Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód z zagranicy

Featured Replies

Napisano

Witam.

Może ktoś z was zna dobrze przepisy. Chodzi mi o to czy można samochodem sprowadzonym z krajów Unii Europejskiej który posiada tablice np. Francuskie, Niemieckie i ważne ubezpieczenie z obcego kraju jeździć w naszym kraju?

Pozdrawiam

Napisano

dobra napisalem powielona bzdure - sorry skromny.gif

Napisano

> jesli auto nie bedzie na Ciebie zarejestrowane to podczas kontroli od razu je tracisz

Jak będzie miał umowę k-s z właścicielem z dowodu też?

Napisano

> jesli auto nie bedzie na Ciebie zarejestrowane to podczas kontroli od razu je tracisz

a dlaczego?

mając komplet dokumentów (dowód, ubezpieczenie oraz przegląd)?

Napisano

> Może ktoś z was zna dobrze przepisy. Chodzi mi o to czy można samochodem sprowadzonym z krajów Unii

> Europejskiej który posiada tablice np. Francuskie, Niemieckie i ważne ubezpieczenie z obcego

> kraju jeździć w naszym kraju?

Nie, nie można. Każdy zagraniczny turysta podczas kontroli policyjnej w Polsce traci auto mlot.gif

Napisano

Przestań takie bzdety opowiadać.

Napisano

> Witam.

> Może ktoś z was zna dobrze przepisy. Chodzi mi o to czy można samochodem sprowadzonym z krajów Unii

> Europejskiej który posiada tablice np. Francuskie, Niemieckie i ważne ubezpieczenie z obcego

> Pozdrawiam

Jezeli tablice sa legalne, a nie podrobione/niewazne jak w przypadku 99% aut na handel , i jesli jest ubezpieczenie legalne, to jak najbardziej mozna ok.gif

Napisano

chcesz mi powiedziec, ze mozesz podrozowac po calej Europie autem, ktore nie ma Ciebie nigdzie w dokumentach wpisanego (ani w dowodzie, ani w ubezpieczeniu) bez jakiegokolwiek problemu? icon_rolleyes.gif to tak jakbys ukradl auto z kompletem dokumentow.. icon_rolleyes.gif

Napisano

sluchaj ja swoja wypowiedz oparlem o lekture pewnego forum, gdzie pamietam wlasnie ktos kogos straszyl, ze jesli nie jest nigdzie wymienione jego nazwisko moga mu zabrac auto wink.gif

Napisano

no to juz co innego, ew. umowa uzyczenia auta ok.gif

Napisano

> chcesz mi powiedziec, ze mozesz podrozowac po calej Europie autem, ktore nie ma Ciebie nigdzie w

> dokumentach wpisanego (ani w dowodzie, ani w ubezpieczeniu) bez jakiegokolwiek problemu? to

> tak jakbys ukradl auto z kompletem dokumentow..

A zapomniałeś że jesteśmy w EU ??

Kiedyś tak było że jak przyjechał wujek/ciocia/lub inny gad rodzinny i dał pojeździć to można było nabawić się kłopotów, nawet jak się miało ustną/pisemną zgodę właściciela to bez niego jeździć nie wolno było.

Napisano

> chcesz mi powiedziec, ze mozesz podrozowac po calej Europie autem, ktore nie ma Ciebie nigdzie w

> dokumentach wpisanego (ani w dowodzie, ani w ubezpieczeniu) bez jakiegokolwiek problemu? to

A powiedz mi co za różnica czy jedziesz w Polsce pożyczonym autem teściowej czy pożyczonym autem wujka z Niemiec.

Napisano

Skoro mowicie, ze tak jest to spoko waytogo.gif

Napisano

Temat drazylem. Niestety to co piszesz to zaslyszana bzdura.

Jezeli papiery sie zdazaja to nie ma problemu.

ALE

W uk masz ubezpieczenie na kierowce a nie na samochod. Pozyczas komos auto to tak jakby jechal BEZ UBEZPIECZENIA

Napisano

> Witam.

> Pozdrawiam

Jak zwykle przy tego typu wątkach pojawia sie 100 roznych odpowiedzi...

