Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie klocki i plyn hamulcowy?

Featured Replies

Napisano

powoli fabryczne klocki koncza sie. chcialbym zakupic nowe i przy okazji zmienic plyn hamulcowy. co polecacie innego lepszego od zestawu OEM?

pare fabryczny klocek "poplyna" mi przy awaryjnym hamowaniu na autostradzie. oczekuje ze po wymianie uklad hamulocy bedzie mniej podatny na przegrzanie.

forek SG MY08 2.5 N/A US

na forum subaru proponuja:

1. CL RC5+

2. DS2500

3. płyn motul 5.1

co na to szanowne grono?

Napisano

> na forum subaru proponuja:

> 1. CL RC5+

> 2. DS2500

> 3. płyn motul 5.1

> co na to szanowne grono?

Obojętnie... Nawet płyn orlenu spełnia te same normy.

Napisano

Quote:

na forum subaru proponuja:

1. CL RC5+

2. DS2500

3. płyn motul 5.1

Zdaj się na forum subaru ok.gif

Napisano
  • Autor

> Quote:

> 1. CL RC5+

> 2. DS2500

> 3. płyn motul 5.1

> Zdaj się na forum subaru

tyle ze tam panowie i panie przez pryzmat WRX STI maja troche "inne" potrzeganie .... spineyes.gif

z tego co czytam to CL RC5+ srenio nadaja sie do codziennej jazdy - bardzo glosne, pyla, stukaja przy zmianie kierunku

potrzebuje opini bardziej "neutralnej" grupy :0 o klockach (i plynie) ktore beda lepsze od OEM i nie beda wydawaly z siebie dzwiekow jak towarowy na stacji w koluszkach zlosnik.gif

Napisano

> tyle ze tam panowie i panie przez pryzmat WRX STI maja troche "inne" potrzeganie ....

Ale chyba są tam ludzie myślący trzeźwo ok.gif

> z tego co czytam to CL RC5+ srenio nadaja sie do codziennej jazdy - bardzo glosne, pyla, stukaja

> przy zmianie kierunku

Poczytaj i wyciągnij wnioski ,popytaj zaufanego mechanika ect ok.gif

> potrzebuje opini bardziej "neutralnej" grupy :0 o klockach (i plynie) ktore beda lepsze od OEM i

> nie beda wydawaly z siebie dzwiekow jak towarowy na stacji w koluszkach

To i tak moim zdaniem będą opinie subiektywne no.gifalien.gif

Napisano

Jeżeli samochód ma być do codziennej jazdy, to nie szedłbym w bardzo wyczynowe komponenty, bo tak jak piszesz może skończyć się popiskiwaniami, koniecznością podgrzania hamulców, itp. (przy ekstremalnych komponentach). To co pasuje w przypadku STI, nie do końca może odpowiadać właścicielowi wolnego ssaka.

Płyn może być polecany 5.1, albo DOT4 ale o podwyższonej temperaturze wrzenia, np. EBC Brakes BF307+ lub Motul RBF600.

Co do klocków to wybór jest zależnie od "zaawansowania" oczekiwań pomiędzy np. Hawkami, EBC Greenstuff ewentualnie EBC Redstuff lub Ferodo DS Performance.

Do tego tarcze dobre jakościowo i powinno być dobrze.

Napisano

> potrzebuje opini bardziej "neutralnej" grupy :0 o klockach (i plynie) ktore beda lepsze od OEM i

> nie beda wydawaly z siebie dzwiekow jak towarowy na stacji w koluszkach

Ferodo DS Performance i plyn Motul 5.1. Pelna cywilna uzytecznosc i lepsze niz OEM ale skutecznosci na poziomie RC5+ i RBF660 sie nie spodziewaj.

Napisano

Ja w swoim aucie (mondeo, 1400kg, 170KM) mam z przodu DS2500 i plyn RBF600 i jestem wiecej niz zadowolony. Na autostradzie przy dynamicznej jezdzie nie udalo mi sie zestawu przegrzac, podobnie przy agresywnej (nawet bardzo) jezdzie miejskiej i pozamiejskiej. W piatek bede na torze to jak bedziesz ciekawy opinii to sie przypomnij grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ja w swoim aucie (mondeo, 1400kg, 170KM) mam z przodu DS2500 i plyn RBF600 i jestem wiecej niz

> zadowolony. Na autostradzie przy dynamicznej jezdzie nie udalo mi sie zestawu przegrzac,

> podobnie przy agresywnej (nawet bardzo) jezdzie miejskiej i pozamiejskiej. W piatek bede na

> torze to jak bedziesz ciekawy opinii to sie przypomnij

po przesledzeniu neta wychodzi na to ze klocek DS2500 jest bardzie "kulturalny" na codzien niz RC5+ i tylko troche gorszy przy upalaniu

stuka Ci DS2500?

jakie masz tarcze?

