co

> nie działa bo sparolą jedno naprawiając drugie

No czasami to najlepsze wyjście, albo miałeś pecha. Ja do nich podjechałem z klimą składaną u kumpla w garażu, podłączyli wymienili jeden oring bo puszczała i było ok.

Napisano
  • Autor

z tego co widziałem to tego czynnika było ponad 800g więc chyba za dużo, na kompie błędy sprawdzali i nic nie pokazał... pozostaje chyba inny mechanik do tej roboty

jeszcze sie zastanawiam czy sprężarka ma swój bezpiecznik ? nie moge tego znaleźć w książce

Napisano

> z tego co widziałem to tego czynnika było ponad 800g więc chyba za dużo,

Za dużo.

> na kompie błędy sprawdzali

> i nic nie pokazał...

W ECU silnika(na pewno w tym ECU w przypadku grupy Fiat, w pozostałych pewnie podobnie) powinien być błąd P0530 "wartość zbyt wysoka".

> pozostaje chyba inny mechanik do tej roboty

Jak ktoś napełnia układ nie sprawdzając w katalogu ilości czynnika to zmieniłbym takiego "fachowca".

> jeszcze sie zastanawiam czy sprężarka ma swój bezpiecznik ? nie moge tego znaleźć w książce

Ma przekaźnik, bezpiecznik pewnie też, ale skoro mówisz, że nabili 800g to zacząłbym od ilości czynnika.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ma przekaźnik, bezpiecznik pewnie też, ale skoro mówisz, że nabili 800g to zacząłbym od ilości

> czynnika.

> Pozdrawiam BAS

i przy okazji poszukania malej nieszczelnosci. Skoro co roku zostaje tylko ~ 150g to cos jest na rzeczy ok.gif

Napisano
  • Autor

no jest gdzies nieszczelność, ale wolę co roku dobijac niż wymieniać układ czy elementy na 700 zł, poza tym auto mam 3 lata i za rok będę zmeniał na inne...

szkoda że nie skojarzyłem tej ilości czynnika by mu kazał trochę wypompować i bym se sam aut moze uzdrowił a gościa zezwał od partaczy

Napisano

polecam w starym mieście przed autostradą serwis renault trucks. osobowe też robią, na klimę jakaś promocja była coś ok 120 pln. mają azot do sprawdzania szczelności. tel 63 240 9823.

Napisano

> no jest gdzies nieszczelność, ale wolę co roku dobijac niż wymieniać układ czy elementy na 700 zł,

> poza tym auto mam 3 lata i za rok będę zmeniał na inne...

> szkoda że nie skojarzyłem tej ilości czynnika by mu kazał trochę wypompować i bym se sam aut moze

> uzdrowił a gościa zezwał od partaczy

Czechu szczelność zawsze warto sprawdzić, może puszcza oring na którejś rurce i za parę złotych będzie po problemie, a jak będziesz spzredawał to klima będzie działać wink.gif

Napisano

> polecam w starym mieście przed autostradą serwis renault trucks. osobowe też robią, na klimę jakaś

> promocja była coś ok 120 pln. mają azot do sprawdzania szczelności. tel 63 240 9823.

Też ich polecam, dobijałem i odgrzybiałem u nich klimkę w firmowej Scani. Są szybcy i niedrodzy.

A Czesiowi mogę też polecić serwis na Przemysłowej, obok TomCaru. Niczego sobie fachowcy.

Napisano

> Nie żartuję. Jeżeli robili to partacze (a większość to partacze), to tak zazwyczaj jest. Za dużo

> czynnika i zabezpieczenie odcina możliwość włączenia sprężarki.

Fakt, ale zastanawia mnie, co taki partacz może zrobić nie tak, że za dużo czynnika nabije, przecież sprawa wydaje się prosta: odczytujesz pod maską lub w tabeli ile czynnika wchodzi (nowsze automaty już mają odpowiednie programy z modelami samochodów z różnych lat i same ustawiają parametry po wyborze autka), podłączasz sprzęt, odsysasz co jest w układzie i pakujesz odpowiednią ilość czynnika i oleju + kontrastu, czy tam barwnika UV zgodnie z tym, co wyczytałeś w tabeli lub pod maską i koniec... Inna sprawa, że tacy fachowcy, którzy kupili automat do klimy np. do swojej automyjni za każde dodatkowe 100g koszą klienta na niezłą sumę, więc mają cel w nabijaniu jak największej ilości czynnika...

Napisano
  • Autor

no ale nie krzyczał więcej kasy niż się umawiał (130zł), no trudno mi przyjąć ze chciał mnie od razu oszukać na jakis prymitywny numer ale tak to wygląda, no chyba że mi tę sprężarkę uszkodził i czeka aż wrócę? z tego co widziałem to maszyna pokazywała 850 jakiś jednostek i zjechała prawie do zera jak wyciągnął wiec mniemam że to ilośc czynnika i że było go za dużo

Napisano
  • Autor

nie kojarzę gdzie to jest ? .

Napisano

> nie kojarzę gdzie to jest ? .

jesteś z konina? jedź z konina w stronę kalisza.jakiś 1 km przed autostradą po lewej str jest ten serwis. tak pomiędzy castoramą a autostradą. w lewo do serwisu a w prawo jest drogowskaz na stare miasto ( nie chodzi o stare miasto konina tylko o miejscowość o nazwie stare miasto).

Napisano
  • Autor

ten od Renaulta to wiem, bede jutro tam dzwonił...chodzi mi o ten na Przemysłowej

Napisano
  • Autor

pojechałem zrobić klimę do innego warsztatu, tam mam choć trochę zaufania... nie mogą się dogrzebac czemu sprężarka nie działa, bo klima jest ok i nawet pochodziła wczoraj, a dziś rano już nie... menda mi coś celowo pewnie uszkodził żebym wrócił i płacił za dolutowanie drucika czy styku... na wczasy jadę innym autem a po tamto to się boję jechać jak mi wybulą z ceną za usługę... a miało być samo nabicie dobrej klimy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.