Prawda jest taka, ze mozesz jezdzic takim autem, ale musisz zadbac o kilka rzeczy. Mianowicie.

1. Musisz przy sobie wozic dowod rejestracyjny i potwierdzenie ubezpieczenia.

2. Musisz sie upewnic, ze dziala rownierz wtedy gdy ty prowadzisz auto, bo czesto na zachodzie europy jest tak, ze ubezpieczycielowi trzeba podac dokladna liste osob ktore autem beda jezdzily i nikt inny nie jest ubezpieczony.

3. Musisz przy sobie wozic dokument potwierdzjacy to, ze wlasciciel zgadza sie abys jezdzic tym pojazdem. W przypadku gdy kupiles taki pojazd - umowa k-s napewno wystarczy. W przypadku porzyczenia od znajomego - najlepiej miec male oswiadczenie podpisane przez tego znajomego, w ktorym jest napisane, iz wlascicel pojazdu zgadza sie abys kierowal jego pojazdem.

Akurat pod tym wzgledem przepisy w PL sa bardzo liberalne, bo np w wielu krajach EU jest tak, ze mieszkancy nie moga wogole jezdzic samochodem zarejestrowanym za granica.

Napisano

> 3. Musisz przy sobie wozic dokument potwierdzjacy to, ze wlasciciel zgadza sie abys jezdzic tym

> pojazdem. W przypadku gdy kupiles taki pojazd - umowa k-s napewno wystarczy. W przypadku

> porzyczenia od znajomego - najlepiej miec male oswiadczenie podpisane przez tego znajomego, w

> ktorym jest napisane, iz wlascicel pojazdu zgadza sie abys kierowal jego pojazdem.

mijasz się z prawdą - nie musisz mieć żadnych papierów

> Akurat pod tym wzgledem przepisy w PL sa bardzo liberalne, bo np w wielu krajach EU jest tak, ze

> mieszkancy nie moga wogole jezdzic samochodem zarejestrowanym za granica.

podaj jakiś przykład - oczywiście w EU

Napisano

Podasz jakas podstawe prawna ?

wink.gif

Napisano

facepalm%5B1%5D.gif

człowieku ... weź się ogarnij ...

dlaczego takie DEBILSTWA opowiadasz ?

Napisano

Wiesz wogole co znaczy posiadac komplet dokumentow ?

Oczywiscie ze mozesz jezdzic po calej Europie, warunek posiadanie dowodu rejestracyjnego !

Jezeli ktos jest na tyle glupi, ze das sobie ukrasc auto a co wazniejsze komplet dokumentow to po prostu pech, zawsze mozesz dochodzic swojego sadownie.

wink.gif

Napisano

> no to juz co innego, ew. umowa uzyczenia auta

A bez uzyczenie nie mozna ?

Gdzie jest podstawa prawna, ze musisz miec umowe uzyczenia ?

Przekladajac to na real kazdy pracownik firmy uzywajacy firmowego auta musial by miec pismo os .... zezwalajace mu na prowadzenie tegoz auta, mlot.gif

wink.gif

Napisano

uzywajacy firmowego auta musial by miec pismo os ....

> zezwalajace mu na prowadzenie tegoz auta,

bardzo często tak jest ...

np. moja serce.gif posiada takową na prowadzenie służbowego auta ...

Napisano

> uzywajacy firmowego auta musial by miec pismo os ....

> bardzo często tak jest ...

> np. moja posiada takową na prowadzenie służbowego auta ...

Wiesz policjant moze zadac duzo, pytanie tylko gdzie jest do tego podstawa prawna ?

W tym celu jest przeciez dowod rej.

wink.gif

Napisano

Ja np. korzystam z Umowy uzyczenia z tego wzgledu, ze mieszkam i pracuje legalnie w Belgii a poki co nie stac mnie jeszcze na zarejestrowanie auta tutaj. Jak bylo na mnie kazali zmieniac blachy wink.gif

Napisano

czlowieku przeczytaj caly watek panic.gif

Napisano

juz wsio wyjasnione wink.gif

Napisano

> czlowieku przeczytaj caly watek

człowieku ... nie pleć bzdur jak nie jesteś pewny facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Jak zwykle przy tego typu wątkach pojawia sie 100 roznych odpowiedzi...