Napisano

> Obojętnie... Nawet płyn orlenu spełnia te same normy.

ale temp. wrzenia to juz inna bajka i orlen zostanie daleko w tyle zlosnik.gif

BTW - zamiast isc w plyn 5.1 wolal bym zalac DOT4 o pod. temp. wrzenia na sucho i mokro czyli np. tani ATE DOT4 Typ 200 ktory ma bdb parametry i rozsadna cene przy zachowaniu optymalnego czasu eksploatacji plynu

RBF600 min lepszy od Typ200 ale trzeba pamietac ze wymiany tego plynu jak i RBF660 itp musza isc znacznie czesciej niz normalnego Dota

Napisano

> ale temp. wrzenia to juz inna bajka i orlen zostanie daleko w tyle

Sprawdziłeś przed palnięciem czy z zasady uznajesz, że orlen to szajs, bo polskie?

Napisano
  • Autor

> Sprawdziłeś przed palnięciem czy z zasady uznajesz, że orlen to szajs, bo polskie?

ORLEN DOT4

Temperatura wrzenia min.230

Temperatura wrzenia płynu zawodnionego min.155

ATE TYP 200 DOT4

Temperatura wrzenia min.290

Temperatura wrzenia płynu zawodnionego min.198

ja widze różnice... icon_rolleyes.gif

Napisano

> ja widze różnice...

To rozmawiamy o dot4 czy 5.1? hmm? smirk.gif

Napisano
  • Autor

zamówiłem: FERODO DS PERFORMANCE FDS1639 i płyn ATE TYP200

klocki 380zł

płyn 31zł/L

Napisano
  • Autor

> To rozmawiamy o dot4 czy 5.1? hmm?

DOT5.1 trzeba czesciej zmieniac niz DOT4 wiec pozostaje przy min i zmiana co 2 lub 3 lata ok.gif

Napisano

> Sprawdziłeś przed palnięciem czy z zasady uznajesz, że orlen to szajs, bo polskie?

sprawdz sam a dopiero pozniej doszukuj sie teorii spiskowych ala polski szajs smirk.gif

Orlen Dot 5.1

wrzenie na mokro 180stopni wedle w/w danych

Motul 5.1 ma 185stopni na mokro

zara napiszesz ze to tylko 5 stopni facepalm%5B1%5D.gif

co tylko potwierdza to co wczesniej napisalem, lepiej isc w dobry DOT4 niz 5.1, a moze orlen tez ma super Dot4 z temp wrzenia na mokro ok 200stopni? palacz.gif

Napisano
  • Autor

> O co z tym chodzi ?

jedziesz do tylu, hamujesz, ruszasz do przodu, hamujesz i jest "pyk"

Napisano

> Orlen Dot 5.1 wrzenie na mokro 180stopni wedle w/w danych

> Motul 5.1 ma 185stopni na mokro

> zara napiszesz ze to tylko 5 stopni

Czyli to oznacza, że Motul względem Orlenu ma AŻ o 2.8% wyższą temperaturę wrzenia będąc jednocześnie ok. 50% droższy od Orlenowskiego płynu. Marny deal.

W sportach samochodowych może ma to i jakiś sens... chociaż to zaledwie 2.8% różnicy niewiem.gif

Napisano

> Czyli to oznacza, że Motul względem Orlenu ma AŻ o 2.8% wyższą temperaturę wrzenia będąc

> jednocześnie ok. 50% droższy od Orlenowskiego płynu. Marny deal.

> W sportach samochodowych może ma to i jakiś sens... chociaż to zaledwie 2.8% różnicy

marny dealem jest zalewanie ukladu plynem 5.1 zlosnik.gif

ale teraz bedzie wielce spisek i wypominanie jaki to orlenowski dot 5.1 jest dobry a orlen dot 4 nie umywa sie parametrami do taniego ate typ 200

Napisano

> Czyli to oznacza, że Motul względem Orlenu ma AŻ o 2.8% wyższą temperaturę wrzenia będąc

> jednocześnie ok. 50% droższy od Orlenowskiego płynu. Marny deal.

