Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stało się - czy zabiorą mi PJ za punkty?

Featured Replies

Napisano

Tak, wiem, nie zabiorą, tylko skierują na egzamin sprawdzający, chodziło o prowokujący tytuł :-)

Sytuacja jest czysto teoretyczna, stan punktowy wciąż mam "0".

Jednak - ad rem.

Sprawa wygląda tak (będą dwie sytuacje hipotetyczne, ale najpierw naświetlę trochę sytuację prawną, do której się odwołuję).

Zgodnie z PoRD "organ :-) skieruje na kontrolne sprawdzenie kwalifikacji, jeżeli:

1. Kierujący posiadający uprawnienia krócej niż rok zdobędzie powyżej 21 pktów

2. Kierujący posiadający uprawnienia powyżej roku zdobędzie 24 pkty"

(streszczam, nie cytuję)

I teraz clou. Proszę zważyć na kolejność zdarzeń - jest to klucz do zagadki!

Sytuacja 1:

Kierujący posiada uprawnienia kat B od 20 lat.

W dniu wczorajszym zdobył uprawnienia kat A

W dniu dzisiejszym "przytulił" jednym strzałem 22 pkty karne (ot, taki niefart) JADĄC SAMOCHODEM OSOBOWYM (ważne).

Sytuacja 2.

Kierujący posiada uprawnienia kat B od 20 lat

W dniu wczorajszym przytulił jednym strzałem 22 pkty karne (ot, taki niefart) JADĄC SAMOCHODEM OSOBOWYM (bo przecież jeszcze nie miał uprawnień kat A)

W dniu dzisiejszym zdobył uprawnienia kat A.

Co zrobi w związku z powyższym "organ"?

a) nic nie zrobi, bo przecież miał JAKIEKOLWIEK uprawnienia powyżej roku (ustawa nie mówi o nadaniu PIERWSZYCH uprawnień), więc limit = 24 pkty

b) w sytuacji 1 capnie lejce, bo okres rocznej karencji liczy się od nowa, więc kierujący ma "zmniejszenie" dostępnej ilości pktów.

c) w sytuacji 2 capnie lejce, bo okres karencji liczy się od nowa, a nastąpiło zmniejszenie możliwej do osiągnięcia liczby pktów.

d) nic nie zrobi, bo karencja liczy się od nowa ale pkty przytulił za jazdę na uprawnieniach kat B (moim zdaniem najmniej prawdopodobne - pkty to pkty, nie ma "oddzielnych kont" dla każdej kategorii - jak capną lejce za pkty to zdaje się wszystkie kategorie, które chce się utrzymać).

e) capnie tylko kat A (moim zdaniem zupełnie z czapy)

f) - może ktoś coś innego wymyśli?

Wypowiedzi praktyków mile widziane :-)

Napisano

wujek masz pecha chyba, że sie cos się w przepisach pozmieniało, bratu strzeliło ponad normę. W tym czasie miał kategorie B i C. Z braku kasy zdawał egzamin tylko z B, z C kilka miesięcy później /musiał troche jazd podkupić, bo ostatnim ciężarowym klamotem to w armii jeździł/.

Sytuacja sprzed 2-3 lat.

Napisano

1 i 2 nie zabiorą jak jechał samochodem. Co ma do tego wszystkiego A i motocykl? zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

Nic nie zrobi... ok.gif puki nie przekroczy 24pkt.

Szwagier miał podobna sytuacje, B miał od kilkunastu lat, zrobił T grinser006.gif

W ciągu roku od tego czasu zdobył 23 pkt. prawka nie zabrali

Ps. Może jakby to 22pkt przytulił na moto hmm.gif, ale IMHO też nie... uprawnienia ma się od daty zdobycia pierwszej kategorii.

Napisano

> wujek masz pecha chyba, że sie cos się w przepisach pozmieniało, bratu strzeliło ponad normę.

Pytanie ile miał PJ i jaką ilość pkt. zebrał, to bardzo istotne.