> Prawda jest taka, ze mozesz jezdzic takim autem, ale musisz zadbac o kilka rzeczy. Mianowicie.

> 1. Musisz przy sobie wozic dowod rejestracyjny i potwierdzenie ubezpieczenia.

> 2. Musisz sie upewnic, ze dziala rownierz wtedy gdy ty prowadzisz auto, bo czesto na zachodzie

> europy jest tak, ze ubezpieczycielowi trzeba podac dokladna liste osob ktore autem beda

> jezdzily i nikt inny nie jest ubezpieczony.

> 3. Musisz przy sobie wozic dokument potwierdzjacy to, ze wlasciciel zgadza sie abys jezdzic tym

> pojazdem. W przypadku gdy kupiles taki pojazd - umowa k-s napewno wystarczy. W przypadku

> porzyczenia od znajomego - najlepiej miec male oswiadczenie podpisane przez tego znajomego, w

> ktorym jest napisane, iz wlascicel pojazdu zgadza sie abys kierowal jego pojazdem.

> Akurat pod tym wzgledem przepisy w PL sa bardzo liberalne, bo np w wielu krajach EU jest tak, ze

> mieszkancy nie moga wogole jezdzic samochodem zarejestrowanym za granica.

Np? Wg mnie pkt 3 to taka miejska legenda.

Różnią się dopuszczalne okresy ile takim autem można jeździć, ale z tego co wiem można wszędzie.

Napisano

> mijasz się z prawdą - nie musisz mieć żadnych papierów

A co z artykulem 71 z kodeksu drogowego?

Cytuje punkt 5 oraz 5a:

Quote:

5. Pojazd zarejestrowany za granicą dopuszcza się do ruchu, jeżeli odpowiada wymaganym warunkom technicznym i jest zaopatrzony w tablice rejestracyjne z numerem rejestracyjnym składającym się z liter alfabetu łacińskiego i cyfr arabskich, z zastrzeżeniem art. 59 ust. 2 i 3, a kierujący pojazdem ma przy sobie dokument stwierdzający dokonanie rejestracji.

5a. W przypadku gdy z dokumentu stwierdzającego dokonanie rejestracji pojazdu, o którym mowa w ust. 5, nie wynika prawo do używania pojazdu przez kierującego, osoba ta obowiązana jest posiadać przy sobie i okazywać na żądanie organu kontroli ruchu drogowego dokument potwierdzający to prawo.

Moim zdaniem sprawa jest jasna.

Punkt 5a zostal dodany chyba 3 lata temu i wtedy o tym bylo glosno, ze jesli jedzie sie na terenie RP pojazdem zarejestrowanym za granica na inna osobe, to nalezy przy sobie posiadac jakis dokument potwierdzajacy prawo do poruszania sie tym pojazdem (np umowe k-s lub pozwolenie podpisane przez wlasciciela).

> podaj jakiś przykład - oczywiście w UE

2 przyklady najblizej mnie - UK oraz Irlandia.

Jesli ci zalezy to moge wrzucic jakies linki na ten temat.

Napisano

> A co z artykułem 71 z kodeksu drogowego?

przepis jest martwy jaj mumia lenina - podobnie jak w BG, gdzie trzeba mieć notarialne pozwolenie- nikt tego nie egzekwuje

> 2 przykłady najbliżej mnie - UK oraz Irlandia.

ale tam wynika to z tego, że ubezpieczony jest kierowca a nie samochód - co nie przeszkadzało mojemu koledze jeździć moim samochodem ubezpieczonym w PL

Napisano
  • Autor

> przepis jest martwy jaj mumia lenina - podobnie jak w BG, gdzie trzeba mieć notarialne pozwolenie-

> nikt tego nie egzekwuje

> ale tam wynika to z tego, że ubezpieczony jest kierowca a nie samochód - co nie przeszkadzało

> mojemu koledze jeździć moim samochodem ubezpieczonym w PL

To może trochę jaśniej napiszę o co mi chodziło. Napisałem autem sprowadzonym czyli chodziło mi o taki samochód który został sprowadzony przez osobę na handel. Załóżmy, że kupuję z komisu samochód który jest na francuskich tablicach, ale dowód ma przekreślony z jakąś adnotacją i samochód został we Francji wyrejestrowany. Ubezpieczenie zostało wykupione w innym z krajów Unii Europejskiej np. w Niemczech na okres 2 miesięcy.