> W sportach samochodowych może ma to i jakiś sens... chociaż to zaledwie 2.8% różnicy

to żadna różnica.

Ponoć dobry płyn hamulcowy robi Lotos

Napisano

> sprawdz sam a dopiero pozniej doszukuj sie teorii spiskowych ala polski szajs

> Orlen Dot 5.1

> wrzenie na mokro 180stopni wedle w/w danych

> Motul 5.1 ma 185stopni na mokro

> zara napiszesz ze to tylko 5 stopni

Zanotowałeś fakt, że wrzenie na mokro zostało podkreślone prefixem "minimum" (180C)? Chyba nie muszę pisać co to oznacza.

> co tylko potwierdza to co wczesniej napisalem (...)

Niestety nie masz racji.

Napisano

> Zanotowałeś fakt, że wrzenie na mokro zostało podkreślone prefixem "minimum" (180C)? Chyba nie

> muszę pisać co to oznacza.

no jasne, minimum, we wszystkich danych dot pisza minimum, stad pewno sa tacy rewelacyjni zlosnik.gif

> Niestety nie masz racji.

za to Ty jak zawsze we wszystkim masz racje ok.gifclaps.gifsmirk.gif

Napisano

> DOT5.1 trzeba czesciej zmieniac niz DOT4 wiec pozostaje przy min i zmiana co 2 lub 3 lata

Co to znaczy częściej wymieniać? Częściej niż co dwa lata?

Napisano

> no jasne, minimum, we wszystkich danych dot pisza minimum, stad pewno sa tacy rewelacyjni

motul nie napisał...

> za to Ty jak zawsze we wszystkim masz racje

Już koledzy napisali jaka jest ta Twoja racja więc nie obrażaj się na mnie...

Napisano

> motul nie napisał...

no jasne zlosnik.gif

> Już koledzy napisali jaka jest ta Twoja racja więc nie obrażaj się na mnie...

no przecie... hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Co to znaczy częściej wymieniać? Częściej niż co dwa lata?

ate TYP200 - co 3 lata

wiec 2 lata (orlen) jest czesciej niz co 3 lata (ate)

Napisano

> stuka Ci DS2500?

> jakie masz tarcze?

Nic mi nie stuka, nic nie piszczy. Nie pyli ponad norme. Tarcze to zwykle gladkie Brembo- nie chcialem nacinanych/nawiercanych do tych klockow.

W porownaniu do serii zdecydowanie wieksza precyzja w dozowaniu sily hamowania oraz nie udalo mi sie jeszcze przegrzac zestawu, a z seria udalo mi sie to parokrotnie.

Napisano
  • Autor

> Nic mi nie stuka, nic nie piszczy. Nie pyli ponad norme. Tarcze to zwykle gladkie Brembo- nie

> chcialem nacinanych/nawiercanych do tych klockow.

> W porownaniu do serii zdecydowanie wieksza precyzja w dozowaniu sily hamowania oraz nie udalo mi

> sie jeszcze przegrzac zestawu, a z seria udalo mi sie to parokrotnie.

ile kosztowaly DS2500 na przod?

Napisano

1. Plyn hamulcowy - czytamy specyfikacje i jaką ma temp wrzenia. Norma dla DOt 4 to chyba 230 st. Polecam Organike DOT 4 z temp wrzenia 270 st. Cena 9,80 PLN za 0,5 litra

2. nigdy nie zawiodłem się na klockach ATE, Jurid, Textar

Napisano

> ile kosztowaly DS2500 na przod?

W katalogu IC widze za 430zl, a ja mam dobre znizki to zalatwilem sobie w innej cenie zlosnik.gif

W kazdym badz razie oryginal jest o polowe tanszy.

Napisano

> powoli fabryczne klocki koncza sie. chcialbym zakupic nowe i przy okazji zmienic plyn hamulcowy. co

> polecacie innego lepszego od zestawu OEM?

> pare fabryczny klocek "poplyna" mi przy awaryjnym hamowaniu na autostradzie. oczekuje ze po

> wymianie uklad hamulocy bedzie mniej podatny na przegrzanie.

> forek SG MY08 2.5 N/A US

> 1. CL RC5+

> 2. DS2500

> 3. płyn motul 5.1

> co na to szanowne grono?

do tego forka polecam Ci takie klocki hamulcowe Brembo, a plyn motula to rzeczywiscie dobry wybor

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.