Ale chyba długo, skoro piszesz o lekcjach, więc zapewne chapnął ponad 24pkt. więc musiał zdawać co normalne

Napisano

> Pytanie ile miał PJ i jaką ilość pkt. zebrał, to bardzo istotne.

> Ale chyba długo, skoro piszesz o lekcjach, więc zapewne chapnął ponad 24pkt. więc musiał zdawać co

> normalne

prawo jazdy kat B 10 lat, C ponad 6, a pkt faktycznie powyżej 24 wink.gif

Napisano

w punktacji (ewidencji) jest taki burdel ze majac 26pkt mozna spokojnie przejezdzic rok i niebiescy sie nie upomna o kartonik

Napisano
  • Autor

> Z braku kasy zdawał egzamin tylko z B, z C kilka miesięcy

> później /musiał troche jazd podkupić, bo ostatnim ciężarowym klamotem to w armii jeździł/.

> Sytuacja sprzed 2-3 lat.

No to tu to jest fantazja, bo w przypadku gdy otrzymujesz skierowanie na kontrolne sprawdzenie kwalifikacji otrzymujesz deadline, do którego masz zaliczyć.

To czego nie zaliczysz do tego terminu - przepada. Masz cofnięte uprawnienia i musisz robić od zera kurs na tą kategorię.

Napisano

odpowiedź a)

liczą się pierwsze uprawnienia, które nabył 20 lat wstecz

każde następne nie mają wpływu na liczenie okresu nabycia uprawnień

Napisano
  • Autor

> w punktacji (ewidencji) jest taki burdel ze majac 26pkt mozna spokojnie przejezdzic rok i niebiescy

> sie nie upomna o kartonik

Mówimy o sytuacji teoretycznej, a nie "jorgną się, czy się nie jorgną".

Zakładamy, że się jorgną, pytanie jaki jest w rzeczonym czasie limit.

Napisano
  • Autor

> 1 i 2 nie zabiorą jak jechał samochodem. Co ma do tego wszystkiego A i motocykl?

Konto masz jedno i zbierasz ze wszystkich kategorii do jednego wora.

Pytanie, czy LIMITY SIĘ OBNIŻAJĄ NA ROK, w przypadku dołożenia dowolnej kategorii.

Napisano
  • Autor

> odpowiedź a)

> liczą się pierwsze uprawnienia, które nabył 20 lat wstecz

> każde następne nie mają wpływu na liczenie okresu nabycia uprawnień

Jakaś podstawa prawna?

Napisano
  • Autor

> nie wujek żadna fantazja, egzamin na C zdawał 2 miesiace po B i zadnego kazusa o ktorym piszesz nie

> było

Być może zmieścił się w limicie czasowym.

Jeśli by go przekroczył -> cofnięcie uprawnień.

Sprawdzone w praktyce...

Napisano

> Mówimy o sytuacji teoretycznej, a nie "jorgną się, czy się nie jorgną".

> Zakładamy, że się jorgną, pytanie jaki jest w rzeczonym czasie limit.

a jak ci fotoplastikon pstryknie zdjecie jak bedziesz zasuwal na rowerze to ci do czego dopisza punkty ? hehe.gif

choc w druga strone absurdalium ponoc dziala - jadac na bani na rowerze mozna stracic PJ na auto. screwy.gif

Wnioskujac z tego niewazna jest kategoria bo blankiet jest JEDEN. JEDEN wydany 20 lat temu - imho limit nie zostanie obnizony przez dolozenie NOWEJ kategorii hmm.gif

Napisano

> Jakaś podstawa prawna?

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI1)

z dnia 20 grudnia 2002 r.

w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego.

(Dz. U. z dnia 30 grudnia 2002 r.)

ps:

dodam też jeszcze jeden temat

jeśli rowerzysta np. spowoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym, to jeśli kiedykolwiek nabył uprawnienia (prawo jazdy) zostanie mu naliczone 6 pkt karnych pomimo że nie kierował samochodem

Napisano

> Tak, wiem, nie zabiorą,

PJ kat. B ma 20 lat i lapie 22pkty. Nie ma podstaw do zatrzymania PJ niezaleznie od c\asu zdobycia innych kategorii.