Czy ja dopóki takiego samochodu nie zarejestruję w Polsce mogę się nim poruszać?

Napisano

> przepis jest martwy jaj mumia lenina - podobnie jak w BG, gdzie trzeba mieć notarialne pozwolenie-

> nikt tego nie egzekwuje

Egzekwowanie to jedno, a przepis to drugie.

Pewnie masz racje.

Jednak nie zmienia to faktu, ze przepis istnieje, i jesli trafi sie jakis upierdliwy policial.gif to moze narobic klopotu. Dla pewnosci wozic ze soba swistek papieru to chyba nie problem.

> ale tam wynika to z tego, że ubezpieczony jest kierowca a nie samochód - co nie przeszkadzało

> mojemu koledze jeździć moim samochodem ubezpieczonym w PL

Nic podobnego. Ubezpieczenie nie ma tu nic do rzeczy.

To jest sprawa kontroli celnej. W Irlandii zadnemu mieszkancowi tego kraju nie wolno jezdzic autem zarejestrowanym za granica. W UK jest tak samo.

Jesli twoj kolega ktory mieszka w UK jezdzil po terenie UK twoim samochodem zarejestrowanym w PL to narazal sie na spore klopoty.

Napisano

> To może trochę jaśniej napiszę o co mi chodziło. Napisałem autem sprowadzonym czyli chodziło mi o

> taki samochód który został sprowadzony przez osobę na handel. Załóżmy, że kupuję z komisu

> samochód który jest na francuskich tablicach, ale dowód ma przekreślony z jakąś adnotacją i

> samochód został we Francji wyrejestrowany. Ubezpieczenie zostało wykupione w innym z krajów

> Unii Europejskiej np. w Niemczech na okres 2 miesięcy.

> Czy ja dopóki takiego samochodu nie zarejestruję w Polsce mogę się nim poruszać?

Jesli zostal we Franci wyrejestrowany, to znaczy ze obecnie nie jest zarejestrowany w zadnym kraju.

IMHO jezdzic nie mozesz, ale moge sie mylic.

Napisano

> 2 przyklady najblizej mnie - UK oraz Irlandia.

Bez żadnego okresu przejściowego?

Tzn. kierowca zameldowany w UK nie ma prawa wjechać na teren kraju i dojechać do domu zakupionym na kontynencie autem?

Nie wierzę.

Napisano

> Bez żadnego okresu przejściowego?

> Tzn. kierowca zameldowany w UK nie ma prawa wjechać na teren kraju i dojechać do domu zakupionym na

> kontynencie autem?

> Nie wierzę.

Quote:

UK residents driving non-UK cars in the UK

UK residents are not allowed to use non-UK registered vehicles on UK roads. The only exception is if you work in another EU member state and use an EU-registered company car temporarily in the UK for business purposes.

To jest info z portalu direct.gov.uk - tutaj link

Napisano

> Quote:

> UK residents driving non-UK cars in the UK

> UK residents are not allowed to use non-UK registered vehicles on UK roads. The only exception is

> if you work in another EU member state and use an EU-registered company car temporarily in the

> UK for business purposes.

> To jest info z portalu direct.gov.uk - tutaj link

No, to współczuję hehe.gif

Napisano

> Quote:

> UK residents are not allowed to use non-UK registered vehicles on UK roads. The only exception is

> if you work in another EU member state and use an EU-registered company car temporarily in the

dzięki za info - nie wiedziałem , że takie dziwolągi prawne tam są facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Quote:

A co z Polakami jezdzacymi na polskich rej???

Przez pol roku teoretycznie mozna jezdzic legalni, czesc z nich jest rezydentami uk?

cfaniaczek.gif

Napisano
20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.