Kontrprzyklad - ma PJ kat B 20 lat i zdobywa 25pktow - uprawnienia zostaja zatrzymane neizaleznie od ilosci posiadanych kategorii. Skierowanie na powtony egzamin ze wszystkich kategorii.

Tak to wyglada ze strony praktycznej.

Napisano
  • Autor

Quote:

§ 7. 1. Komendant wojewódzki Policji występuje do organu właściwego w sprawach wydawania prawa jazdy z wnioskiem o:

1) cofnięcie uprawnienia do kierowania pojazdami silnikowymi w stosunku do kierowcy, który w ciągu roku od dnia otrzymania
po raz pierwszy prawa jazdy
przekroczył liczbę 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego;

2) kontrolne sprawdzenie kwalifikacji kierowcy, w zakresie wszystkich posiadanych przez niego kategorii praw jazdy, w razie przekroczenia przez niego 24 punktów otrzymanych za naruszenie przepisów ruchu drogowego.

Dziękuję - nie wiedziałem, że istnieje taki akt prawny.

Napisano

> 2) kontrolne sprawdzenie kwalifikacji kierowcy, w zakresie wszystkich posiadanych przez niego

> kategorii praw jazdy, w razie przekroczenia przez niego 24 punktów otrzymanych za naruszenie

> przepisów ruchu drogowego.

Czyli co gdy się łyknie ponad 24 pkt. to egzamin z wszystkich posiadanych kategorii?

Napisano

> Dziękuję - nie wiedziałem, że istnieje taki akt prawny.

Wlasnie na podstawie niego napisalem swoj poprzedni post waytogo.gif

Napisano

> Czyli co gdy się łyknie ponad 24 pkt. to egzamin z wszystkich posiadanych kategorii?

podałem wyżej akt prawny

poczytaj - będziesz miał jasność smile.gif

Napisano

> Czyli co gdy się łyknie ponad 24 pkt. to egzamin z wszystkich posiadanych kategorii?

Dokladnie.

Napisano

> podałem wyżej akt prawny

> poczytaj - będziesz miał jasność

dzieki lepiej nie miec do czynienia z punktami ja to w policial.gif slangu jestem biały 00

Napisano

> dzieki lepiej nie miec do czynienia z punktami ja to w slangu jestem biały 00

ale czysty czy dziewica nieruszany ? oink.gif

Napisano
  • Autor

Dokładnie tak.

Jeśli masz PJ kat ABCDET (są takie :-) to masz przeeeesssrane.

Same egzaminy to koszt rzędu 1000+ PLN, a gdzie parę jazd doszkalających?

W łeb sobie można walnąć w takiej sytuacji...

Napisano

> ale czysty czy dziewica nieruszany ?

niewiem.gif trzeba by się fachowców w tej dziedzinie pytać.

Jacek wytłumacz proszę koegom jak to jest zlosnik.gif

Napisano

> W łeb sobie można walnąć w takiej sytuacji...

Czyli przydałby się model amerykański: zakaz jazdy gdziekowlwiek dla przyjemności i w weekendy, a do pracy pędzimy samochodem zlosnik.gif

Napisano

> Wypowiedzi praktyków mile widziane :-)

Praktykiem nie jestem ale zapytałem w ubiegłe wakacje w WORDzie w Lublinie kierownika od kursów reedukacyjnych (tych co pół roku za 6 pkt) Wg jego opinii liczy się czas zdobycia pierwszego uprawnienia i zdobywanie kolejnych kategorii nie ma tu nic do rzeczy.

Identyczną odpowiedź uzyskałem w Kielcach gdzie zadzwoniłem...

Napisano

> Czyli przydałby się model amerykański: zakaz jazdy gdziekowlwiek dla przyjemności i w weekendy, a

> do pracy pędzimy samochodem

Nie tylko amerykański, we Francji także stosowany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.